Istine i zablude o bombardovanju 1999.

Jeskovo.jpg
Poginuli pripadnik OVK kod sela Jeskovo blizu granice sa Makedonijom.

Ja sam pisao o lokaciji blizu koje definitivno nije bilo ''hiljade vojnika'', a ''siposa'' jos manje. Ni u tragovima. Naravno da su se jedinice morale dislocirati iz kasarni, ali ne pored zgrada u kojima zive ljudi. Da, teoretski su trebali biti u sklonistima, ali u praksi je vecina tih sklonista odavno pretvorena u nesto drugo. Bila je neka naredba da se vrate u prvobitno stanje, ali od toga u vecini slucajeva nije bilo nista. To je realnost, kao i cinjenica da je tu bilo nekoliko stotina ljudi i da su ovi malo promasili (a to se u nekim drugim slucajevima itekako desavalo kao sto znamo) broj civilnih zrtava bi bio ogroman.

Prica ''nije trebalo da ratujemo'' s ovim nema veze. Ja pisem o tome sta je bilo kad smo vec ratovali. Naravno da je samo bombardovanje bilo krsenje medjunarodnog prava, ali kad se vec desilo moralo se voditi racuna da se ljudi sacuvaju koliko god se moze.

U mom gradu vojska i municija je bila smeštena u osnovnoj školi. Kada je ratno stanje ne očekuje se samo dosciplina vojske nego do nekle i disciplina naroda.
Svi smo znali da je vojska i u gradovima i kad god je bio vazdušni napad narod je trebao da se sklanja u podrume.
E sad zato što neki nisu hteli da mrdnu guzicu iz udobnosti svoje fotelje a ima i onih koji su izlazili na ulicu da posmatraju šta se dešava.
Da li je vojska u toj situaciji trebala i o tome da razmišlja?
Po meni činjenica je da je podruma bilo, naravno uslovi nisu bili bajni ali bože moj bilo je ratno stanje ali mnogi nisu hteli sići u tamo.

fenniks, донеклсе се слажем са тобом, али да ли реално звучи да има довољно склоништа за 7 милиона људи? А, све и да има, то опет није оправдање НАТО пакту за страдање цивила.
Сетимо се само воза који је уништен....
Један пример за који се не зна, мој отац је био на "Бубањ потоку" када су тамо летеле касетне бомбе по цивилима.

Ajde mi molim te opiši taj događaj u Bubanj potoku. Da li je u pitanju Bubanj potok kasarna, Bubanj potok pijaca ili Bubanj potok II magacini u blizini prethodne dve lokacije? Šta su tu civili tražili? Lično sam zainteresovan da čujem detalje iz prostog razloga što sam služio vojsku u Bubanj potoku, išao sam u magacine u Bubanj potok II i držao stražu u izdvojenom skladišti sa južne strane kružnog puta preko puta Belog potoka.
Nedavno sam tuda prošao i čini mi se da je taj objekat potpuno ceo, baš me zanima kako to da nije gađan, bilo je tu nekoliko magacina a bogami smo našli i skriveni ulaz u podzemni objekat. Niko nije tačno znao šta je to.

fenniks, донеклсе се слажем са тобом, али да ли реално звучи да има довољно склоништа за 7 милиона људи? А, све и да има, то опет није оправдање НАТО пакту за страдање цивила.
Сетимо се само воза који је уништен....
Један пример за који се не зна, мој отац је био на "Бубањ потоку" када су тамо летеле касетне бомбе по цивилима.

