Wtf Dule
Iskusan
- Poruka
- 5.225
Ne , ja hoću da ti kažem da nas je Otomanska carevina uglavnom poštedjela međusobnih okršaja za duži period. Neka od hrišćanske djece su dobacila do visokih položaja o Osmanskom carstvu.
Osmansko carstvo je bilo carstvo sa mnogo naroda i religija - u njemu su spas našli i Jevreji protjerani iz Španije 1492. god.
A janjičari su uzdigli Carevinu , pa doprinijeli njenom padu - kako si i sam vidio iz postavljenog - stekli su velike privilegije.
"Kraj XVIII i početak XIX veka označava vreme pobuna na Balkanu. Janjičari se suprotstavljaju ambicijama Osmanskog carstva da se uvedu reforme u armiji, kao i da se uništi korupcija u njoj. "
Znači - i stanovništvo Osmanske carevine je doprinosilo njenim osobinama, tako da se ne može reći - stanovništvo bilo napredno , samo ga sistem ometao . I danas je tako - vidimo to po raširenoj korupciji ..
To shto su nas poshtedeli medjusobnih okrshaja nam i nije bilo preterano od koristi s' obzirom da su nabijali ljude na kolac i terorisali cak i u tim "mirnodopskim" uslovima. Da su vishe poshtovali drugachije, gradili industriju,a manje ljude na kolac nabijali mozda bi i dan-danas bili ovde. Slazem se da su pojedini janjicari dostigli vazne funkcije u njihovom carstvu,ali to ne opravdava onakvo varvarsko otimanje dece. Za Srbe je to bio pakao, to je sigurno. Za vas, ne znam.