Inkluzija, da ili ne?

Lagerta

Poznat
Moderator
Poruka
9.420
Svako dete ima pravo na obrazovanje u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Svakom detetu je potrebno obrazovanje koje će mu pomoći da razvije socijalne veze i bude pripremljno za život.
inkluzija-da-ili-ne-720.jpg

Potencijal inkluzije je da umanji strahove, izgradi prijateljstvo, poštovanje i razumevanje. Da li je to dovoljno? Naravno da nije!
Inkluzija zahteva i promene u obrazovanju: treba obezbediti stručni kadar, manja odeljenja, plan i program za inkluzivno obrazovanje, edukacija nastavnika, rad sa roditeljima i sa okolinom. A to je SKUPO!

Inkluzija ne može da se sprovodi ako ne postoji podrška:
  • uvođenje saradnika „asistenta“u nastavu koji na času paralelno sa nastavnikom pomaže učenicima sa smetnjama
  • povremeno izdvajanje učenika u male grupe sa kojima radi specijalno obučen nastavnik
  • individualni rad sa učenikom koji je osmislio stručni tim u koji je uključen defektolog
Malo je redovnih škola u kojima rade defektolozi, a inkluzija je već počela.
Unazad tri godine susrećem se i radim sa decom koja imaju smetnje u razvoju, a pohađaju redovnu školu. Problema je mnogo!
Inkluzija treba, ali ne u ovakvim uslovima koje većina škola u Srbiji ima.Većina škola nema specijalno-stručno osoblje, nema manja odeljenja, plan i program delimičan. Detetu sa posebnim potrebama je potrebna pažnja, poseban pristup i metode. Nastavnik je motivisan, ali kako u odeljenju od 28 učenika i jednim detetom sa posebnim potrebama da postigne kvalitet?
Mišljenja roditelja su različita, ali svi su u strahu –dete ne postiže sve po propisanom planu i programu.
U nekim školama roditelji sami plaćaju asistenta za svoju decu, a šta da rade roditelji koji nisu u takvoj mogućnosti?
Pravom inkluzijom postižemo ne samo da pomognemo detetu sa smetnjama u razvoju,već i ostale da naučimo strpljenju i toleranciji.
Link

Zla Beba

Veoma poznat
Moderator
Poruka
10.357
Evo moje lično iskustvo sa inkluzijom.
Sin je bio drugi razred osnovne kad se upisalo dijete sa posebnim potrebama u njihovo odjeljenje. Učiteljica je bila izuzetno dobar pedagog, djeca su jako dobro napredovala u prvom razredu. Tada još nisu bili uvedeni asistenti nego je roditelj (u ovom slučaju majka) boravila na nastavi sa djetetom. Borba je trajala cijeli drugi razred, taj Benjamin bi iznenada pobacao sve sa stola, bacio stolicu, nekontrolisano vrištao, čupao majku.....Od nastave nije bilo ništa, nije se mogao bukvalno održati čas. Bilo je dana kad bi djeca dolazila kući a da nisu radili ništa. Da razjasnim nisam ja neki monstrum koji nema srca i saosjećanja za druge ali prva i osnovna briga mi je MOJE dijete. Uglavnom održan je neki vanredni roditeljski da se izlože ti problemi i da pokušamo sa tom majkom racionalno da nađemo neko rješenje za sve učenike (ukupno 23 djece) Dobili smo psovke, kletve tipa dabogda vam djeca bila ko moje pa da vidite.....nakon toga bi ispred škole kad bi dovodili djecu javno pljuvala i galamila evo ovih alapača hoće da mi izbace dijete ma horor. Učiteljica je davala maximum od sebe, pokušavala da prilagodi nastavu ali to jednostavno nije bilo moguće. Na kraju se obratila ministarstvu koje je poslalo neki vid kontrole i inspekcije, proveli su jedan dan sa njima na nastavi i napisali zvanični izvještaj da nema osnova za bilo kakvu žalbu da je tako kako je, inkluzija je zakonski obavezna a nama je ta žena iz komisije napolju nezvanično rekla ne možete ništa osim da prebacite djecu u drugo odjeljenje ili školu. Nas 8 roditelja smo odabrali drugu školu, dosta njih nije moglo ništa jer nisu bili u mogućnosti da voze djecu na udaljene lokacije.

Lagerta

Poznat
Moderator
Poruka
9.420
Tako to izgleda ,na žalost kad hoćemo da pratimo zapadnjačke trendove a nit uslova nit pripreme. Za rad sa takvom decom postoje stručna lica , u suprotnom,štete imaju i ta deca sa IOP- om i ostala deca u odeljenju.Skloni smo da osudimo roditelje ostale dece da su bezosećajni,ne shvatajući da obe strane bivaju oštećene .

