Internet brzina

SanchyBejbe

Obećava
Poruka
94
E ovako: zanima me, ukoliko je neko voljan da mi objasni, brzine interneta?
Uvodim internet, a nikako se ne razumem u tumacenje brzina, to jest', da li je okej ili je spora k'o puz.
Bitna mi je i cena, naravno, pa gledam da uzmem neku izmedju.
Brat mi je rekao da je brzina od 10 mbps sasvim solidna, jer on ima tu, ali kada mi napisu u ponudi 1250/250 kbps ili tome slicno, skroz se pogubim i nista ne razumem.
Pa, ukoliko se nadje neko da mi objasni, unapred se zahvaljujem. :)

Imaš signal koji ti dolazi do kompa (download ) i onaj koji ide od kompa prema serveru (upload ) .Download ti je ono
što si uplatila a upload ono što si dobila , laički rečeno .
Kod mene je u ovom trenutku download 6,07 Mbps a upload 2,90 Mbps
a to je dovoljno i za sasvim dobar skajp .

Download garantiran ugovorom mi je 5 Mbps a upload koliko ispadne jer ovisi o mnogim faktorima . Optička vidljivost
vremenski uslovi i slično . Provajderu za ovu uslugu plaćam 1500 dinara mjesečno . Sad imaš neku orjentaciju .

E ovako: zanima me, ukoliko je neko voljan da mi objasni, brzine interneta?
Uvodim internet, a nikako se ne razumem u tumacenje brzina, to jest', da li je okej ili je spora k'o puz.
Bitna mi je i cena, naravno, pa gledam da uzmem neku izmedju.
Brat mi je rekao da je brzina od 10 mbps sasvim solidna, jer on ima tu, ali kada mi napisu u ponudi 1250/250 kbps ili tome slicno, skroz se pogubim i nista ne razumem.
Pa, ukoliko se nadje neko da mi objasni, unapred se zahvaljujem. :)
solidna a,reci bratu de je bio kad smo skidali pesmu mesec dana na dial-up brzinu 33kbps

Poslednja izmena:
To razumem.
Ali koja je brzina kada napisu, na primer, 1250/250 kbps?
To meni nije jasno i tome slicno.
I hvala ti :)

1250/250 ovo ti je malo
1250 kilobita po sekundi- je download (podatke koje preuzimas)
250 kilobita po sekundi- je upload (podatke koje saljes)

treba da znas razliku izmedju kilobajta (kB) i megabajta (MB)
razlika je isto kao izmedju kilograma i tone
1000kg = 1t
1024kB = 1MB
ponudu ti daju vecinom u kbps i Mbps, to su kilobiti i megabiti po sekundi i oni su 8 puta manji od kBps (kilobajt) i MBps (megabajt)

1048576 B (bajta) = 1024 kB (kilobajta) = 1MB (megabajt)
ili
8388608 b (bit) = 8192 kb (kilobit) = 8 Mb (megabit)

npr. ako imas download 8Mbps= 1MBps teoretski mozes da skines jednu mp3 pesmu od 4MB za 4 sekunde

1250/250 ovo ti je malo
1250 kilobita po sekundi- je download (podatke koje preuzimas)
250 kilobita po sekundi- je upload (podatke koje saljes)

treba da znas razliku izmedju kilobajta (kB) i megabajta (MB)
razlika je isto kao izmedju kilograma i tone
1000kg = 1t
1024kB = 1MB
ponudu ti daju vecinom u kbps i Mbps, to su kilobiti i megabiti po sekundi i oni su 8 puta manji od kBps (kilobajt) i MBps (megabajt)

1048576 B (bajta) = 1024 kB (kilobajta) = 1MB (megabajt)
ili
8388608 b (bit) = 8192 kb (kilobit) = 8 Mb (megabit)

npr. ako imas download 8Mbps= 1MBps teoretski mozes da skines jednu mp3 pesmu od 4MB za 4 sekunde

Svaka cast Ovaj, detaljno nema sta.

To razumem.
Ali koja je brzina kada napisu, na primer, 1250/250 kbps?
To meni nije jasno i tome slicno.
I hvala ti :)
ako negde vidis da pise 2150/250kbit/s,to je konekcija koja skida oko 200 kilobajta u sekundi,otprilike.znaci,u proseku, fejsbuk ce ti otvoriti za nekih 7-8 sekundi,manje stranice za 3-5,a vece stranice za 10-ak sekundi.da bi gledala neke filmove,moraces malkice da pricekas,pre no sto pustis film,recimo barem minut.po mom misljenju,na danasnje vreme,nemoj uzimati nista ispod 4mbit/s,da bi sve islo glatko i brzo.
eto,nadam se da sam ti bar malo pomogo u biranju konekcije :) poz

Poslednja izmena:

Back