Quantcast

Истина о београдским илегалцима и правом Валтеру

Koča

Elita
Poruka
15.249
POVRATAK OTPISANIH - ISTINA O BEOGRADSKIM ILEGALCIMA

O njima se mnogo govorilo - čak im je posvećena i jedna TV serija - ali o njima se ipak ništa ne zna. Jer - sve su nas slagali! Beogradski ilegalci u Drugom svetskom ratu jesu postojali, u Gestapou su zaista bili i zapisani i otpisani. Ali, sem nekih manjih izuzetaka, oni nisu bili komunisti - već ravnogorci. Nešto više o beogradskim ilegalcima možete saznati iz knjige jednog od njih, dr Pavla Miloševića, "Ravnogorska omladina", koja je upravo izašla iz štampe u izdanju "Pogleda". Na ovom mestu donosimo poglavlje o ilegalnoj radio stanici, koje je inspirisalo autore serije "Povratak otpisanih" za snimanje jedne epizode, kao i poglavlje o najčuvenijem beogradskom ilegalcu - Valteru

PIŠE: Dr Pavle MILOŠEVIĆ

Dva radioaparata i radio stanicu za prijem vesti napravio je Tihomir Jakšić. Delove su mu nabavljali omladinci iz predstavništava "Simensa" i "Filipsa" u Beogradu. Jedan aparat je dao Trklji (505), a drugi poručniku Miodragu Kojiću ("Peter"). Kojić je bio komandant Kolubarske brigade, aktivno je sarađivao sa beogradskim ilegalcima. Jakšić je jedno vreme bio kod Kojića, a u Beograd se vratio 10. decembra 1942, neposredno pred hapšenje. On je još marta 1942. uspostavio direktnu vezu sa Dražom. Tu vezu vodio je kapetan Jože Grbec. On je stanovao je u ulici Draže Pavlovića, imao je šifru 509, a pozivni znak EJK-u i EJH. Otišao je na teren kada mu je Gestapo bio na tragu. Posle otkrivanja njegove stanice, veza je jedno vreme obavljana preko kurira.
Beogradskom grupom za vezu rukovodio je inženjer Tomašević, a vezu između "Valtera" i Tomaševića držao je kapetan Miodrag Stojanović ("Pera-profesor").
Zgrada za smeštaj radio stanice je pažljivo birana. Odabrana je velika zgrada koja je imala ulaz sa četiri ulice, i to: Kralja Aleksandra broj 94, Molerova, Hadži-Đerina i Dušana Bogdanovića. Ulaz za radio stanicu bio je iz Hadži-Đerine broj 1. Aparat se nalazio u sobici na mansardi. Za aparatom su se smenjivali Branimir Hrga i Tihomir Jakšić.
U TV seriji o komunističkim ilegalcima, "Otpisani", videli smo da je Gestapo imao radio goniometar... Komunisti nisu imali radio stanicu u Beogradu, ali Gestapo jeste imao radio goniometar. Upravo tako su i otkrili našu radio stanicu. Locirali su njen položaj i baš kada su nailazili na ulaz u zgradu su naleteli na Jakšića i njegovu verenicu. Sa njima su otišli na mansardu, gde su zatekli Hrgu kako emituje depeše. Jakšić je dolazio da smeni Hrgu.

GESTAPO PROTIV "VALTERA"


U Beogradu je januara 1942. Gestapo uhvatio veliku grupu pripadnika Ravnogorskog pokreta. Tada je uhapšeno 14 oficira i jedna žena, Olga Vučković, koja je streljana na Banjici. Kapetan Nenad Mitrović je streljan na Jajincima, a ostali su odvedeni u zarobljeničke logore u Nemačkoj. To su:
- Pukovnik Branislav Pantić,
- pukovnik Jovan Trišić,
- potpukovnik Radivoje Lučić,
- kapetan Brativoje Urošević,
- kapetan Stojan Stanislav,
- rezervni poručnik Saša Nikolajević,
- pukovnik Sveta Krajinović,
- potpukovnik Paljić,
- potpukovnik Dušan Manojlović,
- general Milutin Stefanović,
- kapetan Lazar Dabetić i
- poručnik Dušan Dutina.

Jedna od najvećih nemačkih akcija u Beogradu bila je protiv potpukovnika Žarka Todorovića "Valtera". Podaci o tome čuvaju se u Arhivi Grada Beograda pod oznakom BDS dosije G - 116 ("Valter"). Todoroviću je koristio još dva imena: Želimir Krstić i Bane. Pored njega, u ovoj velikoj operaciji izvedenoj 17. marta 1943, "pali" su i sledeći ilegalci:
- poručnik Konstantin Hadži Ilić (streljan 7. juna 1943),
- Vladeta Bošković (streljan 7. juna 1943),
- narednik Pantelija Maksić (odveden u Mauthauzen),
- Radomir Ćurić iz Sarajevske ulice broj 24 (odveden u Mauthauzen),
- Gojko Čebo, knjižar u Pašićevoj 24 (streljan 7. juna 1943),
- kapetan Momčilo Mirković (streljan 17. avgusta 1943),
- kapetan Nikola Pavković (odveden u Mauthauzen),
- potporučnik Emil Živojinović iz Tršćanske broj 3 (sudbina nepoznata),
- poručnik Ljuban Kordić (sudbina nepoznata),
- Darko Ćirković, koji je uhapšen tek sredinom 1944. (odveden u Mauthauzen),
- Sava Grujić (odveden u zarobljenički logor Strij),
- vazduhoplovni kapetan Bogdan Ivanović (odveden u Mauthauzen),
- inženjer Pavle Aleksić (odveden na rad u Nemačku 1944),
- Anđelko Božinović (sudbina nepoznata),
- major Pavle Babac (odveden u zarobljenički logor Strij) i
- dr Petar (prezime nečitko).

