Istorija Kanade - otkrice, istrazivanje i naseljavanje

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Banovan
Poruka
32.256
Uvod
Isao sam na pijacu da kupim sastojke za cacansku pituljicu ono sa cimetom odgore, i sada kod jedne babe koju dugo poznajem, kod nje kupujem i uvek pricamo o politici, istoriji....Ta baba ima cerku u Kanadi, i sada pricamo o tome, i ja kazem - Za Kanadu je znacajan Zak Kartije.
Baba - Zasto je on znacajan ?
Ja - On je prvi dosao i istrazio...
Baba - Nije tacno pre njega su bili Vikinzi, zatim Kabot. Inace Kartije nije nasao prolaz za Istok, nije nasao zlato i nije osnovao stalno naselje.
Ja cutim sta da kazem, nije pijaca forum krstarica da kao sto neki kada ne znaju stavljaju smalije i govore - nemas pojma.
Tako da me je isprozivala baba. Baba je rekla da je Kartije poznat po tome sto je pogresno upisao ime za teritoriju koju je naso. Jer rec Kanada na jeziku Irokeza znaci koliba, a oni su tu zemlju drukcije zvali.

Heritage Minutes: Jacques Cartier​

Tako da sam se zainterosaovao da vidim sta se tamo desavalo, mada sa napomenem da ce mi ta baba biti u jos jednoj temi.

Ko je prvi stigao do teritorije Kanade ?
Teroija da je srpska armada stigla jod pre Hrista koju zastupa Deretic, za to nema cvrstih dokaza, on je to spomenu jedanput na svome predavanju, i vise nigde to nije spomenuo.
Tako da su Vikinzi stigli prvi ( dok se ne dokaze da je prva stigla srpska armada jos pre hrista )

LEIF ERIKSON AND VIKINGS IN CANADA​

https://cdnhistorybits.wordpress.com/2015/12/08/leif-erikson-vikings-canada/
images.jpg

Dzon Kabot je stigao do Kanada 1497
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Cabot
Zak Kartije koji stize 1534, i imao je tri putovanja do Kanade
Jacques_Cartier_rencontre_les_indiens_de_Stadacone,_1535.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Jacques_Cartier
Trebalo je da prodje skoro 80.godina da bi posle Kartijera Francuzi poceli da naseljavaju tu ogromnu teritoriju.
Na reci St. Lauren Francuzi su poceli da formiraju naselja Kebek 1608, Mintreal 1642 dva glavna naselja, a na ostrvu danasnje Nove Skotske,napravili su svoju novu teritoriju koju su nazavli Acadia.
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Quebec_City
https://en.wikipedia.org/wiki/Port-Royal_(Acadia)
Prvi kolonisti osnivaju Montreal 1642
01_fondation-de-montreal.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Montreal
Zan Mans koja je bila na celu projekta pokatolicavanja Indijanaca.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jeann... (November 12, 1606,Dieu de Montréal, in 1645.
48152418686_5dec534203_z.jpg

Krenulo je naseljavanje koje je jako sporo islo i to zbog jako ostre zime, gde je temperatura i do - 40 C. Svi su dolazili iz Evrope gde su zime mnogo blaze, i nisu tako hladne. Masovno su umirali od hladnoce i skorbuta, jer su za zimu pripremali samo meso i hleb, tek posle su videli od indijanaca sta oni spremaju za zimu. Sukobi sa Indijancima su poceli odmah, koji se pretvorio posle u 100- godisnji rat. Mnogi kolonisti koji su dosli, posle nekoliko godina su se vracali u Francusku.
Novi kolonisti su poceli da se bave lovom, tj da skupljaju krzna, i to je posato biznis. Mnogi lovci kasnije naziv traperi zalaze sve dublje u ogromno prostarnstvo, neki se zene sa Indijankama i nastaje rasa metisa. Francuzi osnivaju grad Kalgari, Nju Orleans...Na svakih 500 kilometara je bila jedna tvrdjava sa 20-tak ljudi. to nije moglo da se odrzi. Zato je Napoleon prodao Lujzijana Amerikancima.
Englezi napadaju Novu Francusku i osvajaju je, sa Akadije raseljavaju Francuze. Posle sticanje americke nezavisnosti, svi verni kruni prelaze u Kanadu, koja je tada pod britanskom krunom
French_and_Indian_War.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Conquest_of_New_France#/media/File:French_and_Indian_War.png
Englezi pokusavaju da nametnu Francuzima engleski, ali su se ovi borili za svoj identitet, i tako da je danas provincija Kvebeka u Kanadi kao drzava u drzavi.
Prvi doseljenici koji su zabelezeni kao Srbi stigli su Kebek siti 1899 brodom.

Ako se uporedi spanska i portugalska kolonizacija Amerike, tamo je klima jako povoljna, hrane na sve strane, zlato u Meksiku i Peru-u, ko je dosao tamo dobije zemlju , Indijance kao robove i lepo zivi u to vreme. Dok je Kanadi klima jako bila surova, i jako je bilo tesko kolonistima koji su dosli tamo.
Mada danas je Kanada jedno od bogatijih drzava sveta gde svi oni koji se spremaju da plae sanjaju o njoj, a drzavama koje su bile spsnkse i portugalske kolonije svi beze odatle.
Ovo je samo skica teme, jer tema je stvarno jako obimna,, Ima tu jos milion stvari sto bi moglo da se kaze....
 

Back
Top