Islam kao hriscanski raskol, koliko je mogao biti podstican od Rima i Judeje????

Ako bi se Rim i Judeja spasli od hrscanstva islamom, kako bi se onda spasili od islama? Koliko ja znam Arabija nije bila bas toliko plodno tle za hriscanstvo, bilo pagana i nesto Jevrejskih naseljenika po trgovackim centrima(gradovima)..

Cjepanje je svakako uspjeh slabljenjem cjeline!
Interesantno je paradoksalno pravilo zivota koje bi se i odje potvrdilo,
stradace od Islama,.....prirodno ce se suprostaviti uzroku svoga nastanka.

- - - - - - - - - -

Muhamed je bio prorok nadaren Božjim duhom. Ni jedna laž ne opstaje milenijumima.
Ne protivurjecim, ......ali svakako iz Hriscanstva ishodise!!!

Muhamed je bio prorok nadaren Božjim duhom. Ni jedna laž ne opstaje milenijumima.

Ne znam samo kojim duhom je bio nadaren Muhamed, da negira Hristovo, raspeće, smrt i vaskrsenje, Svetim Duhom sigurno nije. Pa je taj duh podario svim Ismailćanima da progone Crkvu Hristovu, i da nemaju mira ni sa kim, pa ni samim sobom nego da su u stalnoj svadji i sukobu sa svima. Ispuni se ono što prorokova Sveto Pismo.

А анђео јој Господњи рече: врати се госпођи својој и покори јој се.
Опет јој рече анђео Господњи: умножићу веома сјеме твоје, да се неће моћи пребројати од множине.
Јоште јој рече анђео Господњи: ето си трудна, и родићеш сина, и надјени му име Исмаило; јер је Господ видио муку твоју.
биће човјек убојица; рука ће се његова дизати на свакога а свачија на њега, и наставаће на погледу свој браћи својој.

Ako bi se Rim i Judeja spasli od hrscanstva islamom, kako bi se onda spasili od islama? Koliko ja znam Arabija nije bila bas toliko plodno tle za hriscanstvo, bilo pagana i nesto Jevrejskih naseljenika po trgovackim centrima(gradovima)..

Ovo nije baš tačno. Bila su arapska plemena koja su prihvatila hrišćanstvo, i to mnogo pre Muhameda.
Inače Arabija je postala utočište i Jevereja, i jeretičkih hrišćanskih grupacija, odakle je Muhamed i pokupio one priče o Isus, Devi Mariji u Kuranu, o njegovom rodjenju, da je je progovorio čim je izašao iz majčine utrobe, da je kao dete pravio drvene ptice, i imao moć da ih oživljava itd. Sve su bile to tradicije i učenja tih jeretičkih hrišćanskih grupacija, koje su našle tamo utočište, i sa kojima je verovatno u kontaktu bila i njegova prva supruga Hatidža. Čak je i pogrešno optužio hrišćane da veruju u trojstvo Boga, Hrista i Marije.

Arapska plemena, koja su živela izvan Arabijskog polustrva i na njegovim rubvima su bila dosta podeljena, neki su verovali u zoroastrizam, i bili vazali Persije, neki su bili hrišćani i bili vazali Vizantije, i učestvovali u tim stalnim ratovima između Persije (Sasanidska imperija) i Vizantije (preživelo istočno Rimsko carstvo) u kojima su se oba carstva iscrpljivala do besmisla. Mnoga arapska plemena su se konvertovala u judaizam, naročito u Jemenu.

U dubini Arabijskog polustrva su živela politeistička arapska plemena, od kojih je najveće i najuticajnije bilo Muhamedovo Koreši pleme. Muhamed je svojim učenjem želeo politički da objedini sva arapska plemena, koristeći učenja i judaizma i hrišćanstva, ali i nekih politeističkih arapskih tradicija, od kojih je najpoznatija bila kult i hodočašće u Meku, od kojih se taj grad i ekonomski izdržavao. To je želeo da ne bi više ostajali u senci Persije i Vizantije. Bio je veoma informisan, sa događajima u regionu Bliskog Istoka, sa učenjima koja su se širila regionom, to je verovatno saznao i naučio, kao trgovac, putujući karavanima po celom tom regionu i slušajući priče

Muhamed je to i uspeo, među arapskim plemenima u Arabiji, pobedivši vojnički svoje neprijatelje, naročito u Koreši plemenu. Ali pravi politički i vojnički uspeh islama i Arapa su ostvarile kalife koje su ga nasledile u nekih sto godina,posle njegove smrti.. Naneli su strahovite poraze i Sasanidskoj imperiji i Vizantiji, koje iscrpljujući se u međusobnim ratovima i unutrašnjim sukobima, nisu ni primetili kakva poltička i vojnička sila se rađa u arabijskoj pustinji na njihovim granicama. Sasanide su potpuno uništili preuzevši sve njihove posede u današnjem Iranu i Iraku, gde se narod koji je živeo u tom regionu masovno konvertirao na islam, a od Vizantije su preoteli sve najbogatije bliskoistočne provincije Egipat, kao žitnicu imperije, Siriju, Palestinu...Olakšalo im je i to što je Egipat potresao veliki sukob između pravoslavnih i monofizita (orijentalnih koptskih hrišćana), pa su mnogi i saradjivali sa njima protiv vlasti u Konstantinopolju.