HAPŠENjA RAVNOGORACA U ZAGREBU

Sem ove grupe uhapšene u Beogradu, u vezi "grupe Valter" uhapšeno je osam ravnogorskih ilegalaca i u Zagrebu. Oni su radili u ilegalnoj Komandi severnih pokrajina, kojoj je potpukovnik Žarko Todorović takođe bio na čelu.
U Zagrebu su uhašeni:
- Paul Halavanka iz Sušaka, trgovac (odveden u Mauthauzen),
- Dragutin Matijašević, činovnik (odveden u Mauthauzen),
- Kajka Tomić, profesor (odveden u Mauthauzen, a 25. novembra 1943. premešten u Aušvic),
- Teodor Salomon iz Zagreba, student tehnike (odveden u Mauthauzen),
- Stanko Tančić, doktor prava (odveden u Mauthauzen),
- Zlata Deželić, profesorka (odvedena u Mauthauzen, a 25. novembra 1943. premeštena u Aušvic),
- Tihomir Krečić, student tehnike (odveden u Mauthauzen).
Nešto ranije, 28. decembra 1942, u Beogradu je uhapšena i "Radio grupa 506", vezana za "Grupu Valter". Tada su u ruke Gestapoa pali sledeći ilegalci:
- inženjer Dragomir Tomašević iz ulice Vojvode Protića 18\1 (streljan 19. aprila 1943),
- radio tehničar Tihomir Jakšić iz Draže Pavlovića broj 28 (streljan 19. aprila 1943),
- Jelena Grubješić iz Draže Pavlovića broj 13, verenica Tihomira Jakšića (ona je puštena 8. maja 1943),
- inženjer Luka Špartalj, direktor i vlasnik fabrike u ulici Vojvode Mišića. On je bio finansijer Ravnogorskog pokreta. Ubijen je u Gestapou proleća 1943. godine.
- Branimir Hrga. On je pristao da radi za Gestapo. Posle je odveden u Nemačku.
- Bogoljub Zečević, rođen 1914. u Ivanjici (streljan),
- Spasoje Đorđević, rođen 1910. u Guči. On je streljan dva dana pre ove racije, jer je uhapšen ranije.Major Žarko Todorović "Valter", prvi komandant Beograda. Preživeo Mauthauzen.Major Aleksandar Mihajlović, jedan od komandanta beogradskih ilegalaca. Ubijen u sukobu sa komunistima 1. maja 1945. godineDragoslav Radivojević, član Vrhovne omladinske trojke (VOT) Beograda, streljan 1943. u JajincimaVinko Konjiković, obaveštajac ilegalne ravnogorske organizacije u Beogradu, streljan 1943. u JajincimaVladimir Jovanović, student, komandant Štaba 601, ubijen 1944. od komunistaDanica Ivković, maturant, Štab 601, streljana od komunista 26.11.1944. u NišuVukoman Aračić, maturant, beogradski ilegalac. Ranjen od Nemaca 1944. u pokušaju oslobađanja patrijarha Gavrila iz Vojlovice i potom preminuoTodor Tadić, student, ilegalac u Beogradu, ubijen 1944. u MauthauzenuMiodrag Marković, Demokratska omladina, poginuo 1945.Dobroli Tadić, Demokratska omladina, umro posle robije 1948.Andra Poleti, Demokratska omladina, streljan 1944. od komunistaMiško Todorović, maturant, Štab 501. Emigrirao, ubijen 1945. nesrećnim slučajem od strane švajcarskog vojnikaDragan Stranjaković ("Branko Lazić"), Štab 501. Emigrirao, preminuo u Parizu. Bio je u svetu poznati istoričar, stručnjak za komunizam

Dušan Đukić, maturant iz Belanovice, Štab 501 i na drugoj slici, u uniformi.Stojan Stefanović, maturant, Štab 501. Robijao, preminuo u BeograduMiodrag Marković, sin profesora univerziteta i ministra 27-martovske vlade, Božidara. Poginuo u Bosni 1945.Bogdan Milutinović, šef Štaba 1001, streljan 1943. u JajincimaVladan Ilić, student, ubijen u Mauthauzenu 1943.Tihomir Jakšić, student, radiotelegrafista beograskih ilegalaca, streljan 1943. u JajincimaBranislav Đukić, student, omladinac, streljan 1942. u JajincimaBranislav Đukić u uniformiGeorgije Jovović, član Vrhovne omladinske trojke (VOT) Beograda, streljan 1943. u Jajincima
 
Poslednja izmena:

Koča

Elita
Poruka
15.249
1. slika Mihajlo Naumović na predratnom snimku. Pre odlaska na teren bio je ilegalac

2. slika Mihailo Naumović, student, u uniformi. Poginuo je na Javorcu 19. jula 1944 u borbi protiv komunistaPotporučnik Milorad Kojić, komandant Kolubarske brigade, veza sa beogradskim ilegalcima. Poginuo je u Bosni sa mlađim bratom, a stariji brat je streljan na Jajincima 1942. godinePavle Milošević, beogradski ilegalac, autor knjigePavle Milošević pre hapšenja, u Beogradu 1943. godineČlanovi Demokratske omladine, Miodrag Janićijević (ubijen 1944.) i Dobrivoje ProtićPripadnici Demokratske omladine braća Lazarević, Đorđe (preminuo 1945) i Ivan (poginuo 1944)Bogdan Milutinović i Vlatko R. Pašić (unuk Nikole Pašića) u šetnji beogradskim ulicamaU Beogradu, uoči rata: Aleksandar Mitrović, Bogdan Milutinović, Branislav Matirević, Milutin Vesnić i nepoznatiScena iz logora na BanjiciGestapovac Fric Ginter Miler; auto u kome su ravnogorci likvidirali Gestapovca Rašu Arsenijevića; telo Raše Arsenijevića; telo ubijenog Dušana Nikodijevića; Naum Tasić kao agent Gestapoa 1943. i u uniformi islednika OZN-e 1945. godine. Pre nego što je pao u ruke Gestapoa, i posle mučenja počeo da radi za Nemce, bio je beogradski ravnogorski ilegalac
 

Koča

Elita
Poruka
15.249
DOKUMENTA O BEOGRADSKIM ILEGALCIMANemački dokument o slanju beogradskog ravnogorskog ilegalca Pavla Miloševića u koncentracioni logor MauthauzenDokument kojim ljotićevci prijavljuju beogradske ravnogorske ilegalce GestapouJoš jedan dokument iz koga se vidi kako su ljotićevci potkazivali beogradske ravnogorce GestapouJoš jedna ljotićevska prijava dr Vojina Andrića Gestapou, od 8. novembra 1941. godineZapisnik o saslušanju dr Vojina Andrića u Specijalnoj policiji grada Beograda, 14. novembra 1941. godineNaredbe generala Draže Mihailovića o odlikovanju Mihaila Naumovića i Ivana Lazarevića
 

Koča

Elita
Poruka
15.249
Prle i Valter su bili četnici

Za snimanje partizanskih filmovima često su preuzimani događaji iz istorije četničkog pokreta. Tako, komunisti uopšte nisu imali radio-stanicu u Beogradu, dok su ih četnici imali mnogo. Nemački goniometar, iz TV serije „Otpisani", zapravo je otkrio četničku radio-stanicu, a uhvaćen je i streljan vezista Tihomir Jakšić. Prle i Tihi nisu mogli da spasavaju oborene američke pilote nadomak Beograda, jer jedva da su smeli da napuštaju svoje zemunice. Veliki broj oborenih pilota u okolini prestonice spasli su četnici. Za komunističkog Valtera - Vladimira Perića - Nemci uopšte nisu znali, ali je dosije četničkog Valtera - pukovnika Žarka Todorovića - jedan od najdebljih koje je sačinio Gestapo (danas se čuva u Arhivu grada Beograda). Pokušaj gestapovaca sa „lažnim Valterom" direktno je uzet iz ovog dosijea, a naravno pokušaj se odnosio na upad među četničke ilegalce.

KAD KARAĐORĐE POSTANE TITO

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=61726&sectionId=63

Ko je bio pravi ValterU partizanskim filmovima Bata Zivotinja ali ko je zaista bio Valter i kako je serija ''Otpisani'' zasnovana na falsifikovanju istorijskih događaja:

Valter je potpukovnik Žarko Todorović, komandant četnickih ilegalaca u Beogradu. Akcija njegovog hapšenja, marta 1943, jeste najveća akcija koju je Gestapo uopšte izveo na Balkanu. Ipak, Valter im neposredno potom beži, u Zagreb, gde su ga odveli i pokušali da iznude priznanje o tamošnjim saradnicima. Ponovo su ga uhapsili septembra i odveli u Mauthauzen. Preživeo je najteži tretman, pa su ga, iz strahopoštovanja, postavili na najlakše mesto u logoru - da bude baštovan. Posle rata je bio pukovnik francuske armije. Preminuo je u Parizu posle 2000. godine.

Po hapšenju pravog Valtera, Gestapo je među četničke ilegalce u Beogradu ubacio lažnog Valtera. Tako je Draža, sa svojim oficirima, utrošio silnu energiju da raskrinka lažnog Valtera. Radilo se, naime, pod šiframa i u najvećoj tajnosti, a gestapovci su bili veoma opasni pošto su mnogi govorili srpski bez stranog akcenta (folksdojceri).

