Irački parlament izglasao Talabanija za predsednika države

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Irački parlament izglasao Talabanija za predsednika države
Politika - Pre 35 minuta
BAGDAD - Irački parlamet izglasao je kurdskog lidera Džalala Talabanija za predsednika države iako je koalicija koja uživa podršku sunita prethodno napustila zasedanje.

Talabani je odmah položio zakletvu i potom dosadašnjem premijeru Nuriju Al-Malikiju dao mandat da obrazuje novu vladu.

Zasedanje parlamenta je posle toga prekinuto, a Al-Maliki ima 30 dana da obrazuje kabinet.

Izbor Talabanija deo je sinoć postignutog sporazuma prema kojem on ostaje predsednik Iraka, šiitski političar Al-Maliki premijer, a suniti dobijaju predsednika parlamenta.

Sporazumom o podeli vlasti okočana je osmomesečna politička kriza u toj zemlji.

Irački parlament prethodno je večeras izglasao predsednika parlamenta iz sunitske koalicije Osama al-Nudžaifa, ali su posle poslanici koalicije Irakija, koju podržavaju suniti, napustili zasedanje.

Na ovaj potez su se odlučili pošto je odbijen njihov zahtev da se formalno okonča izopštavanje članova partije Baas bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina kojim je onemogućeno da zauzimaju položaje u vladi.

Izlazak iz parlamenta koalicije Irakija mogao bi negativno da utiče na nastojanje Al-Malikija da za novu vladu dobije i značajnu podršku sunita.

Sunitska koalicija napustila irački parlament
Blic - Pre 27 minuta
Politička koalicija koju podržavaju suniti izašla je večeras iz iračkog parlamenta pre glasanja o predsedniku republike, u znak protesta što je odbijen zahtev za obustavu progona partije bivšeg lidera Sadama Huseina.

Poslanici u Bagdadu izglasali su večeras Osamu al-Nudžaifa za predsednika parlamenta, što je deo sporazuma o podeli vlasti prema kojem kurdski lider Džalal Talabani ostaje predsednik Iraka, šiitski lider Nuri al-Maliki ostaje premijer, a suniti dobijaju mesto predsednika parlamenta. Predvodnik koalicije "Irakija" Ajad Alavi i Al-Nudžaif su se pridružili izlasku iz parlamenta.

Poslanici te koalicije su tražili da se pre glasanju o šefu države formalno okonča progon članova partije Baas bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina. Njihov zahtev je odbijen.

Zasedanje parlamenta je nastavljeno bez poslanika koalicije "Irakija". Glasanje o predsedniku je neophodan korak za obrazovanje nove vlade koju bi ponovo trebalo da predvodi Al-Maliki.

Beta

Mislim da je odabir Dzalal Talabanija jedan odlican potez jer ce Irak biti jedinstveniji nego sto je do sada bio.Inace Dzalal Talabani je Kurd i on je izabran za predsjednika drzave i nadam se da ce tu duznost obavljati na pravi nacin.Zelim da Irak izraste u pravu drzavu koja ce biti bogata i jaka tako da obnova Bass partije ne dolazi u obzir jer Sadamov rezim je ucinio puno zlodjela i tako ta partija se ne moze obnoviti.Inace Kurdi su Sunniti ali to je manje vazno za Irak jere ce vremenom da se te razlike izmedju Siita i Sunnita smanje i bitce vazno Iraku da ima na celu sposobnog covjeka pa makar pripadao bilo kom pravcu.Irak je lijepa drzava i volio bih kad bi Irak obnovio staru prijestolnicu Bagdad i da ponovo zasja sunce Iracanima.Mislim da ce mozda biti problema i dalje sa pripadnicima Al Kaide u Iraku i mislim da partija Irakija nije imala razloga da napusti parlament jer ona je morala ostati u pralamentu kako bi podrzala novog predsjednika drzave.

iraq-map.gif

Pogledajte Irak kako je podijeljen u provincijiama i ljepse drzave nema od Iraka.

