Iskrenost na forumu

Nema to veze sa prijateljstvom, naprotiv, baš zato što nam nije stalo do ljudi na forumu možemo da kažemo bilo šta, jer nas neće povrediti čak i kad im se ne dopadnemo.

Da, ali ih bas ih to cini nekom vrstom specificnih "prijatelja", "prijatelja" kojima mozes sve da kazes, za razliku od "pravih" prijatelja kojima koliko god se poveris, uvek ostane nesto sto zadrzis za sebe, cak i mnogo toga. Bar je to moje iskustvo.

Mislim da je velika vecina nas ovde na forumu mnogo iskrenija nego u realnom zivotu. Kada bi moji roditelji, prijatelji, braca i sestre znali pola onoga sto znaju forumasi verovatno bi me hospitalizovali u Palmoticevu do sada. Ispada da su nam ljudi koje ne poznajemo, niti cemo ih verovatno ikada upoznati, mnogo bolji prijatelji od nasih pravih prijatelja. Stvarno je sablaznjujuce kad to ovako kazem, ali mi je nekako i logicno da se ljudi ispovedaju nekome koga ne poznaju, zbog toga izmedju ostalog odlaze i kod psihologa. Da li je forum neka vrsta kompenzacije za neodlazak psihologu ili za nemogucnost da se u realnom zivotu porazgovara sa nekim relevantnim sagovornikom? Koliko bi ljudi bili (ne)zadovoljniji da im nema ovako neceg kao sto je ovaj forum?
Pa zavisi. Ovde me niko ne smara. Kazem ono sto zelim i kada to zelim,nema insistiranja da kazem nesto. Lakse mi je uvek bilo da se izrazim pisanjem. Ali nekada mi je mnogo lakse uzivo,kada znam kome pricam. Zavisi od teme i situacije.

Da, ali ih bas ih to cini nekom vrstom specificnih "prijatelja", "prijatelja" kojima mozes sve da kazes, za razliku od "pravih" prijatelja kojima koliko god se poveris, uvek ostane nesto sto zadrzis za sebe, cak i mnogo toga. Bar je to moje iskustvo.

Pa nemam pojma, moji stavovi su isti ovde u rl, ne stidim se ničega, i živim u okruženju koje me podržava, samo što ljudi ne žele uvek da ulaze u kompleksne rasprave (ili ne umeju), pa moraš negde da se isprazniš. Tehnički bi mogao da pišeš kolumnu, ali ne želi čovek uvek da obavlja ozbiljan rad...

Na forumu ti niko nece reci:''Ej, filozofe, o'ladi, gnjavis mnogo!''(u cemu je stvar, da li forumasi imaju vise postovanja za tudje misljenje, ili vecu toleranciju za nesto sto procitaju... tj. izbor da procitaju ili ne? :) ) , s tim da je ova titula filozofa u nekom nezvanicnom razgovoru tj. ucutkivanju, svi vec znamo, uvek pogrdna imenica koja oznacava nekog ko ce da smislja, razmislja, pregovara, razgovara, ''pametuje'', i to sve na neke bezveze teme, ne prihvata ono sto je vec masa usvojila kao normalan svet..., '' 'oce covek da glagolja previse o necemu sto iziskuje razmiljanje, a i odredjeno znanje, o, ne!!!
Cak i ako neko ima protivno misljenje, na forumu se neces osecati kao da si na lomaci u stara neka vremena za vesticarenje.
Poenta je da ce mnogo nas biti posve svoji na forumu, a van svoje misljenje zadrzati za sebe i opet ostati svoji (ne znam da li ce to raditi samo introverti ili skupa svi?).
To ne znaci da smo umobolni ili bilo sta. Forum ima teme i svako izabere temu za sebe, tako da na istoj temi postajemo sagovornici koje interesuju iste stvari. Na razlicitim temama smo i dalje jedan za drugog stranci i ne zanima nas sta ovaj drugi o tome misli jer to nije nas teren.
Samim ovim sam, nasuprot prethodnice, otkrila da me okruzenje generalno ni u cemu ne podrzava, ali to se zapravo manifestuje medjusobno.
Ja ne mogu da razgovaram na temu cene nekakvih carapica kod Kineza, a oni ne mogu da razgovaraju na teme zivota na nekoj drugoj lestvici. Mislim... ''drugoj''... nije to kao da sam sad ja bolja jer ne razmisljam o carapicama, ali... prosto nam se razmisljanja ne seku nigde, i razgovori ne mogu biti prijatni osim ako se neko ne pretvara da je nesto sto nije.
:cvet:

Potvrdjujes samo moje nagadjanje da se radi o tome da ovde citamo ono sto hocemo i iskaze koji nam ne odgovaraju cesto nikad i ne procitamo.
Npr., odem na neku proizvoljnu temu i citam postove od istog autora, ali 20 mi nista ne znace, a onda jedan ukrade moje srce.
Uglavnom se vratim pazljivije da citam i ranije radove... Jer imam vremena :D Bog ce me kazniti za ovakva hvalisanja... :(
Maaa... svako nadje sta trazi, kako u zivotu, tako i na forumu.

Na forumu izgleda da se lakse pronalazimo jer nema ometaca. Kladim se da vecina na forum dodje kad se osami i ima 100% atmosferu da pise i cita.

• Podržavam
Reactions: DUH
Heh... mora da imamo nesto zajednicko,Fabrika, baci 5!
Kako ova latinica pravi zabune... :huh:

giphy (1).gif

Mislim da je velika vecina nas ovde na forumu mnogo iskrenija nego u realnom zivotu. Kada bi moji roditelji, prijatelji, braca i sestre znali pola onoga sto znaju forumasi verovatno bi me hospitalizovali u Palmoticevu do sada. Ispada da su nam ljudi koje ne poznajemo, niti cemo ih verovatno ikada upoznati, mnogo bolji prijatelji od nasih pravih prijatelja. Stvarno je sablaznjujuce kad to ovako kazem, ali mi je nekako i logicno da se ljudi ispovedaju nekome koga ne poznaju, zbog toga izmedju ostalog odlaze i kod psihologa. Da li je forum neka vrsta kompenzacije za neodlazak psihologu ili za nemogucnost da se u realnom zivotu porazgovara sa nekim relevantnim sagovornikom? Koliko bi ljudi bili (ne)zadovoljniji da im nema ovako neceg kao sto je ovaj forum?
Jesam ISKRENIJA po pitanju toga šta osećam, o čemu razmišljam, ali i ova "anonimnost" je tanak led, iako ne bih nikad rekla gde živim i gde radim, u poslednje vreme počinjem da pazim i šta pišem, jer sam sa nekoliko ljudi bila "prijatelj" na Facebooku, pa ako ništa drugo, znaju kako izgledam.
Što se iskrenosti u mišljenjima i stavovima tiče, iskrena sam "do daske", u pravu si, čak ISKRENIJA nego u RL. (Jedino što sam ovde ozbiljnija, u RL sam zezator ;) :) )

Pa realno i nema polamike da niko nije isti ovde i u rl,o ovim temama nema potrebe da se razglaba uz rucak, pa tako ni1 poznanik ne moze znati ko koje poze upraznjava,a ovde to o nama moze saznati,to je za onaj fazon da su svi isti i tamo i vamo

Back