Za sve ovo što sam rekao postoje dokumenta, koja sam naveo u knjizi. Komunistickog Valtera, međutim, Nemci i ne pominju. Znam da je komunista Vladimir Peric imao šifru Valter, jer sam procitao njegovu biografiju. On je poginuo 6. aprila 1945. u Sarajevu, od jedne zalutale minobacačke granate. Tako su komunisti svom Valteru pripisali akcije Dražinog Valtera...

Što se "Otpisanih" tiče, dovoljno je reći da do dolaska Crvene armije u Beogradu nije ubijen ni jedan Nemac. Četničkih ilegalaca bilo je daleko više nego komunistickih. Draži nije padalo ni na kraj pameti da njegovi ilegalci u Beogradu ubijaju Nemce, zbog odmazdi 100 za jednog. Oni su imali druge zadatke, koje su sa uspehom obavljali: nabavka novca, sanitetskog i štamparskog materijala (jer je četnički pokret izdavao oko 130 listova, među kojima i jedan dnevni), a naročito obaveštajna služba.

Jedna epizoda "Otpisanih" je napravljena doslovce na osnovu dokumenata Gestapoa o četničkim ilegalcima u Beogradu. To je ono kada goniometar otkriva radio stanicu. Komunisti u Beogradu nisu imali ni jednu radio stanicu, a četnici su imali tri-četiri, koje su se šifrovano, tajno, javljale Dražinoj Vrhovnoj komandi.

Miloslav Samardžić, ''Svedok''
 
Poslednja izmena:

Koča

Elita
Poruka
15.249
Iskreno, ne secam se da sam gledao tu seriju, i o ilegalcima u Zagrebu ne bih mogao vise da ti kazem od ovoga sto sam postavio pod naslovom ''Hapsenje Ravnogoraca u Zagrebu''. Sigurno da o tome ima vise u knjizi dr Pavla Milosevica, nekada beogradskog ilegalca, ''Ravnogorska omladina u pokretu djenerala Mihailovica''. Do sada sam bio upoznat sa pravim Valterom, Zarkom Todorovicem, a ovde su ukratko predstavljeni u drugi poznati ilegalci...Ja tu knjigu nemam, a koliko sam video na sajtu Pogleda, rasprodata je.

Sto se tice serija o ilegalcima, sigurno je sledece:

Ilegalci su bili (cetnici)ravnogorci, a ne komunisti. Najveca akcija Gestapoa na ovim prostorima je hapsenje Zarka Todorovica, ''pravog'' Valtera. Akcije sabotaza u partizanskim filmovima i serijama su dela Drazinih cetnika. Prle i Tihi, kao beogradski ilegalci, a partizani, su smesni jer komunisti nisu imali ni jednu radio-stanicu u Beogradu, za razliku od cetnika. A price o svakodnevnom ubijanju Nemaca u Beogradu da i ne spominjem, jer do dolaska Crvene Armije nije ubijen ni jedan Nemac.
 

kiseli1

Ističe se
Banovan
Poruka
2.181
Ilegalci su bili (cetnici)ravnogorci, a ne komunisti.
......i ti tvoji ilegalci su oslobodili aleksandra rankovica?

sam si rekao da nisu radili nikakve akcije, zbog straha od nemackih represalija. prema tome, mozes reci sa bili obavestajni punkt DM-a u beogradu, zaduzeni za skupljanje informacija i prenosenje razlicitog propagandnog materijala. zarko todorovic je imao brata boska (majora kraljevske vojske)
Naporedo sa početkom stvaranja četničkih odreda oko Ravne gore, Mihailović je, pošto je prethodno uspostavio odgovarajuće veze, otpočeo i sa stvaranjem svoje organizacije u Beogradu, o čemu je Vlatko Pašić pred istražnim organima 1952. godine izjavio, pored ostalog, i sledeće:
"Beogradski podzemni štab imao je u svom sastavu malo ljudi. Komandant je u to vreme bio potpukovnik Dušan Manojlović. Serafim Negotinac, koga smo zvali 'Ađutant', bio je neka vrsta načelnika štaba. Poručnik Vjekoslav Farkaš starao se za radio-materijal, narna toliko potreban. Inženjerski poručnik Zoran Vasiljević bio je ubačen u beogradsku telefonsku centralu kao običan radnik: da hvata razgovore i vrši inteligentne sabotaže. Pravnik Voja Andrić organizuje omladinu: skoro sva kurirska služba vršena je preko njegovih skauta, gimnazista i studenata. Tu je i rez. konjički poručnik Aleksandar Saša Nikolajević: preko njegove banke primljena je prva veća pošiljka novca iz Turske. O sakupljanju novca od trgovaca starao se vazduhoplovni kapetan II klase Brativoje Urošević (konspirativno ime: Matić). Snabdevanje je spadalo u nadležnost kapetana 1 klase Stojana Stanislava, docnijeg glavnog intendanta ravnogorskog štaba. Obavestajna služba bila je u rukama dva brata majora, Boška i Žarka Todorovića, i kapetana Aleksandra Mihailovića; s njima su tesno sarađivali kapetan II klase Nenad Mitrović i njegova verenica, poručnik Pipan i pukovnik Branislav Pantić. Za tehničke detalje slanja ljudi na Ravnu goru bio je odgovoran poručnik Žika Lazović: on je pripremao vodiče, prenoćišta, snabdevanje usput. Radi lakšeg rada, Beograd je bio podeljen na reone i sekcije."
zarko todorovic je postavljen za komandanta beograda od strane DM i poslan u hrvatsku.radio stanice su bile 4; jedna od britanaca ,od hadsona, jedna sastavljena od delova na ravnoj gori i dve nabavljene od todorovica. nemci su imali kod od sve 4, i pratili radiovezu DM-a, celo vreme

za rad todorovica u hrvatskoj imas knjigu "fikreta jelic butic: cetnici u hrvatskoj" recimo da nemci nisu bili bas tako impresionirani....

on je bio obavestajac/kurir

za razliku od njega vladimir peric-valter je imao nekoliko uspesno izvrsenih akcija, bez da se umanjuje rad todorovica, nema nikakvog razloga da se to dvoje ljudi izjednacuju, ili da se todorovicu daje kredit za nesto nije bilo u njegovom opisu radnog mesta...
 

Koča

Elita
Poruka
15.249
Свака част за тему! :ok:
Кад ће неки од ових људи добити улице у Београду? :think:
:)

Tesko da ce se to desiti dok je ove vlasti...I pritom ne mislim samo na SPS. Ali svakako da su ovi ljudi, u najmanju ruku, to zasluzili...Sto se mene tice na prvom mestu je istina o Drazi i njegovim cetnicima, rehabilitovanje i ponistenje presude Titovog suda, koji se ocekuje do kraja godine, a onda ce nadam se sve ici svojim tokom...Ta nepravda je delimicno ispravljena 2004. izjednacavanjem dva antifasisticka pokreta, i uspostavljanjem Ravnogorske spomenice 1941 ali to je vise nego nedovoljno i rekao bih za sada samo formalno...

A nekima je eto bilo najbitnije da Djindjicu daju trg i ulicu...OK, ali sta je sa ovim ljudima, ko ce da podseti na ove ljude...Sta je sa Drazinim grobom?...nista to ne cudi kad na vlasti i jesu oni koji su se zalagali i danas se zalazu da ovi ljudi zauvek odu u zaborav...

