Iskrenost na forumu

момоа

Stara legenda
Poruka
77.650
Mislim da je velika vecina nas ovde na forumu mnogo iskrenija nego u realnom zivotu. Kada bi moji roditelji, prijatelji, braca i sestre znali pola onoga sto znaju forumasi verovatno bi me hospitalizovali u Palmoticevu do sada. Ispada da su nam ljudi koje ne poznajemo, niti cemo ih verovatno ikada upoznati, mnogo bolji prijatelji od nasih pravih prijatelja. Stvarno je sablaznjujuce kad to ovako kazem, ali mi je nekako i logicno da se ljudi ispovedaju nekome koga ne poznaju, zbog toga izmedju ostalog odlaze i kod psihologa. Da li je forum neka vrsta kompenzacije za neodlazak psihologu ili za nemogucnost da se u realnom zivotu porazgovara sa nekim relevantnim sagovornikom? Koliko bi ljudi bili (ne)zadovoljniji da im nema ovako neceg kao sto je ovaj forum?

Forum je samo nacin da se nesto iskaze pismeno umesto usmeno. Tako barem ja to gledam. Znaci ako me nesto zanima i ako zelim nesto da kazem na neku temu, ja cu reci i usmeno kao i pismeno. E sad, ima nas raznih koji nemaju petlju da ono sto misle kazu uzivo pa prosipaju svoja misljenja javno na drustvenim mrezama i forumima ... nismo svi isti ;)

Ove teme nikad necemo uzivo s poznanicima pocinjati ni u ovoj meri,tako da je iskljuceno da bi me neko po tim stavovima prepoznao,posto su mnogi hteli dalje da odu u caprkanju licnih informacija o drugima, koji to nisu hteli da podele javno,dinje se ne bacaju pred svinje
Svojevremeno na ulici me nesto pitali za tv i ortak onako sa rispektom mi kaze da me gledao ,kao fazon da se iznenadio kako sam pametan i sofisticiran,ja se mislim brate stvar inspiracije kad si dosadan

Pre svega sam mislio na neke delikatne probleme koje ljudi imaju. Neki lik je otvorio temu gde ispituje svoju seksualnost i nije siguran koje je orijentacije, neko opet ima probleme u porodici, nesto ga duboko muci. Recimo moja prva poruka na forumu je bila da se raspitam koji su uslovi za prijem na FDU, a niko u mojoj familiji ni nema pojma da me takvo nesto ozbiljnije interesuje. Dakle ovo je mesto jedini izdivni ventil gde mozemo biti potpuno iskreni bez da snosimo neke posledice u realnom zivotu.

• Podržavam
Reactions: DUH
Pre svega sam mislio na neke delikatne probleme koje ljudi imaju. Neki lik je otvorio temu gde ispituje svoju seksualnost i nije siguran koje je orijentacije, neko opet ima probleme u porodici, nesto ga duboko muci. Recimo moja prva poruka na forumu je bila da se raspitam koji su uslovi za prijem na FDU, a niko u mojoj familiji ni nema pojma da me takvo nesto ozbiljnije interesuje. Dakle ovo je mesto jedini izdivni ventil gde mozemo biti potpuno iskreni bez da snosimo neke posledice u realnom zivotu.
To pitanje oko seksualnosti uvek prihvati s rezervom, najčešće su trol. Govorim ti kao neko ko je izgubio zdravlje i živce moderišući pet godina na jednom drugom mestu.
Al da vole da poveravaju intimne stvari, to vole. Znali su da sam medicinar i mnogi su me često konsultovali oko psihijatrijske terapije, a ovako kad ih vidiš nikad ne bi rekao da imaju takav problem. Niti je to iko u njihovom okruženju znao.

To pitanje oko seksualnosti uvek prihvati s rezervom, najčešće su trol. Govorim ti kao neko ko je izgubio zdravlje i živce moderišući pet godina na jednom drugom mestu.
Al da vole da poveravaju intimne stvari, to vole. Znali su da sam medicinar i mnogi su me često konsultovali oko psihijatrijske terapije, a ovako kad ih vidiš nikad ne bi rekao da imaju takav problem. Niti je to iko u njihovom okruženju znao.

Njega sam uzeo kao primer. Pa da, to ti pricam. Ispada da je ono kako se predstavljamo u realnom zivotu samo vrh ledenog brega, a da je ovde na forumu ono što je ispod povrsine vode.

