iPhone pored kamera ima jedan crni krug. Da li znate čemu služi?

doppler

Poznat
Moderator
Poruka
8.516
Korisnici najnovijih iPhone Pro modela tek se upoznaju s funkcijama tajanstvenog crnog kruga pored kamera na poleđini uređaja.
Neko je na Redditu objavio fotografiju telefona i zaokružio krug pa jednostavno pitao: "Čemu ovo služi?" Retki su znali odgovor.

Krug se nalazi samo na najnovijim iPhone Pro modelima i određenim iPad Pro modelima i zapravo je veoma koristan jer omogućava neke od najboljih aplikacija i funkcija uređaja. Tačka koja je ugrađena u niz kamera zapravo je LiDAR skener (skraćenica za Light Detection and Ranging).
Senzor dubine

Jednostavno rečeno, to je senzor dubine koji pomoću lasera utvrđuje koliko su daleko objekti. Deluje tako da pulsirajućim laserom cilja objekt i meri koliko je vremena potrebno da se svetlost vrati, omogućavajući iPhoneu ili iPadu da "izgradi" 3D model sveta ispred sebe.

Tehnologija LiDAR korišćena je za otkrivanje izgubljenih gradova u Amazoniji "digitalnim krčenjem" krošnji i pronalaženjem ruševina ispod njih, a koristi se i u automobilima za osećanje udaljenosti od drugih vozila.

LiDAR također pomaže kameri u Pro modelima da napravi bolje fotografije, posebno u uslovima slabog osvetljenja, i omogućava brži rad autofokusa.Male tajne velikih majstora.:mrgreen:
 

Back
Top