индијска православна црква

active

Iskusan
Poruka
6.093
Данас сам набасао на Индијску православну цркву

свратио сам и постављам слику из храма, нашао сам на википедији опис и томе слично али бих изузетно ценио мишљење наших цењених форумаша о овој цркви која признаје три васељенска сабора

Indian Orthodox Church

http://malankaraorthodoxchurch.in/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=150

Prilozi

• Photo232.jpg
    Photo232.jpg
    31,3 KB · Pregleda: 16

свратио сам и постављам слику из храма, нашао сам на википедији опис и томе слично али бих изузетно ценио мишљење наших цењених форумаша о овој цркви која признаје три васељенска сабора

Indian Orthodox Church

http://malankaraorthodoxchurch.in/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=150

Индијска православна Црква је део заједнице дохалкидонских Цркава (Копти, Јермени, Етиопљани, Еритрејци, Сиријци, Индијци).
Шта те конкретно занима у вези њих?
Питај слободно, они су моја сфера интересовања....

Poslednja izmena:
Индијска православна Црква је део заједнице дохалкидонских Цркава (Копти, Јермени, Етиопљани, Еритрејци, Сиријци, Индијци).
Шта те конкретно занима у вези њих?
Питај слободно, они су моја сфера интересовања....

нпр, предпостављам да се верници индијске цркве не причешћују у православној и обратно
затим које су конкретне разлике, нпр символ вере,.............
посетићу их ускоро па да знам на које додирне тачке а на које недодорине да се везујем/не везујем
предпостављам да су нам они ближи него катаолици или протестанти догматски

нпр да си ти у њиховом друштву како би водио разговор, типа - браћа/не браћа

чисто ми дај неке основе

нпр, предпостављам да се верници индијске цркве не причешћују у православној и обратно
затим које су конкретне разлике, нпр символ вере,.............
посетићу их ускоро па да знам на које додирне тачке а на које недодорине да се везујем/не везујем
предпостављам да су нам они ближи него катаолици или протестанти догматски

нпр да си ти у њиховом друштву како би водио разговор, типа - браћа/не браћа

чисто ми дај неке основе

Најпре, сасвим си у праву када претпостављаш да су нам ближи од римокатолика и протестаната. Не само догматски него и по страдању, етосу, поимању духовне борбе и живота. Био сам присутан на њиховим форумима, (знам није репрезентативно и није искуство живе комуникације, али 'ај' сад), буквално да нисам знао о којој цркви се ради, помислио бих да се налазим међу православцима.

Нажалост, Православна Црква није у заједници са дохалкидонским Црквама. И то већ скоро 1500 година. И поред толике одвојености осећа се блискост са њима. Разлог одвајања је њихово неприхватање одлука Васељенског Сабора у Халкидону 451.године који је потврдио православну веру у то да је Христос потпуни Бог и потпуни човек у исто време. Проблем је био у томе што је неких 20ак година пре тог Сабора, био Ефески сабор 331. године, који се бавио несторијанском јереси. Несторије је такође говорио о двојној суштаствености Христовој, али је ишао толико далеко да је малтене разликовао Бога Логоса и човека у Христу, готово као два субјекта. Несторијев главни противник, св.Кирило Александријски, инсистирао је на томе да је у Христу само један субјекат, да је Христос заправо Бог Логос који је постао човек, тј. да је Бог Логос тај човек Исус и то изразио контроверзном формулациом «једна оваплоћена природа Бога Логоса». Његови противници оптуживали су га да тиме пориче Христово човештво (монофизитство). Ипак, Кирилова вера постала је, тако да кажем, мера православности у Ефесу 431. године.

Већи проблеем је био у томе што су постојали неки Кирилови следбеници који су заиста исповедали монофизитство.

