Intuicija

Ne znam cemu zalaziti u tudje gradjenje misljenja, ako je tema intuicija, sta me briga odakle je dosla ideja ili glupost..

Recimo da oko nas zive ljudi koji imaju vrlo malo dodira sa realnim zivotom, a ipak zive...

Zive zato sto mistika metafizike oko njih stvara energetski stit koji ljudi pomazu kao sto su pomagali mudrace...

koji su to isto radili. Razne vere su polarizovale svet na duhovni i materijalni, pa je sve izmedju samo ljudsko,

a iznad i ispod gospodsko...

U svojoj lucidnosti, oni koji te granice ne vide, prosto zive van vrmena i sveta i treba ih cuvati...tacnije, hraniti,

a hrana im je ljubav....

Masovnost takvih ljudi, koji zive sa izvrnutom stvarnoscu jer nisu naucili da je prevedu, mora da iznedri kvalitet

trenutak kada mnogi pocinju da razumeju intuiciju i da je prevode, tada pocinje svet istine...

Istina je da je takav svet slabiji od neartikulisanog intuitivnog i da mora da se bori za opstanak,

ali zato je masovnost bitna, a masovnost nastaje shvatanjem da svet iracionalnog postaje stvarnost u

koju se veruje i ne apsi se i ne zatvara.

Kada se shvati da duhovnost nije vera u govor idola vec u nama pocinje masovnost iracionalnog...sa istinom

kao posledicom u realnom i racionalnom svetu.

Servantes, osmi dan...

Jeste,duhovne misli-osečaji nemaju praktičnog značaja,ali imaju neku nesrećnu srećnost kojom nas obuhvate povremeno...

Zamisli bogati, postoje duhovne i neduhovne misli. Sve misli potiču iz duha a njihova materijalizacija se duhu vraća kroz osjećanje.
Praktičan značaj misli... sve misli imaju praktičan značaj samo što ti nemaš pojma šta znači riječ 'praktično'. Sve što se pojavi u
tvojoj glavi već je u praktičnoj primjeni. To što ti toga nisi svjestan to je sasvim druga priča.

Ali hejde, navedi jedan primjer 'duhovnih misli' i drugi primjer 'neduhovnih, po tebi-praktičnih misli'. Nemoj mi reći samo da je
praktična misao kako napraviti doručak.

Dakle, ako sam pravilno razumeo, ti letače u svet metafizike deliš na dobre i loše. Dobre obuzima osećaj superiornosti i oni kao bogovi lete u besmrtnost, a loši završe u nihilizmu usled svoje inferiornosti i oni su propovednici smrti.

Da bi mi bilo jasnije šta ustvari misliš (jer ovo je sve neodređeno) lepo bi bilo da mi formulišeš šta je za tebe metafizika, ko ili šta su letači u svet metafizike, i šta je po tebi uzrok nihilizmu?
Nije mi jasno je l' govoriš o čoveku ili nekom Ničevom nadčoveku, da li govoriš o psihološkom stanju u kojem se čovek nalazi (ili može naći) ili o nečem sasvim drugom?
Taj pogled prema nebeskim prostranstvima nema prostorno značenje, sa istim pravom se može reći da je upravljen nadole, ukoliko uopšte prodire u dubinu. Dakle, letač je bilo koji čovjek što uranja u samu suštinu života. Dijelim ih prema načinu na koji vrednuju život.
Nihilizam označava propast transcedentnog svijeta, slom najviših duhovnih vrijednosti, obezvredjenje onozemaljskih uzora i obrazaca prema kojima se upravlja i na kojima se osniva čovjekov ovozemaljski život. U okviru metafizičnog poimanja svijeta, ovozemaljsko je u potpunosti zavisilo od onozemaljskog, sve prolazno, vremensko i propadljivo utemeljeno je u vječnom, nepromenljivom i nepropadljivom. Ako onozemaljsko propadne, onda čovjek zapada u veliku nevolju, jer on na ovom svijetu, bar prema dosadašnjem istorijskom iskustvu ne može da živi bez oslonca u transcedentnom svijetu.
Nihilizam izaziva čovjeka da prekine sa svakom vrstom transcedencije, da izlaz potraži izvan nasledjenog okvira. Nihilizam može podstaći čovjeka da krene novim putem, samo ako on bude kadar da iz tog dogadjaja izvuče odgovarajuće iskustvo.