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
100.007
Unazad tri godine susrećem se i radim sa decom koja imaju smetnje u razvoju, a pohađaju redovnu školu. Problema je mnogo!
problem je sto se odluka u koju skolu dete ide mora oduzeti od roditelja..mnoge roditelje je sramota da im dete ide u posebnu skolu i forsiraju da ide u redovnu iako nema svrhe i samo steti i tom detetu a i drugarima iz odeljenja..
pri ovome mislim na mentalne poremecaje..fizicki poremecaji su drugo i ta deca nemaju razloga da idu u posebne skole..dovoljno im je obaezbediti licnog asistenta u zavisnoti od tezine invaliditeta i potrebe deteta.

Zla Beba

Veoma poznat
Moderator
Poruka
10.357
samo bih zeleo da ti skrenem paznju da izraz "osoba sa posebnim potrebama" je uvredljiv za osobe sa invaliditetom i treba ga izbegavati..
cak se pokrece i inicijativa da se taj izraz zabrani.
Da, razumijem. U ovom slučaju dijete je fizički bilo ok, čak ako ćemo pošteno bio je veći i jači od sve djece u razredu. To je bilo horor za gledati kad dođe ta "epizoda", nadljudskom snagom se otimao majci koja bi pokušavala da ga obuzda.

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
100.007
zašto je to uvredljivije od reči invalid
da budem iskren na tom sastanku sam i ja usao u raspravu i ima teoriju da ako ti recimo treba rampa da bi negde usao onda i jesi osoba sa posebnim potrebama ali sam bio preglasan :D
jednostavno im je uvredljiv jer ih poistovecuju sa mentalnim problemima i socijalnim slucajevima.. i prosto je to tako i to treba postovati.

pura moca

Zaslužan član
Poruka
139.343
i samo da te ispravim i rec "invalid" je neispravno i posprdno i uvredljivo..
kaze se "osoba sa invaliditetom"
pa svejedno čoveče
ja ako kažem za nekoga da je invalid ne mislim ništa loše
ma bre gluposti koje izmišljaju dokoni tupavci koji nažalost imaju neke poluge i ovlašćenja
šta sad, treba slepe da zovemo "oni koji ne vide"?
je li ženama bolji život od kada je uveden novogovor, ima li psihološkinja veću platu od psihologa
a vatrogasica?
sva ta srannnja su skretanje pažnje sa ključnih problema i na taj način se ništa neće rešiti

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
100.007
pa svejedno čoveče
ja ako kažem za nekoga da je invalid ne mislim ništa loše
znam da ti ne mislis nista lose, ali ljude vredja..ne radi se o dokonim ljudima nego o ljudima koje taj izraz vredja a ti kao zdrava osoba hvala Bogu, ne mozes to da razumes... zato sam se ja i povukao na tom sastanku posle izlaganja i nisam ulazio u dublje rasprave..

pura moca

Zaslužan član
Poruka
139.343
znam da ti ne mislis nista lose, ali ljude vredja..ne radi se o dokonim ljudima nego o ljudima koje taj izraz vredja a ti kao zdrava osoba hvala Bogu, ne mozes to da razumes... zato sam se ja i povukao na tom sastanku posle izlaganja i nisam ulazio u dublje rasprave..
kada kažem dokoni ljudi mislim na one koji od jezika prave komediju od koje nema nikakve koristi ni boljitka
ja da nemam nogu rekao bih u busu molim ustanite da sednem jer sam invalid i teško mi je da stojim

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
100.007
ja da nemam nogu rekao bih u busu molim ustanite da sednem jer sam invalid i teško mi je da stojim
to sad kazes kad si zdrav, nisi svestan ponosa koji ti ljudi imaju..dosta vremena provodim sa njima i veruj mi..ponosni, vedri ljudi.
koliko puta zamalo da zaustave kombi u kome su i istuku invalida prosjaka..ne podnose ih..smatraju da ponizavaju celu kategoriju.

pura moca

Zaslužan član
Poruka
139.343
ne bi me iznenadilo da se pojavi inicijativa nekakva da se ljudima sa malom pišom ne sme reći da im je mala piša
evo zamišljam te malopiše ispred skupštine kako demonstriraju
ma idi bre burazere
mislim da sam pre par godina na forumu preporučio knjigu Prognani pojmovi u kojoj autor jasno objašnjava kako dripci koji imaju moć i kapital putem jezika i razbijanjem jezgra svih potlačenih na manje grupe rasipaju njihovu energiju i okreću ih jedne protiv drugih, takozvani horizontalni sukob, dok oni odozdo to posmatraju i kidaju se od smeha

Lagerta

Poznat
Moderator
Poruka
9.420
ne bi me iznenadilo da se pojavi inicijativa nekakva da se ljudima sa malom pišom ne sme reći da im je mala piša
evo zamišljam te malopiše ispred skupštine kako demonstriraju
ma idi bre burazere
mislim da sam pre par godina na forumu preporučio knjigu Prognani pojmovi u kojoj autor jasno objašnjava kako dripci koji imaju moć i kapital putem jezika i razbijanjem jezgra svih potlačenih na manje grupe rasipaju njihovu energiju i okreću ih jedne protiv drugih, takozvani horizontalni sukob, dok oni odozdo to posmatraju i kidaju se od smeha
U nečemu se slažem, odosmo u krajnosti sa politički korektnim izražavanjem .