Халкидонски сабор је православну веру изразио, не Кириловом формулом «једна оваплоћена природа», већ формулом св.Лава Великог «распознајемо Христа у две природе». Противницима Халкидона (а чији потомци су данашњи Копти, Јермени, Етиопљани, Сиријци, Индијци и Еритрејци), сматрали су да се тиме прихвата Несторијева јерес, што наравно није била истина. Али није ни било све тако сјајно и чисто ни са наше стране, пошто су Халкидон заиста прихватили и неки који су били несторијанци. Тек 100 година касније, Православна Црква је још ближе дефинисала свој Христолошки догмат не остављајући могућност за несторијанска тумачења Халкидонске вере.

Сликовито да се изразим, ситуација је била следећа:
10% десних екстремиста – монофизити
40% десних центриста – немонофизитски противници Халкидона
40% левих центриста – ненесторијански заговорници Халкидона
10% левих екстремиста – несторијанци

Дакле, по мени, главнина није била јеретичка, већ се није добро разумела. Maда, било је ту и неких других ствари које су проузроковале проблем..

Оно што је заправо била највећа трагедија, јесте различитост коришћења/разумевања истих богословских термина, конкретно речи «природа» и «ипостас». Православни исповедају две природе у Христу и једну ипостас. Дохалкидонци исповедају једну природу која је јединство две природе и једну ипостас. Обе заједнице исповедају да је Христос и Бог и човек у исто време. Обе заједнице исповедају да је Христос заправо оваплоћени Бог Логос. Али, они су мислили да ми исповедамо несторијанство због наше формулације (Христос у две природе), а ми њих оптуживали да исповедају монофизитство због њиховог изратза (Христос је једна оваплоћена природа Бога Логоса. Ствар је у томе што смо давали нагласак на друге ствари. Ми, православни, да је Христос и Бог и човек. Дохалкидонци су више инсистирали на томе да је Христос један субјекат, једна личност да је Христос заправо оваплоћени Бог Логос.

Плус, што је велику улогу у дефинитивном расколу Цркве имао и етнички моменат. Наиме и Копти и Сиријци и део Јермена се осећао угњетеним од стране царске власти Источног Римског Царства и тежили су независности.

Почетком 60их година 20.века почели су преговори са дохалкидонцима. И ствари су се сасвим лепо развијале до 1990. године када је потписана друга заједничка декларација којом се обе стране саглашавају да исповедају заправо исту веру, додуше описану другачијим формулацијама и предложени су конкретни кораци за уједињење.

Након тога преговори су стагнирали током деведесетих, због неких противљења које се јавило на обе стране.

Од 2000. године Руси преузимају иницијативу за поновно покретање преговора. Не знам докле се стигло. Али знам да све помесне Православне Цркве гаје одличне односе са дохалкидонцима. Иначе, на устоличењу патријарха Иринеја били су присутни и припадници Јерменске Апостолске Цркве и Индијске Православне Цркве.

Конкретно, у вези Индијске Православне Цркве, реч је о тзв Томиним хришћанима, потомцима оних хришћана које је крстио св.ап.Тома. У Индији постоје две дохалкидонске заједнице: једна која је аутономна у оквиру Сиријске Православне Цркве и друга која је прогласила аутокоефалију (непризнату од стране Сиријске Православне Цркве). Ова друга се званично зове још и «Индијска Православна Црква» и мислим да је о њој реч, када си ти у питању.
У Индији, поред две дохалкидонске заједнице, од Томиних хришћана постоје још и заједница Асирске Цркве Истока («несторијанци»), две унијатске верзије (унијати дохалкидонци и унијати несторијанци) и једна протестанстка верзија...

Ето...
Ту сам ако треба још нешто... ;)

Poslednja izmena:
Мислим да то већ знаш, али ипак да поновим: не би требао да се причестиш код њих, нити с њима да се молиш...

Без обзира на то, лично их сматрам браћом по вери. Пошто нисмо још у званичном јединству с њима, то остаје само моје лично мишљење и став.
Сматрам да међу нама нема догматских разлика, односно, чак и ако их има, оне су знатно мање него догматске разлике које имамо са римокатолицима (протестанте да и не помињем)

Прихватају Символ вере. Мислим да имају 7 светих тајни, знам да Копти користе свој календар који се углавном поклапа са Јулијанским итд...