Poslednja izmena:
Au Stojko preopsiran si za moj ukus :) trebao bi pola sata min. da izdvojim da ti adekvatno odgovorim na jednu poruku .

To sto si rekao o suprotstavljanju uzroka svog nastanka, je isto kao da si opisao hriscanstvo, hriscani su produkt judeizma a ne vole ga nista manje od muslimana, koriste njihove knjige a njih zele da istisnu, to je otimanje tudje kulture...

Nisam ja rekao da nije bilo hriscana nego da ih nije bilo mnogo, a to sto su bile jereticke znaci da nisu prihvatali da im neki popovi zeljni vlasti po kojekakvim saborima odlucuju koje su fantazije kanonske a koje jereticke....
Citao sam da Muhamed nije napisao nista, vec je kuran zapamtio napamet, pa su njegovi sledbenici zapisali posle njegove smrti... sad koliko je to verovatno, procenite sami... a kamen Kaba je bilo svetiliste mnogobozaca pre islama...

I Stojko, mene bi bilo sramota da postavim ovaj citat iz biblije. U tom delu bog opravdava robovlasnistvo, silovanje, zlostavljanje robinja, vracanje ljudskog bica u ruke zlostavljaca a nagrada za sve to su deca ubice i manijaci, a to je samo mali deo biblijske nehumanosti. Autor je ocigledno pisao tekst da bi naruzio neki komsijski narod.

Au Stojko preopsiran si za moj ukus :) trebao bi pola sata min. da izdvojim da ti adekvatno odgovorim na jednu poruku .

.

Jednostavno toliko mi je trebalo, da objasnim genezu islama, i njegov ekspanziju, u srednjem veku. Nije odgovor upućen samo tebi, niti ikakva polemika , nego odgovr na temu, da Rim i Judeja nemaju veze sa usponom islama, i da je Muhamed bio itekako u kontaktu sa različitim hrišćanskim grupama, a kojima su pripadali i mnogi Arapi, gde je pokupio informacije, pa sam se tako nadovezao na tvoju rečenicu.

Stojko, mene bi bilo sramota da postavim ovaj citat iz biblije. U tom delu bog opravdava robovlasnistvo, silovanje, zlostavljanje robinja, vracanje ljudskog bica u ruke zlostavljaca a nagrada za sve to su deca ubice i manijaci, a to je samo mali deo biblijske nehumanosti. Autor je ocigledno pisao tekst da bi naruzio neki komsijski narod.

Ne razumem. Bog je zaštitio i Agaru i Ismaila. Sara je omrzla Agaru, i njenog sina.

Poslednja izmena:
Jednostavno toliko mi je trebalo, da objasnim genezu islama, i njegov ekspanziju, u srednjem veku. Nije odgovor upućen samo tebi, niti ikakva polemika , nego odgovr na temu, da Rim i Judeja nemaju veze sa usponom islama, i da je Muhamed bio itekako u kontaktu sa različitim hrišćanskim grupama, a kojima su pripadali i mnogi Arapi, gde je pokupio informacije, pa sam se tako nadovezao na tvoju rečenicu.
Ok onda ;)
Ne razumem. Bog je zaštitio i Agaru i Ismaila. Sara je omrzla Agaru, i njenog sina.
Ma da, nema tu sta da se razume, bog opravdava robovlasnistvo(ne samo ovde), opravdava silovanje robinje, salje andjela da je vrati(kao gonic robova na americkom jugu), tlaciteljkinog i silovateljevog sina postavlja za rodonacelnika izabranog naroda a dete robinje postaje rodonacelnik u neku ruku prokletog naroda koji ce da se kolje sa kim stigne (i koji po hriscanstvu namaju dobre izglede za spas)..... i sve je to sasvim normalno jer ''bog'' kaze tako u knjizi nepoznatih autora staroj 2600+ god. :kafa:

Mozda gresim sto se tice kurana(koga nisam procitao), cini mi se da se njegovi zakoni u velikoj meri baziraju na doslovnom tumacenju velikog broja zakona starog zaveta narocito Mojsijevih...
I mislim da islam niko nije ''poturio'' jer ni Rimu koji je u to vreme vec bio hriscanski ni Jerusalimu koji bi se prvi nasao na udaru nije bio potreban jedan teret vise jer islam nije bio selektivno usmeren prema hriscanstvu vec prema svakoj religiji koja mu se nadje na putu (sto je u stvari cilj svake organizovane religije)....

Poslednja izmena:
Hriscani jesu u pocetku Islam smatrali jeretickim pokretom. Jovan Damaskin je pisao da je Muhamed bio dobar sa nekim arijanskim svestenikom, a oni teze da predstave Boga i Isusa kao dve posebne celine... nesto kao Jehovini Svedoci danas

Takodje Muhamed je imao rodjaka i veoma bliskog prijatelja ibn Waraku koji je bio ebionitski svestenik... oni su videli Isusa kao obicnog proroka i smrtnika, isto kao sto ga danas vide i muslimani, pa veoma moguce da je Muhamed to ucenje pokupio od Warake, a mozda je i sam bio ebionita.

Zanimljivo je da se hriscanski Isus i kuranski Isus razlikuju gotovo u svemu osim o devicanskom rodjenju

Back