Inostrani radnici

Urwald

Domaćin
Moderator
Poruka
4.978
1000044942.jpg

Verovatno smo svi primetili porast inostranih radnika u našoj zemlji (pogotovu u protekle 3+ godine).

Kako gledate na ovu situaciju?
Kako doživljavate te vredne ljude?

Jedan moj poznanik ima 10ak radnika iz Nepala, tvrdi da su marljuviji radnici no naši ljudi?
Наши људи су у целом свету препознати и признати као добри радници.
Биће да је овде у питању нешто друго, вероватно пре свега финнсијски моменат.

Pogledajte prilog 1897481
Verovatno smo svi primetili porast inostranih radnika u našoj zemlji (pogotovu u protekle 3+ godine).

Поставио си праву слику као илустрацију о чему се ту ради.
Држављану Србије је, да ми могао да вози аутобус у Србији, потребно минимум 2000-3000 евра да дође до дозволе. Ко то може да плати?
С друге стране, разним Бангладешанима и Пакистанцима то не треба, они су полагали отприлике овако :mrgreen:

Наши људи су у целом свету препознати и признати као добри радници.
Биће да је овде у питању нешто друго, вероватно пре свега финнсијски моменат.
Nzm na šta se to tačno odnosi?
Na kvalitet samog rada ili na dužinu rada?
Tipa naleteo sam na podatak da Srbi u EU prosečno rade 42 sata i da su po tome samo iza Turaka, kod je neki EU prosek 36 radnih sati?
Takođe, pominju se građevina, medicina, agrar, teška industrija?
Ne nalazim podatak za one koji su visoko obrazovani?
Ono deluje mi da ono što su Nepalci i sl. u Srbiji, da su to naši ljudi u EU?

Поставио си праву слику као илустрацију о чему се ту ради.
Држављану Србије је, да ми могао да вози аутобус у Србији, потребно минимум 2000-3000 евра да дође до дозволе. Ко то може да плати?
С друге стране, разним Бангладешанима и Пакистанцима то не треба, они су полагали отприлике овако :mrgreen:

Čini mi se da je bio solidan procenat udesa kod nas, moguće zbog ovakvih stvari ...

To je najbolji pokazatelj da je zemlja u razvoju cim joj fale radnici i mora da ih uvozi.pre 10 godina je to bilo nezamislivo kod nas sada je vec realnost.
U sustini s obzirom da sam dosta bio i preko u sličnoj koži niko od lokalaca ne obraća previse paznju dokle god radis svoj posao kako treba.
Kod nas su jos uvek primetni jos je sveze

Ono neka osnvna logika mi je da ako će neki stranac da dođe da radi ovde da mora da bude osposobljen da radi svoj posao?
Sećam se vesti da su naće "medicinare" vraćali iz Nemačke jer nisu bili stručni
Е нашао си где да тражиш логику. :mrgreen:
Како то конкретно ”мора да буде оспособљен”?
Лепо си дао пример Немачке, они увозе пуно радне снаге, али при том имају критеријуме, стручност и познавање језика су неки од тих.
Проблем је што код нас ти критеријуми НЕ ПОСТОЈЕ.
Да ли у Немачкој неко може да вози аутобус у путничком саобраћају, а да не зна немачки?

Суштински је битно да је у целом свету нормално да држављани земље имају предност над странцима код запошљавања.
... iz ličnog primera, nudio našim ljudima posao kao i strancima ... procenat zainteresovanja drastično veći kod stranaca nego kod naših

Pogledajte prilog 1897481

Možda i ja spadam u ovu grupu jer sam strani radnik u EU.
Razlozi za rad u tuđoj zemlji su slični kod većine ali svaka zemlja mora da ima uslove ko sme da dođe da radi i pod kojim uslovima.

... iz ličnog primera, nudio našim ljudima posao kao i strancima ... procenat zainteresovanja drastično veći kod stranaca nego kod naših
На који начин нудиш посао странцима?
Оглашаваш се негде у иностранству, или су то неки странци који су већ на неки начин мигрирали овде?

I jedno i drugo ... ponudim pa ko se javi, javi se
Па питам конкретно, како и где понудиш?
Ако ти се јави неко рецимо из Бангладеша, ти му завршаваш папире?
И шта је уопште потребно страном раднику да би дошао да ради у Србију?

Па питам конкретно, како и где понудиш?
Ако ти се јави неко рецимо из Бангладеша, ти му завршаваш папире?
И шта је уопште потребно страном раднику да би дошао да ради у Србију?
Ja se bavim digitalnim marketingom tako da je lokacija totalno nebitna jer se radi od kuće.

Ovde pričam o zainteresovanosti i procentu interesovanja.

Mnogi dodju regularno i onda za bolje zarade etc prelaze u druge firme.wolt,građevina uslužne delatnosti najvise.
U svakom slučaju ovde mi se ne dopada taj trend jer nama lokalcima smanjuju satnicu.
Pricam o normalnim poslovima ne digitalnim i programerskim.za to ne mora ni da dolaze ovde

Mnogi dodju regularno i onda za bolje zarade etc prelaze u druge firme.wolt,građevina uslužne delatnosti najvise.
U svakom slučaju ovde mi se ne dopada raj trend jer nama lokalcima smanjuju satnicu
Svugde je to sada činjenica

Iz ličnog primera znam da npr. u Kanadi su počeli da smanjuju plate radnicima na građevini zato što su indijci počeli da rade za džabe.

Back