Историја Бугара

A koga da pita? Tih zločina se više niko i ne seća, a Srbija ih koristi za izazivanje mržnje i netrpeljivosti jer polovina juga Srbije sanja o bugarskom pasošu i bežaniji iz Srbije. Većina ljudi na jugu Srbije bi radije da žive u Bugarskoj nego u Srbiji. Tu treba tražiti i uzrok kampanje srpskih službi od 2017/18 usmerene protiv Šopa, pravljenje lažnih biračkih spiskova, održavanje Zaharieva na vlasti u ime SNS.

Starije meštane, ili decu onih koji više nisu živi, unuke... Sećanje postoji i uvek će postojati, naročito kod potomaka stradalih na taj način. Ali, ništa nije crno/belo, i medju bugarskom vojskom u to vreme bilo je zveri ( prvenstveno makedonski Bugari) ali i izuzetno dobrih, časnih i prijateljski nastrojenih prema srodnom pravoslavnom slovenskom narodu, koji su činili sve da spasu što se spasti da. Moji baba i deda sa jedne strane su bili pod bugarskom okupacijom za vreme WW2, otuda i moja saznanja o onome što se zaista dešavalo na terenu. Slažem se da ne treba sad to preterano forsirati, ali ne sme se ni gurati pod tepih, kao što je činjeno u vreme Jugoslavije. Jednostavno, kultura sećanja mora postojati zbog iskazivanja pijeteta prema žrtvama, makar toliko im dugujemo. Sve suprotno od toga imalo bi samo kontraefekat.

Ратни злочини које је починила бугарска војска нису измишљотина и ја то никада нисам тврдио, рекао сам да није прихватљив начин на који се све ово користе за изазивање антибугарских сентимента, што заправо видимо и овде на форуму..

Koji je prihvatljiv način? Dugo se ćutalo o tome, i na taj način se u narodu stvorila mnogo gora slika od one koja je zapravo. Bolje je demistifikovati tu temu i krenuti dalje, ovako se kod jednog dela stanovništva stekao utisak da ste bili isti ili gori od ustaša. Nema to veze sa antibugarskim sentimentima, Srbi su uvek za saradnju i dobrosusedske odnose, meni se čini da se to više koči sa vaše strane, kao da se stalno vredjajte i ljutite za neke sporedne stvari, a ključni problem je verovatno što nas još uvek krivite za dominantno raspoloženje i stanje u današnjoj Severnoj Makedoniji.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.12.1903 година Бугарија ја изгоре МАКЕДОНСКАТА БИБЛИЈА!​

Можно е да е слика од текст

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.12.1903 година Бугарија ја изгоре МАКЕДОНСКАТА БИБЛИЈА!
„За македонцките работи“, Мисирков ја подготвил во Петроград, по Илинденското востание. Потоа отишол во Софија да ја отпечати. Додека чекал книгата да биде отпечатена го придружувал Војдан Чернодрински со неговата театарска група во Србија.

Кога се вратил во Софија да си ја подигне отпечатената книга, на 25 декември 1903 година, таа веќе била откупена од тамошните власти и изгорена. Од изданието се спасиле и зачувале само мал број примероци.
ДАЛИ Е ЈАСНО СЕГА?!?

КОЈ КРАДЕ ИСТОРИЈА?!?
КОЈ СЕ ПЛАШИ ОД ВИСТИНАТА?!?

Oваа Книга ќе биде задолжителна за обработка во основните и средните школи!
Ќе се третира како Евангелие на Македонците!
А вие си знаете, возрасни сте!
#заМакедонцкитеРаботи #Мисирков

o ovome pričaš
Spaljivanje knjiga je oprobana velikobugarska metoda.

Starije meštane, ili decu onih koji više nisu živi, unuke... Sećanje postoji i uvek će postojati, naročito kod potomaka stradalih na taj način. Ali, ništa nije crno/belo, i medju bugarskom vojskom u to vreme bilo je zveri ( prvenstveno makedonski Bugari) ali i izuzetno dobrih, časnih i prijateljski nastrojenih prema srodnom pravoslavnom slovenskom narodu, koji su činili sve da spasu što se spasti da. Moji baba i deda sa jedne strane su bili pod bugarskom okupacijom za vreme WW2, otuda i moja saznanja o onome što se zaista dešavalo na terenu. Slažem se da ne treba sad to preterano forsirati, ali ne sme se ni gurati pod tepih, kao što je činjeno u vreme Jugoslavije. Jednostavno, kultura sećanja mora postojati zbog iskazivanja pijeteta prema žrtvama, makar toliko im dugujemo. Sve suprotno od toga imalo bi samo kontraefekat.