Njega sam uzeo kao primer. Pa da, to ti pricam. Ispada da je ono kako se predstavljamo u realnom zivotu samo vrh ledenog brega, a da je ovde na forumu ono što je ispod povrsine vode.
Da, mnogo je lakše. Kad ne vidiš lice ispred sebe, imaš mogućnost da tu osobu nikad ne sretneš, jednim klikom ili blokiranjem možeš da izbegneš osudu, a opet imaš velike šanse za razumevanje. To je prirodno, druže, psihologija. Ako te osuđuju, samo napraviš drugi nalog. Jel može to u rl? Jok.
Evo ja sad s tobom mogu da bistrim ceo dan, koje su šanse da zapodenemo razgovor ako se sretnemo na ulici.

• Podržavam
Da, mnogo je lakše. Kad ne vidiš lice ispred sebe, imaš mogućnost da tu osobu nikad ne sretneš, jednim klikom ili blokiranjem možeš da izbegneš osudu, a opet imaš velike šanse za razumevanje. To je prirodno, druže, psihologija. Ako te osuđuju, samo napraviš drugi nalog. Jel može to u rl? Jok.
Evo ja sad s tobom mogu da bistrim ceo dan, koje su šanse da zapodenemo razgovor ako se sretnemo na ulici.
Mozda se i znate u RL,mozda se mrzite ili bas gotivite...To je prednost ovakvog vida komunikacije.Mada ima i mana,nije da nema...

Mozda se i znate u RL,mozda se mrzite ili bas gotivite...To je prednost ovakvog vida komunikacije.Mada ima i mana,nije da nema...
Ima mana. Ima slučajeva gde sam imala ozbiljne okršaje i sukobe s nekim na internetu, a nakon upoznavanja ličnog smo postajali dobri prijatelji. Jer upravo internet savija neke norme ponašanja, ono što napišeš ovde ne bi tako lako rekao u rl.

Ne znam sta da ti kazem,ali ja licno sam u RL mozda i ostriji,namcor da tako kazem malo veci nego ovde.
Ja sam inace jako nepoverljiv,i imam takav stav prema novim ljudima u okruzenju,drzim se po strani dok malo ne upoznam i ne vidim sa kime imam posla.

Ima mana. Ima slučajeva gde sam imala ozbiljne okršaje i sukobe s nekim na internetu, a nakon upoznavanja ličnog smo postajali dobri prijatelji. Jer upravo internet savija neke norme ponašanja, ono što napišeš ovde ne bi tako lako rekao u rl.

Zato sto je ovo sve mnogo iskrenije i ljudi govore izravno ono sto misle bez ustezanja, dok je u rl sve foliraza i upakovano u neku formu lepog ponasanja i bontona.

Zbog toga sam se i zacudio kako se neki ljudi ovde sa foruma poznaju i uzivo. Poptuno mi je nezamislivo da se uzivo upoznam sa nekim odavde posle svega sto sam rekao.
Iskreno, postoje ljudi sa interneta koje ne želim da upoznam nikad u životu. Svakako je to rizično jer me možeš biti sigurna ko je sociopata.
A upoznala sam neke slučajno pa smo kasnije shvatili da imamo naloge na istom sajtu i to jeste preraslo u prijateljstvo.
Ono u šta sam sigurna da je internet kao takav jako uticao na mene na polju interakcije sa ljudima uživo. Uhvatim sebe da sumnjam na trol i nepoverljivija sam nego što sam bila pre upoznavanja sa ponašanjem na internetu.

• Podržavam
Ovo ti je reklo sve.
U reali sagovornika moraš pogledati u oči pa onda kad izjaviš nešto gledaćeš ga kako se čudi, negoduje, ispituje ...
Poverenje?
Ma uvek postoji osoba kojoj će preneti informaciju dalje, naravno i to uz veliku diskreciju ali je prosledio.
Ovde kažeš šta želiš izbaciš to iz sebe i briga te šta će ko misliti jer ti u kuću doći neće. Da li će te izdati, reći nekome dalje šta si izjavio, šta te muči?
Ma briga te, šta može reći?
Taj i taj nick izjavio to i to a ko je iza tog nicka nema pojma a i da zna nije suštinski deo tvog života pa te nije ni briga šta misli.
Sa jednim klik na x svi mi nestajemo a ljude u tvojoj reali na taj način ne možeš odstraniti a i do tih ljudi ti je stalo automatski i do njihovog mišljenja za nas ajd biću fina pa reći samo šta te briga :D

Back