Istekla registracija

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
65.978

Istekla registracija nisu vraćene tablice - Saznajte koje su posledice​


Imate automobil koji ne vozite često pa ste i zaboravili za njega i registraciju? Ili je vreme proletelo brzo pa ste na svom autu koji vozite svakodnevno probili datum isteka registracije?​

Tehnički pregled Šabac

Foto: Promo
Ove su dva najčešća izgovora kada se registracija vozila ne produži na vreme.
U situacijama kada je istekla registracija a nisu vraćene tablice postoji nekoliko scenarija. Sve zavisi koliko dana je prošlo od isteka, a pored većih troškova produžavanja registracije možete očekivati i određene kazne za nevraćene tablice.

Nakon isteka registracije koliko važe tablice i koliko se još može voziti?

Važna informacija koju trebate zapamtiti je da tablice važe 60 dana nakon što registracija istekne.
Kada prođe više od dva meseca, dužni ste da tablice vratite, tada se vozilo briše iz centralnog registra. Nakon toga potrebno je ponovo podneti papirologiju za izdavanje novih tablica i saobraćajne dozvole.
Ukoliko se odlučite da registraciju produžite u prvih dva meseca po isteku, procedura je ista kao i kada produžavate pre samog isteka.

Možete voziti najkasnije do datuma kada ističe sve do 23.59h, nakon toga možete očekivati kaznu ako vas policija zaustavi. Ne zaboravite da se sve više postavljaju kamere koje očitavaju tablice i ako registracija istekne stići će kazna na kućnu adresu.

Kazne za neregistrovana vozila u saobraćaju

Nemojte rizikovati da vozite nakon isteka registracije, osim ukoliko stvarno niste primetili da je registracija istekla. Ali, svejedno moraćete da platite propisanu kaznu ukoliko policija to primeti ili neka od kamera to zabeleži.

Kazne su sve veće kako se vreme od poslednje registracije povećava. Ukoliko vas zanima, pogledajte ako je istekla registracija koje su kazne:
  • preko 30 dana od isteka 10.000rsd
  • preko 60 dana od isteka 20.000rsd.
Treba imati u vidu da ukoliko se desi saobraćajna nezgoda sve troškove snosite sami, jer je u tom slučaju polisa osiguranja istekla.

Napravite podsetnik i uradite tehnički pregled na vreme

Mnoge probleme i kazne možete zaobići ukoliko prosto zapamtite datum, ili ako niste od onih koji pamte datume prosto napravite podsetnik. Danas je to bar jednostavno, toliko aplikacija postoji koje će vas obavestiti u određeno vreme da vam ističe registracija.

Ovo su neki od razloga zašto savetujemo da uradite tehnički pregled, ali i kompletnu registraciju, pre isteka:
  • kada istekne registracija morate šlepati vozilo do tehničkog pregleda, dodatni trošak;
  • ukoliko vas zaustavi policija nakon isteka registracije bićete kažnjeni, dodatni trošak;
  • ako od registracije prođe više od 30 dana morate vratiti tablice i saobraćajnu pa ponovo da izvedite nove isprave, dodatni trošak;
  • u takvim situacijama postajete nervozniji, možda nećete odmah pronaći slobodan termin i nećete moći da koristite vozilo.
Tehnički pregled možete uraditi najranije 30 dana pre isteka registracije. I svima savetujemo da pregled uradite što ranije, jer nikada ne znate koje dodatne komplikacije mogu da se pojave. Zato imate mesec dana prostora da završite kompletnu registraciju.
Bez obzira koliko dana unapred registrovali vozilo, registracija se produžava godinu dana od datuma koji piše na registracionoj nalepnici.
 

Back
Top