- Poruka
- 46.570
Kako ti se svidja tekst koji sam ja napisala
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zanimljivo. Mono, vidi ovaj tekst...
Istovetno od prvog do zadnjeg slova. A na okolnost ove tvoje tvrdnje...
proizilazi da je Vesna Mihajlović, na svom blogu postavila tekst koji je ''ukrala'' od tebe sa tvog bloga.
A veoma me interesuje da li je Vesna Mihajlović i ostali deo teksta na svom blogu o intuiciji koji je obimniji...prekopirala sa tvog bloga...
bruka i sramota
Nije niti bruka niti sramora citirati sa neta tekstove koji nam se svidjaju
tako da ja nikome nista ne zameram.
Sto se citira moj autorski rad.
Poznati psiholozi citiraju jedni druge
kada je nesto pametno.
To je normalna stvar.
bruka i sramota je kada neko nista ne zna.
Silno, jako i svakako zanima me, ljubopitljive sam prirode, slatki rode, mišljenje teologa, naravno, to se podrazumeva, da pod izrazom teologija mislim na velumlje, nad nauku, razjašnjenje i objašnjenje svega i svačega, filosofija je za to nadumlje niko i ništa, magla obična koja nestane kada je to veleumlje obasja, naročito kada se koristi, kao dokaz nad dolazima, svetost nad svetostima i istina nad istinama, Njeno veličanstvo Biblija, knjiga nad knjigama, kako se, sa njihovog aspekta naučnog razjašnjenja, gleda na nešto što je kod nas svakodnevno prisutno - INTUICIJA ?
Jedva čekam da mi se poluči taj odgovor, a onda ću ja, nego šta, da dam na sve to komentar svoj ...
Šta o intuiciji kažu psiholozi?
Poznati švajcarski psiholog Karl Gustav Jung navodi intuiciju kao jednu od četiri psihičke funkcije, pored opažanja, mišljenja i osećanja. Prema njegovoj teoriji, inuticija je iracionala psihička funkcija koja predstavlja nesvesno opažanje i vrstu nesvesnog razumevanja određenih sadržaja.
Karl Gustav Jung
Karl Gustav Jung
Psiholog Geri Klajn (Gary Klein) izlaže ideju da nam intuicija pomaže kada naiđemo na poteškoće prilikom donošenja važnih odluka, te nam omogućava da na osnovu svojih prethodnih iskustava donesemo rešenje koje je u najvećoj meri odgovarajuće.
Sličan stav ima i Nemac Gerd Gigerenzer, istraživač bihevioralne intuicije, koji takođe izdvaja ovaj fenomen kao izuzetno moćno sredstvo u donošenju odluka, nesvesni mentalni proces koji procenu o tome da li je za nas nešto dobro ili nije zasniva na ranijoj praksi.
Uopštena definicija intuicije koju daje psihologija mogla bi se parafrazirati na sledeći način:
intuicija je proces koji pruža čoveku sposobnost da poseduje znanje o nečemu i da to znanje stekne neposredno, bez analitičkog razmišljanja, pri čemu predstavlja sponu između svesnog i nesvesnog dela ljudskog uma, kao i između instinkta i razuma.
Dr Džil Ejmon-Veksler (Jill Ammon-Wexler) plastično objašnjava kako zapravo funkcioniše intuicija u praksi: dva dela naše “sive mase” i mreža nerava koja ih povezuje jesu deo mozga koji predstavlja tzv. “viši um”, koji je zadužen za mentalne funkcije kao što su logika i analiza, kao i prevođenje signala koje šalju naša čula (vida, mirisa, sluha, dodira i ukusa).
Kada se, na primer, nađemo na nekom nepoznatom mestu ili u neobičnoj situaciji, naš mozak u jednoj milisekundi povezuje signale koji dolaze iz višeg uma, signale koje nam šalju svih pet čula, i čitavo naše dosadašnje iskustvo; momentalno analizira situaciju u kojoj se nalazimo, upoređuje je sa ranijim životnim iskustvom i šalje nam specifičan osećaj o okruženju, koji može biti pozitivan, ali i negativan.
Šta o intuiciji kažu psiholozi?
Poznati švajcarski psiholog Karl Gustav Jung navodi intuiciju kao jednu od četiri psihičke funkcije, pored opažanja, mišljenja i osećanja. Prema njegovoj teoriji, inuticija je iracionala psihička funkcija koja predstavlja nesvesno opažanje i vrstu nesvesnog razumevanja određenih sadržaja.
Karl Gustav Jung
Karl Gustav Jung
Psiholog Geri Klajn (Gary Klein) izlaže ideju da nam intuicija pomaže kada naiđemo na poteškoće prilikom donošenja važnih odluka, te nam omogućava da na osnovu svojih prethodnih iskustava donesemo rešenje koje je u najvećoj meri odgovarajuće.
Sličan stav ima i Nemac Gerd Gigerenzer, istraživač bihevioralne intuicije, koji takođe izdvaja ovaj fenomen kao izuzetno moćno sredstvo u donošenju odluka, nesvesni mentalni proces koji procenu o tome da li je za nas nešto dobro ili nije zasniva na ranijoj praksi.
Uopštena definicija intuicije koju daje psihologija mogla bi se parafrazirati na sledeći način:
intuicija je proces koji pruža čoveku sposobnost da poseduje znanje o nečemu i da to znanje stekne neposredno, bez analitičkog razmišljanja, pri čemu predstavlja sponu između svesnog i nesvesnog dela ljudskog uma, kao i između instinkta i razuma.