Koji je prihvatljiv način? Dugo se ćutalo o tome, i na taj način se u narodu stvorila mnogo gora slika od one koja je zapravo. Bolje je demistifikovati tu temu i krenuti dalje, ovako se kod jednog dela stanovništva stekao utisak da ste bili isti ili gori od ustaša. Nema to veze sa antibugarskim sentimentima, Srbi su uvek za saradnju i dobrosusedske odnose, meni se čini da se to više koči sa vaše strane, kao da se stalno vredjajte i ljutite za neke sporedne stvari, a ključni problem je verovatno što nas još uvek krivite za dominantno raspoloženje i stanje u današnjoj Severnoj Makedoniji.
Čemu se pravdati? Bugarska policija (posebno oni kojima je komandovao izvesni niži oficir Stojanov) je bila uoprediva jedino sa ustašama. Moral mobilisane bugarske vojske je bio veoma nizak, ali su zato Borisova obična i vojna policija bile pod konstantnim ideološkim nadzorom po ugledu na idoktrinaciju u SS i to je rezultiralo neverovatnim zverstvima. Jedinice bugarske policije u sastavu okupacionih trupa su u okupiranom delu Srbije izvodile masovne egzekucije nad civilnim stanovništvom (sprovodeći lično Hitlerovo naređenje) u srazmeri 100 za jednog i posle 50 za jednog.

U aneksiranom delu jugoistočne Srbije svako ko nije otišao u četnike ili u partizane je uhapšen i odveden na primudni rad u Bugarsku: svi muškarci od 16-17 do 60 godina!

Čitam po forumima da je Niš bio većinski bugarski grad, da je Beograd bio bugarski grad, kako su n poznatih Srba u biti bili Bugari i sl.
Zaista popis je beskonačan. Onda kada provjeriš nekoga ispada da je bio Srbin i sl.

Čisto da ne lutam i mislim da mogu dobiti najbolje informacije ovdje.

Koliko su Bugari utjecali na razvoj Srbije kroz povijest?

Jes Bugarska je vazda bila velika imperija puna kulture. Mislim da Srbi dobili cirilicu od Bugara.

Зар не схваташ да је ово тема за историју, а не за расправу о ратним злочинима и колективној кривици? У последњих 6 месеци тему су политизовали корисници попут Cаsual-а који поставља антибугарске постове у апсолутно свим темама. Како да објасним нормалним језиком да ово није тема за твоје баке и деке. За ово би требало отворити другу тему. Зашто стално морам да објашњавам неким људима као малом детету.

Starije meštane, ili decu onih koji više nisu živi, unuke... Sećanje postoji i uvek će postojati, naročito kod potomaka stradalih na taj način.
Kao što i sama kažeš, sećanje na zločine postoji samo među žrtvama tamo gde su se zločini i dogodili. U Bojniku je streljano 50% meštana i osim njih to ne zna niko. Samo 20km dalje u Leskovcu 90% ljudi nisu nikad čuli za streljanje u Bojniku, posebno rođeni nakon rata. Ko se danas u Prokuplju seća topličkog ustanka? Današnja omladina ne zna ni u kojem veku je to bilo.

Kao što i sama kažeš, sećanje na zločine postoji samo među žrtvama tamo gde su se zločini i dogodili. U Bojniku je streljano 50% meštana i osim njih to ne zna niko. Samo 20km dalje u Leskovcu 90% ljudi nisu nikad čuli za streljanje u Bojniku, posebno rođeni nakon rata. Ko se danas u Prokuplju seća topličkog ustanka? Današnja omladina ne zna ni u kojem veku je to bilo.
То што се неко не сећа или слабо сећа значи да се то није ни десило вероватно!
Манифестација поводом Топличког устанка се организује сваке године у Прокупљу.

