Danijela
A sad....ono drugo DUH se ne može odvojiti od tjelesnog.....bez njega on ne bi ni postojao..
Telesno je skup osecaja boje, mirisa, ukusa, dodira ili skup Lokovih sekundarnih kvalitata koji su kao takvi kao osecaji sadrzitelji DUHA .
Takodje je "telesno" objekat naspram subjekta, koji kao takav ..kao objekt po sebi, ne moze egzistirati nezavisno od svesti koja ga opaza, znaci nezavisno od DUHA.
Iz ovoga mozemo videti da je DUH primaran a telesno sekundarno.
Takodje telesno je objekat opazan u prostoru a DUH nije u prostoru vec je on blizak trajanju. A trajanje nije prostor vec je to svejevrsna "intuicija trajanja" kako nam je Bergonova filzofija dokazala. Sto znaci da duhovno i telesno nisu ekvivalentni niti kompatibilni i da je trajanje primarno a da su opazaji slike .pa i telesno, sekudarni tj.....uzeti iz trajanja.
A posto je sve ovo komplikovano dovoljno je da pogledas ovo sto sledi i da zavrsimo raspravu:
Da, da.....Tako ja kazem kad kasnim na stanicu sebi....Nece autobus bez mene da krene sve jedno sto kasnim 10 minuta, taman da potrpa prtljagu drugima....
Kad vidi molim te , nije vozac citao Sopenhauera i zeznuo se, otisao u nepostojanje....
Jer na peronu nema nikoga , sto apsolutno sto posto meni kazuje da ga nikad nije ni bilo....
Izivinjavam se svima sto moram da temu tretiram na skoro decji nacin tako sto cu ovde stavljati slike i crteze autobusa ali Korelativnost subjekta i objekta jeste nesto najprostije moguce. Psihicki napor za razumevanje toga manji je nego shvatiti da je 2+2=4. Ali fenomen postoji i odavno je primecen. Ljudi to ne mogu lako razumeti kada im se kaze. Zasto je to tako, ne znam, ali cinjenica je da je tako, i bas me zanima da li je iko ko je citao ovu temu razumeo da je postojanje OBJEKTA po sebi.. apsurd , protivurecnost nad protivurecnostima.
Ipak zanima me i sta ceTuzni Patak sledece reci:
Kada vidis "autobus" vidis ovako nesto:
Ovo je opazaj -slika ispred tebe
Sada obrati paznju ! To sto vidis je:
SLIKA -ISPRED - SUBJEKTA.
Sada predpostavimo da autobus niko ne opaza.
NEMA SUBJEKTA = SLIKA NIJE ISPRED - STVAR NIJE VISE OBJEKAT vec STVAR PO SEBI.
Pusti apstrakcije i obrati paznju na ono sto je davno kod vecine potonulo u mrak. Skreni paznju sa senki na zidu pecine (objekata) i skreni je na unutrasnje sunce (subjekat). Cista praksa. A onda UVIDI da objekat koji nije ispred subjekta nije vise objekat...vec nesto drugo. Stvar po sebi.
Tako da je odgovor na tvoje pitanje. Desavace se sve to sto si nabrojao. Ti ces kasniti 10 minuta, autobus ce otici.... ali nista od toga nece se u realnosti desiti na nacin objekata u prostoru koji menjaju mesta. Nista od toga nije OBJEKAT kada nije opazeno.
Da zakljucim. Sve to ce se desiti, ali desice se, mozemo reci, pod navodnicima "u tebi"...u onome sto zovemo DUH.... SPOLJA..... NEMA NICEGA.... Iluzija ...MAJA.
Vise o korelativnosti subjekta i objekta imate ovde:
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=4886