Intuicija

Kako definišete intuiciju?
Rezultat rada kombinacije čula i iskustva, koji se skuva na podsvesnom nivou, a onda nam, na neki svoj nacin, naše telo "saopšti" rezultat.
Možete li dati neki primer iz vašeg života gde vam je intuicija proradila?
Bukvalno svaka odluka koju sam doneo a da sam poslušao intuiciju, ispala je dobra, a kada nisam - naiebao sam.

Na primer, kada sam poslušao i prihvatio posao na Novom Zelandu - ispalo je predobro, to je povuklo posle jos gomilu dobrih stvari. Iako je, mnogima, delovao kao skok u nepoznato.

Koliko je intuicija pouzdana, koliko često može da omane?
100% pouzdana. Bar kod mene.

Rezultat rada kombinacije čula i iskustva, koji se skuva na podsvesnom nivou, a onda nam, na neki svoj nacin, naše telo "saopšti" rezultat.

Bukvalno svaka odluka koju sam doneo a da sam poslušao intuiciju, ispala je dobra, a kada nisam - naiebao sam.

Na primer, kada sam poslušao i prihvatio posao na Novom Zelandu - ispalo je predobro, to je povuklo posle jos gomilu dobrih stvari. Iako je, mnogima, delovao kao skok u nepoznato.

100% pouzdana. Bar kod mene.
Intuicija ne može da ima nekoliko primera, ona ne treba da ima primere, ona se živi svakodnevno...prava intuicija se ne odnosi samo na osobu koja je poseduje, već i na sve osobe koje voli...intuitivne osobe nasluti i tuđe živote...

Intuicija ne može da ima nekoliko primera, ona ne treba da ima primere, ona se živi svakodnevno...prava intuicija se ne odnosi samo na osobu koja je poseduje, već i na sve osobe koje voli...intuitivne osobe nasluti i tuđe živote...

Mislim da treba da se opustis malo u zivotu.
Da ti donesem nesto iz Holandije? :D

Ja sam ekstremno intuitivan. Sve osećam, ne moraš ništa da mi kažeš. Kao životinja. Hehe Eto najkraće moguće objašnjenje. Ne moraš da razumeš, samo da osetiš. Osećaj, filing. INFJ tip ličnosti.

Živo me zanima kako znaš? Budi ljubazna pa mi reci. Želim da znam na osnovu čega si donela taj sud. Koji je kontra mojoj prirodi ali nema veze, samo mi reci, ako te ne mrzi, jer sam radoznao.
Ne znam, osećam...što ne znači da ne grešim. Teme koje postavljaš, poruke koje pišeš ne upućuju na intuitivnu osobu, već na osobu koja želi da se nametne. Intuitivne osobe znaju dozu koju daju i granicu kada treba da prestanu, ti to nemaš...

Ne znam, osećam...što ne znači da ne grešim. Teme koje postavljaš, poruke koje pišeš ne upućuju na intuitivnu osobu, već na osobu koja želi da se nametne. Intuitivne osobe znaju dozu koju daju i granicu kada treba da prestanu, ti to nemaš...
Hvala ti na odgovoru, znači mi. Stvarno sam ekstremno osećajan, osetljiv i intuitivan, pravi školski i čist primer INFJ tipa ličnosti, više anima nego animus.
Ne znam u kom smislu misliš da se namećem, ne zameram, samo pitam. Teško da može intuicija mnogo da radi preko interneta nego kao uživo. Ovde je sve veštački i hladno. Ja sam samo uporan za saznanje o višoj sili i o zdravlju i jako revoltiran što nije tako i što živimo u nikad nezdravijoj naciji, i psihički i fizički i intelektualno. Možda sam ponekad oštar na rečima, nekad logičar. Možda mi je dosadno i ne mogu da prestanem da negde kao ovde širim pravdu i istinu. I da se šalimo i kao udvaramo. Zabava. Reci mi konkretno pa ću ti sve iskreno reći, slobodno sve pitaj ako te zanima. Ne moraš da "osećaš", odnosno da pretpostavljaš. Ja ne lažem, ne umem da lažem. A i zaboravan sam pa ne bih znao šta sam koga slagao. Haha

Da li je onda intuicija nešto što se teško može objasniti rečima?
Imam utisak da je intuicija nesvesni pozadinski sklop vise kompleksnih procesa osluskivanja,analize,osmatranja i sabiranje svega toga.Jos ako covek nije pod klasicnom " kocnicom" vremenske dimenzije onda i to kao dodatni okvir celokupnom osecaju.

Puno mi pomaze i uvek joj verujem jer nije puka nasumicna slucajnost nikada.

Kako definišete intuiciju?
Intuicija je (podsvesno) prepoznavanje obrazaca, donosenje odluka na osnovu prethodnih iskustava (kojih ne moramo biti svesni).

- ljudski um skuplja informacije i uci i kad nismo svesni toga i nekad se to znanje javlja u obliku intuicije, osecaja u stomaku.

Npr tokom godina ako je osoba bila svedok nekog nasilja njen um je verovatno povezao odredjene pokrete, gestikulacije ili izraz lica s agresivnoscu i ako nas mozsk prepozna isto onda dobijemo osecaj blage opasnosti, osecaj u stomaku.

Kod mene je npr slučaj da mi intuicija proradi kada mi deluje da stvari ne odgovaraju realnosti, a to uglavnom bude kada upijem dosta informacije iz okoline i vidim da nešto što bi trebalo nije logički povezano, tipa reči ne odgovaraju akcijama i sl.
Više puta mi se tako desilo da se neko od mojih smuva i da mi intuicija proradi da tu nešto ne štima, eventualno su i takve stvari dolazile na videlo.

Šta znam odrastao sam u prilično haotičnom okruženju/ljudima pa kontam da sam kod njih snimio sve i svašta te mi danas neki obrasci (pogotovu ako se ponavljaju) bodu oči.
Da, uhvatio si srz intuicije,
dobar primer u prethodnoj poruci- sve izgleda ok; ali ti osecaj govori da nesto nije ok- to je intuicija, jedan deo tvog mozga je prepoznao ili nesto sto se ne uklapa ili nesto sto je povezao s necim potencijalno opasnim itd…

Nisam siguran, ali mislim da je proces slican kao kad recimo neko gleda spanske serije i onda odjednom shvati da razume dosta spanskog.

Ima veze sa emocionalnom inteligencijom, a ona je veoma bliska intuiciji. Intuicija je starija, mudriji sestra...
Zaboravio sam da kažem da ja koristim kinestetičku intuiciju prilikom rešavanja ekstremno teških logičkih mozgalica, znači 75% mi je kinestetička intuicija 25% logičko-analitičko rešavanje.

Nego da pitam, da li je čovek emotivno inteligentan samo kad je emotivno zreo?

Back