Јермени, Сиријци и Индијци немају толико развијено иконопоштовање као Копти, Етиопљани и Еритрејци. То је првенствено последица традиције Антиохије, али и каснијег окружења (у доба арапских освајања и касније било је забрањено осликавање ликова у цркви)

Poslednja izmena:
Мислим да то већ знаш, али ипак да поновим: не би требао да се причестиш код њих, нити с њима да се молиш...

Без обзира на то, лично их сматрам браћом по вери. Пошто нисмо још у званичном јединству с њима, то остаје само моје лично мишљење и став.
Сматрам да међу нама нема догматских разлика, односно, чак и ако их има, оне су знатно мање него догматске разлике које имамо са римокатолицима (протестанте да и не помињем)

Прихватају Символ вере. Мислим да имају 7 светих тајни, знам да Копти користе свој календар који се углавном поклапа са Јулијанским итд...

Јермени, Сиријци и Индијци немају толико развијено иконопоштовање као Копти, Етиопљани и Еритрејци. То је првенствено последица традиције Антиохије, али и каснијег окружења (у доба арапских освајања и касније било је забрањено осликавање ликова у цркви)

највероватније ћу да уграбим мало времена их посетим сутра, па јављам, у сваком случају хвала на труду

Indian Orthodox Church

Активе не веруј де Сиситију.Он је обманут фалсификованим сајтовима.Ови у Индији нису никакви православци већ су најобичнији јеретици монофизити они су осуђени на четвртом и потоњим Светим Васељенским саборима.

Samo sam čekao kad će da se javi neko od ove dvojice da pljune i po indijskoj pravoslavnoj crkvi. Active: idi tamo i uveri se svojim očima i ušima.

E вала, да знаш...
Још се чудим што није раније скочио неко од дежурних "зилота-џедајa" да ми "дезинфикује" поруке :roll:

Да хоће иоле да укључе мозак, Самсон/Владана могао би и сам да оде на званичне сајтове неке од тих дохалкидонских Цркви и да види да ли лажем...

www.metroplit-bishoy.org

Ево, на пример, овај сајт. Човек је члан синода Коптске Православне Цркве, копредседник Комисије за дијалог Православне и Оријенталних Православних Цркви (дохалкидонске цркве)

Па, онда овај сајт
www.britishorthodox.org

затим
www.orthodoxunity.org
www.tasbeha.org
www.paulosmargregorios.info
http://www.orthodoxchristianity.net/forum/index.php?board=5.0
www.copticpope.org
www.copticchurch.net

Poslednja izmena:
E вала, да знаш...
Још се чудим што није раније скочио неко од дежурних "зилота-џедајa" да ми "дезинфикује" поруке :roll:

Да хоће иоле да укључе мозак, Самсон/Владана могао би и сам да оде на званичне сајтове неке од тих дохалкидонских Цркви и да види да ли лажем...

www.metroplit-bishoy.org

Ево, на пример, овај сајт. Човек је члан синода Коптске Православне Цркве, копредседник Комисије за дијалог Православне и Оријенталних Православних Цркви (дохалкидонске цркве)

Па, онда овај сајт
www.britishorthodox.org

затим
www.orthodoxunity.org
www.tasbeha.org
www.paulosmargregorios.info
http://www.orthodoxchristianity.net/forum/index.php?board=5.0
www.copticpope.org
www.copticchurch.net

Људи не посећујте те кривовтворене сајтове НИКАКО.

Што? Хоћеш ли да казниш све који посете? Или ћеш да ургираш да буду кажњени?
А ако већ нећеш да посете, зашто си цитирао целу поруку у којој су наведене адресе сајтова? Служиш се обрнутом логиком? Знаш да људи воле забрањено воће па их мамиш? Јеси ли ти ђаво, само прерушен? Хајде, кажи слободно, нећемо ти ништа...мало свете водице и биће ти боље...

Дај неке "правотворене" сајтове, молим те, пошто ови на званичним сајтовима не знају шта пишу и/или све лажу..
Немој нас држати у незнању...

п.с. хајде да погађам шта ћеш послати... следи овај линк http://orthodoxinfo.com/ecumenism/ea_mono.aspx
наравно, уколико пре тога нема нека беседа "оца" Акакија на задату тему...