Ja NATO i ne opravdavam odakle ti samo ta ideja. Kako si ti do toga došao :dontunderstand:

Cinjenica je da Nato nije imao dovoljno podataka, imao je nesto, verovatno vecinu, ali nedovoljno da bi zadao osetan udarac nasoj vojsci. Naravno obavestajna i kontraobavestajna sluzba non-stop radi, tako da su neke informacije ili podaci plasirani i ostavljeni da "sazru", sto se kaze, e sada, nisu ni Nato majmuni imali uvek i u datom momentu tacnu informaciju. Pa samo snimanje terena bespilotnim letelicama, analiziranje snimaka sa tog istog terena, plan i razrada napada na taj deo terena, traje najmanje dva sata. To je valjda rekord koji su postigli. To su podaci sa njihove strane. A za dva sata se moze svasta desiti. Imao sam tako iskustvo, povukli smo se sa tih, nekih polozaja, posle tri sata taj deo je razrovan kasetnim bombama i do kraja bombardovanja nismo otisli na te polozaje.Isto tako, velika verovatnoca je da su na nekom delu terena, bilo van ili u gradu, bespilotne letelice snimile neka vojna vozila ili jedinice, velika verovatnoca je da su se te jedinice povukle odatle u medjuvremenu i da su oni gadjali taj deo posle povlacenja vojske. Ali jedno stoji, Nato nisu interesovali civili, dokaz je jedan spanski oficir koji se divio nasim jedinicama koje su se povlacile posle Kumanovskog sporazuma. Govorio je - samo da ste izdrzali jos 10 dana, odustao bi Nato, ali na pitanje sta bi gadjali tih 10 dana odgovorio je - "...samo civilne objekte, mostove, elektrane, postrojenja za preradu vode, brane i na kraju ako nista od toga ne da rezultate - stambena naselja!!!..." Da li se moze bilo koja vojska boriti protiv ovakvih bolesnika?

Ajde mi molim te opiši taj događaj u Bubanj potoku. Da li je u pitanju Bubanj potok kasarna, Bubanj potok pijaca ili Bubanj potok II magacini u blizini prethodne dve lokacije? Šta su tu civili tražili? Lično sam zainteresovan da čujem detalje iz prostog razloga što sam služio vojsku u Bubanj potoku, išao sam u magacine u Bubanj potok II i držao stražu u izdvojenom skladišti sa južne strane kružnog puta preko puta Belog potoka.
Nedavno sam tuda prošao i čini mi se da je taj objekat potpuno ceo, baš me zanima kako to da nije gađan, bilo je tu nekoliko magacina a bogami smo našli i skriveni ulaz u podzemni objekat. Niko nije tačno znao šta je to.

a nijedan osvrt na zabranjene kasetne bombe..??

Cinjenica je da Nato nije imao dovoljno podataka, imao je nesto, verovatno vecinu, ali nedovoljno da bi zadao osetan udarac nasoj vojsci. Naravno obavestajna i kontraobavestajna sluzba non-stop radi, tako da su neke informacije ili podaci plasirani i ostavljeni da "sazru", sto se kaze, e sada, nisu ni Nato majmuni imali uvek i u datom momentu tacnu informaciju. Pa samo snimanje terena bespilotnim letelicama, analiziranje snimaka sa tog istog terena, plan i razrada napada na taj deo terena, traje najmanje dva sata. To je valjda rekord koji su postigli. To su podaci sa njihove strane. A za dva sata se moze svasta desiti. Imao sam tako iskustvo, povukli smo se sa tih, nekih polozaja, posle tri sata taj deo je razrovan kasetnim bombama i do kraja bombardovanja nismo otisli na te polozaje.Isto tako, velika verovatnoca je da su na nekom delu terena, bilo van ili u gradu, bespilotne letelice snimile neka vojna vozila ili jedinice, velika verovatnoca je da su se te jedinice povukle odatle u medjuvremenu i da su oni gadjali taj deo posle povlacenja vojske. Ali jedno stoji, Nato nisu interesovali civili, dokaz je jedan spanski oficir koji se divio nasim jedinicama koje su se povlacile posle Kumanovskog sporazuma. Govorio je - samo da ste izdrzali jos 10 dana, odustao bi Nato, ali na pitanje sta bi gadjali tih 10 dana odgovorio je - "...samo civilne objekte, mostove, elektrane, postrojenja za preradu vode, brane i na kraju ako nista od toga ne da rezultate - stambena naselja!!!..." Da li se moze bilo koja vojska boriti protiv ovakvih bolesnika?
Licno sumnjam da Amerika s Spancima deli bilo kakve bitne informacije, tako da to sto je taj Spanac rekao moze da bude, ali uopste ne mora da znaci. To je pre svega njegova licna procena. Cinjenica jeste da su imali dosta zastarelih podataka.Ovo iz razloga sto su dosta saznanja dobili od Hrvata i Slovenaca koji su nekad bili u JNA. Slovenije je ako se dobro secam 1999. i usla u NATO. Znaci dosta t6oga su imali od informacija koje su vazile do 1992. I zaista, mesto u kom je recimo bila moja nekadasnja jedinica 1991. je u bombardovanju NATO sravnjeno sa zemljom. Uzalud, 1997. je cela premestena na drugo mesto tako da su od NATO bombi stradali samo prazni hangari i supe.

