Instinkt za ocuvanjem vrste - Majcinski instinkt....

bRu zLi

Poznat
Poruka
9.401
Kao sto i sama tema kaze majcinski instinkt u psihologiji je jedan veoma zanimljiv fenomen.......Ovo je urodjeni instikt koji prevashodno imaju zene i nastao je evolutivno zbog ocuvanja vrste,pa je svaka majka neraskidivo povezana sa svojim novorodjencetom na mnoge nacine..........Brojna su istrazivanja u psihologiji na pacovima koja pokazuju da je majka pacova sposobna da izdrzi neizdrzive bolove kako bi spasila potomstvo......
I psiholozi i pedagozi se slazu da je najgore za dete da zivi bez majke.......To ostavlja svakakve posledice i takva osoba je izgubila veliki deo sebe.....Nije osetila majcinsku ljubav,toplinu,brigu......
Sta mislite o ovome????

Odslusajte ovaj izuzetno tuzan klip i sve ce vam biti jasno koliko je velika ljubav majke:sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2:

Polako, bRu … Treba ovo odslušati i svariti.
Još jedna u nizu priča o (bludnom), tj. nezahvalnom sinu.
U stvari, pitanje: da li će taj sin – s obzirom na svoj mentalni sklop (nedostatak ljubavi prema majci) – i posle saznanja o poreklu majčinog invaliditeta, postati bolji čovek?

Ma hoce jel si mu provalila glas???Vidi se da mu je bas tesko dok prica i malo fali da se rasplace.......Mada opet ne razumem kako je mogao da otera majku u vreme kad je imao decu???Zar ga njegova deca nisu bar malo raznezila i napravila emotivnijim???:think:

Ma hoce jel si mu provalila glas???Vidi se da mu je bas tesko dok prica i malo fali da se rasplace.......Mada opet ne razumem kako je mogao da otera majku u vreme kad je imao decu???Zar ga njegova deca nisu bar malo raznezila i napravila emotivnijim???:think:

Pa nisam baš sigurna da hoće.
Ako je rano bio u stanju da amputira majku iz svog srca/života, možda je vremenom sebe ubedio da i nema majku. Surovost njegovih postupaka je tolika da prosto ne mogu poverovati u iskrenost kajanja. Ona je za njega bila mrtva i pre nego što je umrla.

Tvoje poslednje pitanje pogađa srž: da li se u ljudima, "operisanim" od emocija prema roditelju (a u konkretnom slučaju reč je o roditelju koji nije maltretirao svoje dete već, naprotiv, bio požrtvovan i dobar), lišenim porodične harmonije i sklada u periodu odrastanja i sazrevanja, mogu razbuktati emocije prema sopstvenoj deci - kao neki vid "kompenzacije" za sve ono propušteno? Ili nedostatak emocija nužno vodi ka izrastanju u sociopatu?

ja sam majka i izuzetno sam ponosna na to.
fenomen majčinske ljubavi je zaista vrhunsko umeće prirode, dar na kome nam mogu pozavideti, nije lako nositi se sa tom vrstom ljubavi, požrtvovanja i brige, ali je svakako sve, ali sve vredno dečijeg pogleda, osmeha i te čiste ljubavi kojom su ispunjeni.
Ništa se nemože meriti sa time što majka proživljava dok gleda kako deo nje same, stvoren u njenoj utrobi, dolazi na svet i ostaje čovek...
To se mora osetiti, nema tu dovoljno velikih i jakih reči da se to opiše.:hvala:

ja sam majka i izuzetno sam ponosna na to.
fenomen majčinske ljubavi je zaista vrhunsko umeće prirode, dar na kome nam mogu pozavideti, nije lako nositi se sa tom vrstom ljubavi, požrtvovanja i brige, ali je svakako sve, ali sve vredno dečijeg pogleda, osmeha i te čiste ljubavi kojom su ispunjeni.
Ništa se nemože meriti sa time što majka proživljava dok gleda kako deo nje same, stvoren u njenoj utrobi, dolazi na svet i ostaje čovek...
To se mora osetiti, nema tu dovoljno velikih i jakih reči da se to opiše.:hvala:

Jel si odgledala klip?Komentari?:think:

Jel si odgledala klip?Komentari?:think:

nemam pametan komentar na ovo...ne želim da sudim nikome, jedino što se možda može podvesti pod komentar je da deca jesu lutrija (tj njihovo odrastanje i to u šta će izrasti) ali je tu roditeljska odgovornost ogromna. Nije nimalo lako biti roditelj, sva ta lepota i sreća koju sam gore opisala ima svoju cenu.

Back