Jesam. Svemoguć sam. Samo još da znaš i KO SAM JA KOJI JESAM, tad bi ti se kockice poslagale u glavi.

Đizuz lično?:per::mrgreen::roll:

- - - - - - - - - -

ma kakvi :D
i ja pokušavam da shvatim Savića, ali ne deluje mi da se oslanjamo na isto.
ja sam možda od onih što on kaže "Imamo i one što su ravnodušni, koji hoće ništa."
ako je "ništa" - "stvar po sebi"?
da, moguće da to ima najveću vrednost.
Istina, sloboda, najveća sreća... tako Buda opisuje Nirvanu?
Kastanedina priča mi je zanimljiva, mislim da je dosta stvari tačno, ali nisam siguran da mi je zanimljiva ta toltečka krajnja ambicija "večnog" putovanja svemirom.
možda mi je zanimljiviji krajni cilj Budizma, Taoizma ili Hinduizma npr.
a i Istok i Tolteci su duboko u metafizici.
Savić, izgleda, nije?
u čemu si ti, Saviću? :D
Ničeanac?

Misliš da može da se bira?
Hmm...Moja prednatalna iskustva govore da to i nije neko baš putovanje,pre "plutanje" svemirom ili nečim nalik...
A možda su i to bili dečački snovi...?

Pa Drakče, koliko sam shvatio valjda može da se bira, tj. valjda postoji mogućnost.

Krajnji cilj toltečkog učenja je da prolete pored nekakvog orla koji valjda jede svest, i da tako sačuvaju svest i žive "večno" koliko sam shvatio.

Dok Buda valjda reče:

„Ne moraš da tragaš daleko odavde:
Najviša nebesa šta mogu pomoći?
Ovde, baš u tom sastojku bića,
U svome telu, naći ćeš početak i kraj.”

...

ako neko želi da putuje svemirom (u potrazi za sobom?), ko sam ja da sudim.

Ali mene zanima sad i ovde, i guess.

Možda nisam traveling tip.

Poslednja izmena:
Mislim da se Buda vratio Bogu, a ovi mi deluju kao jabukožderi svemirski :)

Ali dobro, zavisi valjda šta ko misli da je bolje.

'Umirenog duha sagledajmo njegovu nemanifestiranu tajnu.
Pobuđenog duha promatrajmo njegove manifestirane forme.'

Lao Ce

ma kakvi :D
i ja pokušavam da shvatim Savića, ali ne deluje mi da se oslanjamo na isto.
ja sam možda od onih što on kaže "Imamo i one što su ravnodušni, koji hoće ništa."
ako je "ništa" - "stvar po sebi"?
da, moguće da to ima najveću vrednost.
Istina, sloboda, najveća sreća... tako Buda opisuje Nirvanu?
Kastanedina priča mi je zanimljiva, mislim da je dosta stvari tačno, ali nisam siguran da mi je zanimljiva ta toltečka krajnja ambicija "večnog" putovanja svemirom.
možda mi je zanimljiviji krajni cilj Budizma, Taoizma ili Hinduizma npr.
a i Istok i Tolteci su duboko u metafizici.
Savić, izgleda, nije?
u čemu si ti, Saviću? :D
Ničeanac?
Nasmija me na kraju sa ovim pitanjima, u fazonu: Čiji si ti? Ko te šalje? Iz čije si kuće? :D
Ne pripadam ja nigdje prijatelju, znam samo da sam trenutno u situaciji da mi je čast i zadovoljstvo što sam svjedok života. Svemu se divim, pa čak i čovjekovoj sposobnosti da stalno iznova osmišljava načine da pobjegne iz njega. I žao mi je kad neko provede život pokušavajući da za sobom povede što više njih. Jednostavno, smatram da se životna igra može bolje igrati. Ali šta ćeš, nema igre bez pravila. Amor fati!