Dr Džil Ejmon-Veksler (Jill Ammon-Wexler) plastično objašnjava kako zapravo funkcioniše intuicija u praksi: dva dela naše “sive mase” i mreža nerava koja ih povezuje jesu deo mozga koji predstavlja tzv. “viši um”, koji je zadužen za mentalne funkcije kao što su logika i analiza, kao i prevođenje signala koje šalju naša čula (vida, mirisa, sluha, dodira i ukusa).
Kada se, na primer, nađemo na nekom nepoznatom mestu ili u neobičnoj situaciji, naš mozak u jednoj milisekundi povezuje signale koji dolaze iz višeg uma, signale koje nam šalju svih pet čula, i čitavo naše dosadašnje iskustvo; momentalno analizira situaciju u kojoj se nalazimo, upoređuje je sa ranijim životnim iskustvom i šalje nam specifičan osećaj o okruženju, koji može biti pozitivan, ali i negativan.
Kakvo crno veleumlje, ili ti se Svevisnji javi ili si duhovno mrtav,
- - - - - - - - - -
Ti se bavis psihologijom, ali bez intuicije,
Ovo što sam ispisao ne mogu reći da je bazirano na teologiji, nije, ali za sigurno ima izvor u intuiciji koja potiče iz višeg dijela
hijerarjhije duha. Postoji veoma precizan metod kojim se intuitivno unešena znanja jedino mogu prevesti u njihov logički niz
kako bi i u razumu (razumijevanju) ta intuitivno unešena znanja imala istu vrijednost kao i u duhu (shvatanju) iz kojeg potiče.
Pred-sosjećanje koje dolazi iz intuitiuvnog sadržaja i osjećanje koje se uzdiže iz logički postavljenog niza istog moraju da se
poklope, da se apsolutno izravnaju. Kada se to desi znak je da smo uspješno postavili sadržaj intuitvne poruke u njen logički
red.
...
Samo bi valjalo pripaziti da se ne zameni "intuicija" sa "imaginacijom i uobraziljom" , na koju nas , zna se i ko (!) , zavodi i navodi ...
„Čovek nije uznemiren zbog samih stvari, nego zbog njegovog shvaćanja istih!“ - Epiktet
odlicna misao i tako tacna
Plоtinе brate, jedva prepoznah Te ! Sviđaju mi se te Tvoje hipostaze (ὑπό-στᾰσις, ὑπό-στᾰσεως ), ali malko manje nego li beogradske maze …. Volim, brate, da znate, da me one, u tri smene - blago mene, gaze …
Hvala kolega na potpisu
A , kako ti kazes "izucavanje Biblije" ...?
Čistima je sve čisto; a poganima i nevernima ništa nije čisto, nego je opoganjen njihov i um i savest...
Ha-ha-ha da li si ti uopšte ozbiljan čovek, ili ti je to samo neuspeli pokušaj šale … Pročitaj pažljivo šta sam pitao, a onda mi navedi, bili gde objavljene, citate odnosno mišljenje vrlih teologa na ta moja pitanja … Za razliku od tebe, poštvani prijatelju, nisam od onih kojima je jedini izvor znanja Google i Vikipedija - staromodan sam, a na to sam ponosam, i svoja spoznanja, saznanja i znanja, isključivo i samo, pronalazim u, naročito onim starodavnim, memlivim i drevnim jezicima napisanim, knjigama … Istini za volju, da ne bude zabune, ali samo iz radoznalosti, pogledao sam u Vikipediji sve ono što je napisano na tri JS jezika (slovenački, hrvatski i srpski) onda sam se prekrstio, duboko uzdahnuo i kroz suze upitao:
"Bože, zar je to mogiće ? Zar toliko malo znanja poseduju ti jadnici koji se tako javno eksponiraju ?"
Zaista, poštovani prijatelju, ništa od onoga što je tamo napisano, baš ništa, nije tačno, ne navode se nikakvi izvori koji su lakoproverljivi i sve je toliko kontradiktorno, konfuzno, sluđeno i na brzaka smandrljano da je to neverovatno …
Luke 18:10 Dva čoveka udjoše u crkvu da se mole Bogu, jedan farisej i drugi carinik.
Luke 18:11 Farisej stade i moljaše se u sebi ovako: Bože! Hvalim te što ja nisam kao ostali ljudi: hajduci, nepravednici, preljubočinci ili kao ovaj carinik.
Luke 18:12 Postim dvaput u nedelji; dajem desetak od svega što imam.
Luke 18:13 A carinik izdaleka stajaše, i ne htede ni očiju podignuti na nebo, nego bijaše prsi svoje govoreći: Bože! Milostiv budi meni grešnome.
Luke 18:14 Kažem vam da ovaj otide opravdan kući svojoj, a ne onaj. Jer svaki koji se sam podiže poniziće se; a koji se sam ponižuje podignuće se.
Kako ti se svidja tekst koji sam ja napisala
smuti pa prospi... ni ja se ne bih tukla za autorska prava, da sam nekom prilikom
napisala nesto takvo..
Al nije los pamflet za stranku. Poziva one koji jos manje znaju da bi ih zbunili jos vise.
Tako malo reči, a takvo obilje istine … To i jeste temeljna zadaća one prave filosofije, nadnauke koja nas uči kako živeti, kako dostojno umreti i iza sebe ostaviti, u prašini vremena srcem zapisane i dušom ornamentisane, tragove svog postojanja … Malo li je ?