Историја Израела и Палестине од најстаријих времена

Михсмед каже Иса био Алахова реч и тело.
То је идентично ономе од Јована што си цитирао.
Да, то се догоди кад преписујеш од хришћана што чујеш а не разумијеш шта си чуо.

Да, то се догоди кад преписујеш од хришћана што чујеш а не разумијеш шта си чуо.

Ти разумеш? Ја сам ти поставио врхунског исламисту који има респект од читавог исламског света осим Турске и Босне.
Будући да сам пратио а Библију сигурно више пута прочитао од тебе налазим да је скроз ирелевантно разговарати о религији јер ниси ни теолог нити шта слично већ класични интернет православац.

Ја сам православац по крштењу али сам као већина апстрактни вернук који не иде редовно у цркву и на литургије не причешћује се редовно тако да не могу рећи да сам прави православац.

Ти као модератор требао би схватити да си отишао у оф
да ово није уопште теолошка тема о хришћанству и исламу!

Шго се тебе тиче и ти си апстрактни православац као и ја јер да ниси не би прдуцкао по форуму већ би био негде у манастиру.

Ти разумеш? Ја сам ти поставио врхунског исламисту који има респект од читавог исламског света осим Турске и Босне.
То што "врхунски исламиста" прича су будалаштине које немају везе са исламом.

Будући да сам пратио а Библију сигурно више пута прочитао од тебе налазим да је скроз ирелевантно разговарати о религији јер ниси ни теолог нити шта слично већ класични интернет православац.
Драго ми је због тебе.

То што "врхунски исламиста" прича су будалаштине које немају везе са исламом.

Драго ми је због тебе.

И мени због тебе јер стварно видим да је Србија коначно постала демократска држава да свака будала може бити модератор на крстарици.

Тужно је то слушати да неко ко не зна арапски није читао Куран говори да ли неко има или нема везе са ислсмом.

Михсмед каже Иса био Алахова реч и тело.
То је идентично ономе од Јована што си цитирао.
И сам Алах се обраћа често у множини, па тако каже ,,Ми смо дали", или ,,Ми смо учинили" то и то, слично библијском Богу који се исто обраћа са ,,Ми", да ,,створимо човека по обличју своме", чиме се указује на Свету Тројицу.
Лепо неки Оци кажу да одбјесци Истине има у свим религијама.
Рецимо, код Старих Словена, Триглав, једно божанство са Три Лица. И тако даље.

Тужно је то слушати да неко ко не зна арапски није читао Куран говори да ли неко има или нема везе са ислсмом.
Колега Маки претендује да познаје Ислам боље од самих исламских теолога, па тако даје за право вахабистима, које већина исламских теолога одбацује као секту.

И то је глупост.
Јесте, али до те глупости се дође кад се буквачистички чита свако слово Писма.
Па ислам је од почетка имао ту тенденцију да се дијели.
Све религије, нажалост, имају ту тенденцију да се деле, јер смо ми људи грешни и склони паду, нажалост.
Вахабистичким становиште одбацила је већина исламских теолога тога времена, чак и рођени брат Мухамеда ибн Ал Вахаб.
Да не беше Сауда и Британије, ко зна да ли би се то учење проширило по Арабији.
Ilahije ne smiju da se izvode sa muzičkim istrumentima, da ih izvode žene, ne bi smjele da imaju zvukove koje posjećaju na nemoral i njihove sljedbenike, da se izvode uz vokalne efekte koji podsjećaju na muzičke istrumente, da čovjeka ne motivišu na ples ili sl."
А ја баш на овом сајту нађох илахију са музичким инструментима као подлогом. :mrgreen:
Али добро, сагласили смо се да песма ипак није забрањена у Исламу.
Свеједно то потврђује да вехабизам није ништа ново већ наставак традиционалистичке струје која је у исламу постојала вијековима раније.
Вахабизам је модернистичко учење, које је тврдило да се позива на истинске корене Ислама, слично протестантизму који је био модерно учење које је тврдило да се позива на изворе Хришћанства.

Кажем ти, толико је било ,,укорењено" у Исламу да га ни Вахабов рођени брат није прихватио него га критиковао, још писао свим осталим теолозима и племенским главсрома да не слушају вахабисте и не прихватају њихово учење.
Врло често. Зато сам често мета њених увреда.
А мени она баш делује фино, јес у заблуди, али је фина овако, бар према мени, није ми никад увредила иако сам и ја критиковао њена погрешна веровања.
Поготово сада када, разочарани западним квазихришћанством, многи падају у замку и прелазе на ислам.
Слажем се. Па ја никада никоме и ме кажем да је Ислам ,, истинита религија", јер то не стоји, али не кажем ни да су муслимани сатанисти неки, јер ни то не стоји.
Положај жене у исламу је ужасан.
Опрезно са тим. Атеисти,агностици и нека крила феминизма исто то кажу и за положај жене у Хришћанству.