А сад буди добар па се врати на тему, за бугарске злочине у првом и другом светском рату постоје друге теме на којима је о томе разговарано.
Што такође саветујем и другим корисницима на овој теми.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.12.1903 година Бугарија ја изгоре МАКЕДОНСКАТА БИБЛИЈА!​

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.12.1903 година Бугарија ја изгоре МАКЕДОНСКАТА БИБЛИЈА!
„За македонцките работи“, Мисирков ја подготвил во Петроград, по Илинденското востание. Потоа отишол во Софија да ја отпечати. Додека чекал книгата да биде отпечатена го придружувал Војдан Чернодрински со неговата театарска група во Србија.

Кога се вратил во Софија да си ја подигне отпечатената книга, на 25 декември 1903 година, таа веќе била откупена од тамошните власти и изгорена. Од изданието се спасиле и зачувале само мал број примероци.
ДАЛИ Е ЈАСНО СЕГА?!?

КОЈ КРАДЕ ИСТОРИЈА?!?
КОЈ СЕ ПЛАШИ ОД ВИСТИНАТА?!?

Oваа Книга ќе биде задолжителна за обработка во основните и средните школи!
Ќе се третира како Евангелие на Македонците!
А вие си знаете, возрасни сте!
#заМакедонцкитеРаботи #Мисирков

o ovome pričaš
Mакедонску Библију коју је написао Бугарин Мисирков, који је после 1916. постао и бугарски намесник у Молдавији. У свом дневнику на чистом руском је написао следеће (пази сад),
Превео сам са оригиналног рукописа:

"интереси бугарског народа приморавају нас, македонске Бугаре, да молимо Ваше Височанство да искористите спремност Аустрије, Италије и Енглеске за ревизију Букурешког мировног уговора у складу са интересима Русије и у корист словенског становништва Македоније"

Шта да радимо сада? Ајде?

MISIRKOV_1.JPG

Poslednja izmena:
Knjizevni bugarski na koji je presudno uticao staroslovenski upravo ima korene u govorima makedonskih Slovena iz okoline Soluna, tako da ukoliko bi se terao mak na konac moglo bi da se tvrdi obrnuto.

Stupanje makedonskog jezika, tj tada govora u Balkanski jezičko savez ga ne čini “bugarskim jezikom”, kao što ni bugarski nije stupanjem u Balkanski jezički savez l postao recimo rumunski.
Као што смо већ рекли, чак је и овај српскословенски језик у својој основи прилично источнојужнословенски, а још више и са неким раним "македонским" фонолошким ознакама. Да не говоримо о томе да је синтаксички и лексички донекле овај штокавски „дијалекат“, делимично грчки по својој природи. Када си бацао лајк – мораш бити спреман да објасниш зашто…

свом дневнику на чистом руском је написао следеће (пази сад),
Превео сам са оригиналног рукописа:
nije znao i nije razumeou bugarski, zato je morao na najsrodnijem jeziku tj. Ruski , a takvo pisanije, gde su interesi u pitanju okači mački o rep
čovek ne zna ni reč na bugarskom , a vi ga pobugsrčiste
toliko o kvazi teorijama
tu drži se teme o bugarima , a ne o Makedoncima koji pišu, за Македонските работи , a ne i bugarskim
nego ono o tome da je bio diplomata ima da diskutiraš na politici , a ne na istoriji, kako ti samo ovo nije jasno))
ajde Srećna ti Nova Godina

nije znao i nije razumeou bugarski, zato je morao na najsrodnijem jeziku tj. Ruski , a takvo pisanije, gde su interesi u pitanju okači mački o rep
toliko o kvazi teorijama
tu drži se teme o bugarima , a ne o Makedoncima koji pišu, за Македонските работи , a ne i bugarskim
nego ono o tome da je bio diplomata ima da diskutiraš na politici , a ne na istoriji, kako ti samo ovo nije jasno))
ajde Srećna ti Nova Godina
Ма наравно Мисирков није знао бугарски па ни Гоце Делчев није знао ......
Ајде честитам и теби!

Onda da se ujedinimo?

Nije da nije bilo takvih ideja u prošlosti 😊

"Knez Mihailo Obrenović 14. januara 1867. godine potpisuje u Bukureštu sa Bugarskim odborom ugovor o zajedničkoj državi Srba i Bugara koja bi se, da je realizovana, na koncu svakako podigla na nivo kraljevstva, a ko zna, možda bi i nosila ovo romantično ime koje smo mi stavili u naslov: Ujedinjeno Kraljevstvo Srba i Bugara."