Jalal_Talabani.jpg

Jalal Talabani (arapski جلال طلباني Dschalāl Talabānī, kurdski (جه*لال تاڵه*بانی(مام جه*لال Celal Talebanî), (Kelkan, Irak, 1933.) je sadašnji predsjednik Iraka i vodeći kurdski političar.
Talabani je osnivač i dugogodišnji glavni tajnik patriotskog saveza Kurdistana. Bio je jedan od prvih članova prijelazne vlade nakon svrgavanja Sadama Huseina nakon američke invazije na Irak 2003. godine. Rođen je u kurdskom selu Kerkan 1933. godine u Iračkom dijelu Kurdistana. Potječe iz plemena Talabani koje je dalo mnoge ugledne političare i javne osobe.
Po zanimanju je pravnik i borio se za prava Kurda punih 50 godina. Govori Kurdski, Arapski, Perzijski, Turski i Engleski jezik. Za predsjednika Iraka izabran 6. travnja 2005. a svečanu prisegu položio je već sutradan. Drugi mandat teče mu od 22. travnja 2006. godine i prvi je demokratski izabrani predsjednik te zemlje po novom ustavu.
Wikipedia

405px-Talabani_Sept05.jpg

Lijep neki covjek.Lici mu da bude predsjednik Iraka.Zelim mu srecu u daljem vodjenju drzave koja se mora oporaviti od rata i biti najljepsa zemlja na svijetu.Irak je dokazao da je najljepsa zemlja i da ce se mozda pridruziti Bliskoistocnoj uniji.

Irak inace ima 65% Siita dok je 35% Sunnita ali ipak to za mene nije vazno jer bitno je da se muslimani ujedine i da imaju pravog vodju.Na primjer Dzalal TalabAni je Sunnita i njemu ne smeta da vodi drzavu i da bude dobar Iracanin.Irak je velika drzava i historijski to je muslimanska drzava koja je dala mnogo Islamskoj kulturi i civilizaciji.Bagdad je grad svjetlosti i bivsa prijestolnica Abasida a sada prijestolnica Iraka.Inace jedva cekam kad ce se Irak oporaviti i poceti da vadi naftu kako bi se obogatio i napunio svoj budzet parama koje su neophodne za izgradnju zemlje.

Poslednja izmena:
Irak je ujedno i svijeta zemlja Siita i oni imaju dva grada svija a to su Nadzaf i Karbala a prvi Siiti su se pojavili u Iraku i u Karbali se desio tada jedan strsan dogadjaj a to je da su ubili Husejna ibn Alija, sina Alijevog i od tada su Siiti poceli da ujacaju u Iraku.Irak je svjetlo Islamske religije i on je vrlo pogodan za zivot tako sto je to cisto muslimanska zemlja i zemlja puna historije tako da Irak ima jedan Bagdad koji je najljepsi grad na Istoku i vjerujem da ce obnoviti i izgraditi u jednu cistu prijestolnicu.Irak je simbol Islamskog ujedinjenja i to je simbol da se muslimani mopgu ujediniti i da budu zajedno a to je dokaz da je Irak iz brao svoga predsjednika i da ce od saeda Irak ici svojim putem ka svom razvitku i biti najljepsa drzava na Starom Istoku a mozda se Irak pridruzi Bliskoistocnoj uniji i mozda postane jos ljepsa nego sto je to sada.

Nemoj tako Jaguar jer Sadamovo vrijeme je proslo i moze se reci da je Irak sada slobodna drzava jer nema Sadamovog rezima na vlasti.Dok je bio Sadam Husejn on je cinio mnoga zlodjela i nije davao da se niko kandidira od Siita i Kurda nego je uvijek forsirao Arape Sunnite.Nema razloga za brigu i mogu se sada kandidirati i Sunniti ali mora se postovati volja naroda i da se postuje novi predsjednik Iraka Dzalal Talabani.Ipak Amerika je na neki nacin ucinila uslugu Iraku time sto je zbacila rezim Sadama Husejna jer nikada Irak ne bi bio ovako slobodan, kao sto je sada da nije Amerika zbacila Sadamov rezim koji je bio kriv zbog rata izmedju Irana i Iraka.Ipak vise volim sadasnji Irak jer on je zasnovan na pravdi i mora se reci da Siiti treba da imaju prava koja im se propisuju jer su vecina u Iraku i to oni nisu mogli imati priliku sve do sada.To sto se jedan Kurd slika sa Kurdskom zastavom i sa jednim Americkim vojnikom to nista ne smeta jer Kurdistanska zastava je poznata i ona oznacava samo etnicku zastavu jednog naroda koji zastupljen u nekoliko drzava.Sada je to vrijeme proslo i sada je Irak nova drzava koja moze pruziti ekonomski oporavak i da se oporavi od rata i da postane novom zvijezdom Starog Istoka kako bi ljudi mogli naseljavati Irak i voljeti da zive u toj lijepoj drzavi.Ona je sada ljepsa nego sto je bila ranije jer sada su slobodni Siiti a Siiti imaju smisla urediti Islamski enterijer u svakoj Islamskoj drzavi.