@Mrkalj

ma nek se menjaju i 1000 puta samo da ih dobiju oni koji to zaista zasluzuju...:)

@kiseli

sve jasno pise, ne bih se ponavljao...
 
Poslednja izmena:

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.728
Свака част за тему! :ok:
Кад ће неки од ових људи добити улице у Београду? :think:
Никад.
Било какви хероји отпора окупатору су неподобни.

Да сам ја којим случајем педседник, добили би сместа, али и партизански хероји.
 

gost 41715

Elita
Poruka
17.690
Никад.
Било какви хероји отпора окупатору су неподобни.

Да сам ја којим случајем педседник, добили би сместа, али и партизански хероји.
Po nekoj zdravoj logici bi tako trebalo i da bude, a zasto nije...
 

munjoliki

Domaćin
Poruka
4.324
:whistling:
POVRATAK OTPISANIH - ISTINA O BEOGRADSKIM ILEGALCIMA

O njima se mnogo govorilo - čak im je posvećena i jedna TV serija - ali o njima se ipak ništa ne zna. Jer - sve su nas slagali! Beogradski ilegalci u Drugom svetskom ratu jesu postojali, u Gestapou su zaista bili i zapisani i otpisani. Ali, sem nekih manjih izuzetaka, oni nisu bili komunisti - već ravnogorci. Nešto više o beogradskim ilegalcima možete saznati iz knjige jednog od njih, dr Pavla Miloševića, "Ravnogorska omladina", koja je upravo izašla iz štampe u izdanju "Pogleda". Na ovom mestu donosimo poglavlje o ilegalnoj radio stanici, koje je inspirisalo autore serije "Povratak otpisanih" za snimanje jedne epizode, kao i poglavlje o najčuvenijem beogradskom ilegalcu - Valteru

PIŠE: Dr Pavle MILOŠEVIĆ

Dva radioaparata i radio stanicu za prijem vesti napravio je Tihomir Jakšić. Delove su mu nabavljali omladinci iz predstavništava "Simensa" i "Filipsa" u Beogradu. Jedan aparat je dao Trklji (505), a drugi poručniku Miodragu Kojiću ("Peter"). Kojić je bio komandant Kolubarske brigade, aktivno je sarađivao sa beogradskim ilegalcima. Jakšić je jedno vreme bio kod Kojića, a u Beograd se vratio 10. decembra 1942, neposredno pred hapšenje. On je još marta 1942. uspostavio direktnu vezu sa Dražom. Tu vezu vodio je kapetan Jože Grbec. On je stanovao je u ulici Draže Pavlovića, imao je šifru 509, a pozivni znak EJK-u i EJH. Otišao je na teren kada mu je Gestapo bio na tragu. Posle otkrivanja njegove stanice, veza je jedno vreme obavljana preko kurira.
Beogradskom grupom za vezu rukovodio je inženjer Tomašević, a vezu između "Valtera" i Tomaševića držao je kapetan Miodrag Stojanović ("Pera-profesor").
Zgrada za smeštaj radio stanice je pažljivo birana. Odabrana je velika zgrada koja je imala ulaz sa četiri ulice, i to: Kralja Aleksandra broj 94, Molerova, Hadži-Đerina i Dušana Bogdanovića. Ulaz za radio stanicu bio je iz Hadži-Đerine broj 1. Aparat se nalazio u sobici na mansardi. Za aparatom su se smenjivali Branimir Hrga i Tihomir Jakšić.
U TV seriji o komunističkim ilegalcima, "Otpisani", videli smo da je Gestapo imao radio goniometar... Komunisti nisu imali radio stanicu u Beogradu, ali Gestapo jeste imao radio goniometar. Upravo tako su i otkrili našu radio stanicu. Locirali su njen položaj i baš kada su nailazili na ulaz u zgradu su naleteli na Jakšića i njegovu verenicu. Sa njima su otišli na mansardu, gde su zatekli Hrgu kako emituje depeše. Jakšić je dolazio da smeni Hrgu.

GESTAPO PROTIV "VALTERA"

U Beogradu je januara 1942. Gestapo uhvatio veliku grupu pripadnika Ravnogorskog pokreta. Tada je uhapšeno 14 oficira i jedna žena, Olga Vučković, koja je streljana na Banjici. Kapetan Nenad Mitrović je streljan na Jajincima, a ostali su odvedeni u zarobljeničke logore u Nemačkoj. To su:
- Pukovnik Branislav Pantić,
- pukovnik Jovan Trišić,
- potpukovnik Radivoje Lučić,
- kapetan Brativoje Urošević,
- kapetan Stojan Stanislav,
- rezervni poručnik Saša Nikolajević,
- pukovnik Sveta Krajinović,
- potpukovnik Paljić,
- potpukovnik Dušan Manojlović,
- general Milutin Stefanović,
- kapetan Lazar Dabetić i
- poručnik Dušan Dutina.

Jedna od najvećih nemačkih akcija u Beogradu bila je protiv potpukovnika Žarka Todorovića "Valtera". Podaci o tome čuvaju se u Arhivi Grada Beograda pod oznakom BDS dosije G - 116 ("Valter"). Todoroviću je koristio još dva imena: Želimir Krstić i Bane. Pored njega, u ovoj velikoj operaciji izvedenoj 17. marta 1943, "pali" su i sledeći ilegalci:
- poručnik Konstantin Hadži Ilić (streljan 7. juna 1943),
- Vladeta Bošković (streljan 7. juna 1943),
- narednik Pantelija Maksić (odveden u Mauthauzen),
- Radomir Ćurić iz Sarajevske ulice broj 24 (odveden u Mauthauzen),
- Gojko Čebo, knjižar u Pašićevoj 24 (streljan 7. juna 1943),
- kapetan Momčilo Mirković (streljan 17. avgusta 1943),
- kapetan Nikola Pavković (odveden u Mauthauzen),
- potporučnik Emil Živojinović iz Tršćanske broj 3 (sudbina nepoznata),
- poručnik Ljuban Kordić (sudbina nepoznata),
- Darko Ćirković, koji je uhapšen tek sredinom 1944. (odveden u Mauthauzen),
- Sava Grujić (odveden u zarobljenički logor Strij),
- vazduhoplovni kapetan Bogdan Ivanović (odveden u Mauthauzen),
- inženjer Pavle Aleksić (odveden na rad u Nemačku 1944),
- Anđelko Božinović (sudbina nepoznata),
- major Pavle Babac (odveden u zarobljenički logor Strij) i
- dr Petar (prezime nečitko).

