Ispusteno dete - nedavno iskustvo

pivosok

Buduća legenda
Poruka
26.397
U moje vreme nisi imao sanse da predjes u sledeci razred bez da si naucio minimum za dvojku.

Ovakav nivo neznanja mi je prosto SciFi pogotovo sto je dogurala do sestog razreda.
Nemogce je da toliko ne zna osnove matematike a u drugim predmetima je ok. Po opisanom bih rekla da ne ume ni da odgovara na casu i da je za specijalnu skolu.
Dakle verovatno nije tako. Da je tako vec bi uveliko alarmirali roditelje i ne bi zavrsila ni prvi, drugi razred. Verovatno je samo stidljiva ili slicno.
ja sam drzao nekom liku casove sedmi razred ne zna da resi nejednakost x+3 > 4

krompir 2.1.

Buduća legenda
Poruka
43.481
Devojčice sada oko 12 godine dobijaju prvu menstruaciju, dosta turbulentan period, za jedan jedini dan tolika promena, odjednom više nije dete. Nije to lako, psihički razvoj kasni za fizičkim. Treba vremena da se sve uskladi. U tom periodu su uobičajene drastične promene u ponašanju. Neke se ućute i povuku u sebe, pogrbljene hodaju, kao da bi da nestanu. Neke postanu glasne, nametljive, imaju želju da ih svi primete. Uživaju u novoj fazi života, žure da odrastu.

Ti zamišljaš ove druge, a ja te prve. Odatle potiče nerazumevanje sa tvoje strane za ono što ja pišem.

neces dobiti deo mog RL gde bolje od tebe znam o cemu pricamo !
o devojcici pogotovo o odnosu kako ih roditelji "formiraju"

za @Frederick_ puna podrska sto je pokrenuo temu u kojoj se vidi
za pojedine teme ko ima vise znanja i predznanja i "naglabanja" ...

Poslednja izmena od moderatora:

krompir 2.1.

Buduća legenda
Poruka
43.481
Ako budem imala djecu, posve sigurno je da neće imati mobitel prije 15. godine života, gledati crtiće prije 3. godine života, igrice na mobu ili compu prije 7. godine i to na kapaljku max. 60 min dnevno. Pa nek bude jedino u svom društvu sa "čudakinjom" majkom. Ja želim biti majka zdravog i srećnog djeteta. Roditelji danas sami stvaraju autistčnu djecu, stave ih sa 6 mjeseci život ispred tv-a, upale im baby tv-apsolutno bolestan kanal za "bebe" i obezbijede sebi vrijeme za "odmor".

Kad budes imala ... pricacemo. Mani mene svoje teorije . Naslusao se stari krompir takvih prica i previse za jedan forum.
I sve tj SVE do jedne price je zivot demantovao :)

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.752
Ako budem imala djecu, posve sigurno je da neće imati mobitel prije 15. godine života, gledati crtiće prije 3. godine života, igrice na mobu ili compu prije 7. godine i to na kapaljku max. 60 min dnevno. Pa nek bude jedino u svom društvu sa "čudakinjom" majkom. Ja želim biti majka zdravog i srećnog djeteta. Roditelji danas sami stvaraju autistčnu djecu, stave ih sa 6 mjeseci život ispred tv-a, upale im baby tv-apsolutno bolestan kanal za "bebe" i obezbijede sebi vrijeme za "odmor".

Ne mora bas toliko, i ne treba biti iskljuciv.
Ovaj moj sa 2 godine pokazuje smisao za logiku i brojeve, tako da ako bude jos radoznao na mene i bude ga zanimalo, naucicu ga matematiku i programiranje cim bude zatrazio, sto znaci da ce pisati programe za mobilne telefone mnogo pre 15-te 😁😁😁

Ono sto je najvaznije, iz mog iskustva, je:
- da deca provode sto vise vremena igrajuci se napolju,
- da imaju kvalitetan san
- da ne jedu previse secera.
- da ih slusas, da osete da ih neko cuje kada imaju nesto da kazu.

I to je to.

Znam, sad bi neki dusebriznici rekli "najvaznija je ljubav", i to izgovore uglavnom isti oni dusebriznici koji decu od 2 godine kljukaju sokovima i cokoladom (citaj, šećerom).

krompir 2.1.

Buduća legenda
Poruka
43.481
Ovaj moj sa 2 godine pokazuje smisao za logiku i brojeve, tako da ako bude jos radoznao na mene i bude ga zanimalo, naucicu ga matematiku i programiranje cim bude zatrazio, sto znaci da ce pisati programe za mobilne telefone mnogo pre 15-te 😁😁😁

I to je to.