Јесте, али до те глупости се дође кад се буквачистички чита свако слово Писма.
Не дође се. До те глупости се дође кад се Писмо чита у складу са унапријед одређеним ставом. Ко иде да нешто види видјеће.

Вахабистичким становиште одбацила је већина исламских теолога тога времена, чак и рођени брат Мухамеда ибн Ал Вахаб.
Да не беше Сауда и Британије, ко зна да ли би се то учење проширило по Арабији.
Добро и? То није критеријум већ Кур'ан и Суннет.

Опрезно са тим. Атеисти,агностици и нека крила феминизма исто то кажу и за положај жене у Хришћанству.
Нема шта бити опрезно. Жена у исламу је у грозном положају. Муж је смије тући а она нема никаквих права.

То није критеријум већ Кур'ан и Суннет
Очито га нису добро тумачили, јер да јесу били би прихваћени од већине муслиманских теолога, владара и народа. Вахабизам је наметнут силом оружја.

Но, стварно, Маки, одлутасмо од теме.

Само ћу кратко објаснити историјске околности које су довеле до појаве ислама.
Хришћанско становништво блиског истока је захватило ново учење хришћснства ткз монофизитизам који је искључивао Исусову људску већ само божју природу да је све што се десило заправо била пројекција да није ни умро на крсту или обешен на дрвету како говори апостол Павле у посланицсма.

Део овог учења је ушао у јерменску аутокефалну цркву која је век старија од римске није се хтела подвргнути Цатиграду и није призната од свих васељенских сабора.
Тгагове монофизитизма видимо и у сурама које ховоре да Иса није умро на крсту већ је то била пројекција да је Јуда уместо њега завршио на крсту.

После Фоконог свргавања и убиства цара Маврикија 602. године уједно и пада Дунсвског лимеса Ираклије из Картагине обуставља снабдевање житом и врши пуч у Цатиграду истоветним убиством генерала Фоке.
Наслеђује царство насељено Словенима успоставља поново власт и због потреба за житом нарочито Месопотамије ,Сирије и Египта које су биле највеће житнице царства на наговор патријарха како је пред смрт говорио усваја нека јеретичка учења и монофизитизма ради помирења где чак римсми грчки папа окончава живот не желећи да прихвати ову нову догму.

Свакако монофизити су пре тога били изложени разним прогонима и репресијама.
Према неким новијим истраживањима џамија из 7.века из времена Мухамеда оне гледају на Јорданску Петру не на Меку као оне направљене после њега.
Било како било могсо би бити рођен у Јорданској Петри која је била хришћански центар и било је и Јевреја.

Он се укључује у ову поделу у хришћанству као ревулуционар вере не са неком новом вером суштински обзиром да су и Арапи библијски народ сродан Јеврејима.
Ираклије је први ромејски цар који је освојио Персију.
Значајан по ДАИ да је извршио сеобу Срба и Хрвата.
Пред крај живота појављује се Мухамед који сва његова достигнућа осваја Египат , Сирију , Персију отаје сведен на Цариград и околину и донекле Кавказ.
Сматра се по псеудофедеригаровој хроници да је Јеврејима дао услов покрптавање или покољ који се према неким изворима и десио и наводно наређује Магбету меровишком краљу да покрсти све Јевреје.

Сад све те хришћанске одбачене заједнице и Јевреји су нашли уточиште у исламу ти потези његови су и ојачали ислам.

Суштински сукоб између ислама јудаизма и хришћанства је свето тројство.
То ислам и јудаизам не признају с тим што Исуса ислам признаје као месију и пророка али као божјег посланика човека не Бога.

Ислам после Мухамеда је. постао нешто сасвим друго исто као и хришћанство после Исуса.

Званични Израел не признаје и не помиње покољ Јевреја од Ираклија већ нестанак Јевреја из Израела у 7 веку уваљују Мухамеду што се није десило. јер Јевреји настављају живети у исламским земљама

Da se vratimo na prvobitnu temu. nedavno je jedan visokopozicionirani teolog ozbiljno tvrdio da su Saul i Golijat bili Filisteji i ako jesu, zašto se jedan od njih borio protiv Davida?

ovaj teolog se pozivao na arapske izvore koji poistovećuju Saula sa Talutom, a Golijat se očigledno na arapskom zove Jalut, pa postoji pretpostavka da je Saul bio pripadnik Golijatovog naroda zbog sličnog završetka reči.

njegovo objašnjenje sadrži neke praznine. ovi arapski izvori mogu se samo direktno ili indirektno vratiti u biblijsku tradiciju, koja je stoga merodavna. biblija jasno kaže da je Saul bio iz venijaminovog plemena

izraelac David i filistejski ratnik Golijat, bez obzira na to kako se neko osećao o njihovom istorijskom postojanju, kasniji kralj, takođe potvrđen van biblije, nije nužno morao da bude dečak pastir, pojavili su se kao prvaci svojih vojski. izraelska vojska je bila pod komandom kralja Saula iz venijaminovog plemena, koji se nekoliko puta pojavljuje u Samuilovim knjigama. zašto bi on odjednom bio Filistejac? s druge strane, David je izričito opisao Golijata kao "neobrezanog", tako da ni on nije mogao biti prebeg od izraelaca.

