Inicijativa Ne davimo Beograd 17. januara organizuje „Protest za čist vazduh“

Да ли је неком пало на памет да се запита какав смо ми то народ?
Сви су пуни разумевања за Немце што су нам увалили свој отпад да се трујемо. Што они не би зарадили на нама? Па не туку нас да купујемо њихово смеће.

Сад, замислите хистерије да су нам ове отровне Д2/Д3 дизелаше ували Руси?

Главни извор загађења: половни немачки Д2/Д3 и грејање на дрва и угаљ. За прво не знам али ово друго би било решено да су нам дозволили Јужни Ток.
A termoelektrane ? Nista a ?
 
A termoelektrane ? Nista a ?
У Федерацији Кинези нудили кредит за ремонт термоелектране а ЕУ их упозорила да не узимају кредит од Кинеза. Па сад за Федерацију не знам а колико знам ми их нисмо послушали па ће наше ТЕ по загађењу бити усклађене са Европским после ремонта.
 
“Ovaj vazduh nas ubija“ - poručili su okupljeni na Protestu za čist vazduh
Novi protesti širom Srbije najavljeni su za 29. januar.

pisao Anđela Jovanović; fotografije Stefan Pribanović
17 Januar 2020, 11:22pm
PodeliTweet
Snap


Autor svih fotografija: Stefan Pribanović
Protest za čist vazduh, koji su organizovali Ne davimo Beograd i Građanski front, okupio je ovog petka ispred Skupštine grada građane koji su većinski putem društvenih mreža saznali za ovo okupljanje i podržali ga svojim prisustvom, uprkos činjenici da je razlog njihovog okupljanja to što, kako kažu, boravak napolju nije bezbedan.

“Ovaj vazduh nas ubija,“ poručio je Vladimir Radojičić iz Ne davimo Beograd, naglašavajući da vazduh nije zagađen samo u Beogradu, već i u mnogim drugim gradovima Srbije.

Vladimir Radojičić
On je okupljene podsetio i na činjenicu da je njegova organizacija pre gotovo godinu dana poklonila gradonačelniku Beograda masku i uputila zahtev za hitnu sednicu Skupštine grada gde bi se razmatrala situacija povezana sa zagađenjem vazduha.

Iz ovog razloga, Ne davimo Beograd i Građanski front su danas najavili veliki protest za 29. januar, a pozvali su i sve druge lokalne organizacije iz gradova u kojima je vazduh takođe zagađen da im se pridruže u protestu.



Građanima su se nakon njega obratili i dr Vladimir Đorđević, Ljubomir Radović aktivista Lokalnog fronta iz Valjeva i Natalija Simović iz Ne davimo Beograd, koja je podsetila na set kratkotrajnih i dugoročnih mera koje je ova organizacija predala Vladi kao predlog.

Natalija Simović

Nakon ovih obraćanja okupljeni su krenuli u šetnju do zgrade Vlade, a tamo im se, pred sam završetak skupa, obratio Radomir Lazović čiji je ponovljeni poziv na sledeći protest ispraćen oduševljenim povicima publike.
Reklame


Radomir Lazović
Mi smo se prošetali kroz masu okupljenih i pitali ih da li se oni lično brinu za svoje zdravlje zbog toga što su bili tu, ali i kako posmatraju potencijalna rešenja problema zagađenosti vazduha.
Bojan



VICE: Zbog čega si smatrao da je važno da dođeš ovde iako smatraš da je vazduh zagađen?

Bojan:
Zato što prosto želim da imam budućnost, želim da naša deca imaju budućnost, a ne želim da ovo bude budućnost.

Da li je ovo način da se dođe do rešenja ovog problema?

Verujem da čovečanstvo, nauka i tehnologija mogu dovesti do poboljšanja životnih uslova, kako u našoj zemlji, tako i na čitavoj planeti, ali moramo svi da se aktivno posvetimo tome.
Milica



VICE: Zbog čega je tebi bilo važno da dođeš danas na ovaj protest?

Milica:
U kratkim crtama, zato što ne želim da bude zagađen vazduh. Takođe, zato što vlast trenutno ništa ne radi, sve je puno kontradiktornih informacija i svi svaljuju krivicu jedni na druge, a vreme je da svako od nas prihvati svoju odgovornost.

A da li misliš da ovakav protest može dovesti do nekih promena?