Poslednja izmena:
Licno sumnjam da Amerika s Spancima deli bilo kakve bitne informacije, tako da to sto je taj Spanac rekao moze da bude, ali uopste ne mora da znaci. To je pre svega njegova licna procena. Cinjenica jeste da su imali dosta zastarelih podataka.

Taj spanac je bio kapetan u Nato, sasvim je realno da je znao sta ce biti zato sto su mu verovatno to i napomenuli negde na nekom sastanku. Ali i bez toga, jedino resenje za Nato je bilo da - ili krenu kopnenu ofanzivu, pracenu tepih bombama ili da gadjaju civilne ciljeve i infrastrukturu. U prvoj varijanti, licno mislim i siguran sam u to, ne bi imali dovoljno mrtvackih vreca za svoje vojnike, a druga varijanta im je bila daleko prihvatljivija i laksa.

Da, pa secas se kad su Crnomirdin i Ahtisari isli u Beograd da su pravili poredjenja s ravnom plocom. Posle je to demantovano, ali je blizu pameti da je bilo bas tako. Mislio sam na kompletne detalje, a uopstenu pricu su i Spanci znali, uostalom i bilo je ocigledno. Koliko sam video u novije vreme Amerika istovara trupe samo tamo gde ima nafte. Ostalima samo bombe.

• Podržavam
Reactions: Nez

У питању је ауто пијаца. Људи су бежали и завлачили се под кола. Да ли причамо о касетним бомбама или складиштима? Да ли ти је пало на памет да не би требало баш све да износиш јавно?

Poslednja izmena:
po prici onih koji su imali sansu da dodju do nekih informacija da srbija nije potpisala kumanovsku kapitulaciju
razvalili be sve sto su mogli, bez obzira na civilne zrtve. sa jedne strane to ima logike, jer ipak je mocni nato nad
srbijom osramocen van svih ocekivanja, a drugo iza bombardovanja se spremao kopneni upad i posto se samim
bombardovanjem nije postigao zeljeni rezultat, jedini preostali nacin je bio unistavanje drzave bez milosti.

da su krenuli sa kopnenim upadom (ne racunajuci uglavnom neuspele pokusaje po kosovu) jedini nacin za razmeksavanje
srba je moglo da bude takvo rasturanje civila i civilnih objekata, zato sto je jak otpor bio logican. sa druge strane, mnogo pobijenih
civila bi ostavilo bar toliko rodjaka pobijenih koji bi zeljno cekali nato da se osvete, sto izgleda nato nije uzeo u obzir.
plus ekipa koja ih je i bez toga cekala sa krvavim ocima... to nisu shvatili kad su razmisljali o bombardovanju civila , i to je mogla da
im bude bas skupa greska.

Voleo bih malo da komentarisemo ove slike koje cu kaciti, da ih malo detaljno proucavamo. Mozda je neko sluzio vojsku u ovim objektima ili zivi pored i slicno. Malo da unesemo zanimljivosti u ovu temu koju su neki dosljaci poceli da urusavaju bez ikakve potrebe. Iskandera bih voleo takodje da u ovo sve ukljucim jer on ima pametno uvek sta reci. Izbacivacu po malo slika i to hronoloski da ne bi doslo do zatrpavanja.
990330-O-0000M-004.jpg

Leskovac - kasarna nakon napada. mesec Mart 1999.
990330-O-0000M-003.jpg

Pristina - kasarna nakon napada mesec Mart 1999.

Back