Istine i zablude o vakcinaciji protiv korona virusa - Onlajn tribina

alex3000000000000000

Aktivan član
Poruka
1.561

Predavanje organizovao Medicinski fakultet u Beogradu. Obrađena su razna pitanja poput porekla virusa, brzine razvoja vakcine, različitih tipova vakcina, ko ne sme da primi vakcinu, itd. Predavači su se trudili da govore laičkim jezikom, tako da ovo nije namenjeno samo studentima medicine. Video je prilično dug (malo jače od dva i po sata), pa ako neko nema vremena ili želje da odgleda ceo u opisu videa postoje brzi linkovi ka pojedinim temama.

Korona svakako nije naivna, znam iz prve ruke, a sto se vakcina tice, sta znam. Generalno nisam antivakser ali sve ovo mi je sumnjivo. Sve te vakcine su zbrzane, jos ovde kod nas kao to sve testiraju ali rekao bih da je to suplja prica, jer takva testiranja valjda zahtevaju vreme.
Ako zaista vrede nesto manji je rizik primiti je nego se zaraziti, ali za svaku postoje informacije iz "proverenih izvora" da je i dobra i da nije dobra.

Korona svakako nije naivna, znam iz prve ruke, a sto se vakcina tice, sta znam. Generalno nisam antivakser ali sve ovo mi je sumnjivo. Sve te vakcine su zbrzane, jos ovde kod nas kao to sve testiraju ali rekao bih da je to suplja prica, jer takva testiranja valjda zahtevaju vreme.
Ako zaista vrede nesto manji je rizik primiti je nego se zaraziti, ali za svaku postoje informacije iz "proverenih izvora" da je i dobra i da nije dobra.
Deo predavanja odnosi se upravo na proceduru razvijanja i ispitivanja vakcina, kao i zasto je ona krace trajala u odnosu na neke druge. Pa pogledaj i sam donesi zakljucak da li ti to deluje logicno ili ne.

Ko zeli da se vakcinise neka se vakcinise, ko ne zeli neka se ne vakcinise, prosto i jednostavno.
Ja licno, nisam antivakser i primila sam vakcinu. Uradicu sta je do mene.
Ono sto me posebno nervira oko cele antivakser price je ta njihova agresija, to sto mora da se trubi kako smo mi sto primismo ovce, pokusni kunici, naivcine, glupi itd.
I ja o njima mislim sve najlepse, ali nemam potrebu to da im govorim.
Njivise me brinu ove brze mutacije i to da li ce vakcina biti dovoljno efikasna kod njih.

Predavanje organizovao Medicinski fakultet u Beogradu. Obrađena su razna pitanja poput porekla virusa, brzine razvoja vakcine, različitih tipova vakcina, ko ne sme da primi vakcinu, itd. Predavači su se trudili da govore laičkim jezikom, tako da ovo nije namenjeno samo studentima medicine. Video je prilično dug (malo jače od dva i po sata), pa ako neko nema vremena ili želje da odgleda ceo u opisu videa postoje brzi linkovi ka pojedinim temama.
👍

Ko zeli da se vakcinise neka se vakcinise, ko ne zeli neka se ne vakcinise, prosto i jednostavno.
Ono sto me posebno nervira oko cele antivakser price je ta njihova agresija, to sto mora da se trubi kako smo mi sto primismo ovce, pokusni kunici, naivcine, glupi itd.
Njivise me brinu ove brze mutacije i to da li ce vakcina biti dovoljno efikasna kod njih.
Zavisi na cemu neko temelji svoju odluku. Ako neko veruje ljudima koji se bave ovom oblascu ali ima neki strah u vezi sa vakcinacijom, toj osobi predavanje moze pomoci da te strahove otkloni jer su zaista ljudi na veliki broj pitanja odgovorili. A ako neko veruje teoreticarima zavere, nista nece pomoci.

Sto se tice mutacija, vakcine stite i od ovih mutacija koje su do sad otkrivene, mada u nesto manjoj meri tj. nesto je manja efikasnost. Ako sam dobro razumeo, cak i ako bi se pojavio neki problematicniji soj, ne bi bilo narocito tesko modifikovati postojece vakcine i/ili napraviti neku trecu dozu koja bi stitila i od takve mutacije.

Realno ako se sagleda situacija bolje je ko se nevakcinise.Evo zasto moj komsija je bio pozitivan na koronu i nekoliko dana imao visoku temperaturu pa je zvao hitnu pomoc i odvezli ga u Bolnicu,tamo ga odmah stavili na neki kiseonik.Posle 5 dana pustaju ga kuci sa negativnim testom i potpuno izlecenim od korone.