Nema govora o tome da se moze osnovati Kurdistanska drzava jer Kurdi mogu zivjeti samo kao u Iraku slobodni i da imaju pristupa vlastima.Inace Kurdistan se ne moze osnovati iz jednog razloga zato sto su Kurdi historijski zakasnili da sebi naprave drzavu i uz to bolje im je da budu u sastavu Iraka nego da budu samostalni jer ce moci biti u tom slucaju sa ostalim muslimanima a zna se da su Arapi braca Kurdima.Kurdi ne mogu dobiti drzavu i to je zavrsena stvar ali mogu dobijati u svakoj drzavi gdje zive po neku vrstu autonomije i tako se zadovoljiti s tim.Ja sam licno za davanje autonimije Kurdima u sastavu Turske jer Kurdi najvise zive u Turskoj i obuhvataju najveci dio Turske tako da sam za davanje autonomije Kurdima u svim drzavama i tako se integrirati Kurdi u svakoj drzavi i imati pri tom pristup vlastima.Evo jedan Kurd je dobio mjesto predjsednika drzave a to je Dzalal Talabani i mislim da ce on voditi drzavu veoma dobro i da ce ucinti sve da se Kurdi i Arapi zblize i postanu jedan narod a to je Irackim narodom.

Irak je jedna od najljepsih drzava u Islamskom svijetu i ona je obasuta starim sjajem Islamskog Kalifata tako da svako ko ode u Irak dodje sa lijepim impresijama.Na primjer postoji jedna Dzamija kojoj je kube obasjano zlatom i to je jos ostalo od Abasidskog vremena a u Iraku je nastala prica o Seherezadi i 1001 noci.Sve je to nesto sto moramo priznati da je ocaravujece za Irak za svakoga ko anmjerav da posjeti Irak tako da ce ima sanse da se osjeca dobro kad ode u Irak.Irak je stoga jedna od najljepsih drzava Starog Istoka i sad bih volio zivjeti u Iraku jer sama spomen na Irak odmah mi se vraca film sa Abasidskog Kalifata kada su cilimi letjeli i kad su se pravile dobre bajke.Volio bih otici u Bagdad i popiti koju kahfu a imaju izvrstan caj tako da bi mi se svijdelo procaskati sa mojim muslimanima koji su dobili slobodu i morate znati da se nikada nece vratiti Sadamovo vrijeme.On osudjen po Bozjem zakonu i vjesan je zbog svojih zlocina.

800px-Karbala%2C_Iraq.jpg

Ovo je Dzamija Imama Husejna sina Alijinog i on je stradao mucki na tom mjestu kad su ga opkolili vojnici Islamskog Kalifata Omajada i ubili ga i zaklali na kraju i glavu odnijeli Kalifi Jazidu koji je naredio da se Imam Husejn ubije i zbog toga je ispao raskol izmedju Sunnita i Siita jer zbog te mucenicke smrti Imama Husejna Siiti cijelog svijeta obilaze Dzamiju u Karbali i placu kao da su sada vidjeli Husejna koji se muci opkoljen vojnicima Kalife Jazida i muce se bez vode jer im je bio uskracen pristup vodi.Oni se bicuju zbog toga i osjecaju bol i suosjecanje Husejnovoj muci i tako u Karbali se svake godine za vrijeme Dana Ashure sprovodi hodocasce i to je jedan najazalosniji dan kod Siita kada moraju da se suosjecaju sa smrcu Imama Husejna i to je najveci raskol izmedju Sunnita i Siita zato sto je Kalifa Omajada ucinio zlocin prema Imamu Husejnu unuku Muhammedovom a.s. i pocinili svijetogrdje time sto su ga ubili samo zato sto se Kalifa Jazid uplasio da mu prijesto ne preuzme Imam Husejn po razlogu porodicne povezanosti sa Bozjim Poslanikom Muhammedom a.s.