Poslednja izmena:
Nasmija me na kraju sa ovim pitanjima, u fazonu: Čiji si ti? Ko te šalje? Iz čije si kuće? :D
Ne pripadam ja nigdje prijatelju, znam samo da sam trenutno u situaciji da mi je čast i zadovoljstvo što sam svjedok života. Svemu se divim, pa čak i čovjekovoj sposobnosti da stalno iznova osmišljava načine da pobjegne iz njega. I žao mi je kad neko provede život pokušavajući da za sobom povede što više njih. Jednostavno, smatram da se životna igra može bolje igrati. Ali šta ćeš, nema igre bez pravila. Amor fati!

da, amor fati je dobar stav.
ali ako npr. misliš i osećaš da si na tragu nečeg dobrog, nije li prirodno i ljudski da o tome pokušaš da obavestiš i druge?
a na njima je da izaberu?

"Stoga mudrac:

Upravlja svojim akcijama iz polja nedelovanja,

širi svoje učenje o neaktivnosti."

Lao Ce

Buda je oličenje taštine praznine.:mrgreen:

- - - - - - - - - -

Ma jok to evociraš uspomene kad si plutao kao glupa beba u materici...:lol:

Nisam bio glupa beba!:evil::hahaha:

- - - - - - - - - -

Ja uz to i In pivo veritas!;)

- - - - - - - - - -

ali ako npr. misliš i osećaš da si na tragu nečeg dobrog, nije li prirodno i ljudski da o tome pokušaš da obavestiš i druge?

"Stoga mudrac:

Lao Ce

Poštujem mudraca,ali taj njegov nihilizam je baš obićna nula! Zero!
Dinamika rađanja,življenja i umiranja je sve samo ne mir i tišina!
Mir i tišina su težnja da se zbriše od te frke! Ja ne bežim,već dižem frku!:hahaha:

Mislio sam da si druge citate apsolutno stavio na mesto, u oko,

ovaj je promasio cilj.

"Stoga mudrac:

Lao Ce

U smislu istine da mudrac tako deluje u cilju neaktivnosti kao nacina dostizanja mudrosti,

ali ne i kao nacina za sirenje bilo koje druge ideje...jer mudrost sama po sebi nije cilj zivota.

"Stoga mudrac:

Lao Ce
Da, naravno. A ovdje smo da misli i osjećanja medjusobno razmenjujemo, dopunjujemo pa i sukobimo. Poraženih nema, svako je bogatiji za novo iskustvo.
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak :D

...jer mudrost sama po sebi nije cilj zivota.

pa ne znam da li je cilj, ali nije li mudrost način da živiš život najbolje što možeš?

mislim da je to negde i ničeova poruka:

„Ničeova poruka je da živimo tako da možemo biti voljni da taj isti život beskonačno ponavljamo.“ Irvin D. Jalom

...

šta je po vama cilj života?

- - - - - - - - - -

Da, naravno. A ovdje smo da misli i osjećanja medjusobno razmenjujemo, dopunjujemo pa i sukobimo. Poraženih nema, svako je bogatiji za novo iskustvo.
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak :D

da, tako nekako i ja gledam :ok: :)

Poslednja izmena:
Bravo...ich ne moram da razmisljam, jer je ovo prava mera..ali nije zivot mudraca..

„Ničeova poruka je da živimo tako da možemo biti voljni da taj isti život beskonačno ponavljamo.“ Irvin D. Jalom

Ja recimo mislim da mudrac ne bi izabrao da vrti zivot mudrosti...a kada si ga naveo da li mislis da bi Niche ponovo ziveo isti zivot?

Pa ne znam to...
Možda je bio previše zanesen i ambiciozan, zagledan u nekog 'nadčoveka'...
Možda treba mirnije...
Lao Ce npr. mislim da je živeo potpunije, ispunjenije, srećnije...
Takvi se možda više ne rađaju ;)

Mislis kao ono...na kraju duge je sve sareno?

ili sto je dalje od nas to je bilo bolje?

Moze li Lao Ce da zivi ispunjenije potpunije i srecnije,

u okruzenju gde je vecina ljudi u robovlasnickom obicajnom odnosu?

gde zivot obicnog coveka nema vrednost vec je vlasnistvo kolege mudraca Sun Cua...

Mislim da mi jasno n a šta cilja Boljarin...Da je Lao Ce previše pasivan...
Na pr.Ja ne volim baš nešto da klopam ribu,ali da je lovim svakako!
To je akcija koja Laou nedostaje...
Treba nam i životna aktivnost i radost življenja,ma taman bila glupava!
Život je to...:lol:;)

Neka ptičija mudrost bi bila... Znati letjeti u visine, pjevati, ali ne zaboraviti za šta nam kandže služe!
Šta mi vrijedi lični let, kad vidim da je kolektiv u fazi dekadencije!?
Ne preostaje ništa drugo nego širiti svoje jato, stvarati moćnije jato koje će nastaviti tamo gdje smo mi stali. Druge ptice leteće dalje!