Ovo je malo novijeg datuma:
https://www.alo.rs/vesti/politika/bugari-traze-ujedinjenje-sa-srbijom/114376/vest

Колико је овај подфорум болестан од екстремног национализма или боље рећи шовинизма показује то да када сам прочитао према једној препоруци одавде рад о црквенословенском као некаквом старобугарском, а сетивши се великобугарских претензија и злочина; хтео бацити молитвеник на црквенословенском у пећ. А онда ми пало на памет, какав старобугарски, изворни Бугари нису били Словени.
Треба закопати ратне секире и окренути се будућности а има се шта писати и о међусобним односима у историји или опет о темама изван Балканских ратова и осталих ратова, или изван лингвистичких расправа са једне стране о Бугарском до Мораве а српском до Искра.

toliko o kvazi teorijama
Ово није критика теби лично, али је неприхватљиво да неко шири неистине.
Да разбијемо мит око Мисиркова, ево једног од његових последњих чланака – да видимо шта је написао на чистом бугарском.

То је реалност која долази као тешка коначна пресуда македонским фалсификатима историје.

Misirkov_3.jpg

Poslednja izmena:
Да разбијемо мит око Мисиркова, ево једног од његових последњих чланака – да видимо шта је написао на чистом бугарском:

Pogledajte prilog 1473825
znam za ovo, to je Makedonski tekst , a prevod je radio novinar
msm u interesu istine

Да разбијемо мит око Мисиркова, ево једног од његових последњих чланака – да видимо шта је написао на чистом бугарском:

Pogledajte prilog 1473825
Прочитао сам и ја. Шта каже: Срби упорни и систематски у раду. И јесмо. Тито и комунисти су нам, ето, пореметили планове, али и ово са засебним македонским народом није лоше. Аутокефална Македонска православна црква је сахранила, покопала све бугарске снове о Вардарској Македонији, наравно све оно што је посејала Егзархија у своје време. Време ради у нашу, српску корист, наводи воду на наш млин. Све се више шири по Р. С. М. српска свест у самом народу.

Nije da nije bilo takvih ideja u prošlosti 😊

"Knez Mihailo Obrenović 14. januara 1867. godine potpisuje u Bukureštu sa Bugarskim odborom ugovor o zajedničkoj državi Srba i Bugara koja bi se, da je realizovana, na koncu svakako podigla na nivo kraljevstva, a ko zna, možda bi i nosila ovo romantično ime koje smo mi stavili u naslov: Ujedinjeno Kraljevstvo Srba i Bugara."

Ovo je malo novijeg datuma:
https://www.alo.rs/vesti/politika/bugari-traze-ujedinjenje-sa-srbijom/114376/vest
Најбоље свако за себе. Мислио сам да би за Бугаре била најбоља руска војна управа, али онда би и ми Срби били подјармљени. Најбоље бугарска држава, али нека мало православнија и словенски солидарнија. На бугарском као и на руском језику име народа се пише малим почетним словом. Понижење за народ.

ok , kako god, što se mene tiče dosta je bilo za ovu godinu
ovde prekidam diskusiju ovde , ko god želi , slobodno pridružite
iPS, niko nema pravo , po nijednim osnovima da mi kazuje ko sam i šta sam
imame previše obzira prema domaćinima ovog foruma
da mi ovaj dođe na Makedonskom forumu priča bi bila drugačija
ljudi uživajte u životu i ne uzimajte nešto što nije vaše
srećno svima

Па добро, ако је Деретић то доказао, онда је то вероватно чињеница.
Деретић је био легенда. Наравно, његове теорије треба разрадити. Софија се звала Сердика по трачком племену Серди. Наравно то је Сербика, а племе су Серби. Средец опет од средина, у средишту, центру Србије. Наравно да смо ми Срби аутохтони на Балканском полуострву.

ok , kako god, što se mene tiče dosta je bilo za ovu godinu
ovde prekidam diskusiju ovde , ko god želi , slobodno pridružite
iPS, niko nema pravo , po nijednim osnovima da mi kazuje ko sam i šta sam
imame previše obzira prema domaćinima ovog foruma
da mi ovaj dođe na Makedonskom forumu priča bi bila drugačija
ljudi uživajte u životu i ne uzimajte nešto što nije vaše
srećno svima
Срећна нова година свима!
Среќна Нова Година на сите!
Честита Нова Година на всички!

Back