Poslednja izmena:
Dokazano je od Sunnitske uleme da su Kalifa Muavija i Jazid ubice i nepravedne Kaliife koje su ucestvovale u ubistvu Muhammedovih a.s. unuka i Alije ibn Abu Taliba.To je dokazano i od Sunnitske uleme da su to bili nepravedni vladari i da su ucinili dosta na podjeli muslimanskog naroda na Siite i Sunnite. Na primjer Muvaija je doprinjeo da se ubije Imam Hasan i napravio mu je zamku da ga otruje spostevna zena.Jazid je doprinjeo da Imam Husejn bude ubijen na zvjerski nacin kao i njegova porodica tako da su sa stanovista uleme oni obicni kjafiri i ubice.

Nego nestoo drugo razdabaja Sunnitski i Siitski pravac a to vjerovanje da Siiti proklinju prve Kalife Abu Bekra i Omara tako da je to samo spor izmedju Sunnita i Siiita tako da je Himeni dosta uradio da se Siiti i Sunniti zblize i da prevazidju podjele.Siiti izjavljuju da ne proklinju nijednog pravovjernog Kaliifu niti suoprugu Allahovog Poslanika.Sto se tice Muvaije i Jazida oni su bili protivnici Alije ibn Abu Taliba i njegove porodice tako da su doprinjeli da se pobije porodica Muhammeda a.s.Za to su oni krivi i za to su umrli kao nevjernici.

Iračka privreda se temelji na proizvodnji nafte. Proizvodnja nafte trenutno je ograničena zbog oštećenja infrastrukture za ekstrakciju i transport i nesigurnosti u zemlji.

Wikipedia

Istina je da je Irak bio jedna od bogatih drzava i da je bila bogata naftom ali iz wikipedie saznajemo da je infrstaruktura za vadjenje nafte unistena te Irak ne moze se baviti vadjenjem nafte i prodajom iste za velike pare koje bi mu donijele bogatsvo u budzetu Iraka.Iracki budzet se mora napuniti novcem i tako Irak obnoviti od prethodnog rata jer samo to je solucija kako da se prevazidje terorizam i zelja za anarhijom jer narod ce bolje da se smiri kada bude se pocelo sa vadjanjem nafte,Inace poznatta je busotina nafte u Mosulu i mislim da bi medjunarodna zajednica trebala uloziti novac kako bi se oporavila Iracka infarstruktura za vadjenje nafte kako bi Irak mogao da ima novca i kako bi se obogatio od nafte kao i sve ostale Arapske zemlje.Irak od svoje nafte moze zivjeti lagodno tako da Iraku samo nedotaje da se pocne sa radom i da se krene sa izradom nafte kako bi Irak mogao sklopiti biznis sa ostalim zemljama svijeta i poceo sa prodajom nafte koja je u Iraku bila kvalitetna.Irak sada nema sankcije medjunarodne zajednice te stoga moze da prodahe naftu svakoj drzavi a potrijebe za naftom je uvijek bilo tako da se nadam da ce se Irak uz to obnoviti i da ce njegovi gradovi cvjetati kao sto su cvjetali ranije i zelio bih da se ponovo otvore radna mjesta za strance kako bi stranci mogli naci posao i dobru platu kao ranije.Bivsa SFRJ je imala poseban ugovor sa Irakom da njeni radnici mogu raditi u Iraku i da pri tom zarade novca za svoju familiju.Iracki dinar je bio veoma jak tako da se nadam da ce Dinar ojacati i da ce Irak poceti sa prizivodnjom nafte kako bi uspio prehraniti cijelu drzavu i kako bi se nagomilalo naftno bogatstvo i kako bi se mogli obnoviti svi gradovi Iraka.To bih zelio da vidim i zelio bih da vidim Irak kao Islamsku drzavu koja se vodi islamom i volio bih vidjeti slogu izmedju Siita i Sunnita tako da je to najbolja solucija za jedinstveni Irak jer Iracani su poznati po dobrom gostoprimstvu.
Izabiranjem novog predsjednika Iraka Dzalala Talabanija vidi se svijetla buduocnost Iraka jer Ddzalal Talabani je poznat kao uceni covjek i on je jedan autoritet u Iraku i nadam se da ce njegov izbor biti pravi za Irak i da ce biti veoma dobar predjsednik koji ce voditi dobro drzavu Irak.Mislim da je narod htio Dalala Talabanija zbog toga sto je posten i sto je ucen covjek i sto dolazi od ugledne porodice tako da jedan Kurd ne znaci nista sto je izabran jer taj Kurd je ujedno i Iracanin jer on voli Irak i zeli da ga vodi na pravedan nacin.