Ako ne budemo ništa radili, nemamo nikakvu šansu. Sve ostalo je takođe naša odgovornost.
Snežana
1579298715398-DSC_0915



VICE: Zbog čega je tebi bilo važno da dođeš danas na ovaj protest?

Snežana:
Bilo mi je pre svega važno zato što ovo trovanje vazduhom utiče na bebe koje i dalje nemaju formirana pluća, pa im posledice trovanja ovim ostaju zauvek.

Jesi li ti možda u nekoj medicinskoj oblasti?

Pratila sam onog našeg genetičara… Shvatila sam koliko je to opasno - opasno je za sve, ali mi je najstrašnije to koliko su bebe ugrožene. Mi njih ubijamo. Ovamo hoćemo povećanje broja rođene dece, a šta im pružamo? Ništa. Ubijamo ih na samom početku života. Ova vlast treba da odgovara za to i da ode.
1579298977863-DSC_0951


Sanja i Tanja
1579298621844-DSC_1089



VICE: Zbog čega je vama dvema bilo bitno da uprkos tome što smatrate da je vazduh zagađen dođete ovde?

Sanja:
Zato što želim da verujem da se stvari mogu promeniti ako krenemo u akciju. Mnogo ljudi danas šeruje informacije na Fejsbuku, slika magloviti Beograd, takmiči se za lajkove, ali se danas nisu pojavili ovde. Zašto sam došla - iz dva razloga: zato što imam troje male dece i ne želim da dišu ovaj vazduh. Drugi je to što sam biolog i mislim da znam malo više o tome na koji način ovo zaista utiče na naše zdravlje.


Pa da li je zaista toliko loše kao što kažu?

Nećete vi umreti na ulici ako udišete ovaj vazduh danas. Problem je to što se sve te materije akumuliraju u našem telu, a one ne potiču samo iz vazduha - već i iz zagađene vode, koja će nam verovatno doći zbog svega što radimo planeti. Zagađeni vazduh i voda kasnije dovode do zagađene hrane i svega ostalog - to se akumulira u našem telu, te mora dovesti do nekog lošeg rezultata. Zbog toga sam ovde - stvarno mislim da, ako se pokrenemo, možda se nešto promeni. Ako samo sedimo kod kuće, možemo samo da sedimo i da čekamo da neko drugi nešto uradi. Akcija možda dovede do neke reakcije.

Tanja: Ja nisam biolog, ali mi je bitno, jer je vazduh očigledno loš, nekvalitetan - ne mogu da sedim kod kuće, jer nadležni ne rade ništa. Ne znam šta će biti od ovoga, stvarno.
U nastavku možete pogledati ostale fotografije sa protesta:
1579299374663-DSC_1052


1579299313552-DSC_1036


1579299213427-DSC_1010


1579299193576-DSC_1002


1579299156230-DSC_0996



1579299034638-DSC_0959


1579299013702-DSC_0962



1579298885996-DSC_0922


1579298866425-DSC_0918


Tagged:beogradZagađenjeNe Davimo Beogradprotest za čist vazduh
 
Poslednja izmena od moderatora:
У Федерацији Кинези нудили кредит за ремонт термоелектране а ЕУ их упозорила да не узимају кредит од Кинеза. Па сад за Федерацију не знам а колико знам ми их нисмо послушали па ће наше ТЕ по загађењу бити усклађене са Европским после ремонта.
Ulupali 500mili od eko taksi a nista nisu uradili ... aha lakse je zaduziti se hahhahaha.
 
Ulupali 500mili od eko taksi a nista nisu uradili ... aha lakse je zaduziti se hahhahaha.
У питању је локална власт а ТЕ нису у њиховој надлежности а то се односило на нешто друго. Мислим да по Европским прописима држава не сме да улагањима интервенише у привреду а ремонт ТЕ је улагање и мислим да се то не сме радити из буџета по ЕУ законима.
 
У питању је локална власт а ТЕ нису у њиховој надлежности а то се односило на нешто друго. Мислим да по Европским прописима држава не сме да улагањима интервенише у привреду а ремонт ТЕ је улагање и мислим да се то не сме радити из буџета по ЕУ законима.
Alo mi nismo u EU , ne lupetaj vise.

Niko nas ne sprecava da ugradimo filtere na nasim TE.

Jbt cek , pa ti si botina ... aha sve ok.
 

Back
Top