Instalacija nelegalnog Windowsa u prodavnicama/servisima

miloske85

Zainteresovan član
Poruka
143
Činjenica br. 1: Većina prodavnica i servisa kompjutera prilikom prodaje ili servisiranja instalira piratske verzije Windowsa.

Činjenica br. 2: Poreska inspekcija (ili ko je već nadležan za proveru legalnosti softvera) kontroliše da li firme imaju legalan softver, dok fizička lica mogu da imaju instalirano bilo šta, tj. još uvek nema kontrole.

Mene zanima zašto državni organi ne vrše kontrolu prodavnica i servisa. Kako i zašto prodavci i serviseri mogu da instaliraju nelegalan softver bez mnogo brige od inspekcije? Da li tu postoji neka rupa u zakonu koja to dozvoljava, ili se vlasnici tih firmi oslanjaju na veze i mito ili je nešto treće u pitanju?

Po nekoj logici masovno štancanje piratskih kopija windowsa bi trebalo da bude mnogo ozbiljniji prekršaj nego korišćenje nelegalnog softvera na nekoliko kompjutera u jednoj firmi jer Microsoft zbog toga trpi mnogo veću "štetu".

sada uglavnom prodaju sa licenciranim windowsima, možda u nekoj vukojebini :-)

Ja sam za pola godine video samo jednu mašinu sa licenciranom osmicom, a da je Zaječar vuko**** to stoji.

Firme koriste kompove u poslovanju i zbog toga treba da plate, ali i servisi ostvaruju direktnu korist instalacijom nelegalnog windowsa, instalacija obično košta 1000-1500 dinara koji u celosti idu vlasniku u džep. Ni jedan deo tih para ne stiže do Microsofta, a pošto nema kucanja računa ništa ne stiže ni do državne kase. Zato me čudi odsustvo kontrole na ovom polju.

Zanimljivo. Kako ste onda servisirali nelegalan windows koji je potpuno prso?

Mi servisiramo hardver, odnosno servisiraju, pošto ja tamo više ne radim i prodaju računare i komponente, opremu. Naše je da mi njima damo komp sa ispravnim komponentama, pa on neka instalira šta želi. I kao što rekoh poznanicima i prijatlejima smo instalirali i nelegalan, jer ne umeju, naravno zvanično to ne radimo. A kad im prsne windows, pa reinstalacija, bože moj.

Nego ne reče mi, šta je tebi tolko bitno ko šta koristi? Jel radiš u mikrosoft pa se stresiraš oko toga?

Nije meni bitno ko šta koristi, niti radim u microsoftu. Interesuje me čisto onako, iz dosade :).

U suštini svako može da skine windows s neta i da instalira. Kao da je to neka šarka. Ali kog mrzi time da se bakće nadje čoveka, pa bi bilo pošteno i da mu plati za uslugu. Nije to pljuni pa zalepi, nego treba vremena, a vreme je novac. A microsoft, kad bi mu baš toliko stalo da se potpuno zaštiti od piraterije, zaštitio bi se.

Кад сам пре пар година куповао рачунар, изненадио сам се (али и обрадовао) кад сам видео да је Винсдовс (XP) већ инсталиран, обзиром да сам још при уговарању конфигурције напоменуо да нећу да купујем Виндовс момци у продавници су били самоиницијативни и одрадили су инсталацију (пиратске копије) наместо другара ....
Недавно сам купио преносни рачунар, наравно, без оператвног система...
Мада видео сам и занимљивих решења, где је у једној продавници другар купио рачунар и међу дисковима добио и Убунту Линукс са упутством за подизање система са диска што умааногоме олакшава први контакт са рачунаром а не захтева гомилу пара...

Sitni servisi još uvek to rade i radiće ubuduće, oni ne prodaju software. Po neka prodavnica takođe to radi ali to je sitna buranija, to nesmeju da rade neke velike firme "SRAMOTA".
A što se Microsofta tiče, mislim da nemaju ništa protiv korišćenja piratske verzije njihovih artikala, šta više mislim da im je to taktika "uzmi; pogledaj; koristi; uveri se da smo najbolji" A kada dođe vreme da se pare provrte onda oni trljaju ruke.

Sitni servisi još uvek to rade i radiće ubuduće, oni ne prodaju software. Po neka prodavnica takođe to radi ali to je sitna buranija, to nesmeju da rade neke velike firme "SRAMOTA".
A što se Microsofta tiče, mislim da nemaju ništa protiv korišćenja piratske verzije njihovih artikala, šta više mislim da im je to taktika "uzmi; pogledaj; koristi; uveri se da smo najbolji" A kada dođe vreme da se pare provrte onda oni trljaju ruke.

Na brdovitom balkanu nikada neće izumrijeti piraterija......

Back