Internet ratnici neće u vojnike

ziltoid

Aktivan član
Poruka
1.588

Internet ratnici neće u vojnike

Većina onih koji pišu ‘hvalospjeve’ Putinu i ruskoj vojsci na društvenim mrežama, istovremeno se oštro protive uvođenju vojnog roka u Srbiji.


Ruska agresija na Ukrajinu, koja je ušla u četvrti mesec, svakodnevno je popraćena hiljadama komentara na domaćim društvenim mrežama.

Na prvi pogled, većina komentatora podržava Rusiju, te njenog predsednika Vladimir Putina. Na drugi pogled, jasno je da se ne radi o pravim korisnicima koji ostavljaju svoje mišljenje na stranicama medija, već o dobro organizovanoj i dirigovanoj kampanji.

Od samog početka sukoba u Ukrajini, na društvenoj mreži Twitter se pojavilo mnoštvo novih naloga, koji u svojim objavama uglavnom dele linkove i video zapise sa ruskih portala i news stranica. Većina tih internet izvora je nedostupna za direktno pretraživanje van Rusije, jer se nalaze pod sankcijama kako Evropske unije, tako i SAD-a, pa su internet provajderi dužni da njihove sadržaje i vesti blokiraju van ruskih granica. Zapravo, ne radi se o “vestima” već o potpuno očiglednoj propagandi, sa često lošim engleskim ili srpskim prevodom.
I Facebook, kao najveća i najviše korišćena mreža, prepun je domaćih grupa i stranica koje podržavaju rusku agresiju, te veličaju “uspehe u oslobođenju Ukrajine”. Da je izvor informacija na ovim stranicama negde u Moskvi, svedoči i činjenica da mnoge od “vesti” citiraju nisko rangirane službenike ruskih ministarstava ili čak lokalne političare, za koje verovatno ni većina Rusa nikada nije čula. Pored ovih proruskih “botova”, primetno je i da dosta mladih ljudi, uglavnom studenata, pasionirano deli video zapise o ruskom oružju, avionima i oklopnoj mehanizaciji.

“Putin je vladar sveta”, piše student Mašinskog fakulteta koji na profilu (umesto Lade) ima sliku BMW-a. ž
“Tako je, Srbija je uz Rusiju”, odgovara mu kolega.

‘Reformisani’ vojni rok

I dok rat u Ukrajini traje, u Srbiji se ponovo pokrenulo pitanje uvođenja obaveznog služenja vojnog roka. Po zamisli nadležnih, ovaj “reformisani” vojni rok bi trebalo da traje između tri i pet meseci, mada je “u igri” i vojni rok od šest meseci. U predlogu se navodi i da bi većina budućih regruta vojnu obuku prošla u svom gradu ili do 60 kilometara od njega, u zavisnosti od roda vojske.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović je pre izvesnog vremena rekao da su “već formirane radne grupe koje vrše analizu i prave planove za eventualno ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka”. Zapravo, služenje vojnog roka je i dalje moguće, na dobrovoljnoj bazi. Ko se prijavi, čeka ga i plata od nekih 38.000 dinara (324 eura), kao i mogućnost zaposlenja u Vojsci Srbije kao profesionalnog vojnika. Uprkos tome, interesovanje mladih je više nego skromno, a za dobrovoljno služenje se prijavljuju uglavnom mladići i devojke koji bi hteli da rade na mestu profesionalnog vojnika.

Paradoksalno, većina onih koji pišu “hvalospeve” Putinu i ruskoj vojsci, na drugim mestima se oštro protive uvođenju vojnog roka. “Neka idu prvo deca političara”, “Ovo nije Jugoslavija da ja sedim u nekoj kasarni”, “Ja da idem u vojsku, a predsednikov sin ne, a još ima i vinariju”… samo su neki od komentara i tvitova.

Nesklad virtuelnog i pravog svijeta

IT stručnjak Milan Stamenković kaže da definitivno postoji veza između internet sadržaja i ponašanja mladih ljudi.
“Više od 80 odsto mladih u Srbiji je protiv ponovnog uvođenja vojnog roka. Kada ih pitate zašto, navode da tamo ‘nema interneta, izlazaka i da bi gubili vreme’. A kako sada gube vreme? Najčešće u igraonicama, gde igraju igrice u kojima se upravo simulira rat i ratna dejstva”, objašnjava Stamenković.