Poslednja izmena:
Што? Хоћеш ли да казниш све који посете? Или ћеш да ургираш да буду кажњени?
А ако већ нећеш да посете, зашто си цитирао целу поруку у којој су наведене адресе сајтова? Служиш се обрнутом логиком? Знаш да људи воле забрањено воће па их мамиш? Јеси ли ти ђаво, само прерушен? Хајде, кажи слободно, нећемо ти ништа...мало свете водице и биће ти боље...

Слава Теби Боже надо моја и заштито!

Ко прећуткује истину чини исто као да Христа ставља у гроб... Није праведно и долично да благочестиви ћуте када се преступају закони Божји и када зли гледају да учине своју обману. Јер ћутање је издаја и одрицање од истине; то показују Претеча Господњи и храбри Макавеји, који су се ради мале заповести из Закона изложили смрти и нису издали ни најмање од Закона.”
+Свети Мелетије Антиохијски+

Слава Теби Боже надо моја и заштито!

Ко прећуткује истину чини исто као да Христа ставља у гроб... Није праведно и долично да благочестиви ћуте када се преступају закони Божји и када зли гледају да учине своју обману. Јер ћутање је издаја и одрицање од истине; то показују Претеча Господњи и храбри Макавеји, који су се ради мале заповести из Закона изложили смрти и нису издали ни најмање од Закона.”
+Свети Мелетије Антиохијски+

Нечастиви највише воли да цитира Библију и свете списе....то му је заштитни знак...тако заварава људе да је оно што није.
Да јесте оно што није, већ би у манастиру био и проводио време у молитви и богоугодном животу.
Али се он очигледно манастира боји и плаши. Очигледно му манастир дође као затвор и као казна...

Нечастиви највише воли да цитира Библију и свете списе....то му је заштитни знак...тако заварава људе да је оно што није.
Да јесте оно што није, већ би у манастиру био и проводио време у молитви и богоугодном животу.
Али се он очигледно манастира боји и плаши. Очигледно му манастир дође као затвор и као казна...

Слава Теби Боже наш Слава Теби.Како је лепо страдати за Свето име Твоје Христе Боже.

http://www.pouke.org/forum/index.php?topic=3073.100
http://forum.verujem.rs/index.php?topic=6550.0
http://forum.verujem.rs/index.php?topic=9830.0;
за оне који желе мало више информација..

Зато што их ти не желиш да читаш.Успут ово је моје последње обраћење теби.

Самсоне, хајде мало озбиљне приче, за промену... :)
Eво ти један подсетник, за почетак... има ту неких питања на која ниси одговорио..
http://forum.krstarica.com/showthread.php/258039-Koptska-Pravoslavna-religija...

Poslednja izmena:
Једна једноставна констатација: признају ли они свих 7 Васељенских Сабора? - не признају, самим тим нису православни. Онај ко хоће истину, лако ће све разумети. Да су хтели да прихвате истину, давно би је схватили. Ја желим сваком спасење, јер ако то Господ жели, како онда да ја не желим, а Он преко апостола Петра каже:
"Хоће Бог да се сви људи спасу и до познања истине дођу", али исто тако преко апостола Павла каже да "неће сви веру". Зато што не хтедоше да спознају истину, зато је и не спознаше и зато спасење не добише.
По светим оцима и најмање одступање од вере је јерес, а овде је чак у питању отворено одбацивање Васељенских Сабора, а то значи отворено и јасно одбацивање Духа Светога. Јер, светитељи саборе завршаваху речима: "Изволе се Духу Светоме и нама". А по речима Господњим, сваки грех (за који се човек покаје) опростиће се људима, осим хуле на Духа Светога, који се неће опростити ни у овом веку ни у будућем (ако се човек не покаје).
Толико. Укратко рекох ради користи онима који траже истину.

