Iriška Ofelija

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
271.372
Tragična priča o Olgi Rogulićevoj-Iriškoj Ofeliji iz pera Borislava Mihailovića Mihiza , rodjenog Irižanina

„Ni danas ne znam da li je gospođicu Olgu Rogulićevu slomila lakomislenost ili provincijska ogovaračka intriga. Bila je siroče po ocu, austrougarskom potpukovniku, i živela sa majkom udovicom u porodičnoj jednospratnici na iriškoj pijaci. Izdanak stare srpske građanske porodice, ćerku jedinicu, dali su u peštanski internat za gospođice. Devojičica je izrasla u devojku tankih nerava i zaćudnih crta lica u kojima je bilo istinske lepote. („Nema prave lepote, bez nečeg nepravilnog u srazmerama", rekao je još Bekon.) Protancovala je dve sezone po oficirskim balovima petrovaradinskog garnizona i isprosila se za kapetana Mađara.

U Irigu se sprema gospodska svadba. Zuje šivaće mašine u kući, u velikoj svetkovini spremanja udavače, i dve krojačice ne prestaju da mere, kroje, porubljuju, vezu devojačku spremu. Glavni iriški manufakturist, her Vasić, ne želi da propusti takvu priliku. Da se gospođa i gospođica ne bi trudile do njegove radnje on, po starom običaju koji važi samo za prvu gospodu, šalje u vereničinu kuću po kalfama i šegrtima čitave rolne i bale platna, damasta i batista, dezeniranih i jednobojnih štofova. Neka to lepo prenoći i neka dame na miru odaberu šta im se sviđa i odseku koliko im volja.

Majci i ćerci se ne dopade ništa. Kad momci vratiše espap u radnju, najeđeni her Vasić stade da priča po Irigu:

- Kad se oficirušama već nije dopala moja roba, što su onda krišom, lopovski, odsekle još neki metar od skoro svake rolne, a od damasta, bome, i svih dvadeset.

Ko poverova, ko ne poverova. Da li je to matori lisac, povređen u svom trgovačkom prestižu, prosto naprosto izmislio i kleveće, ili su mati i kći sludovale u kratkoj pameti i neodoljivoj ženskoj lakomosti za krpicama - tek, zagonetka dade krila intrigi i bruka puče. Nađe se i neko da devojačku sramotu dojavi i vereniku u zibcigerski puk. Veridba se razvrže, stara Rogulićka prokle her Vasića, a Olga se zatvori u kuću. Nije iz nje izašla trideset godina. Majci nije dozvoljavala da ikoga prima, čak ni sveštenika da sveti slavsku vodicu. Kad je otac predložio staroj Rogulićki da ga pusti da razgovara i usavetuje devojku, ona je samo podigla ruke kao da se brani od velike opasnosti:

- Nemojte, gospodine Gojko! Ne smem. Ubiće se ako je neko vidi.

Odrasli su tvrdili da je sišla s uma i šenula, poneko od dece se hvalio da ju je ugledao kroz prozor belu kao kreč i mršavu kao sablast. Čak i onda kad joj je mati, pred Drugi svetski rat, umrla, nije je ispratila do crkve i groba. Irig će je videti samo još jednom, i to baš onoga dana kad na pijaci nije bilo Irižana. U ratnoj pometnji 1941. od Rume zatutnjaše motori. Četiri motociklista i kamion vojnika iskočiše na pijacu i zauzeše selo. I dok su uplašene oči virile kroz spuštene šalukatre prozora na pozatvaranim kućama, na onoj koja je uvek bila zatvorena otvorila su se vrata. Gospođica Rogulićeva, u beloj venčanici u kojoj nije na venčanju bila, izlazila je iz svog zatočeništva da pozdravi nemačku vojsku. Maše buketom cveća - kako li je samo do njega došla? - kliče „Vivat! Vivat!" i pokušava da zagrli nemačkog poručnika, osvetnika koga je dugo čekala da se osveti her Vasiću i Irigu za svoju izgubljenu sreću. Poručnik uzmiče, ne zna šta će sa dobrodošlicom ove sede, očito sulude starice bez kapi krvi u licu, nafrakane kao indijanski poglavica, koja ga ljubi i balavi. Brani se, otima iz njenog zagrljaja, ali ga ona ne pušta. Najzad se otme, vadi revolver i strogo naređuje da ga pusti na miru i da se gubi. Olga Rogulićeva, kojoj je nemački jezik isto što i maternji, obara glavu u svom poslednjem promašaju i beži trkom, lomeći štiklu. Vukao se iza nje po seoskoj prašini dugi šlep venčanice dok se vraćala kući u kojoj ju je čekao davno pripremljeni grumen masne sode, kad već u tom prokletom Irigu nije bilo duboke vode da se Ofelija u njoj utopi.”
119219025_3028806347246069_6460814284973187902_o.jpg
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.