“Slično je i sa ovim internet-ratnicima u komentarima, prisutnim na gotovo svim stranicama medija. Oni bi da vraćaju Kosovo, podržavaju Putina i napad na Ukrajinu, te razne desničarske organizacije. Ali, to je sve samo dok su iza smartfona ili računara. U stvarnosti, oni glasaju za vladajuće stranke, nikad ne protestuju, čak i kada je to opravdano, poput ekoloških protesta, te često podržavaju svaku državnu odluku. Tu je očigledan taj nesklad između interneta i realnosti, virtuelnog i pravog sveta”, dodaje Stamenković.

Prste umiješala politika

Kolumnista Goran Jovanović kaže da je “i ovde, kao i u većini događaja u zemlji i regionu, prste umešala politika”.
“Vladajućoj eliti, pre svega Aleksandru Vučiću, izuzetno odgovara takvo ‘internet junačenje’ i obožavanje Putina gotovo kao božanstva. Na to mogu da se dodaju i tabloidi, koji su svi do jednog i kontrolisani i finansirani od strane vladajućih stranaka, a koji Putina hvale verovatno više i od Sputnjika i Vostoka zajedno”, kaže Jovanović.

“I tako onda Vučić deluje kao umerena opcija, pre svega za EU, ali i za SAD. Sa druge strane, Rusija je praktično ostala bez ijednog saveznika u Evropi – i tradicionalno prijateljske Bugarska i Grčka su joj takođe uvele sankcije. Ostale su još samo Srbija i Turska, mada turski predsednik [Recep Tayyip] Ergodan nije značajno sankcionisan ni kada je kupio sistem S-400 od Rusije. Sa druge strane, Turska je članica NATO-a i svojevremeno je oborila nekoliko ruskih letelica u Siriji. Ostaje, dakle, samo Srbija sa svojom ‘internet proruskom brigadom’, što se često pogrešno tumači kao da je ‘preko 80 odsto javnog mnjenja protiv uvođenja sankcija'”, navodi Jovanović.

Ipak, treba reći i da je Vojska Srbije danas dosta daleko i od “one JNA”, kao i od njene naslednice, Vojske Jugoslavije. U periodu od 2008. do 2012. godine izvršena je značajna transformacija i modernizacija jedinica u svim rodovima vojske. Baza “Jug” je građena po NATO-standardima i može da parira bilo kojoj sličnoj bazi za obuku u Evropi. Takođe, značajno su modernizovana sredstva veze, od kojih je deo francuskog proizvođača “Thales”. Poslednjih godina su modernizovane i pešadijske i jedinice protivvazdušne odbrane. Nedavno su stigla američka oklopna vozila “Bear Cat”, kao i PVO sistem “FK-3” kineske proizvodnje. Naručena su i dva transportna aviona “C-295” kompanije Airbus, a pri kraju su i pregovori o kupovini većeg broja francuskih aviona “Rafale”, kompanije Dassault.

Vole Putina, ali i Trumpa

Da su “internet-ratnici” pobornici desnih ideologija, a mnogi i sami članovi desničarskih organizacija, pokazuje i njihovo “botovanje” ne samo kada je u pitanju Putin, već i drugi svetski političari.

Tako i mađarski premijer Viktor Orban ima veliki broj poštovalaca u domaćem virtuelnom svetu. Orban se često prikazuje kao jedan od retkih prijatelja Srbije unutar EU-a, uz francuskog predsednika Emmanuela Macrona. I Marine Le Pen, francuska opoziciona političarka, takođe je imala veliku podršku na domaćem internetu za vreme proteklih izbora za predsednika.

Ipak, niko od njih nije toliko popularan među “botovima” kao bivši predsednik SAD-a Donald Trump. Trump je i danas izuzetno popularan i često citiran, iako već dve godine nije u Beloj kući. Mnogi “internet-ratnici” često upadaju u dugotrajne diskusije na Twitteru, objašnjavajući “način na koji će Trump pobediti u predsedničkoj trci 2024. godine”.