Једна једноставна констатација: признају ли они свих 7 Васељенских Сабора? - не признају, самим тим нису православни. Онај ко хоће истину, лако ће све разумети. Да су хтели да прихвате истину, давно би је схватили. Ја желим сваком спасење, јер ако то Господ жели, како онда да ја не желим, а Он преко апостола Петра каже:
"Хоће Бог да се сви људи спасу и до познања истине дођу", али исто тако преко апостола Павла каже да "неће сви веру". Зато што не хтедоше да спознају истину, зато је и не спознаше и зато спасење не добише.
По светим оцима и најмање одступање од вере је јерес, а овде је чак у питању отворено одбацивање Васељенских Сабора, а то значи отворено и јасно одбацивање Духа Светога. Јер, светитељи саборе завршаваху речима: "Изволе се Духу Светоме и нама". А по речима Господњим, сваки грех (за који се човек покаје) опростиће се људима, осим хуле на Духа Светога, који се неће опростити ни у овом веку ни у будућем (ако се човек не покаје).
Толико. Укратко рекох ради користи онима који траже истину.

Декларацијом из Шамбезија 1990. године, они наше 4-7 Васељенски саборе сматрају као помесне саборе Православне Цркве, при чему не истичу примедбе на учење тих сабора.
Посебно се у тој изјави истиче њихова приврженост богословљу 7.Васељенског Сабора...

п.с. Признају ли римокатолици свих седам Васељенских сабора? Чини ли их то православнима?

п.с2 Ево шта каже коптски митрополит Бишој (текст на енглеском је на линку који сам раније поставио)

Такође је јасно да Православно тумачење 4 потоња сабора Православних је идентично учењу Оријенталног Православља који је увек порицао и Несторијеву и Евтихову јерес. Две породице су позване да ојачају једна другу у својим напорима против јереси и да допуне једна другу као једно тело Исуса Христа Господа нашег и Спаситеља.

Позитиван одговор Оријенталних православаца на Праовославно тумачење (потоњих Васељенских сабора) исказан је кроз повлачење анатема против Православних Отаца и Сабора као и кроз узимање у обзир сваког позитивног елемента у учењу и актима потоња 4 Православна Сабора.

http://www.metroplit-bishoy.org/english/Dialogues.htm

Poslednja izmena:
8.тачка Декларације из Шамбезија

8. Both families accept the first three Ecumenical Councils, which form our common heritage. In relation to the four later Councils of the Orthodox Church, the Orthodox state that for them the above points 1-7 are the teachings also of the four later Councils of the Orthodox Church, while the Oriental Orthodox consider this statement of the Orthodox as their interpretation. With this understanding, the Oriental Orthodox respond to it positively.

In relation to the teaching of the Seventh Ecumenical Council of the Orthodox Church, the Oriental Orthodox agree that the theology and practice of the veneration of icons taught by that Council are in basic agreement with the teaching and practice of the Oriental Orthodox from ancient times, long before the convening of the Council, and that we have no disagreement in this regard.

http://www.orthodoxunity.org/state02.php

п.с. Признају ли римокатолици свих седам Васељенских сабора? Чини ли их то православнима?

Ко не признаје свих 7 Васељенских сабора, тај није православан. Међутим, то не значи да ко признаје свих 7 васељенских сабора, тај је аутоматски православан. Довољан услов да неко није православан је да не призна било шта из Светог Предања Цркве (нпр. Васељенске саборе), али признати свих 7 Васељенских сабора је потребан, али недовољан услов да би неко био православан. Потребно је признавати и све остало што Црква предаде било усмено било писмено (дакле и апостолски сабор и правила, и помесне саборе Православне Цркве и све што Црква догматски утврди и прописа, наравно и свето Писмо, подразумева се). Између осталог и Помесни сабор који је анатемисао римокатолицизам као јерес.

Декларацијом из Шамбезија 1990. године, они наше 4-7 Васељенски саборе сматрају као помесне саборе Православне Цркве, при чему не истичу примедбе на учење тих сабора.
Посебно се у тој изјави истиче њихова приврженост богословљу 7.Васељенског Сабора...