On se sada toliko lose oseca jer dok je bio u Bolnici,radili su mu sva testiranja i pronasli jos;Visok krvni pritisak...Visok Holesterol....Previsok secer i jos mnogo toga.On pre za sve to nije znao koliko bolesti ima,da je kojim slucajem primio vakcinu i dalje ne bi znao jer bi mislio da je zasticen a bio je ugrozen.Ovako sada kada su mu sve ostale bolesti otkrili moze sa raznim lekovim svoje zdravstveno stanje da dovede u neku normalu koliko je to moguce.

Realno ako se sagleda situacija bolje je ko se nevakcinise.Evo zasto moj komsija je bio pozitivan na koronu i nekoliko dana imao visoku temperaturu pa je zvao hitnu pomoc i odvezli ga u Bolnicu,tamo ga odmah stavili na neki kiseonik.Posle 5 dana pustaju ga kuci sa negativnim testom i potpuno izlecenim od korone.

On se sada toliko lose oseca jer dok je bio u Bolnici,radili su mu sva testiranja i pronasli jos;Visok krvni pritisak...Visok Holesterol....Previsok secer i jos mnogo toga.On pre za sve to nije znao koliko bolesti ima,da je kojim slucajem primio vakcinu i dalje ne bi znao jer bi mislio da je zasticen a bio je ugrozen.Ovako sada kada su mu sve ostale bolesti otkrili moze sa raznim lekovim svoje zdravstveno stanje da dovede u neku normalu koliko je to moguce.
Ne mogu sa ovim da se slozim. S jedne strane, imamo bolest koja moze da ubije coveka u roku od nekoliko nedelja i to tako da umre u teskim mukama. Uz to, imamo nacin da prevencijom (vakcina) ne dodje do toga, plus se smanjuje mogucnost sirenja zaraze na druge. S druge strane, imamo zdravstvena stanja koja ne mogu na tako kratak rok da budu fatalna. On je sve ovo vreme ziveo s tim holesterolom, visokim pritiskom, i sl. Sta da nisu uspeli da ga spasu u bolnici? Sta bi mu vredelo sto mu je tada otkrivena hipertenzija? Ne moze obolevanje od potencijalno smrtonosne bolesti da bude zamena za preventivni pregled lekara. Ovo sve nabrojano bi lekar opste prakse bez problema utvrdio na kontrolnom pregledu.

Eno na tv - u neki komunalni policajac (gle autoriteta:hahaha: ) poziva na vakcinaciju.
Kada je drzava i ovi sto je vode nekome nesto dala za dzabe pa jos i da toliko navaljuju da je uzmemo?
Ceo zdravstveni sistem u Srbiji dostupan je svakome tako da je
besmisleno pitanje kada je drzava nekome dala nesto za dzabe.
Srbija je ovaj jedini put u svojoj istoriji, igrom slucaja, u mogucnosti
da pruzi ove vakcine i to po izboru, a tu privilegiju nema ostatak ovog
velikog sveta.
Zar su ludi i maloumni oni silni ljudi iz Albanije, Makedonije, Hrvatske,
Bosne koji su juce masovno dosli u Srbiji da bi dobili vakcinu?

Korona svakako nije naivna, znam iz prve ruke, a sto se vakcina tice, sta znam. Generalno nisam antivakser ali sve ovo mi je sumnjivo.
Ja sam se vakcinisao kineskom, kao i moji roditelji. Samo prva dva dana mi bilo čudan osećaj u levoj ruci. Inače sam dešnjak pa zato daju u suprotnu. Veruj mi na reč sve ok. I mnogo se lakše diše posle toga.

Puko poso'

Za AstraZeneka vakcinom nema dovoljno interesovanja unutar Srbije, a u aprilu joj ističe rok.

„Mi smo procenili da će nam ostati nekih 20-25 hiljada vakcina, koje ćemo nažalost morati da uništimo i želeli smo da pozovemo ljude iz regiona da se vakcinišu“, kazala je Brnabić.

„To je kao kad imate neku neuračunljivu tetku koja ode na pijacu i kupi sve jagode, a alergična je ili se boji iglica i onda ih ostavi u podrum i baš je briga, važno da je ostavila utisak na komšiluk“, rekao je Radovanović.
https://rs.n1info.com/vesti/polemik...struka-pita-zasto-kupujemo-vise-od-potrebnog/

U trenutku kada su nabavljane vakcine, ne verujem da je iko mogao da pretpostavi da ce se desiti oni slucajevi koji su doveli do pada poverenja u Astrazenekin proizvod. Iako je Evropska zdravstvena agencija analizirala vakcinu i izdala saopstenje da je ova bezbedna, kod dobrog dela stanovnisva sumnja i dalje postoji. To je jedan od razloga zasto se nabavlja vise vakcina i od vise razlicitih proizvodjaca: da smo se mi oslonili iskljucivo na Astrazeneku, doslo bi do potpunog zastoja u vakcinaciji. Drugi razlog je taj sto proizvodnja ume da zakaze, sto smo takodje imali priliku da vidimo proteklih meseci. Ako bi se tako nesto dogodilo, mi bismo bili "pokriveni" tj. stigao bi nam kontigent vakcina nekog drugog proizvodjaca. Treci razlog se tice cinjenice da je vakcina trenutno deficitarna roba: ponuda ne moze da isprati potraznju. Desava se da neke zemlje koje proizvode vakcine blokiraju izvoz dok ne namire sopstvene potrebe. Kad imunizujemo stanovnistvo lako cemo prodati ono sto pretekne, ustupiti ugovor nekom drugom. S obzirom na sve ovo, mislim da kritika ne stoji.