Zanimljivo je da je veliku popularnost na domaćem internetu stekao i nekadašnji Trumpov izaslanik za Srbiju i Kosovo, diplomata Richard Grenell. Grenell je i sam pasionirani “twitteraš”, a trenutno je u izbornoj kampanji za Kongres, koji će se održati na jesen. Grenell često tvituje o Srbiji, a više puta je i objavljivao fotografije iz Beograda sa brojnim domaćim političarima. https://balkans.aljazeera.net/teme/...je-vojnog-roka-nerado-twitteras-ide-u-vojnike


99,9% onih koji su skloni pisati hvalospeve Putinu i ruskoj agresiji na Ukrajinu sinje su kukavice. Sebe vole dizati u visine, a druge omalovažavati. Kada bi puklo, nigde in ne bi bilo. Ti mamini ruzmarini dobiju tikove i žmirkanje ih ne napušta čak i kada deca pred Novu godinu krenu bacati petarde u komšiluku. Beogradski kafići su u vreme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini odjednom postali puni takvih mladih muškaraca sa čudnim naglascima, a nisu Crnogorci.

soldier_bg_new.2048_0_1-e1579106151384.jpg
 
Poslednja izmena od moderatora:

Troubleshooter

Iskusan
Poruka
6.335
Ја нисам интернет ратник, као и неколицина форумаша са свих страна, па сам опет против поновног увођења војног рока. Омогући професионалцима да раде свој посао и то је то. Зато сам поново за предвојничку, да се макар основно научи, а и неупоредиво је јефтиније. Мобилисани се брзо разбеже, а много коштају.
 

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.808
Ја нисам интернет ратник, као и неколицина форумаша са свих страна, па сам опет против поновног увођења војног рока. Омогући професионалцима да раде свој посао и то је то. Зато сам поново за предвојничку, да се макар основно научи, а и неупоредиво је јефтиније. Мобилисани се брзо разбеже, а много коштају.
Upravo tako. Jedno je želeti i biti vojnik, a drugo je biti prisiljen. Učinak profesionalnog vojnika i regruta su potpuno drugačiji. Ali, ako je dogorelo do noktiju da se zemlja mora braniti jer će silovati žene i decu, onda se tu ne dovodi u pitanje bilo šta.
 

Mystic+

Legenda
Poruka
72.146
Upravo tako. Jedno je želeti i biti vojnik, a drugo je biti prisiljen. Učinak profesionalnog vojnika i regruta su potpuno drugačiji. Ali, ako je dogorelo do noktiju da se zemlja mora braniti jer će silovati žene i decu, onda se tu ne dovodi u pitanje bilo šta.

Доводи се у питање способност.

3 класе тај проблем способности решава у моменту
 

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.808
Наравно, али чисти вредносне судове

"Рат је отац свега"

Позната реченица у антици, постала је политички некоректна у постмодерном цив.друштву...:kafa:
Ne slažem se nešto sa tom izrekom. Tada se mnogo više pridavao značaj ratu nego danas. Društvo nije bilo civilizovano kao danas gde su se druge stvari vrednovale.
 

Mystic+

Legenda
Poruka
72.146
Ne slažem se nešto sa tom izrekom. Tada se mnogo više pridavao značaj ratu nego danas. Društvo nije bilo civilizovano kao danas gde su se druge stvari vrednovale.
Наравно, јер не знаш како се прочишћава друштво, хијерархија, елита, вредносни судови.

Сви слабићи су болећиви према неспособнима.
 

krinka5

Elita
Poruka
20.588
Kakva papazjanja od teksta.
Prvo kave veze ima pravedni rat koju vodi Rusija sa markom automobila koju neko voli. Znači ako neko voli određenu vrstu čaja - indijski na primer - isti treba da navija za Indiju u sukobu sa Pakistanom ili Kinom. Drugačije rečeno ; navijaju i naoružavaju Ukrajinu a koriste ruski plin. :roll:

Kada se govori o internet ratnicima tu ima i onih koji navijaju za Ukrajince, znači oni su za obavezno uvođenja vojnog roka :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Dubina glupavosti onoga ko je pisao ovaj tekst jeste bezgrančna i taj Bošnjak to sigurno naslućuje čim se nije potpisao.

-
 

Mystic+

Legenda
Poruka
72.146
Ја нисам интернет ратник, као и неколицина форумаша са свих страна, па сам опет против поновног увођења војног рока. Омогући професионалцима да раде свој посао и то је то. Зато сам поново за предвојничку, да се макар основно научи, а и неупоредиво је јефтиније. Мобилисани се брзо разбеже, а много коштају.
Нетачно.
Слабо читаш политичку теорију.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.