internet telefoniranje

Whitesnake

Primećen član
Poruka
870
Cuo sam za to.To se zove VoIP Tehnology,ali nisam mnogo upucen u to.Mislim da se radi o slanju glasa preko interneta pomocu nekog aparata koji morash imati ti i onaj shto razgovara sa tobom!Ali detalje niti bilo shta vishe o ovom neznam,znam samo neshto iz secanja ali nebih da nagadjam sad ili da te pogreshno informishem,imash google,yahoo,trazi svugde po netu,pa se raspitaj detaljno!
VoIP tehnologija!PoZzDrAv !!!
 

Mako

Primećen član
Poruka
715
To se zove VoIP tehnologija, tj. Voice over Internet Protocol.

Za razliku od analogne telefonije (POTS tj. Plain Old Telephone Service, linije koje svi imamo kod kuce), koja konvertuje nas glas u analogni signal i salje ga preko javne mreze do naseg sagovornika, gde se signal opet konvertuje u glas, i digitalne telefonije (npr. BRI, PRI) koja glas konvertuje i digitalni signal, VoIP podrazumeva konverziju glasa (opet u nasem aparatu, IP telefonu, Skype adapteru i sl.) u RTP pakete, koji se IP protokolom salju do krajnje IP destinacije.

Ukoliko sa IP telefona zovemo nekoga ko ima obican (ili mobilni) telefon, konverzija se nece vrsiti na krajnjoj tacki vec negde izmedju. To izmedju moze biti nas VoIP gateway, gateway telco providera u inostranstvu i sl.

Pored samih RTP paketa, koji sadrze 'zapakovan glas' potrebno je poslati i Signaling, tj sve informacije o tom pozivu (koga zovemo, koji se kodek koristi, ko zove, hederi i sl.).

Imamo dva najpoznatija protokola za VoIP, a to su H.323 i SIP. SIP je noviji i ima bolju buducnost, gledajuci da je iz osnova dizajniran da nema ogranicenja kao H.323, a koja se sa novijim mreznim tehnologijama komunikacije i bezbednosti sve vise ispoljavaju.

Paketi glasa se mogu pakovati razlicitim nivoom kompresije i od toga zavisi koliko ce bandwidth-a (propusnog opsega) LAN ili WAN linka zauzeti. Sto veca kompresija, manje zauzece linka, manja sansa za nuspojave (jitter, packet loss i sl.), ali i manji kvalitet zvuka (u smislu prirodnosti glasa).

Najpoznatiji kodeci su:
G.711 (alaw, mulaw) bez kompresije, 64 Kbit/s + hederi, ukupno oko 80 Kbit/s
G.726 (ADPCM) kompresija na 32 Kbit/s + hederi, ukupno oko 48 Kbit/s
G.729 (CS-CELP) kompresija na 8 Kbit/s + hederi, ukupno oko 24 Kbit/s (prilicno dobar kvalitet)
G.723 (ACELP) kompresija na 5.3 Kbit/s + hederi, ukupno oko 16 Kbit/s

ima ih jos tu, kao sto su GSM, ILBC, IAX itd.

eto, to je ukratko...

Ako hoces sire, kupi si neke knjige, ima ih na stotine napisanih na ovu temu...

pozdrav.
 

Ph0r3w3r0

Zainteresovan član
Poruka
105
ja imam program VoipBuster... e sad... trebalo bi da platim pet jura da bih mogao koga hotju kad hotju da zovem... e sad ja ne mogu da platim to... pa sad...
postoji li neki nachin da zaobidjem to ili neki besplatni program...?
 

Mako

Primećen član
Poruka
715
Ako hoces da zoves fiksne i mobilne telefone u inostranstvu, a da prodjes jeftinije, a da bude jednostavno, otidji na www.skype.com, skini skype, procitaj o skypeout servisu, otidji u Raiffeisen banku, prijavi se za Visa Virtuon karticu, kad je dobijes, uplati nesto eura na nju, uplati to sa njom na svoj skypeout racun i zovi koga oces.

Cene su ti par centi (americkih) po minutu za Ameriku, Nemacku i sl.
 

sist_ing

Zainteresovan član
Poruka
349
Ph0r3w3r0:
ja imam program VoipBuster... e sad... trebalo bi da platim pet jura da bih mogao koga hotju kad hotju da zovem... e sad ja ne mogu da platim to... pa sad...
postoji li neki nachin da zaobidjem to ili neki besplatni program...?
Postoji. Ako ga ubediš da radi za Dž. ;-) Mislim da nađeš krek za njega, ako ima. :roll: Gde može da se skine taj program?
 

-Eva-

Domaćin
Poruka
3.244
Prije nekoliko dana sam instalirala VoIP Skype.
10-tak minuta razgovora sa Italijom i 5-6 minuta sa Austrijom mi je skinulo sa računa ukupno 2 centa!!!

Prozor Skype-a

untitled18cq.jpg
 

Top