Intelektualna superiornost

Niče je najviše doprineo verovanju da intelektualna superiornost vodi nerazumevanju i osamljenosti. Mada se mišljenja koja idu ispred vremena posmatraju s nevericom, omalovažavanjem i ismejavanjem ne mora se stvoriti tragična izolovanost od društva.

Ukoliko se neko na vrh planine oseća usamljen i ima želju za kontaktom s ljudima u dolini treba sići do njih. Inače, postaje detinjasto sedeti na vrhu i jadikovati nad svojom sudbinom. To nije odraz mudrosti, već nerazumevanja. Mudrost pronadje izlaz i rešenje. Otuda i narodna izreka: “Ako neće breg Muji mora Mujo bregu.”

Krutoj, jednostranoj intelektualizaciji nedostaje duhovni uvid. Bez duhovnosti čovek sebe, i sve oko sebe, shvata preozbiljno i fatalno pošto nije svestan dubljeg, suštinskog smisla života. Zato nije u stanju da nadraste okolnosti i osmisli pojavni besmisao, već se nadje u depresivnom, pesimističkom krugu intelektualizacije.

Svestan je otudjenosti i jaza s drugima, ali ne pronalazi rešenje da to prevazidje, niti vidi izlaz iz takve situacije. Razlog tome je što distanca, u isto vreme, služi i kao potvrda vlastite superiornosti. Zato nije spreman da se odrekne te udaljenosti. To bi ga izjednačilo s ostalima. Porekao bi vlastitu izuzetnost i superiornost ili sve ono čime se dugo identifikovao; što je postalo sastavni deo njegove ličnosti.

Napredni mislioci ne kukaju ukoliko dodje do nerazumevanja, već pokušavaju da ga premoste. Ne procenjuju svoju vrednost, niti vrednost drugih samo kroz intelektualnu sposobnost, već naziru dublji smisao i suštinu koja se krije iza pojavne ograničenosti. Tako pronalaze sponu koja ih spaja; koja omogući da se uspostavi blizak odnos. Takvim misliocima kreativna osamljenost postaje izvor radosti i zadovoljstva, a ne patnje.

Poslednja izmena:
Eh, kad bi to bilo tako jednostavno. Ja ovo sebi kažem svaki put kad odlučim da se iz izolacije vratim među ljude... a onda shvatim da postoji razlog zašto sam bio u izolaciji in the first place - ljudi nemaju šta da mi ponude.

Nije sve u uzimanju Harmonica. Nesto je i u davanju. Sta ti mozes ponuditi ljudima? Naravno, razliciti ljudi imaju i razlicite potrebe. To znaci da razlicito nude i primaju. Do nas je da pronadjemo ono sto nam odgovara. Ako neko vise voli osamljenost nego drustvo to je ok. U tom slucaju ne treba da jadikuje, vec da pronadje mir i zadovoljstvo u onome sto je odabrao. Problem nastaje kad zeli kontakt, a ne moze srusiti barijere koje je sagradio izmedju sebe i drugih iz bilo kojeg razloga.

Da nije bilo distance mudrost nigde ne bi odvela. Realno je da ne budes priznat od strane egoisticne vecine normalnih, ali je i realo da ne odustajes od sebe i bezobzira na intelektualne stepenike, intelektualno jaci ce u vek moci da odrzi duhovnu vezu i to bas davanjem. U ovom slucaju mudrost bi unazadila superiornost.

Problem je što danas svaki drugi čovek misli za sebe da je 'veliki mislilac'. Pa kad su usamljeni i u izolaciji hrane te svoje iluzije, iako su većinom mediokriteti. Sa Ničeom pogotovo nemaju, niti će ikad imati veze. Ja poznajem neke žene u srednjim godinama koje piskaraju po netu i tripuju da su u rangu Ničea jer su izolovane i čitaju filozofiju. To je sprdnja, ali danas je takav svaki drugi čovek/žena koji zasedne za komp i krene da seje svoje 'umotvorine'.

Problem je što danas svaki drugi čovek misli za sebe da je 'veliki mislilac'. Pa kad su usamljeni i u izolaciji hrane te svoje iluzije, iako su većinom mediokriteti. Sa Ničeom pogotovo nemaju, niti će ikad imati veze. Ja poznajem neke žene u srednjim godinama koje piskaraju po netu i tripuju da su u rangu Ničea jer su izolovane i čitaju filozofiju. To je sprdnja, ali danas je takav svaki drugi čovek/žena koji zasedne za komp i krene da seje svoje 'umotvorine'.

Harmonica, moja opaska se nije odnosila na tvoj karakter. Ja o tebi nista ne znam da bih mogla govoriti o tvojim osobinama. Jednostavno sam odgovorila na napisano. Pomenuo si samo uzimanje kroz izjavu
- ljudi nemaju šta da mi ponude.
Odnos nikada nije jednostran, vec se sastoji i od uzimanja i davanja u zavisnosti od potrebe. Smatrala sam da je dobro ukoliko se to pomene da bi se dobila realnija predstava odnosa.

Slazem se, Metronomy, da se mudrost i superiornost medjusobno iskljucuju. Gde je vise mudrosti manje je superiornosti i obrnuto. Mudrost je zivi, beskrajni izvor znanja. Mudar covek zna da nikad ne moze dosegnuti vrh, vec da se neprestano mora penjati i uciti. Zato je skroman. Superiornost nastaje iz ogranicenosti i arogantnosti.

Ne znam u koju kategoriju sebe svrstavas Black Baron posto je ocigledno da i ti sedis za kompom i iznosis svoje misljenje? U tvom komentaru ima dosta diskriminacije prema ljudima u srednjim godinama, kao i prema ljudima koji citaju filozofiju i zive sami. Nisu svi ljudi u srednjim godinama glupi i zaostali, niti ima sta lose u tome ako citaju filozofiju. Takodje, ne mora da znaci da su ljudi koji zive sami usamljeni. Sve su to predrasude.
Internet ima mracnu stranu, ali ima i dosta pozitivnog. Pruza mogucnost da se razmeni misljenje i zadovolje razlicite potrebe. Neko zeli da nesto procita, neko da napise. Korist je obostrana. Tako uce i podsticu medjusobni razvoj.

Back