Neka ptičija mudrost bi bila... Znati letjeti u visine, pjevati, ali ne zaboraviti za šta nam kandže služe!
Šta mi vrijedi lični let, kad vidim da je kolektiv u fazi dekadencije!?
Ne preostaje ništa drugo nego širiti svoje jato, stvarati moćnije jato koje će nastaviti tamo gdje smo mi stali. Druge ptice leteće dalje!

Ničeanac, rekoh ja :p

"Mi, vazduhoplovci duha. - Sve te hrabre ptice koje lete daleko, vrlo daleko - naravno! negde one neće moći dalje, pa će se spustiti na neki stub ili na golu stenu - i još će biti zahvalne za taj bedni smeštaj! Ali ko bi se usudio da iz toga zaključi kako pred njima više nije bilo ogromnog otvorenog prostora, kako su one letele dokle se može leteti! Svi naši veliki učitelji i prethodnici najzad su se zaustavili, i nije to najplemenitiji i najljupkiji gest kojim umor zastaje: isti će se takođe desiti meni i tebi! Ali, šta se to tiče mene i tebe! Druge ptice leteće dalje! Taj naš uvid i ta naša vera dižu se pravo uvis iznad naše glave i iznad nemoći naše glave i odatle gledaju u daljinu, vide napred jata ptica mnogo moćnijih od nas, ptica koje još streme tamo kuda smo mi stremili i gde je sve još more, more, more! - I kuda mi hoćemo? Hoćemo li preko mora? Kuda nas vuče ta moćna žudnja, ta žudnja do koje nam je više stalo nego do bilo kojeg zadovoljstva? Zašto baš u tom pravcu, zašto baš tamo gde su dosad zalazila sva sunca čovečanstva? Da li će se jednom o nama pričati da smo se i mi, ploveći na zapad, nadali da ćemo stići u Indiju ali nam je sudbina bila da se nasučemo na beskonačnost? Ili, braćo moja? Ili?"

Fridrih Niče

Ničeanac, rekoh ja :p

"Mi, vazduhoplovci duha. - Sve te hrabre ptice koje lete daleko, vrlo daleko - naravno! negde one neće moći dalje, pa će se spustiti na neki stub ili na golu stenu - i još će biti zahvalne za taj bedni smeštaj! Ali ko bi se usudio da iz toga zaključi kako pred njima više nije bilo ogromnog otvorenog prostora, kako su one letele dokle se može leteti! Svi naši veliki učitelji i prethodnici najzad su se zaustavili, i nije to najplemenitiji i najljupkiji gest kojim umor zastaje: isti će se takođe desiti meni i tebi! Ali, šta se to tiče mene i tebe! Druge ptice leteće dalje! Taj naš uvid i ta naša vera dižu se pravo uvis iznad naše glave i iznad nemoći naše glave i odatle gledaju u daljinu, vide napred jata ptica mnogo moćnijih od nas, ptica koje još streme tamo kuda smo mi stremili i gde je sve još more, more, more! - I kuda mi hoćemo? Hoćemo li preko mora? Kuda nas vuče ta moćna žudnja, ta žudnja do koje nam je više stalo nego do bilo kojeg zadovoljstva? Zašto baš u tom pravcu, zašto baš tamo gde su dosad zalazila sva sunca čovečanstva? Da li će se jednom o nama pričati da smo se i mi, ploveći na zapad, nadali da ćemo stići u Indiju ali nam je sudbina bila da se nasučemo na beskonačnost? Ili, braćo moja? Ili?"

Fridrih Niče
Pa i da sam strastveni Ničeanac ne bih u takom kratkom vremenskom intervalu isčupao ovaj citat kao što si ti uspio. Svaka čast :D

haha, hvala ti :)

nez kako se zove ovo što tako pamtim i povezujem npr. neke citate i nečije misli sa nečim drugim...
a mislim da mi je iq zapravo prosečan...
eto, možda ima veze sa intuicijom.

Back