Isključivanje hard diska

Atomic™

Srebrna tastatura
Poruka
241.053
Pronašao sam u power settings da ima opcija podešavanja vremena isključivanja hard diska

Vryi62R.png

Zanima me šta se konkretno može desiti kada se hard disk isključi?

Pronašao sam u power settings da ima opcija podešavanja vremena isključivanja hard diska

Vryi62R.png

Zanima me šta se konkretno može desiti kada se hard disk isključi?

Nije losa opcija , npr ja imam ssd na njemu je sistem na to ne utice ta opcija posto se komp gasi posle 4 sata tj ide u sleep mode.

Ali utice na druga dva HDD-a koja sam podesio da se ugase posle sat vremena.

Tako da se ta dva ako zatreba brzo probude cim ja kao korisnik zelim da pristupim fajlovima na ta dva ne sistemska diska.

Zapravo ta opcija stavlja hdd u sleep mode , pod naponom ali nisu ugaseni skroz.

Vise o tome imas ovde https://www.thewindowsclub.com/prevent-hard-drive-going-sleep-windows

Poslednja izmena:
Ništa loše se neće desiti.
Isključiće se računar .
Sve regularno.
Snejks, ne lupaj gluposti.... :dash:

Kada se isključi hard disk zbog neaktivnosti, on samo prestane da se vrti i parkira glavu na mesto. Kompjuter nastavlja da radi sasvim normalno. Ako recimo kreneš da otvoriš neki folder na tom isključenom hard disku (ako je mehanički), lepo ćeš čuti kako se ponovo zavrti i krene da radi... i to prvo otvaranje foldera može da traje par sekundi duže u tom slučaju, i to je jedina loša strana ovoga. Sistemski hard disk se neće skoro nikada isključiti jer stalno nešto piše, ali ako imaš druge diskove i ne koristiš ih, oni se često isključe ako je ova opcija aktivirana, i to je dobro jer se smanjuje habanje diska. Ako je disk SSD, onda nećeš ni primetiti ništa naročito, osim što će disk manje da se greje.

U svakom slučaju, neka ti ova opcija ostane uključena, jer time štediš i diskove i struju.

Sleep mode samog kompjutera sa ovim nema veze, to je potpuno drugo podešavanje.

Jel utice i na sistemski drive ako je podeseno ?
Zar nije hdd-u svaki put shock kada se pali i kada pokrece glavu ...
Meni je ssd samo za sistem , ne znam da li ta opcija radi na ssdu posto ssd fura devSleep komandu iz samog fw.
Ta opcija ne radi na SSD diskovima, jer oni to ionako rade interno. Pošto je tebi sistemski disk SSD, onda svakako nemaš problem.
Što se šoka tiče, nisam primetio da spin up/down znatno utiče na trajnost diskova. Imam iza sebe upravo kutiju sa stotinak HDD-ova starih od 15 godina do sasvim novih, nikada nisam primetio da postoji korelacija između broja power-on cycles i error rate-a, pa čak i temperature na kojoj je radio. Mislim da najviše zavisi od same serije, prosto ima serija koje su radile neverovatno pouzdano, a ima serija koje su crkavale nakon samo par meseci, neki su bili defektni čim se izvade iz pakovanja.

Ma imam i ja jos uvek u kompu hdd WD 320 sa jedno plocom kupljen 2008 godine , nista mu ne fali ni jedan bad sector :)
Evo ga jedan specijalitet za tebe, jedva ga prikačih na komp pošto nemam na ploči IDE konektor... :mrgreen:
Quantum Fireball LCT 15 od 7.5GB (sedam i po gigabajta) iz 2000-te godine.
Ovo je danas situacija, skoro pa 20 godina nakon što je proizveden.... Performance 100%, Health 100%. Neuništive mašine.

547013

Poslednja izmena:

Back