Molila bih nekog od zdravstvenih radnika da nam priblizi pojavu 'intolerancije na hranu'. Shvatam da se ne radi o akutnoj alergijskoj reakciji na odredjenu namirnicu, ali mi nije najjasnije o kakvoj vrsti netolerancije je rec.
U kojim slucajevima se radi test 'intolerancije na hranu'? Na koji nacin se testira?
Da li posle odredjivanja intolerancije na odredjene namirnice to podrazumeva trajno izbacivanje istih iz ishrane?
Pa jos to bi me zanimalo, da li ta metoda spada u klasicnu ili alternativnu medicinu?
Добро сте схватили, ради се о патолошким реакцијама на одређене састојке хране.
Једноставно, кад се нешто поједе деси се патолошка имунолошка реакција која се може манифестовати на било ком органу, са бројним симптомима.
Симптоми: затвор, пролив, горушица, надимање, свраб, екцем, запушен нос, упала синуса, аритмије, повишен крвни притисак....
Тест се ради кад лекар процени да има основа за то- кад не проналази узрок за одређену појаву, а некад постоје и потпуно јани показатељи.
Тест се ради као и сваки други алергијски тест- кожне пробе. Раде се на 110 намирница које ми конзумирамо- житарице, млеко, млечни производи, воће, зачини....
Кад се установи на шта је особа алергична, та намирница/е се избаци из исхране најкраће на 3 месеца. Обично се виде побољшања већ после 2-3 недеље...и кад прођу та три месеца, уз консултацију са доктором, полако могу и те намирнице да се уводе у исхрану, само у малој количини.