"У "Дамапада", да би се досегло ослобођење, препоручује се раскидање двоструког ланца Добра и Зла. Да бисмо могли прихватити како je и само Добро једна запрека, за то смо исувише духовно ретардирани. Што значи да нећемо бити ослобођени".
Emil Sioran
Ovaj komentar ukazuje na nešto što želiš reći a ne znaš kako nit' zašto ti je to u glavi.
Ja svo vrijeme upravo i govorim o oslobađanju od suda o dobru i zlu. Sud je taj lanac
o kojemu je riječ u citatu i ja sam nebrojeno puta govorio o tome kako se osloboditi te
stege. Osloboditi se jednostavno je, shvatiti da i kako je to moguće kompleksno je. Za
shvatanje je neophodno znanje cjelovite postavke mehanizma kreacije, te je logično da
posmatranjem već manifestovane percepcije ne možemo sebe izvući iz tog začaranog
kruga dobra i zla. Da bi smo se oslobodili lanca moramo se osloboditi suda. Sud je u
nama ono što nas veže za 'dobro i zlo' i s tim nas udaljava od mogućnosti oslobođenja.
(Reći da smo duhovno retardirani nije ništa drugo do egoistična postavka subjekta Siorana.
Da je rekao da je on sam, kao jedinka, duhovno retardiran bilo bi nešto drugo. Nismo svi
duhovno retardirani, a pretpostavljam da ni za sebe nije pomislio da je retardiran čim je
stvorio filozofiju o retardima.) No nevažno... vratimo se na ono što je važno:
Kako se osloboditi suda o dobru i zlu?
Premiješanjem centra volje i pažnje iz subjekta u duh prestave koji je direktna refleksija
cjelovite projekcije te subjektivne predstave duše-razum-tijela. Na taj način se odvajamo
od potrebe za 'dobrim' a s tim i od straha i potrebe samozaštite od izvora zla.
Odakle dolaze ta potreba i strah?
Ako gledamo manifestujuću predstavu naše projekcije svijeta zaključit' ćemo (uvijek)
da smo mi-subjekti centar našeg svijeta i da je sve ostalo odvojeno, kako od našeg tijela
tako i od našeg subjekta s kojim je sve u svijetu u relaciji. Potreba za doživljajem 'dobra'
dolazi iz shvatanja želje za samorealizacijom. Međutim, samorealizacija (duše) po sebi niti
je dobra niti loša. Ona je ono što jeste. Naše shvatanje samorealizacije dolazi iz okupirane
pozicije u subjektu koja naglašava polaritete. Polarizacija je produkt viđenja sebe-subjekta
odvojenog od cjeline svijeta. U takvom viđenju sebe a u neznanju o našoj istinskoj prirodi
Bića-apsoluta mi težimo zadovoljenju naših ubjeđenja. Ako se ubjeđenja zadovolje mi
doživljavamo 'dobro' ovog svijeta dok u suprotnom nailazimo na neslaganje i moguću
prijetnju našoj egzistenciji što u krajnjem slučaju predstavlja zlo za naš ego, za subjekat.
Sama podjela na subjekat i objekte stvarnosti nije razlog stvaranja suda o dobru i zlu, ali
centriranje volje u subjektu radnje sobom iziskuje i nužnu polarizaciju. Polarizacija je taj
ključni faktor kojeg moramo da se oslobodimo kako bi smo se oslobodili suda o dobru i zlu
i stoga i nužnosti kojom smo uslovljeni. Osloboditi se polarizacije jedino možemo
premiještanjem centra volje i pažnje iz subjekta u duh, u svevideće oko naše realnosti. Iz te
pozicije i subjekat i objekat se vide kao jedno; dijelovi cjelovite predstave a razlozi za postavku
te projekcije se odatle traže u motivima izbora a ne u njegovim posledicama. Kada djelujemo
na posledice jedino nam ostaje da reagujemo na projektovanu percepciju a mogućnost
slobode od suda dobra i zla ostaje iluzorna. Umjesto djelovanja na račun već manifestovanih
posledica, posledice se moraju pred-vidjeti prije izbora kako bi se omogućio svjesni izbor
mogućnosti koje su u skladu sa namjerama naše duše. Pri tom u igru ulazi novi faktor,
nepoznanica u nužnoj projekciji polarizovane realnosti; SAVJEST. Savjest je filter kojim se
odvaja žito od kukolja. Ako pak mislimo da ćemo bez tog filtera dobiti samo žito, čeka nas
naprasno buđenje.
...
PS
Postavljati se s prezirom prema egzistenciji u ovom 'svijetu' je razlog mizerije. Prezir proizilazi iz
neznanja, iz nesvjesnosti o sopstvenom izboru načinjenom s Višeg nivoa svjesnosti od nivoa
svjesnosti o sebi kao manifestujućem čovjeku. U neznanju se stvara realnost nužnosti, osjećaj
nasilne ograničenosti i ropstva, kao i prezir prema takvoj postavci 'svijeta'. U takvom prezirućem
odnosu prema esenciji 'svijeta' tad zaista i nema drugog osjećanja do osjećanja mizerije.