Znam, sad bi neki dusebriznici rekli "najvaznija je ljubav", i to izgovore uglavnom isti oni dusebriznici koji decu od 2 godine kljukaju sokovima i cokoladom (citaj, šećerom).

samo ga nemoj u svingere :mrgreen:

p.s. morao sam da malo zasecerim temu ;)

Poruka
22.329

I to je to.

Nisam još majka, jesam ponosna i strpljiva tetka. Slažem se za sokove i slatkiše! Treba bar dok se može dijete hraniti onim što roditelji biraju, kad odraste i krene u školu puno je teže imati nadzor nad tim. Treba se djecom baviti, igrati se i pričati s njima. Ja sam često tetka-dadilja, i kad je ja čuvam to budu sati radosti i obostranog umora. Igračke joj sama pravim najčešće, malo tijesta, par špageta, par makarona :) jedan od primjera. Razvija motoriku, uči se strpljenju, preciznom i pincetnom hvatu.

1675162598949.png

Em.

Buduća legenda
Poruka
26.722
Ne mesam se u licni izbor, niti namecem svoj izbor drugima 😊😊😊
Mešaš se, i namećeš. Smeta ti život roditelja te devojčice, njihovo kratko radno vreme, veštačke trepavice, odlazak u solarijum, izbor TV programa koji gledaju, i za kaznu želiš da plate hiljade evra i da im deca budu oduzeta. Ogovaraš ih ovde, postiđuješ, optužuješ, a ko zna, možda nikakvu krivicu nemaju što im dete nije rođeno kao genije za matematiku. Ili što je introvertno po prirodi.

Poslednja izmena:

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.752
Nisam još majka, jesam ponosna i strpljiva tetka. Slažem se za sokove i slatkiše! Treba bar dok se može dijete hraniti onim što roditelji biraju, kad odraste i krene u školu puno je teže imati nadzor nad tim. Treba se djecom baviti, igrati se i pričati s njima. Ja sam često tetka-dadilja, i kad je ja čuvam to budu sati radosti i obostranog umora. Igračke joj sama pravim najčešće, malo tijesta, par špageta, par makarona :) jedan od primjera. Razvija motoriku, uči se strpljenju, preciznom i pincetnom hvatu.

Pogledajte prilog 1290998

Tako i treba. Kreativnost i motorika.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.752
Mešaš se, i namećeš. Smeta ti život roditelja te devojčice, njihovo kratko radno vreme, veštačke trepavice, odlazak u solarijum, izbor TV programa koji gledaju, i za kaznu želiš da plate hiljade evra i da im deca budu oduzeta. Ogovaraš ih ovde, postiđuješ, optužuješ, a ko zna, možda nikakvu krivicu nemaju što im dete nije rođeno kao genije za matematiku. Ili što je introvertno po prirodi.

Sad mi je jasno o cemu prica @krompir 2.1.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.752
Meni je ovde samo cudno sto se sva odgovornost svaljuje na roditelje.

Da li ce neko propitati te nastavnike kako je dobijala prelazne ocene iz matematike, na primer?

Sistem voli da kazni a nikad ne preuzima ni mrvu odgovornosti.

Moras da malo poznajes obrazovni sistem u Nemackoj.
Grundschule (pandam nasoj od 1-4 razreda) ne moze da se ponavlja.
Nakon toga, upisujes se u jednu od 3 vrste srednjih skola: haupt, real, gimnasium. Ova prva je najgora, gimnazija je najbolja.
Ovo dete je u hauptschule, prosla je nekako prvi razred (pandam nasem petom), ponavljala je sesti, i sada pokusava da ne ponavlja ponovo.

Naravno da ima odgovornosti i kod nastavnika, ali ja isticem neodgovornost roditelja jer ih poznajem, i vidim sta im je sve prece od deteta, i kako se, generalno, ponasaju nezainteresovano.

Vidim da bi sve bilo drugacije da su samo roditelji obracali paznju.

Nona2

Iskusan
Poruka
6.359
Nakon toga, upisujes se u jednu od 3 vrste srednjih skola: haupt, real, gimnasium. Ova prva je najgora, gimnazija je najbolja.
Ovo dete je u hauptschule, prosla je nekako prvi razred (pandam nasem petom), ponavljala je sesti, i sada pokusava da ne ponavlja ponovo.

Naravno da ima odgovornosti i kod nastavnika, ali ja isticem neodgovornost roditelja jer ih poznajem, i vidim sta im je sve prece od deteta, i kako se, generalno, ponasaju nezainteresovano.

nebitno je ciji je obrazovni sistem
ovo je veliki propust

Em.

