Istina ili ne II deo?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
326.290
1. Christopher Columbus je dokazao da je Zemlja okrugla
b3b01f76ba786897aebcff4b1920b683.jpg


U vreme kada je 1492. godine Columbus krenuo na put, većina obrazovanih ljudi je znala da je Zemlja okrugla, uključujući i njega. On je isplovio kako bi dokazao da je Azija mnogo bliže nego što se u to vreme verovalo a ne kako bi skepticima stavio do znanja da je naša planeta okrugla. Krivac za ovu zabludu je američki pisac Washington Irving koji je napisao Columbuseovu biografiju i dao literarni opis njegovih pustolovina sa plovidbi u knjizi A History of the Life and Voyages of Christopher Columbus. Takođe, postoji hipoteza o tome kako on nije zaslužan za otkriće Amerike već da su to bili Vikinzi u 11. veku.

2. Thomas Edison je izumeo sijalicu
2d53488-300x300.jpg


Thomas Edison je poznati svetski pronalazač i registrovao je najviše patenata u istoriji ali ipak nije izumeo sijalicu. U vreme kada je počeo da se bavi tom idejom
neko drugi je već obavio taj posao. Ta čast pripala je pronalazaču Josephu Swanu 1845. godine, čak 30 godina pre nego što je Edison započeo rad na sijalici.

3. Shakespeare je napisao priču o Hamletu
1398163062_972d153640_vilijam-sekspir-istorija-online.jpg


William Shakespeare je poznat kao najveći dramski pisac koji je ikada živeo, međutim, većina njegovih priča nije bila originalna već su to bile adaptacije ranijih priča.
The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark je verovatno njegovo najpoznatije delo koje se temelji na drevnoj skandinavskoj legendi iz 10. veka.

4. Neron je zapalio Rim
neron.jpg


Neron je bio najpoznatiji po činjenici da je zapalio Rim sa željom da izgradi novi i veći. Međutim,
kada je izbio požar Neron je bio udaljen od Rima skoro 50 kilometara i nalazio se u svojoj vili u Ancijumu.

5. Albert Einstein je bio loš matematičar i imao je loše ocene
albert-einstein.jpg


Jedan od najraširenijih mitova kaže da je Albert Einstein bio loš matematičar i da je imao loše ocene, međutim to uopšte nije bilo tako. Ono što se dogodilo je to da je Einstein 1895. godine otišao na prijemni ispit za prijem na prestižnu Saveznu akademiju u Cirihu koji nije položio. Briljirao je na delu koji se ticao fizike i matematike, ali je pao na društvenim naukama. Tada je imao 16 godina i bio je dve godine mlađi od ostalih kandidata. Takođe, u to vreme je sistem ocenjivanja bio okrenut: najniža ocena je bila najveća i obratno.
 
Mislim da je ovako neka priča za Nerona:

Požar u Rimu je izbio, Neron je ugrožene stanovnike sklonio u bašte svoje vile, svoje dobročinstvo je hteo da proslavi uz liru, onda se požar proširio, tada (a zahvaljujući Neronovoj dokazanoj neuravnoteženosti) optužili su ga da je proširio požar.
 
1. Zemlja je ravna ploca, samo sto se savija kao folija snagom nase volje, sto je pokazao Sopenhauer. ;) :cool:

2. Edison je vec smislio sve sto se zarulje tice, ali ga je gosn.Labud ovde preduhitrio... :cool:

3. Sekspir je paranormalnim uzivljavanjem u minulu epohu Danske dosao do saznanja tada nepoznatih, pa ih je ispisao u svojoj drami. ;)

4. Neron je tad bio dete i zaista je zapalio slucajno Rim u igri, a onda zapalio i sam - na selo. :cool:

5. Ajnstajn je bio dobar matematicar, al mu je Mileva kuci davala keca. :cool: :mrgreen:
 

Back
Top