Inflacija

Pera zdera

Buduća legenda
Poruka
42.011
Svaki dan citamo a i svesni smo da je inflacija manje-vise svuda u svetu. Svako ima svoj stav po pitanju cuvanja zaradjenog - ustedjenog. Neko kupuje zlato, neko kriptovalute, neko papirni novac u raznim valutama....
Kako stedite tj cuvate ono sto ste ustedeli, sta je po Vama najbolji nacin ako ne da zaradite onda bar da sacuvate od inflacije ono sto imate ?

Svaki dan citamo a i svesni smo da je inflacija manje-vise svuda u svetu. Svako ima svoj stav po pitanju cuvanja zaradjenog - ustedjenog. Neko kupuje zlato, neko kriptovalute, neko papirni novac u raznim valutama....
Kako stedite tj cuvate ono sto ste ustedeli, sta je po Vama najbolji nacin ako ne da zaradite onda bar da sacuvate od inflacije ono sto imate ?
Najkraća definicija inflacije bi bila zapravo pad vrijednosti novca. Ako novcu pada vrijednost, onda bi ga po logici trebalo pretvoriti u nešto drugo. E sad što je to drugo? Drugi novac? Roba? Da li dogoročno ili kratkoročno? Probati naći nešto gdje nećeš izgubiti. Nekretnine su nekako uvijek in, ali za to obično treba imati poveću svotu. Štednja ne dolazi u obzir jer su kamate premale. Dionice su možda isto prerizične. Možda su najbolje rješenje investicijski fondovi gdje kombiniraš od svega po malo.

i ja ono malo sto imam drzim u banci...najpametnije je po meni u trezoru u banci ne na racunu (ali nemam :lol:), srebru za obicne smrtnike i zlatu za one bogatije smrtnike...
Ja licno ne volim da imam posla sa bankama. Skeptica sam pa cak ni u njihove sefove ne verujem :neutral:
Ne moras da budes bogat da bi imao zlato. I ono malo sto imas bolje imati u npr dukatima.
Jedan dukat, dva.....sve je bolje od papira :ok:

Najkraća definicija inflacije bi bila zapravo pad vrijednosti novca. Ako novcu pada vrijednost, onda bi ga po logici trebalo pretvoriti u nešto drugo. E sad što je to drugo? Drugi novac?
Posle zlata i to je opcija.
Malo u dolarima, malo u svajcarcima, eurima, rubljama......mada sve to prati jedno drugo :cool:

Ja licno ne volim da imam posla sa bankama. Skeptica sam pa cak ni u njihove sefove ne verujem :neutral:
Ne moras da budes bogat da bi imao zlato. I ono malo sto imas bolje imati u npr dukatima.
Jedan dukat, dva.....sve je bolje od papira :ok:

Posle zlata i to je opcija.
Malo u dolarima, malo u svajcarcima, eurima, rubljama......mada sve to prati jedno drugo :cool:
ne volim ni ja...ali je sigurnije nego u "slamarici" ili na racunu...to bi mi dosla kao "slamarica" u banci...banka nema pravo na vrednosti u trezoru...
"sakupljanje" stanova takodje nije dostupno za radnicku klasu...
a srebro je bolje kao valuta transakcije u kriznim vremenima...bas zbog manje vrednosti...
a ako je bas bas kriza...vredi uloziti i u robu koja je "nephodni" luksuz poput soli, zacina, goriva, lekova i tome slicno :lol:

Ovisi o inflaciji. Umerena, normalna inflacija je do 3%. To znači da kafa koja košta recimo 100 dinara, poskupi do iduće godine na 103 dinara. Tim tempom potrebne su decenije i decenije, da bi valuta devalvirala za 50% ili skroz (100%). Tada je potpuno u redu čuvati u nacionalnoj valuti. Ono što spada takođe u normalnu, mada za zapadne zemlje visoku inflaciju, jeste ona 3-10%. I ona je jako česta, mada već kad pređe preko 4% pravi se panika. U toj umerenoj inflaciji ljudi obično čuvaju u stabilnijoj, stranoj valuti, mada često i u domaćoj (potrebno je 5 godina da bi valuta devalvirala za pola tempom od 10% godišnje).
Sledeći stadijum je galopirajuća inflacija. Galopirajuća inflacija je posve velika. Iznosi 10-600%. Takve inflacije, veće od 10%, skoro nikada se nisu dogodile na zapadu. No, istočni svet je na takvu inflaciju potpuno navikao. Inflacija od 600-1200% smatrala se normalnom u završnom periodu SFRJ i u periodu SRJ. Trocifrene inflacije su velike, ali i dalje su česte (Latinska Amerika, Afrika, Azija, Istočna Evropa). Tada se novac obavezno čuva u devizama, i sve se preračunava u stranoj valuti (dolar ili evro). Ništa se ne čuva u domaćoj valuti, i ona se ili odmah troši ili menja u devize.
Iznad 600% je hiperinflacija. Trenutno, u svetu, nijedna država nema hiperinflaciju.

Šta ako padne cena zlata?
Ako padne pala je mada u istoriji je uvek bilo profitabilno, uvek je imala uspone i padove.
Ako nista bar koliko toliko odrzavas ustedjevinu.
Ne treba se osloniti samo na zlato. Imas malo dukata, malo kriptovaluta, malo eura, franaka, dolara.....pa ako sve ode onda ce i svet da ode u p.m.
Evo ti da se informišeš ako te zanima.
https://www.centarzlata.com/cjenik/
Kod nas u Srbiji je otkupna cena malog dukata 24.000 din [trenutno nesto malo jace od 200 eura]
http://otkupzlatadok.com/usluge/cene-zlata
Svojevremeno sam ga kupovao po 192 eura koliko je kod Vas sad otkupna.
To je to.....

Ako padne pala je mada u istoriji je uvek bilo profitabilno, uvek je imala uspone i padove.
Ako nista bar koliko toliko odrzavas ustedjevinu.
Ne treba se osloniti samo na zlato. Imas malo dukata, malo kriptovaluta, malo eura, franaka, dolara.....pa ako sve ode onda ce i svet da ode u p.m.

Kod nas u Srbiji je otkupna cena malog dukata 24.000 din [trenutno nesto malo jace od 200 eura]
http://otkupzlatadok.com/usluge/cene-zlata
Svojevremeno sam ga kupovao po 192 eura koliko je kod Vas sad otkupna.
To je to.....
Pre koliko godina?

Ko nema dovoljno para za nekretninu mozda nije lose kupovati malo zemlje, npr. manju njivu, ona isto sacuva vrednost, pa kad se skupi nova suma novca onda to preprodati i postepeno ukrupnjavati zemljiste. Uvek to moze i da se koristi za nesto, da se nesto sadi u medjuvremenu. Eventualno ako je moguce jos bolje je graditi manju kucu polako i postupno kako skupljas novac.

Back