п.с2 Ево шта каже коптски митрополит Бишој (текст на енглеском је на линку који сам раније поставио)

Такође је јасно да Православно тумачење 4 потоња сабора Православних је идентично учењу Оријенталног Православља који је увек порицао и Несторијеву и Евтихову јерес. Две породице су позване да ојачају једна другу у својим напорима против јереси и да допуне једна другу као једно тело Исуса Христа Господа нашег и Спаситеља.

Позитиван одговор Оријенталних православаца на Праовославно тумачење (потоњих Васељенских сабора) исказан је кроз повлачење анатема против Православних Отаца и Сабора као и кроз узимање у обзир сваког позитивног елемента у учењу и актима потоња 4 Православна Сабора.

http://www.metroplit-bishoy.org/english/Dialogues.htm
Сама реченица: "Две породице су позване да ојачају једна другу у својим напорима против јереси и да допуне једна другу као једно тело Исуса Христа Господа нашег и Спаситеља" све говори. То је главни мото екуменизма: "Сви смо помало у заблуди, помало у истини и тежимо једној истини, једној цркви, једном телу". Обе те "породице" (и "православци" и оријентални "православци") које "митрополит" Бишој помиње су неправославне породице. Јер обе одричу 9. члан Символа вере којим православни исповедају Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву која је истинско тело Христово и истинска породица. Глава Цркве је Господ Бог, па пошто је Бог непогрешив самим тим је и Црква непогрешива. Она од почетка стоји у истини, јер она јесте сама Истина сједињена са анђелима и људима који за Њом иду. Зато је једини спас и "православцима" који отпадоше од Цркве 1924. године и оријенталним "православцима" који отпадоше од Цркве више од хиљаду година пре него отпадоше екуменисти да се покају и врате Цркви Божијој која и сад постоји и постојаће до краја света, јер је по обећању Господњем "ни врата ада (па ни овог свејеретичког) неће надвладати".
А докле је С"П"Ц и остало светско "православље" дошло у свом духовном општењу са непокајаним јеретицима, најбоље говори следећи линк:
http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv ekumenista/2_Sol_2-3.htm
Дакле, "истина", "црква" и "тело Христово" ка којој теже сви ти јеретици јесте Антихристова "истина", тј. лаж и јесте синагога Сатанина и јесте тело блуднице вавилонске како нам Откривење открива.
Дакле, сви који истински желе спасење треба да учине оно што су јеретици вековима и чинили кад су прелазили у Православље: покајање, одрицање од јереси, тј. њено анатемисање и чин присаједињења Цркви како свештено лице које присаједињује одреди.
Господ сваког човека прима у своје наручје ако се искрено покаје и покаже дела покајања док је на земљи, а после смрти нема покајања.

Обе те "породице" (и "православци" и оријентални "православци") које "митрополит" Бишој помиње су неправославне породице. .

A да! И ти си беше један од "истинских"...
Ништа онда...

п.с. стварно ме мука ухвати кад покушам да читам ваше сајбер проповеди... видиш једног, видео си их све...

Poslednja izmena:
A да! И ти си беше један од "истинских"...
Ништа онда...

п.с. стварно ме мука ухвати кад покушам да читам ваше сајбер проповеди... видиш једног, видео си их све...
Истински је од Истине. Истина није "Истина", па тако ни истински нису "истински".
Али, посведочих љубав и истину онима који их желе, а неки који не желе и Истину распеше. Нажалост, видиш ствари онаквим какве нису и рецимо моју љубав ка Истини погрешно схваташ као мој презир према теби и осталима који су на погрешном путу. Хришћани не презиру онога ко је у јереси, већ саму јерес, а јеретика жале, али га и оштро разобличавају ако је потребно да не би и други отишли том странпутицом. А било је и случајева тежих јеретика које су светитељи усмрћивали својом молитвом Богу. Ти исто можеш бити у Истини ако хоћеш, као што се, по речима светог апостола Павла, а некадашњег прогонитеља хришћана Савла, ономе ко у Њој стоји може десити да падне ако не пази.
Али, Господ ће нам свима судити по нашим делима. Савест наша ће нам у онај Дан сама говорити само онако како јесте - дакле, истински.
Слава Богу за све!

Back