Buduća legenda
Poruka
26.722
Mnogo toga koci razvoj.
Ali dovodjenje deteta u psihicko stanje koje vodi poremecaju licnosti se ovde tretira kao ozbiljno zanemarivanje.

Osobe koje obole od pasivno zavisnog poremecaja licnosti mogu u ekstremnim slucajevima postati nesposobne za samostalan zivot.
A to je nesto sto moze da se spreci.
Nije isto ne znati da plivas i biti na zacetku razvoja pasivno zavisnog poremecaja licnosti.
U pitanju je mentalno zdravlje devojcice.

Zato psiholog mora da intervenise.

Olako daješ dijagnoze tom detetu, a to ti nije ni struka kojom se baviš.

https://lekariduse.wordpress.com/ps...oremecaj-licnosti/zavisni-poremecaj-licnosti/
Ova dijagnoza se ne postavlja pre osamnaeste godine zato što biti zavisan kod dece je normalna razvojna faza

Em.

Buduća legenda
Poruka
26.722
Po toj logici deca nepismenih roditelja nikada ne bi uspela da se opismene u školi jer im izostaje najbitnije, podrška roditelja, u smislu da rade sa njima na opismenjavanju. Da sednu sa njima, i da uče zajedno.

Dobar učitelj ume da motiviše učenike, i da prati njihov razvoj. A to bi trebalo da zna svaki učitelj, to im je posao.

Elle

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.825
Po toj logici deca nepismenih roditelja nikada ne bi uspela da se opismene u školi jer im izostaje najbitnije, podrška roditelja, u smislu da rade sa njima na opismenjavanju. Da sednu sa njima, i da uče zajedno.

Dobar učitelj ume da motiviše učenike, i da prati njihov razvoj. A to bi trebalo da zna svaki učitelj, to im je posao.

Jedno je kad roditelji ne pružaju podršku a drugo kad koče normalan razvoj.

Bitna je uloga i roditelja i škole ovde, ali škola ne može da kompenzuje ono što u porodici manjka.

Em.

Buduća legenda
Poruka
26.722
Jedno je kad roditelji ne pružaju podršku a drugo kad koče normalan razvoj.

Bitna je uloga i roditelja i škole ovde, ali škola ne može da kompenzuje ono što u porodici manjka.
Naravno da je bitna uloga roditelja, ali u citiranom postu se pisalo samo o vrstama škola, o ocenama, ponavljanju razreda, lošim rezultatima... i nezainteresovanosti roditelja. Postavljač teme kaže da bi sve to bilo drugačije da su roditelji zainteresovani i da obraćaju pažnju. Na to sam reagovala, zaključkom da i deca nepismenih roditelja mogu da budu dobri đaci.
Nije neophodno da roditelj uči sa detetom. Nije to njihova zakonska obaveza kao što se ovde provlači kroz postove. Obavezni su da ih redovno šalju u školu, da im obezbede pribor, da su deca sita, čista, i zbrinuta. A ova devojčica to jeste. Redovno je vode na vannastavne aktivnosti, to ne rade roditelji koji zanemaruju osnovne potrebe deteta.

Uostalom, dete koje samo potencira potrebu za dodatnom nastavom iz matematike, nije pasivno dete. Roditelji koji mu izađu u susret nisu roditelji koji se ne bave potrebama deteta.

Poslednja izmena:

moonja..

Buduća legenda
Poruka
31.342
Prvi put sada saznajemo da je dete ponavljalo razred. Ili mi je promaklo?
Znači da je veća odgovornost škole kad su u pitanju osnovne računske operacije....sistem je, kao što sam pisao, 5 godina prepoznavao kao nekog ko je savladao osnove.
Za ostalo, ne znam dete, ne mogu da procenim. Ali, da ne zna sa 12 god. koliko ukupno prstiju ima čovek... je baš loše...

moonja..

Buduća legenda
Poruka
31.342
I da nije numerički tip, jer vi kad nefokusiranom, sirovom materijalu, u smislu ne zanima ga, a ne glup je, može da bude vrlo inteligentan, pokažete kutiju punu klikera, pa pitate , kako će da sazna koliko ima klikera u kutiji, nenumerički tip će reći - zato što vidim, a ne - znaću tako što ću da izbrojim. Ne znači da je takvo dete zaostalo, nego da sa njim niko živi nije radio ni obraćao pažnju.

I da, sa druge strane ne zezajte autiste, oni su često sjajni,.čak i najbolji matematičari, ima i sjajnih informatičara i programera, al nema šanse da zakopčaju sve dugmiće na košulji ili pređu normalno ulicu...