Poslednja izmena:

Ali ibn Abi Talib je rekao da treba sravniti grobove i ne pretvarati ih u mesta za obožavanje. I šta su Ši'iti onda uradili. Na Alijevom grobu izgradili hram od zlata!! Kao što se vidi na tvojoj fotografiji iz Nadžafa. ↑

Šejh Abdalaziz aali Šejh je veliki muftija KSA, zar njega ne svrstavaš u učene ljude (Al-'Ulamaa).

Molim te nemoj se voditi Vehabijskim ucenjem jer Vehabije imaju posebno stajaliste sto se tice Siita tako da oni imaju poseban stil vjerovanja dok se Siizam zasniva na uskladjenoj tradiciji i kaze se u Hadisu ko uvede lijepo obicaj u Islamu bitce nagradjen.Znaci Siiti su uveli dobar obicaj time sto su Muhammedovom a.s. bratu od strica napravili Dzamiju i u Dzamiji su sahranili njegovo tijelo.Kao sto mozes znati u Medinskoj Dzamiji su sahranjeni Muhammed a.s., Abu Bekr i Omar tako da se ta praksa ukopavanja tijela u Dzamiju sprovodla i u Muhammedovo a.s. vrijeme i to nije nista, ali slucaj je taj da se Vehabije vode jednoj drugacijoj skoli koja zasniva svoje ucenje na strogom monoteizmu i tako imaju svoj stil vjerovanja u Allaha i necu reci da Vehabije nisu pravilne nego su isto u pravu ali imaju poseban prilaz Islamskoj vjeri kao sto to imaju i Siiti.Znaci nista ne fali sto se u Nadzafu sahranio Ali ibn Abu Talib jer to je znak postovanja i to je jedna uspomena na velikog covjeka Islama kakav je bio Ali. Hocu da kazem da i Siiti i Sunniti su u pravu i da je to sve isto to se zove Islamom ali kao sto u Kineskim skolama postoje brojne skole taoizma i drugih pravaca isto tako i u Islamu postoje brojni pravci koji ukazuju na bliskost vjere Islama.Znaci u Sunnizmu su priznate cetiri pravne skole i to su Hanbelizam, Safiizam, Malikizam i Hanefizam a Siitski pravac je izdvojen time sto su Siiti sami htjeli da to tako bude i zapravo to je jedna te ista vjera i Ajatollah Homeini je dosta ucnio da se Sunniti i Siiti priblize i da budu zajedno.Isto tako ce u buducnosti Siiti i Sunniti u Iraku biti zajedno i nece se razdvajati svojim pravcima nego ce biti zajedno i Irak ce biti maksimalno Islamska drzava.

Poslednja izmena:

Ne znam da će Irak uopšte biti islamska zemlja, čak ni po Šia verziji.
Ima jedan ludak Ajad Džamaludin ← on je neki irački Šia političar koji se zalaže za sekularizam. Postoji dakle ideja da se napravi ne-islamski Irak, po američkom ukusu.

Takođe jedan drugi po imenu Mital Alusi, on je isto za ne-islamsko uređenje.

A i sam Talabani, o kojem je ova tema, je ateista.

Bez ozbira na sve Irak ce biti Islamska drzava cak i sa sekularnim uredjenjem.Dzabe nisu postavljena na zastavi Arapska slova koja oznacuju Allahu Aqbar.To znaci da je Irak Islamska drzava i ona moze samo da promijeni svoje ruho i da bude mozda neka demokracija ali Irak ce u untrasnjosti biti uvijek Islamska drzava koja ce postoovati prava svih gradjana Iraka i muslimani biti najveca vecina u toj zemlji.Irak je zbog toga slatka zemlja i ona je slatka kao med i treba da se postuje i kao drzava i kao Islamska drzava koja ima 90% muslimana a uz to trebaju se postovati i njeni zvanicnici kao sto su predsjednik Talabani i premijer Nur al Maliki.
nema ljepse zemlje od Iracke i ja bih prije zivio u Iraku nego u Srbiji i prije bih volio obici Karbalu i Nadzaf nego otici negdje na more da se suncam na plazi.

125px-Flag_of_Iraq.svg.png

Zastava Iraka gdje na zastavi pise Allahu Aqbar.To je dovoljan dokaz da je Irak Islamska drzava u dusi.

