ISG podstiče priznavanje nezavisnosti Kosova

jagodinac035

Obećava
Poruka
80
ISG podstiče priznavanje nezavisnosti Kosova


Međunarodna upravljačka grupa (ISG) saopštila je da nastavlja da podstiče i podržava napore Kosova na dobijanju međunarodnog priznanja i da igra punu ulogu u regionalnoj saradnji.

U saopštenju ISG pozdravlja održavanje opštinskih izbora raspisanih za 15. novembar i ocenjuje da će to biti prvi izbori koji se održavaju nakon proglašenja nezavisnosti.
"Slobodni, pošteni, demokratski i transparentni izbori, uz otvorenu javnu debatu, od odlučujuće su važnosti za napredak Kosova ka multietničkom društvu", navodi se u saopštenju.
ISG podržava odluku Vlade Kosova da održi izbore i u onim novim opštinama gde su pripreme dovoljno odmakle da omogućavaju uspostavljanje novih opština.
"U tim novim opštinama kosovska srpska zajednica će uživati uvećane nadležnosti. Izbori za dve opštine za koje su neophodne dodatne pripreme biće raspisani najkasnije šest meseci nakon 16. novembra 2009", stoji u saopštenju ISG.

Grupa je dala podršku međunarodnom civilnom predstavniku Piteru Fejtu, kao i Medunarodnoj civilnoj kancelariji (ICO) i pohvalila Vladu Kosova "za značajan napredak načinjen u implementaciji ključnih odredbi Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa, naročito onih koje se odnose na decentralizaciju".
Učestvovanje kosovskih Srba i drugih manjinskih zajednica u multietničkom Kosovu ostaje i dalje ključni cilj, navodi se u saopštenju ISG i ističe važnost "zaštite kosovskog kulturnog i verskog nasleđa". Naglašavajući hitnu potrebu za jačanjem vladavine zakona na Kosovu, ISG "ohrabruje dalje korake na produbljivanju regionalne saradnje u sektoru vladavine prava".

Grupa izražava "snažnu zabrinutost" zbog nedavnog nasilja usmerenog protiv imovine Euleksa i pozdravlja korake koje su preduzele kosovske vlasti kako bi se počinioci priveli pravdi.
"Vlada duguje svom narodu da udvostruči napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, u punoj saradnji sa Euleksom. Evropska perspektiva Kosova je tesno povezana sa brzom i odlučnom akcijom protiv onih zala koja direktno pogađaju kosovsko društvo", navodi se na kraju saopštenja ISG.

link
http://www.blic.rs/politika.php?id=114157
komentar sa sajta
Cini mi se da je i Goran Svilanovic bio ili je jos uvek clan ISG.Da, toliko o bivsem ministru spoljnih poslova ciji je jedini zadatak da brani interese svoje zemlje u inostranstvu.Toliko o spontanosti 5.oktobra.Ako mogu u zatvor huligani, a onda se moraju sprovesti u zatvor i spijuni.:ok::ok::ok:
 

Back
Top