HAPŠENjA RAVNOGORACA U ZAGREBU

Sem ove grupe uhapšene u Beogradu, u vezi "grupe Valter" uhapšeno je osam ravnogorskih ilegalaca i u Zagrebu. Oni su radili u ilegalnoj Komandi severnih pokrajina, kojoj je potpukovnik Žarko Todorović takođe bio na čelu.
U Zagrebu su uhašeni:
- Paul Halavanka iz Sušaka, trgovac (odveden u Mauthauzen),
- Dragutin Matijašević, činovnik (odveden u Mauthauzen),
- Kajka Tomić, profesor (odveden u Mauthauzen, a 25. novembra 1943. premešten u Aušvic),
- Teodor Salomon iz Zagreba, student tehnike (odveden u Mauthauzen),
- Stanko Tančić, doktor prava (odveden u Mauthauzen),
- Zlata Deželić, profesorka (odvedena u Mauthauzen, a 25. novembra 1943. premeštena u Aušvic),
- Tihomir Krečić, student tehnike (odveden u Mauthauzen).
Nešto ranije, 28. decembra 1942, u Beogradu je uhapšena i "Radio grupa 506", vezana za "Grupu Valter". Tada su u ruke Gestapoa pali sledeći ilegalci:
- inženjer Dragomir Tomašević iz ulice Vojvode Protića 18\1 (streljan 19. aprila 1943),
- radio tehničar Tihomir Jakšić iz Draže Pavlovića broj 28 (streljan 19. aprila 1943),
- Jelena Grubješić iz Draže Pavlovića broj 13, verenica Tihomira Jakšića (ona je puštena 8. maja 1943),
- inženjer Luka Špartalj, direktor i vlasnik fabrike u ulici Vojvode Mišića. On je bio finansijer Ravnogorskog pokreta. Ubijen je u Gestapou proleća 1943. godine.
- Branimir Hrga. On je pristao da radi za Gestapo. Posle je odveden u Nemačku.
- Bogoljub Zečević, rođen 1914. u Ivanjici (streljan),
- Spasoje Đorđević, rođen 1910. u Guči. On je streljan dva dana pre ove racije, jer je uhapšen ranije.Major Žarko Todorović "Valter", prvi komandant Beograda. Preživeo Mauthauzen.Major Aleksandar Mihajlović, jedan od komandanta beogradskih ilegalaca. Ubijen u sukobu sa komunistima 1. maja 1945. godineDragoslav Radivojević, član Vrhovne omladinske trojke (VOT) Beograda, streljan 1943. u JajincimaVinko Konjiković, obaveštajac ilegalne ravnogorske organizacije u Beogradu, streljan 1943. u JajincimaVladimir Jovanović, student, komandant Štaba 601, ubijen 1944. od komunistaDanica Ivković, maturant, Štab 601, streljana od komunista 26.11.1944. u NišuVukoman Aračić, maturant, beogradski ilegalac. Ranjen od Nemaca 1944. u pokušaju oslobađanja patrijarha Gavrila iz Vojlovice i potom preminuoTodor Tadić, student, ilegalac u Beogradu, ubijen 1944. u MauthauzenuMiodrag Marković, Demokratska omladina, poginuo 1945.Dobroli Tadić, Demokratska omladina, umro posle robije 1948.Andra Poleti, Demokratska omladina, streljan 1944. od komunistaMiško Todorović, maturant, Štab 501. Emigrirao, ubijen 1945. nesrećnim slučajem od strane švajcarskog vojnikaDragan Stranjaković ("Branko Lazić"), Štab 501. Emigrirao, preminuo u Parizu. Bio je u svetu poznati istoričar, stručnjak za komunizam

Dušan Đukić, maturant iz Belanovice, Štab 501 i na drugoj slici, u uniformi.Stojan Stefanović, maturant, Štab 501. Robijao, preminuo u BeograduMiodrag Marković, sin profesora univerziteta i ministra 27-martovske vlade, Božidara. Poginuo u Bosni 1945.Bogdan Milutinović, šef Štaba 1001, streljan 1943. u JajincimaVladan Ilić, student, ubijen u Mauthauzenu 1943.Tihomir Jakšić, student, radiotelegrafista beograskih ilegalaca, streljan 1943. u JajincimaBranislav Đukić, student, omladinac, streljan 1942. u JajincimaBranislav Đukić u uniformiGeorgije Jovović, član Vrhovne omladinske trojke (VOT) Beograda, streljan 1943. u Jajincima

Još jedan primer propagande komunista koji su neke događaje pretvorili u herojstvo partizana da bi sebe veličali kod naroda zarad podrške i širenja ideje komunizma.
 

Koča

Elita
Poruka
15.249
Na temi ''Злочини четника у II Светском рату'' korisnik kiseli1 je u par postova citirao "Nikola Milovanović - DRAŽA MIHAILOVIĆ". Povucen ranijim iskustvom nije mi padalo na pamet da citam taj tekst dok prethodno ne proverim izvor, koji je kiseli1 ovoga puta postavio....Nisam ni sumnjao o kome bi mogla da bude rec...Na moj predlog tema je zakljucana jer takva vec odavno postoji i na njoj je receno sve sto je imalo da se kaze, pa da se ista ne bi ponavljala, tj. da vise puta ponavljena laz ne bi postala istina....nisam stigao tamo da odgovorim pa cu ovde jer se tice i ove teme:

Dakle ko je Nikola Milovanovic koga je kiseli1 citirao:

Nikola Milovanović je kao pitomac Vojne akademije u BG pre rata bio poznat kao cinkaroš - prijavljivao je drugove za bekstvo u grad i sl. U ratu 1941. je zarobljen, Nemci ga puštaju kad se izjasnio kao Bugarin. Početkom 1944. bio je jedan od oficira Dražinog centra veze, ali je oteran jer je pravio loše međuljudske odnose. Muvao se okolo bez nekog zaduženja, da bi ujesen 1944. počeo da radi za Oznu. Predao im je više četničkih ilegalaca. Posle je napisao dosta knjiga, ''Kontrarevolucionarni pokret Draže Mihailovića'', itd, koje predstavljaju klasične primere komunističke propagande.

Za onog ko je pratio ''rad'' kiselog na ovom forumu nista cudno, za onog ko nije da zna o kome je rec.
 
Poslednja izmena:

kiseli1

Ističe se
Banovan
Poruka
2.181
Dakle ko je Nikola Milovanovic koga je kiseli1 citirao:

Nikola Milovanović je kao pitomac Vojne akademije u BG pre rata bio poznat kao cinkaroš - prijavljivao je drugove za bekstvo u grad i sl. U ratu 1941. je zarobljen, Nemci ga puštaju kad se izjasnio kao Bugarin. Početkom 1944. bio je jedan od oficira Dražinog centra veze, ali je oteran jer je pravio loše međuljudske odnose. Muvao se okolo bez nekog zaduženja, da bi ujesen 1944. počeo da radi za Oznu. Predao im je više četničkih ilegalaca. Posle je napisao dosta knjiga, ''Kontrarevolucionarni pokret Draže Mihailovića'', itd, koje predstavljaju klasične primere komunističke propagande.
to je tvoja verzija njegove biografije, koja nije tacna, ali on nije tema. tema su tzv. ilegalci, koji su vrlo malo ilegalci jer imaju podrsku nedica ,i nedic zna za njih, i daje im zastitu, jer inace ne bi bilo curenja podataka. izuzev prenosa obavestajnih podataka i propagandnog materijala, ne rade nikakve aktivne akcije protiv nemaca (nemci streljaju 100 srba za jednog mrtvog nemca). "otpisani" (TV serija),nemaju nikakve veze sa nikakvom realnoscu, jer teroristickih akcija protiv nemaca nije bilo u beogradu, bez obzira na postojanje i cetnickog i komunistickog ilegalnog punkta. za celo vreme rata do 1944 godine u beogradu su stradala samo 8 (osam) pripadnika nemacke vojske.
 

Koča

Elita
Poruka
15.249
hehehe...kiseli budimo realni i iskreni, nemas ti pojma ko je Nikola Milovanovic vec se vatas za svakog ko pljuje po Drazi i četnicima...Sve što sam napisao o njemu tačno je od reči do reči, a ti izvoli postavi njegovu biografiju, ako ne želiš da po ko zna koji put budeš uhvaćen u laži...

