Quantcast

Informacije o aktivnostima Crkava !!!

Utah

Elita
Banovan
Poruka
19.509
Mormoni Križevčanima darovali 22 invalidska kolica
Marija Golubović iz Bogačeva imala je operaciju kuka zbog koje više ne može hodati niti se kretati. Danas je u Križevcima u Kongresnoj dvorani KTC-a dobila svoja prva invalidska kolica kojima će prvi put u devet mjeseci sama moći izaći iz kuće. I Franjo Dušak iz Svetog Ivana Žabna napokon će se moći kretati bez tuđe pomoći jer je dobio prva kolica. Uz njih dvoje još je dvadeset osoba s invaliditetom s područja Križevaca primilo invalidska kolica, dar vjerske zajednice Crkve Isusa Krista Svetaca Posljednjeg Dana iz SAD-a.
''Većina ovih osoba boravi kod kuće i po pravilima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nemaju pravo na kolica, pa je donacija tim vrijednija jer su ova kolica ljudi dobili zauvijek" - rekla je Vera Golubović, predstavnica Hrvatskog crvenog križa. Crveni križ s vjerskom zajednicom iz Salt Lake Cityja surađuje od 2000. godine i odonda je u Hrvatsku stiglo oko 2000 ovih invalidskih pomagala neophodnih za bolje životne uvjete invalidnih osoba.
Donaciju je danas osobno, u pratnji predsjednika hrvatske zajednice ove Crkve Svena Sambunjaka, predala obitelj Mills, misionari za poslove humanitarne pomoći osobama izvan njihove Crkve.
"Križevački Crveni križ donaciju je primio prvi put, i taj je poklon na početku godine znak da će invalidnim osobama našeg područja biti bolje, makar bismo svi htjeli da kolica nisu potrebna nikome" - istakli su predsjednik Gradskog društva CK dr. Franjo Husinec i gradonačelnik Branko Hrg
Radost primljenim darovima koje će moći koristiti kao trajno vlasništvo bila je vidljiva na licima križevačkih korisnika, među kojima ima najrazličitijih stupnjeva nepokretnosti. Križevci su osim Zagreba jedini grad u Hrvatskoj koji je donio strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom.
Provedba strategije omogućava veću uključenost osoba u zajednicu, no oni se i dalje susreću s mnogobrojnim teškoćama. Dobivena invalidska kolica bit će im, kazali su, dragocjeno sredstvo koje će ih učiniti donekle pokretljivijima.
Vjernici Crkve Isusa Krista Svetaca posljednjih Dana u Hrvatskoj su se počeli okupljati 70-ih godina i danas ih je oko 500 s ograncima u više gradova. Mnogo su poznatiji kao mormoni i ovamo ih je doveo slavni košarkaš Krešimir Ćosić nakon igranja u američkoj državi Utah, postojbini mormona. Mormoni reafirmiraju crkvu iz vremena Isusa Krista, cijene urednost i čistoću i strogo zabranjuju predbračni seks. Predsjednik zajednice u Hrvatskoj je Sven Sambunjak. G. i gđa Mills iz SAD-a izjavili su nam da je vrijednost jednih kolica poklonjenih Križevčanima oko 150 američkih dolara. Uz to u Hrvatsku donose i pakete hrane, higijenskih potrepština i opreme za dojenčad. Ravnateljica Gradskog društva CK-a Đurđa Kopseak napomenula je kako će se suradnja s Mormonima nastaviti.
http://www.krizevci.info/index.php?option=com_content&task=view&id=4964
 

Utah

Elita
Banovan
Poruka
19.509
Mormoni darovali EKG aparat prijedorskoj pedijatriji
PRIJEDOR - Bračni bar Debi i Džim Erikson iz američke savezne države Juta , članovi humanitarne organicije LDS koja okuplja 14 miliona članova mormonske crkve u svijetu, danas su pedijatrijskom Odjelu prijedorske Opšte bolnice darivali EKG savremeni aparat vrijednosti 6000 maraka.
Debi Erikson kaže da je to dar svim mališanima ove ustanove i nesebičnim ljekarima sa kojima se susrela na treningu o neonatalnoj reanimaciji koju je njihova crkva organizovala prije nekoliko mjeseci u Banjaluci.

“Tokom treninga smo došli i u prijedorsku bolnicu. U njoj su nam pedijatri i rukovodstvo bolnice rekli da im je neophodan EKG aparat i on je sada tu. Nadamo se da je ovo tek početak naše saradnje sa prijedorskom bolnicom”, kazala je Debi Erikson.

