Istina o pentagramu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Doctor Master

Domaćin
Banovan
Poruka
4.773

Jedan od najstarijih simbola i istovremeno najneshvaćenijih koji je kroz istoriju najčešće menjao svoja značenja jeste pentagram. Koja su to mnogobrojna značenja ovog simbola zbog kojih i danas drži pažnju svetske javnosti?​

Iako je prva asocijacija na pentagram danas svakome jedna vrlo negativna konotacija, počeci njegovog pojavljivanja su nagoveštavali nešto drugo. Oni se vezuju za antičku Mesopotamiju i razvijanje pisanog jezika u doba Uruka 3500 godina pre nove ere.

U japanskoj i kineskoj religiji povezuje se sa pet elemenata života dok su u drevnom Vavilonu trgovci postavljali ovaj simbol na ulaznim vratima kao zaštitni amulet.

Pitagorejci su ga koristili kao znak prepoznavanja, a Pitagora ga je smatrao savršenim znakom zbog čega je i postao glavni simbol njegove škole. Vatra, voda, vazduh , zemlja i duh kao pet elemenata koji čine pentagram prikazivali su zemaljski svet, a crtajući pentagram dolazi se do božanske proporcije koja se koristila i u izgradnji mnogih hramova.

Hrišćani su ga upoređivali sa pet Isusovih rana, a kod Jevreja je bio glasnik Istine koji je asocijacija na Pet knjiga Tore.​

Povezuje sa i sa jednim od velikih imena mudrosti kraljem Solomonom te mnogi govore da je pentagram bio nezaobilazan deo njegovih masonskih radova i da se nalazio na njegovom pečatu.

Njegova ranija bliskost sa prirodom i zaštitom od zla ostala je uprljana okultizmom zbog čega ga danas posmatramo kao deo tajnih društava i crne magije. Obrnuti pentagram koji je nekada bio obeležje vitezova Templara prisvojio je satanizam nazivajući ga đavoljim znakom.

Godine 1854. Elifas Levi ga uvodi u svoje delo „Dogma i rituali visoke magije“ gde govori o prednosti materijalnog nad duhovnim i pentagramu kao oličenju zla.

Iako njegovo izvorno značenje nema nikakve veze sa zlom ovakva upotreba simbola čini da se on danas čak i u kinematografiji prikazuje na pogrešan način te se njegova simbolika neprestano preispituje.

Zvezda Petokraka je mogla da postane i pečat Olimpijskih igara, ali je u poslednji trenutak bilo odlučeno da će ipak krugovi bolje izraziti harmoniju.​

Francuzi su u 19.veku počeli da je stavljaju na epauletima oficira da bi iskazali njihove činove zbog čega su ih kasnije u svoju vojnu praksu uveli i Rusi po ugledu na Francuze. „Marsovska zvezda“ kako su je nazivali povezivanjem sa Marsom – bogom rata davala je zamah revolucijama, a iako se koristila u Crvenoj armiji i među Sovjetima bila je na čelu loših glasina zbog intrigantne masonske istorije.

Ukoliko u SAD-u spomenete petokraku zvezdu verovatno ćete prvo čuti da je taj simbol neizbežno povezan sa ratom pa se često može naći istaknut i na američkim avionima, a teoretičari zavere tvrde da su ulice u Vašingtonu koje vode do Bele kuće projektovane tako da formiraju pentagram.

Vrlo je lako potpasti pod uticaj različitih simbola u svetu kome živimo gde je dostupan veliki broj informacija zbog čega moramo kritički da sagledamo svaku pojavu. Pentagram je jedan od dokaza da i dobra stvar kada se nađe u pogrešnim rukama može vrlo lako da se iskvari.

Piše: Danijela Čorbić

https://magazinstudent.rs/2021/09/30/pentagram-izmedu-dobra-i-zla/


Evo malo da se obrazujete i da naučite nešto novo, a ne samo da lupetate gluposti i da se informišete od drugih neobrazovanih i glupih babuna.
 

Doctor Master

Domaćin
Banovan
Poruka
4.773
1573226368_bog-cernunon.jpg


Od keltskog božanstva Cernunon templari su napravili Bafometa.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top