Ja ne znam da li si ti svestan koliko si verzija komunjarske propagande prosuo na ovaj forum...i sad kada bi sve te postove uzeli da razmatramo naišli bi na gomilu kontradiktornosti i nesuglasica jer ti zapravo i ne znaš koga i šta postavljaš, bitno je samo da taj neko blati četnike...

Ne znam samo kako daješ sebi za pravo da pričaš o ovim ljudima...i šta uopšte bulazniš u ovom postu, šta pokušavaš...da izokreneš priču, manipulišeš, neam pojma jer ponavljaš ono što već stoji u postavci same teme...

Šta ti nije jasno?

Kakav Nedić, kakva zaštita, kakve ''aktivne'' akcije protiv Nemaca?

ali izlgeda tebi treba ponoviti više puta da bi skapirao....

Ispod svake slike ovih istinskih junaka (ne ''heroja'') stoji kako je ko okončao svoj život (ubijen u Mauthauzenu, streljan od Nemaca, streljan ili ubijen od komunista, robijao)

Postavljeni su dokumenti kojima ljotićevci prijavljuju ove ljude Nemcima...

Akcija hapsenja Valtera je najveca akcija koju je Gestapo sproveo na ovim prostorima.

Akcije ilegalaca: nabavka novca, sanitetskog i štamparskog materijala (jer je četnički pokret izdavao oko 130 listova, među kojima i jedan dnevni), a naročito obaveštajna služba.

O kakvim ''aktivnim'' akcijama ti govoris?

Partizanski filmovi su deo ''tvoje'' komunjarske propagande!

Svaka tvoja rec na ovoj temi je suvisna i nepotrebna...
 
Poslednja izmena:

kiseli1

Ističe se
Banovan
Poruka
2.181
1.akcija hapsenja "valtera" ? ta akcija ne postoji , izuzev na filmu valter brani sarajevo, niti je ikada postojala....
2. ljoticevci da prijavljuju cetnike? svoju bracu po oruzju.
3. nisi li ti sam rekao da je draza legalizirao svoje odrede kod generala nedica...? sta hoces da prikazes da je nedic bio drazin neprijatelj. imao celo vreme dogovor sa njim, i bio glavni izvor snabdevanja cetnika oruzjem , hranom i podacima
4. nije li pavle djurisic, unapredjen u cin potpukovnika od nedica ( a "pobegao" je iz nemackog zarobljenistva :hahaha: ), ili recimo Komandant 2. ravnogorskog četničkog korpusa kapetan Predrag Raković, koji je inače sa Nemcima sarađivao tako otvoreno da je i u sred rata dolazio u okupirani Beograd u četničkoj uniformi?

i sada ti ovde serviras ovu limunadu o najvecoj akciji gestapoa.....
kazi da su bili obavestajni punkt , sto je istina, i prekini da lazes, i iznosis poluistine, da bi propagirao odredjenu ideju. idi na forum politika, pa to radi
 

Koča

Elita
Poruka
15.249
:hahaha:

razlika izmedju mene i tebe je sto ja postavljam dokumenta, slike, izvore, a ti pricas pricice kao na ulici (ne u kafani, kafani bi bila pojam u ovom slucaju)...ti si moje najvece oruzje u plasiranju istine na ovom forumu...

ljoticevci i drazini cetnici braca po oruzju:hahaha::dash:...ti vise i ne znas sta pises...zalim slucaj...:bye:

LjOTIĆEVSKI PLAKATI PROTIV ĐENERALA MIHAILOVIĆA

Oktobra 1943. u Nišu su počeli svakim danom na zidovima da se pojavljuju proglasi u vidu plakata upereni protiv đenerala Dragoljuba-Draže Mihailovića, a koje su potpisivali neki anonimni sastavljači kao: „Udruženje spasilaca Srbije“. Nemačka Feldkomandantura 809 nije reagovala na ovo i nije to ni pominjala u svojim jednodnevnim izveštajima o bezbednosti grada. Međutim, u akciju otkrivanja počinioca ovih dela krenula je Specijalna Policija u Nišu, a takođe i Uprava Grada. Bilo je potrebno saznati ko ima takvu slobodu da na očigled nemačkih vojnika, pa i građana lepi ove proglase a da se to skriva od policijske službe.
Stvar je bila ubrzo jasna. Nemci su prećutno podržavali ljotićevce u lepljenju ovih proglasa, nisu ih opominjali, čak su im davali svoje nemačke uniforme radi kamuflaže. Šef Sp.Policije je napomenuo u svom izveštaju od 12.10 da je grad osvanuo sa izlepljenim plakatima uperenim protiv Draže Mihailovića, da ima indicija da su ove plakate lepili nemački vojnici, ali je istraga nastavljena i dalje pošto proglasi nisu štampani u nemačkim štamparijama i komandama.
Najzad, Upravnik policije u Nišu aktom Pov.br.795 od 15.10.1943. dostavio je sledeće:
„Dobrovoljci u Nišu su doneli pomenute proglase i lepili ih. Takođe, ovi su proglasi deljeni učenicima ovdašnjih škola i nekim obveznicima iz Nacionalne službe za obnovu Srbije. Plakati su došli iz Beograda.“
(IaN, MF.2, sn.91)

Dakle, tako su ljotićevci vrbovali učenike za ovaj prljavi posao koji su krili od Nedićevaca i radili ga isključivo sa Nemcima jer su imali isti cilj-rasklinkavanje đenerala Mihailovića preko plakata. Ranije su to smeli da izdaju i lepe jedino nemačke vlasti, a sada je dopušteno i ljotićevcima da u nemačkim uniformama rade ove stvari.

Šta sadrže proglasi? Lepljena su tri proglasa: „Draža Mihailović izdajnik srpskog naroda!“, „Draža Mihailović-agent stranih obaveštajnih službi!“ i „Smrt izdajniku Draži Mihailoviću!“. Sačuvan je samo poslednji proglas kojeg je pronašla Specijalna policija kod jednog ljotićevca koji je uhvaćen na delu.
Već, u sledećem obraćanju Upravnika policije 17.10.1943. navodi se da je uhapšen Niški gimnazijalac Cvetko Kovačević koji je rasturao i lepio ove proglase, da je zatvoren, ali na insisitiranje nemačkog komandanta, gospodina Milera je pušten.
(IaN, Mf.2, sn.94)
To je bio jasan dokaz da su Nemci i ljotićevci radili ovaj posao zajedno.

Na kraju, u fascikli Upravnika Sp.Policije se nalazi treći proglas „Smrt izdajniku Draži Mihailoviću!“ koji u celini glasi ovako:

SMRT IZDAJNIKU DRAŽI MIHAJLOVIĆU!

Vrlo važno!

SRBI, PAŽNjA!

Đeneral Draža Mihajlović, londonski plaćenik da bi se dodvorio svojim gospodarima u Engleskoj, na laži da se sloboda nabližuje, on nas poziva da dignemo ustanak zabluđujući nas da je to vrlo lako.
On nas poziva da pođemo njegovim stopama, služeći se lažima i uveravajući nas da okupatorska bugarska vojska neće biti protivu nas i da ćemo imati samo da se spravimo sa džepom nemačkih vojnika.
Srbi!

Draža Mihajlović i njegovi ljudi lažu! Ta laž nas može koštati novih ljudskih žrtava i potoke krvi.

Mi znamo da će bugarska okupatorska vojska lako da izađe na kraj sa svakim našim pokušajem za ustanak.

Osim toga, Bugari su doveli na granicu nove grupe koje samo čekaju znak da uđu u našu lepu zemlju i da je pretvore u prah i pepeo.
Osveta Bugara, koji su nas oduvek mrzeli, biće strašna.