Dodala je LDS humanitarna organizacija već donirala veliki broj invalidskih kolica za potrebe Crvenog krsta u Banjaluci, ali i opremu za rad narodne kuhinje u tom gradu .

Donatorima iz SAD-a zahvalila dr Nada Rajlić, specijalista pedijatar - kardiolog. Kazala je da je EKG aparat bio neophodan odjelu na kojem radi sa najmladjim pacijentima. Istakla je da je značaj još veći kada se zna da su ta oboljenja po učestalosti na prvom mjestu u svijetu, dok su ovdje vodeći uzrok smrtnosti, odmah iza malignih oboljenja.

“Aparat će nam mnogo pomoći, jer su kardiovaskularna oboljenja kod najmlađih pacijenata u posljednje vrijeme u porastu. Sve je veći broj takvih oboljenja kod djece koji se uz to suočavaju i sa srčanim manama. Samo tokom prošle godine otkrili smo 70 novih malih hipertoničara koji se u velikom broju susreću i sa komplikacijama uzrokovanim dijabetesom”, kazala je dr Rajlić.

Ona je dodala da se najveći broj oboljenja srca otkriva sa EKG aparatom koji pripada novoj generaciji , a koji je danas zahvaljujući bračnom paru Erikson u posjedu pedijatrijskog odjela prijedorske Opšte bolnice.

Govoreći i opremljenosti pedijatrije, Rajlićeva je naglasila da je za bebi boks najpotrebniji digitalni bilirubinometar da se malim bebama ne bi morala vaditi krv iz vene, a za dječije odjeljenje aspirator za kardiopulmonalnu reanimaciju.

http://www.nezavisne.com/novosti/gr...KG-aparat-prijedorskoj-pedijatriji-96894.html
 

Utah

Elita
Banovan
Poruka
19.509
HCK primio još jednu vrijednu donaciju Mormona

Predstavnici "Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana" darovali su još jednu vrijednu pošiljku pomoći Hrvatskom Crvenom križu. Uručivanje donacije održano je 16. veljače u Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin u nazočnosti novinara.
Primopredaji donacije su u ime "Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana" prisustvovali: gospodin i gospođa Erickson – voditelji humanitarnih projekata za Hrvatsku i BiH, gospodin i gospođa Leonard – voditelji socijalnih programa za Europu, Vladimir Behin – predsjednik podružnice u Varaždinu i misionari­ – gospodin Marks i gospodin Muder. U ime Hrvatskog Crvenog križa donaciju je primila dr. Vera Pleša Golubović, zamjenica izvršnog predsjednika HCK i tom je prilikom zahvalila na pomoći koja će biti dodijeljena onima kojima je najpotrebnija.
Hrvatski Crveni križ već niz godina uspješno surađuje s predstavnicima "Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana", čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama (Salt Lake City). Od 2000. godine Hrvatski Crveni križ primio je i raspodijelio značajne količine humanitarne pomoći (hrana i potrepštine za osobnu higijenu). U posljednjih šest godina suradnja se ostvaruje i na području pomoći osobama s posebnim potrebama.

Dio ove najnovije vrijedne donacije darovan je Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin. Riječ je o paketima na novorođenčad, invalidskim kolicima, hodalicama i dekama. Donacija za novorođenčad odmah je uručena predstavnici Udruge "Mama" iz Varaždina. Ostala pomagala za pomoć osobama s posebnim potrebama iz ove donacije bit će na raspolaganju osobama s posebnim potrebama koje će se obratiti u GDCK Varaždin.

Osim humanitarne pomoći, "Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana" dijelom financira i projekt čišćenja bunara koji Hrvatski Crveni križ provodi na području gradskih društava Crvenog križa Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Glina i Daruvar. Vrijednost donacije "Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana" za program čišćenja bunara iznosi 102.400 $ za godinu dana.

Hrvatski Crveni križ od donatora "Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana" dosad je primio i raspodijelio sljedeću pomoć:

2.250 invalidskih kolica,
10.192 paketa s potrepštinama za osobnu higijenu,
12.480 paketa za novorođenčad,
1.317 bala odjeće,
8.900 pokrivača,
280 školskih setova i
71.278 kg hrane.
Još jednom zahvaljujemo našim donatorima i vjerujemo da će se dugogodišnja uspješna suradnja nastaviti

http://www.hck.hr/?path=hr/novosti/opsirnije/604
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.