Poslednja izmena:
Irak je jedna lijepa drzava koja je cijela ravna a na sjevru ima malo planina.Ona je stara civilizacija i Irak zasluzuje da bude postovan u svijetu i da bude medju prvim islamskim drzavama koje ce biti ispostovane i koje ce imati ekonomski profit od najvece privredne grane a to je vadjenje nafte.Irak je sam po sebi neka carobna zemlja i kadf se spomene Irak i Bagdad onda se pomisli na bajku i na carobne stvari koje su se pisale o Iraku, Basri i Bagdadu.Zato je Irak posebna drzava jer ima tu carobnu sjaj Islama i mislim da Siiti predstvaljaju taj dio carobnog Islama kojeg Irak ima u svojoj zemlji.nema ljepsih Dzamija nego sto to ima Irak i zato je lijepo da se Irak obnovi i da ponovo zauzme tron ekonomske sile a mozda bude i znacjana sila u regionu u vojnom smislu.Irak se mora oporaviti kako ekonomski tako i vojno i da bude garant mira u regionu i da ima dobre odnose sa Islamskim zemljama i Amerikom.Mislim da kad Irak ima dobre donose sa Amerikom onda ce imati i Turska dobre odnose sa Amerikom tako da se nadam u jedno udruzivanje Bliskoistocnih zemalja a mislim da ce se Irak pridruziti Bliskoistocnom paktu odmah kad se pocne sa postavljanjem inafrastrukture oko naftnih busotina.Mislim da Irak treba predstvljati jednu muslimansku slogu jer kad u Iraku ima 65% Siita onda je normalno da Sunniti moraju da prinzaju vecinu Siita u zemlji i da se pomire sa cinjenicom da je Irak vecisnki Siitska drzava ali drzava Iracana tako da predjsednik drzave moze biti i Sunnita tako da to ne smetea nego je vazno da smo muslimani i da su Siiti i Sunniti udruzeni u jednu religiju kako bi Irak zaizveo u jednu pravu Islamsku drzavu koja ce biti slatka za muslimane i za ostale gradjane Iraka.

Sigurno je da imaju neku kancelariju ali mozda jos nisu otvorili ambasadu iz bezbjedonosnih razloga ali sigurno je da imaju neku kancelariju koja im sluzi za kontakt Americkih gradjana u Iraku.Irak ce se smiriti Iracka vojska samo treba preduzeti mjere protiv terorista i bitce sve u redu a nadam se da ce se otvoriti Americka ambasada u Bagdadu i da ce Amerika imati svoje predstvanike u Iraku.Iracka vojska se mora opremijeti tako da se moze obracunati sa teroristima a Americka vojska ce se povuci onog momenta kad budu odlucili Iracani i kad budu odlucili da je Americka vojska bespotrijebna u Iraku.Mislim da vec sada Americka vojska nije potrijebna Iraku i mislim da se ona moze povuci iz Iraka a Iraku je potrijebna jaka vojska da se oprijemi i da se moze sukobiti sa teroristima.To je glavna stvar da bi Irak mogao da obezbijedi Irak za sve gradjane Iraka i da Iracani budu zadovoljni drzavom.

Nemoj tako.Amerikanci su ipak pomogli Iracanima da se otarase Sadamovog rezima i da se Bass partija raspadne i da nestane zajedno sa nestankom Sadama Husejna.Mislim da je Irak sada slobodniji nego sto je bio i mislim da je Amerika pomogla Irackom narodu da budu slobodniji i da se osjecaju ravnopravnim sa svim gradjanima Iraka.Istina je da je Americka vojska cinila po neke zlocine u Iraku i da je Abu Ghraib samo dio onoga sto su cinili Amerikanci ali ne mozemo se oteti utjesku da svakim danom u Iraku pucaju auto bombe i da Al Kaida ubija sve sto joj se nadje na nisanu.Zato Irak mora da shvati da je Americka vojska bolja od Al Kaide i Irak mora traziti da se naoruza i da bude sposoban da se obracuna sa Al Kaidom.Ja ne zelim Irak koji bi bio kao Islamska drzava bila bi drzava terora i zato sam za Irak koji ce biti ravnopravan za sve i realnost je da su Siiti vecina u Iraku i da je Irak jedna carobna zemlja koja je dobra za svakog muslimana.

Back