Činjenica da arapski izvori nekako prenose hebrejska imena nije pravi dokaz njihovog prvobitnog porekla. ovde govorimo i o verovatno izmišljenoj priči koja ima obeležja nalik na bajku. čobanin u dvoboju praćkom pobeđuje moćnog, teško naoružanog diva, kojeg su se svi kraljevi ratnici plašili, i time osvaja ruku careva ćerka. poreklo Golijata visokog oko "tri metra" možda je za Izraelce odigralo isto tako malu ulogu kao mesto gde su krojači sinovi dobijali svoje posebne predmete

Poslednja izmena:
Користим прилику да свим учесницима ове теме и истомишљеницима, с поготово неистомишљеницима честитам нову годину и пожелим све најбоље у наредном периоду. Живи и здрави били!

I ovako, generalno, jedna od najodvratniji i najljugavijih pojavnau politici.
Ма изјавио је да је Исус говорио хебрејски који је тад био само литургијски језик. Савим очекивано да је знао јер му је Тора и верски списи били познати. Али је говорни језик тада био арамејски не хебрејски кско жели рећи.

Ма изјавио је да је Исус говорио хебрејски који је тад био само литургијски језик. Савим очекивано да је знао јер му је Тора и верски списи били познати. Али је говорни језик тада био арамејски не хебрејски кско жели рећи.

Nažalost, nekoliko visokopozicioniranih rabina je isto već reklo. Netanjahu nije bio izolovan slučaj.

treba napomenuti da većina drevnih religija (i jezika) nije bila tako isključiva kao naše moderne monoteističke religije, koje tvrde da su jedine istinite. Netanjahu i njegovi ultraortodoksni koalicioni partneri izjednačavaju današnji judaizam sa onim iz prošlosti.

judaizam nikako nije bio jasno definisana religija. iako je u Isusovo vreme bilo jevrejskih grupa koje su to tako videle ili želele da tako bude (kao što su fariseji) zaista je bilo sinkretičnih Jevreja, kao što se iznova i iznova opisuje u biblijskoj tradiciji. bilo je Jevreja koji su uzimali deo u drevnoj razmeni bogova sa Egipćanima, Grcima i Sirijcima koji su bili aktivno uključeni.

takodje da su recimo oko bogova postojali mešoviti kultovi pod uticajem Jevreja ili inspirisani Jevrejima kao Lao, Sabazios, Abrakas itd. malo se zna o sledbenicima. da li su Jevreji koji su se takođe pridržavali idolopoklonstva, ili su starosedeoci Grci, Sirijci, itd., koji su usvojili delove jevrejske religije kao polupreobraćenici, nejasno je u svakom pojedinačnom slučaju

u novom zavetu se govori o "problemu" lažnih Jevreja, a govori se i o izraelskoj izgubljenoj ovci.
postoje i različiti istorijski izveštaji, uključujući da Tacit i Flavije Josif, u kome se govori o misionarskoj delatnosti judaizma, pri čemu obrezanje znači potpuni prelazak u zajednicu.

situacija je bila složena. pitanje ko je sada Jevrejin i da li je punopravan ili polupravan bilo je predmet živih sporova u vreme Isusa, što je imalo snažan uticaj na razvoj hrišćanstva. pomislite samo na razliku između jevrejskih hrišćana i hrišćana nejevreja i na spor oko njihove jednakosti.

Тачно, Христос је говорио арамејски.

U Tirani je izjavio da nema bližeg naroda od Albanaca i Srba. A u Beogradu da su Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina, još iz vremena Rimske republike.

Njegov otac je bio istoričar, profesor i to baš medievista.

U Tirani je izjavio da nema bližeg naroda od Albanaca i Srba. A u Beogradu da su Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina, još iz vremena Rimske republike.

Njegov otac je bio istoričar, profesor i to baš medievista.

Ма бре нестанак Јевреја је везао за 7.век и за Мухамеда. Да се не враћам на оно што сам писао прави Јевреји су били цењени и прихваћени у готово свим муслиманским земљама.
Зна он добро шта ради та влада је ционистичка и расистичка.
Сам однос према "црним Јеврејима" семитским је јако лош.

То што је рекао за Србе и Албанце наравно стоји као и то да је велики број Јевреја преживео у Албанији за време ВВ2 међутим да се изјаснио слично да су Срби спасили преко 40000 Јевреја јер ово око римске републике би морао објаснити на шта мисли да ли на неки библијски , талмуд наратив или историјски или је лупио свесно.
Онда је то највећи аргумент " Кад Јевреји кажу!"

Back