Vi sami vidite koliko su okupatori žestoki, kada ugušuju i najmanju sabotažu: za svakog okupatorskog vojnika gine 50 Srba.

Draža Mihajlović je izdajnik, koji da bi ugodio svojim gospodarima iz Londona, hoće da baci naš narod u novo istrebljenje.
Spas Srbije je u našim rukama. Sve zavisi od naše sloge i jedinstva. Ne zaboravimo lepu narodnu poslovicu:“Samo Sloga Srbina Spašava“ i vratimo se svojoj porodici, domaćem ognjištu i poslu.

Živeo Kralj Petar II
Živela Srbija!
Živeo Srpski narod!
Smrt izdajniku Draži Mihajloviću!

Udruženje spasilaca Srbije

(IaN, Mf.2, sn.95)

Pogledajte ovo, „Spasioci“ uzvikuju da živi Kralj a protiv te iste Kraljevske vojske se bore. Ko to mogu biti?
Međutim, ovo govori još o nečemu. Govori da su ljotićevci potpuno skrenuli u nacistički kolosek jer nisu ni obavestili SDS i Nedićevce o ovom činu, znači radili su u tajnosti, lepili su proglase kao nemački vojnici što je jasno kao dan, udarili su na Bugare, a zna se da se Nemci i Bugari nisu baš slagali u to vreme jer su Nemci videli da su Bugari slabi okupatori i da po pravilu uvek gube kada se sukobe s nekim.

Ovo je još jedan čvrst dokaz koji je izgovorio g.din M.Samardžić da su Nemci smatrali SDS kao srpsku vojsku, a SDK kao nemačku i zato su i poverili ovaj posao svojim pulenima koje su obukli i poslali na teren (verovatno su posle policijskog časa to radili jer bi svakako Uprava grada to saznala odmah, a ne bi tragala za počiniocima). Posle ovoga, stvar je jasna i dokazi su jaki kao beton, jer u prvom dokumentu od 12.10, Šef Sp.Policije kaže: „Grad je osvanuo sa izlepljenim plakatima u kojima se napada Draža Mihajlović!“
A kada je „osvanuo“, znači da su plakati bili lepljeni noću.

Eto, to su bili Ljotićevci-spasitelji srpskog naroda!


...opet vrtis pricu u krug ne bi li nekog zavarao ali o svemu ovome je bilo reci mnogo puta i to je jasno ljudima koji prate ovu temu...

ponovio bih jos jednom za one koji prate ovu temu...o najvecoj akcija hapsenja Gestapoa na ovim prostorima podatke mogu naci u Arhivi Grada Beograda pod oznakom BDS dosije G - 116 ("Valter")[

Ti si izgleda ogranicen jer ja stvarno ne znam sta je u pitanju...Toliko postova a i dalje nisi shvatio sta znaci ''legalizovan''...Pa kako je zavrsio Milan Kalabic, otac Nikole Kalabica kada je otkriven?

Draza pod slovo ''Z'' stavlja nedicevce, ljoticevce i Pecanceve cetnike kao izdajnike. A to je upozorenje da se za njihova nedela zna i da ce ih stici zasluzena kazna ukoliko ne prestanu sa izdajnickom politkom. Od 75 imena, likvidirana su dvojica i to jedan od vodecih ljoticevaca i jedan nedicevac...toliko o tvom lupetanju


sta bi sa Nikolom Milovanovicem...oces i preko toga da se predje tek tako ili si upravo priznao ono sto sam napisao u prethodnom postu, da nemas pojma ko je taj covek, da kao muva bez glave biras izvore vrednujuci ih po tome ko vise blati i laze o Drazi i cetnicima...toliko o tome...

Da podsetim da je Ravna Gora i 9. i 10. maja, a 8. je dan kada organizuje Ravnogorski pokret...za vikend ce verovatno biti opustenije...Evo kiseli i ti si pozvan...:mrgreen:
 
Poslednja izmena:

Koča

Elita
Poruka
15.249
Samo da najavim večeras

РТС1 у 22:05

Упитник - Оливера Јовићевић

Дража Михаиловић: Највећа српска тајна

Зашто је гроб Драже Михаиловића данас најчуванија српска тајна?..........

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС+1/57978/Упитник.html
 
Poslednja izmena:

kiseli1

Ističe se
Banovan
Poruka
2.181
Uvek se rastužim kada budem budem prinuđen da monarho-četnike, četno-monarhiste i druge velikosrpske budaletine suočim sa surovim rečima njihovog krunisanog, miropomazanog i bla bla bla NJ. K. V. Kr'lja, kome se tzv. JVuO zaklela na vernost.

Dakle, za one sa jeftinijim ulaznicama, još jednom:

Govor Petra II Karađorđevića, Radio London, 12. septembra 1944. godine

Moji Srbi, Hrvati i Slovenci,

U ovim sudbonosnim i za Jugoslaviju velikim danima, kada pobedničke armije Sovjetskog Saveza stoje na našim granicama s jedne strane, a Britanske i Amerikanske armije s druge strane, u danima kada se u punoj jutarnjoj zori pokazuje dan naše slobode, pozivam sve Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedine i priđu Narodnooslobodilačkoj vojsci Maršala Tita.

Sa mojim punim znanjem i odobrenjem je Kraljevska Vlada dr Ivana Šubašića sklopila važan i koristan soprazum sa tom našom naoružanom vojskom, koja je priznata i pozdravljena i od naših velikih saveznika: Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država.

Samo tako ujedinjeni u borbi moći ćemo da sačuvamo neokaljanu čast i slavu Jugoslavije i sa ponosnom pobedom završimo najlepšu legendu junaštva i ljubavi za slobodu, koji su zadivili svet.

Vaša bratska sloga i jedinstvo razbiće sve neprijateljske namere, i naša će otadžbina sačekati teško zasluženu slobodu i uputiti se sretnijoj budućnosti mira i slave u krugu Ujedinjenih naroda i svega slobodoljubivog čovečanstva.

Svi oni koji se još oslanjaju na neprijatelja, protivno interesima svog vlastitog naroda i njegove budućnosti i koji se ne bi odazvali ovom pozivu neće se oprati žiga izdajstva ni pred narodom ni pred istorijom.
Tužno, zar ne?
Ko bi rekao da je i Petar II Karađorđević naseo na, još uvek nesnimljenu, filmsko-televizijsku propagandu Bulajića, Prleta i Tihog...
 

kiseli1

Ističe se
Banovan
Poruka
2.181
Mogu da zamislim kako kafanska istoriografija koja istorijske izvore prvog reda nalazi u porno pričicama iz "Glasa javnosti" i kragujevačkih "Pogleda" (a ishodište joj je u knjigama tipa "Srbi narod najstariji") uspeva da kompenzuje frustracije tipova poput vas...

Problem je, međutim, u tome što period Drugog svetskog rata ne spada u "najstariju istoriju Srba od XXXIV do IV veka p. n. e." već barata i nekim svima poznatim činjenicama. Poznato je kakav je ishod Drugog svetskog rata i koje su sve snage zaslužne za pobedu saveznika nad Hitlerom i njegovim sledbenicima. Malo je teže predstaviti čitav taj rat kao deo "višemilenijumske zavere protiv srpstva".