Eu nece pustati ko se vakcinisao sa kineskom i ruskom...djabe se rokat sa tim vakcinama iako su dobre,,moze se do Batrovaca samo sa njima...Presednik kaze da ce se to regulisati ali ja mislim da se nece nikada regulisati...Ne sljive oni nas biznis ni 1%....Ovih dana pokusni kunici eu politike ne daju ni sa negativnim testom na veliku noc kod njiha...tj moze se samo do Zagreba i nazad....Opasne politicke igre na ustrb gadnog virusa gde ljudi umiru...

Eu nece pustati ko se vakcinisao sa kineskom i ruskom...djabe se rokat sa tim vakcinama iako su dobre,,moze se do Batrovaca samo sa njima...Presednik kaze da ce se to regulisati ali ja mislim da se nece nikada regulisati...Ne sljive oni nas biznis ni 1%....Ovih dana pokusni kunici eu politike ne daju ni sa negativnim testom na veliku noc kod njiha...tj moze se samo do Zagreba i nazad....Opasne politicke igre na ustrb gadnog virusa gde ljudi umiru...
Ne verujem da ce takva odluka dugo da traje. Sve vise zemalja EU okrece se ruskim i kineskim vakcinama kako bi ubrzali imunizaciju. A tu je i pitanje turizma. Verujem da se u EU zna koliko novca na godisnjem nivou stize od kineskih turista. Ne verujem da ce se oni toga odreci samo da bi se igrali igre geopolitickog inacenja sa Istokom, imajuci u vidu koliko je vec izgubljeno kroz sva ova zatvaranja.

Jedino da Angelina iz Berlina rikne mozemo ocekivati neku promenu politike i u tom smeru...vekovima su istok i zapad velike raskrsnice...janezi vec 3 meseca po nalogu Berlina opipavju puls Balkanu...pustaju u janezovinu samo eu vakcine.....a ovih dana ne pustaju vise ni te vakcine ko se rokao u Srbiji i sa eu vakcinma...moze samo do Zagreba....ozbiljne poruke da nas ne sljive ni o%.....

Ne znam da li mi zivimo u istoj drzavi, ja koliko vidim svi su se zivi vakcinisali pred kamerama, na tv su svakodnevno emisije u kojima zastrasuju ljude ako se ne vakcinisu, mnogi poslodavci prete otkazima onima koji nece da se vakcinisu, cak smo dosli do toga da vakcine promovisu razne poznate licnosti koje nisu lekari. Kada neko ko nije iz medicinske struke prica negativno o vakcinama onda kazu kako oni nisu kompetentni da pricaju o tome ali ako isti takvi promovisu vakcine onda to nije problem i tad ne treba nikakvo znanje vec je dovoljna popularnost. I tebi nista od toga nije agresija ali ti je agresija to sto ti je neko rekao da si naivna?

Jedino da Angelina iz Berlina rikne mozemo ocekivati neku promenu politike i u tom smeru...vekovima su istok i zapad velike raskrsnice...janezi vec 3 meseca po nalogu Berlina opipavju puls Balkanu...pustaju u janezovinu samo eu vakcine.....a ovih dana ne pustaju vise ni te vakcine ko se rokao u Srbiji i sa eu vakcinma...moze samo do Zagreba....ozbiljne poruke da nas ne sljive ni o%.....
U Nemacku ce bez karantina moci da putuje svako ko je primio
obe doze vakcine. Uopste nije vazno koje. A posto ce Srbija da uvede
prinudnu vakcinaciju onda su svi dobrodosli.

Ne znam da li mi zivimo u istoj drzavi, ja koliko vidim svi su se zivi vakcinisali pred kamerama, na tv su svakodnevno emisije u kojima zastrasuju ljude ako se ne vakcinisu, mnogi poslodavci prete otkazima onima koji nece da se vakcinisu, cak smo dosli do toga da vakcine promovisu razne poznate licnosti koje nisu lekari. Kada neko ko nije iz medicinske struke prica negativno o vakcinama onda kazu kako oni nisu kompetentni da pricaju o tome ali ako isti takvi promovisu vakcine onda to nije problem i tad ne treba nikakvo znanje vec je dovoljna popularnost. I tebi nista od toga nije agresija ali ti je agresija to sto ti je neko rekao da si naivna?
Neka sam ja naivna a vi ste sve prokljuvili. Dobro ste ih pročitali. I oči ste mi otvorili. Hvala lepo.

Back