Poruka
1.663
Паде ми нешто на памет онај виц:

Ишао мали Ивица у школу па заређао све кечеве само владање одличан. Учитељица позове тату у школу објасни му ситуацију и чека мишљење. Отац не размишљајући много одговори:
- "Па ето видите, оно што га ви учите ту је лош, а оно што га ја учим ту је одличан."

Poruka
19.677
Jedni poznanici su me pre neki dan zamolili da njihovoj mladjoj kcerki od 12 godina pomognem oko matematike.
Njih poznajem preko kulturno umetnickog drustva, ali nisam do sada znao nista posebno o njihovoj deci.
Deluju kao fini ljudi, pristojni. On ima svoju mini firmu za instalaciju i odrzavanje gerjanja, ona je stomatoloska sestra.

A nakon casa, sokirao sam se. Uhvatila me je tolika tuga, koja ni danas posle par dana ne popusta, i sto vise razmisljam o tome, sve vise ne znam sta dalje da radim.

Devojcica je jako introvertna, mnogo zatvorena u sebe, i osoba sa najmanje samopouzdanja koju sam upoznao u zivotu.
Za sat i po, devojcica je progovorila 20 reci, i to jako stidljivo.
Ona ima 12 godina, ide regularno u skolu, a jos uvek ne zna da su 1/2 isto sto i 0.5. O procentima da ne govorim. Ni o tablici mnozenja. Cak ni okrugle, lake brojeve, poput 3 puta 10 ne ume da pomnozi. Ili i ako ume, ono sto ume, strah je da izgovori.
Posto sam u novcaniku imao gomilu sitnog novca, izvadio sam to na sto, i krenuo da joj objasnjavam odnose izmedju 20 centi i jednog evra, i ostalo (sa onim novcanicama koje sam imao kod sebe). Shvatio sam da dete ne zna da 5 kovanica od 20 centi su isto sto i jedan evro!
Na kraju casa, kao jedina svetla tacka svega toga, mogu reci da smo uspeli da napravimo minijaturni napredak, jer je uspela da progovori i odgovori tacno na par pitanja.

Nakon toga, porazgovaro sam sa njenom majkom, i rekao joj da nabavi kovanice i da vezba sa njom sve moguce odnose izmedju centi i evra.
Na moje zaprepascenje, majka je rekla "uh, pa ja ne dam deci novce, to je prljavo, ali hajde, nacicu to pa cu da dezinfikujem dobro, pa cu joj dati da se igra".

U nedelju imam jos sat i po sa devojcicom, ali nisam optimistican.
Predlozicu roditeljima da dete odvedu kod decijeg psihologa, jer problem tog deteta je takve prirode da prevazilazi moju strucnost.

Na kraju, moje misljenje i zakljucak svega ovoga (kao i odgovor na potencijalno pitanje, zasto pisem ovu temu u ovom pdf-u): ovo je tesko zanemarivanje deteta!!!

Sta vi mislite o tome? Koliki je to stepen nezainteresovanosti roditelja za dete, da dozvole da im dete napuni 12 godina, da potone u sebe, da ne nauci najosnovnije stvari, da ne dotakne novac nikada u zivotu.........???

Ne znam...bas sam besan na takve roditelje.

Znam da zvucim radikalno, ali ja bih takvima oduzimao decu, ili bih ih debelo novcano kaznjavao za zanemarivanje, i prepisivao im odredjenu psihoterapiju.
Možda je samo isprepadana i anksiozna?

Kerkyra

Legenda
Poruka
50.758
90 minuta rada sa nekim 1 na 1 mi je dovoljno da procenim jako mnogo o tom nekome, pogotovo ako je dete u pitanju koje nema vestinu manipulacije jednog odraslog mangupa.
Radim sa decom i omladinom u nastavi vise godina nego sto mnogi forumasi imaju, tako da imam 'nekog' iskustva.
A drugih 90 minuta su potvrdili sve sto sam zakljucio za ovih prvih 90 minuta.
Ako je tema pisana i ako si je otvorio u svrhu da bi takvo dete oduzeo od roditelja ili ih prijavio, ne podrzavam.

Sa previse malo podataka baratas da bi "na prvu loptu" mogao da sudis. I inace nisam za oduzimanje dece od roditelja osim ako sami roditelji nisu bolesni do mere u kojoj ne mogu da cuvaju decu, pa i to onoliko koliko se mora, a postoji i rodbina valjda za taj slucaj i neko prvo vreme.