• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

ISLAND najbolje mesto za život

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

islandjanin

Aktivan član
Poruka
1.775
Island najbolje mesto za život
Blic - Pre 40 minuta

Island je prestigao Norvešku kao napoželjniju zemlju za život na svetu, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju UN koji na dno liste ponovo stavlja podsaharske države Afrike pogođene sidom.

Bogate zemlje tržišne ekonomije dominiraju vrhom na kome prvih pet mesta zauzimaju Island, Norveška, Australija, Kanada i Irska. SAD su skliznule na 12. mesto sa prošlogodišnjeg osmog na Indeksu ljudskog razvoja UN.

Indeks, koji sažima podatke o očekivanom životnom veku, nivou obrazovanja i dohotku po stanovniku, nalazi da su sve 22 zemlje iz kategorije "niskog ljudskog razvoja" u podsaharskoj Africi, sa Sijera Leoneom kao poslednjom.

U 10 od tih zemalja, dvoje dece od petoro neće doživeti 40. godinu, kaže se u studiji UN. Prošlogodišnji izveštaj naglašava da sida ima "katastrofalni učinak" na očekivani životni vek u regionu.

Indeks rangira 175 država članica UN, uz Hongkong i Palestinske teritorije. Ne uključuje 17 zemalja, među kojima Irak, Avganistan i Sudan, zbog neodovoljnih podataka.

Norveška, koja je šest godina držala prvo mesto, potisnuta je od Islanda, zbog novih procena očekivanog životnog veka i bruto domaćeg proizvoda (BDP), kaže izveštaj.

SAD su visoko kotirane u kategoriji BDP-a, koji sa 41.890 dolara godišnje po glavi stanovnika zaostaje samo za luksemburškim (60.228). Ali, SAD su u očekivanom životnom veku posledne među 26 vodeći država, sa 77,9 godina, zajedno sa Danskom i Južnom Korejom.

Japanci u prosku žive najduže - 82,3 godine, a žitelji Zambije najkraće, 40,5.

Bruto domaći proizvod po stanovniku Islanda je 45 puta veći nego u Sijera Leoneu.

Beta, Rojters

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Па мис'им шта ја све време овде причам!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П.С. Нема благе везе са политиком, али морао сам да се похвалим!
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.