Da li ozbiljno mislite da ćete uspeti da izmenite tok prošlosti, i od snaga poraženih u Drugom svetskom ratu da stvorite pobednike, time što ćete na zapanjujuće priglup način ukazati da su partizani likvidirali svoje neprijatelje. Pa obim retribucija nad ratnim zločincima, fašističkim pomagačima i reakcionarnim protivnicima oslobodilačkog pokreta bio je i veći.

Problem je, zapravo, u nečem drugom. Vi besramno lupetate o jednoj naivnoj parodiji, kakav je film "Povratak otpisanih", kako biste pokušali da minimizirate blisku stvarnost zločina iz perioda genocidnih ratova devedesetih.

To je projekat koji vi, posredno, imate za cilj da odbranite. Isfrustrirani karadžićevci, poput vas, bestidno se razmeću svojim krvavim bljuvotinama očekujući pažnju i toleranciju javnosti. I još histerišete kada neko, u granicama dobrog ukusa, kaže kako vam - s obzirom na iskustvo sa efektima vašeg delovanja u proteklom periodu - treba jednostavno začepiti gubicu.

Budite uvereni da ćete takvu udobnost u vašem trovačkom radu biti u prilici sve ređe da iskusite.
 

Koča

Elita
Poruka
15.249
Uvek se rastužim kada budem budem prinuđen da monarho-četnike, četno-monarhiste i druge velikosrpske budaletine suočim sa surovim rečima njihovog krunisanog, miropomazanog i bla bla bla NJ. K. V. Kr'lja, kome se tzv. JVuO zaklela na vernost.

Dakle, za one sa jeftinijim ulaznicama, još jednom:

Govor Petra II Karađorđevića, Radio London, 12. septembra 1944. godineTužno, zar ne?
Ko bi rekao da je i Petar II Karađorđević naseo na, još uvek nesnimljenu, filmsko-televizijsku propagandu Bulajića, Prleta i Tihog...
pa i o tome je bilo reci, ko zna koliko puta jer ti na svakoj temi postavljas iste postove, valjda nadajuci se da neko nece odgovoriti na njih i da ce ostati tako...ali posto smo o ovome vec raspravljali lako je odmah naci odgovor...A ti radis ovo ili iz nemoci da bilo sta novo napises ili si izlapeo pa se ni ne secas....Kako nijedna tvoja laz ne bi ostala bez odgovora, zarad drugih forumasa:

Evo malo da te podsetim, posto su godine izgleda ucinile svoje, a senilnost je svakako bolest...hehe

od drugog do petog posta

http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=8998523

U memoarima, kralj Petar je o ovom svom govoru napisao: ''Imao sam osećanje da sam izneverio svoje najbolje prijatelje, a ukazao podršku jednom pokretu koji je bio u osnovi neprijatelj monarhije i demokratskih načela''. Draža je poslao sledeću depešu srpskim političarima u inostranstvu:
Najteži i najstrašniji udar naneo nam je kralj, čijim smo se imenom zaklinjali. Bog i narod neka mu sude


Tema su beogradski ilegalci, oni pravi, ne oni iz filmova. Jel mozes bar toliko da se suzdrzis i iskontrolises svoje komplekse i frustracije i ostavis ovu temu na miru....smaraš

idem da gledam ligu sampiona:bye:
 
Poslednja izmena:

postarbl

Početnik
Poruka
1
Prle i Valter su bili četnici

Za snimanje partizanskih filmovima često su preuzimani događaji iz istorije četničkog pokreta. Tako, komunisti uopšte nisu imali radio-stanicu u Beogradu, dok su ih četnici imali mnogo. Nemački goniometar, iz TV serije „Otpisani", zapravo je otkrio četničku radio-stanicu, a uhvaćen je i streljan vezista Tihomir Jakšić. Prle i Tihi nisu mogli da spasavaju oborene američke pilote nadomak Beograda, jer jedva da su smeli da napuštaju svoje zemunice. Veliki broj oborenih pilota u okolini prestonice spasli su četnici. Za komunističkog Valtera - Vladimira Perića - Nemci uopšte nisu znali, ali je dosije četničkog Valtera - pukovnika Žarka Todorovića - jedan od najdebljih koje je sačinio Gestapo (danas se čuva u Arhivu grada Beograda). Pokušaj gestapovaca sa „lažnim Valterom" direktno je uzet iz ovog dosijea, a naravno pokušaj se odnosio na upad među četničke ilegalce.

KAD KARAĐORĐE POSTANE TITO

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=61726&sectionId=63

Ko je bio pravi ValterU partizanskim filmovima Bata Zivotinja ali ko je zaista bio Valter i kako je serija ''Otpisani'' zasnovana na falsifikovanju istorijskih događaja:

Valter je potpukovnik Žarko Todorović, komandant četnickih ilegalaca u Beogradu. Akcija njegovog hapšenja, marta 1943, jeste najveća akcija koju je Gestapo uopšte izveo na Balkanu. Ipak, Valter im neposredno potom beži, u Zagreb, gde su ga odveli i pokušali da iznude priznanje o tamošnjim saradnicima. Ponovo su ga uhapsili septembra i odveli u Mauthauzen. Preživeo je najteži tretman, pa su ga, iz strahopoštovanja, postavili na najlakše mesto u logoru - da bude baštovan. Posle rata je bio pukovnik francuske armije. Preminuo je u Parizu posle 2000. godine.

Po hapšenju pravog Valtera, Gestapo je među četničke ilegalce u Beogradu ubacio lažnog Valtera. Tako je Draža, sa svojim oficirima, utrošio silnu energiju da raskrinka lažnog Valtera. Radilo se, naime, pod šiframa i u najvećoj tajnosti, a gestapovci su bili veoma opasni pošto su mnogi govorili srpski bez stranog akcenta (folksdojceri).

Za sve ovo što sam rekao postoje dokumenta, koja sam naveo u knjizi. Komunistickog Valtera, međutim, Nemci i ne pominju. Znam da je komunista Vladimir Peric imao šifru Valter, jer sam procitao njegovu biografiju. On je poginuo 6. aprila 1945. u Sarajevu, od jedne zalutale minobacačke granate. Tako su komunisti svom Valteru pripisali akcije Dražinog Valtera...

Što se "Otpisanih" tiče, dovoljno je reći da do dolaska Crvene armije u Beogradu nije ubijen ni jedan Nemac. Četničkih ilegalaca bilo je daleko više nego komunistickih. Draži nije padalo ni na kraj pameti da njegovi ilegalci u Beogradu ubijaju Nemce, zbog odmazdi 100 za jednog. Oni su imali druge zadatke, koje su sa uspehom obavljali: nabavka novca, sanitetskog i štamparskog materijala (jer je četnički pokret izdavao oko 130 listova, među kojima i jedan dnevni), a naročito obaveštajna služba.

Jedna epizoda "Otpisanih" je napravljena doslovce na osnovu dokumenata Gestapoa o četničkim ilegalcima u Beogradu. To je ono kada goniometar otkriva radio stanicu. Komunisti u Beogradu nisu imali ni jednu radio stanicu, a četnici su imali tri-četiri, koje su se šifrovano, tajno, javljale Dražinoj Vrhovnoj komandi.

Miloslav Samardžić, ''Svedok''
Ma pisite sad sto hocete,samo vasi istomisljenici mogu popusiti tu glupost,kako su cetnici bili ilegalci,a kako su komunisti koketirali sa njemcima.Mislim da na kraju svake serije Povratak otpisanih pise kako su svi dogadjaji i likovi izmisljeni,i kako je svaka slucajnost,bla,bla,bla.Koji vam je *****,kad cete vise doci pameti,primitivci za ravne gore.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.