Интересантно истраживање јавног мњења...

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
Већина грађана очекује да ћемо у 2011. добити статус кандидата ЕУ
Парада поноса – догађај 2010. године. – Најјаче утиске на грађане у 2010. години оставили су Борис Тадић и Томислав Николић. – Мирослав Мишковић најутицајнији бизнисмен

Годину за нама, по мишљењу највећег броја грађана, обележили су, пре свега, одржавање „Параде поноса“ и нереди у Београду до којих је дошло због њеног организовање и извештај Дика Мартија који оптужује Хашима Тачија за трговину људским органима, показало је истраживање које је за „Политику“, од 20. до 28. децембра, урадио „Фактор плус“.

Кад је реч о очекивањима у години пред нама, бар кад се говори о политичкој сфери, више од половине од укупно 1.500 испитаника мисли да ће доћи до реконструкције владе, као и да ће Србија добити статус кандидата за Европску унију, док нешто више од 37 одсто очекује да ће баш ове године бити ухапшен Ратко Младић.

Истовремено, највише њих би волело да у Србију дође Владимир Путин, па затим Барак Обама, а тек нешто мање грађана прижељкује Фидела Кастра.

Владимир Пејић, директор агенције „Фактор плус“, то да је геј парада убедљиво „победила“ и мишљење Међународног суда правде о независности Косова и упитник Европске комисије и Викиликс објашњава пре свега великим „присуством“ тог догађаја у медијима и тиме што се оно што се тог дана дешавало у Београду, на различите начине, тицало великог броја људи.

„Суштину добијања упитника ЕК велики број људи не разуме, то им ништа не значи, Викиликс није донео никакве сензационалне информације с нашег простора, а пресуду МПС-а би сви ваљда што пре да забораве“, каже Пејић. Он објашњава да, иначе, када се раде анкете на крају године, грађани чешће наводе скорије догађаје, него оне с почетка године.

Највише поверења грађани Србије имају у институцију председника Републике, а најмање у Народну скупштину, док су међу политичарима и најпозитивнији и најнегативнији утисак на грађане оставили лидери две и у овој анкети најбоље рангиране странке – Борис Тадић и Томислав Николић.

Владимир Пејић каже да је такав резултат очекиван јер су њих двојица на супротним странама, па је тако за велики део оних за које је Тадић „најпозитивнији“, логично, Николић „најнегативнији”. И обрнуто.

„Велики број и позитивних и негативних гласова није проблем, разлога за забринутост имају они који изазивају више негативних него позитивних реакција, попут Млађана Динкића или Чедомира Јовановића“, наводи Пејић. Међутим, оно што би све заједно требало да их брине јесте то што само 37 одсто грађана зна за кога би гласало кад би избори били наредне недеље. „Због тога и рејтинзи странака које смо добили овом анкетом нису реална слика расположења грађана јер је број апстинената у овом тренутку веома велики. Наравно, тај број увек порасте кад почне изборна кампања, али сада је врло присутна апатија и разочараност грађана у све странке“, истиче директор „Фактора плус“.

Ипак, упркос овако великом броју неопредељених, мало њих жели да у политици види познате личности из других сфера. „Анкетиранима су понуђена одређена имена, па су се и за њих веома ретко опредељивали, а сами нису наводили никога. Мислим да је и рецимо прво место Новака Ђоковића на овој листи више ’заслужио’ тиме што је веома познат и што је су тенисери ’актуелни’ због победе у Дејвис купу, него што грађани стварно верују да он треба да уђе у политику“, објашњава Пејић. Он додаје да разлог за овако ниско котирање познатих на листи „пожељних у политици“ треба тражити у томе што грађани њихово учешће у страначким активностима и промоцијама углавном перципирају као маркетиншки потез и не мисле да они заиста имају неки утицај.

Кад је реч о политичком утицају бизнисмена и страних амбасадора, чини се, нема много изненађења. „Пошто је питање било ко је најутицајнији, а не ко је све утицајан, не треба да чуди што више од половине верује да нико нема већи политички утицај од Мирослава Мишковића и што су сви остали знатно испод њега“, истиче Пејић. Утицај страних амбасадора, анкетирани су, каже, процењивали углавном на основу тога из које земље долазе, док су се, кад је реч о личностима из невладиног сектора више опредељивали за оне који су им познати из медија, него зато што заиста верују у њихов утицај.

За слике о догађајима године, јавним личностима, бизнисменима, рејтинзима странака, посјетите овај линк...http://www.politika.rs/rubrike/Poli...emo-u-2011-dobiti-status-kandidata-EU.sr.html

Тамо ћете и видјети сличице, само кликните на њих...
 
Био сам мало непрецизан-могу неког довести у забуну...на сличицама се налази процентуални ставови грађана о утицају појединих бизнисмена на политику, процентуални став о уласку одређених јавних личности у политику, процентуални став о доласку страних државниика, рејтинзи странака, догађај године по избору испитаника итд.
 

Back
Top