У Србији све више страних радника. Суседна пекара месецима тражила радницу и није могла да нађе и сад ради девојка из Непала или Индије. Увек насмејана и баш је позитивна.
Лепо.
Лепо.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nema iole pristojnog konobara u ZG koji će raditi za 1000€, nema šanse da ga nađeš. Zato i rade neki tupavi klinci, možda studenti: nekidan ja u birtiji, reko daj Južnjačku a ovaj gleda, ja si mislim okej, daj mi Souhtern Comfort, ovaj i dalje gleda, ne znam jel imamo to, kako ste rekli da se zove? Onda ja do šanka, uprem prstom u prvi red na flašu, to je to frende, sad zapamti. Drugi dan isto, nije zapamtio.Konobar u puli ima preko 1000€ smestaj i hranu
Sad si me podsetio da pogledam slučaj MB jer znam da mu je ove godine oboren slučaj. Pratim hroniku pa znam. Da, osuđen na 5 god, ali Apelacioni oborio presudu i ide novo suđenje. Sve to traje skoro 12 god.<SPAM>
Тако је било и у антици. Ухватио је Александар Македонски једног гусара и питао га - "Зашто гусариш?". "Зато што имам само један брод! Да имам флоту, био бих освајач као и ти".
Довољно велики износ украденог штити од затвора. У њему су углавном ситне рибе пљуцкавице. Чак и када из пропагандних разлога ухапсе неког крупног, после му сви ми годинама отплаћујемо одштету.
Мислим да је редак изузетак Богићевић - отпао од жутих, а црни га из неког разлога нису прихватили.
</SPAM>
Али, да не буде само спам - И у Србији Индуси и Непалци пола плате шаљу кући, то знам преко пријатеља који је месар у угоститељској радњи, али га нисам питао како им је регулисан статус? У сваком случају, нико их не дира и поштују њихова верска опредељења - не раде са телетином. Прво су се споразумевали преко преводиоца на телефону, а онда су ипак научили основно из српског. Сви су задовољни њима, а делује да и њима одговара.
Imaju i zdravstveno i mirovinsko, to proizlazi iz Zakona o strancimaPogledajte prilog 1636379
Singhu je žao što nema priliku učiti hrvatski jezik. Naime, rečeno mu je da ode u školu stranih jezika koju bi sam morao platiti
Radnika iz azijskih zemalja sve je više na hrvatskim ulicama, a u Varaždinu se nalazi mala indijska zajednica. Strani radnici dolaze iz indijske države Pandžab te žive u kući koja je, navodi Varaždinski.hr, poznata po iznajmljivanju. Od njih, u Hrvatskoj je najduže Sukhwant Singh koji je u domovini radio kao učitelj razredne nastave. U Hrvatsku je stigao 2019. godine i nada se da će dovoljno uštedjeti za novi dom.
Zaposlio se u Velikom Bukovcu, a onda je prešao u tekstilnu tvornicu i ima plaću od 750 eura. Od toga obitelji mjesečno pošalje 400 eura. Osim oskudnog života, najviše se žali na useljeničku politiku, odnosno rigidno zakonodavstvo. Primjerice, petnaest dana nakon otkaza, strani radnik mora pronaći novi posao inače gubi radnu dozvolu.
Zbog kratkoročnih viza, vlasnici stranim radnicima ne žele dati stanove u trajniji najam. Također, Singhova supruga nije dobila vizu da ga posjeti. Singh procjenjuje da od deset hrvatskih poduzeća prosječno sedam namjerno ignorira zakonske odredbe i eksploatira svoje zaposlenike prekovremenim neplaćenim radom i drugim kršenjima radnih prava. Istaknuo je primjer jednog zemljaka kojem poslodavac nije isplatio plaću šest mjeseci.
Singhu je žao što nema priliku učiti hrvatski jezik. Naime, rečeno mu je da ode u školu stranih jezika koju bi sam morao platiti. “Gledaju nas kao strance, one koji su došli i koji će otići”, odgovorio je na pitanje kako ga Varaždinci doživljavaju. Napominje pritom kako tamo nisu doživljavali nikakve neugodnosti, no da se smatraju građanima drugoga reda.
https://www.vecernji.hr/vijesti/ind...j-obitelji-posalje-vise-od-pola-place-1812787
Nepalci i Indijci su jako poželjni u Hrvtaskoj. Naime oni tamo rade na cxrno - Hrvatska nema nikakve obaveze ka njima.
Niti zdravstveno niti socijalno a plaća je na ruke.
Tako hrvatski HDZ puni budžet i Hrvati se uopće ne bune kad čuju da dolaze sa Nepala ili iz Indije.
Sjetite se na početku kako su se bunili dok nisu shvatili o čemu je riječ i da im to ide u korist
Izgleda da su u Srbiji to shvatile i Narodne PAW Patrole tako da nakon Covid-19 nije zabeležena niti jedna narodna intervencija
Pa ko ih sisa idu nasi tako sezonujuNema iole pristojnog konobara u ZG koji će raditi za 1000€, nema šanse da ga nađeš. Zato i rade neki tupavi klinci, možda studenti: nekidan ja u birtiji, reko daj Južnjačku a ovaj gleda, ja si mislim okej, daj mi Souhtern Comfort, ovaj i dalje gleda, ne znam jel imamo to, kako ste rekli da se zove? Onda ja do šanka, uprem prstom u prvi red na flašu, to je to frende, sad zapamti. Drugi dan isto, nije zapamtio.
<SPAM>Sad si me podsetio da pogledam slučaj MB jer znam da mu je ove godine oboren slučaj. Pratim hroniku pa znam. Da, osuđen na 5 god, ali Apelacioni oborio presudu i ide novo suđenje. Sve to traje skoro 12 god.
Ne pratim džabe. Evo, bio je jedan čika koji je moćniji od MB. I, pre izvesnog vremena uhapse i njega i njegovog sina. Na prvom stepenu dobije robiju, ali Apelacioni obori presudu kao MB. Na novom suđenju opet robija, ali Apelacioni ga pravosnažno oslobodi i on je sad čist kao ruža, sa suncem u očima. Kažu da je posle toga sve to lepo naplatio, a kažu i da je kupio Sava centar tako da...<SPAM>
Трајаће у недоглед са овим судством! Не да није држао прсте у меду и лизао прсте, имао је најјача предузећа у Србији, упропастио их и то користио, али његов феномен је што је један од ретких који, из неког разлога, није прихваћен. Џаба пратиш, то је политичка, а не судска ствар.
Занимљиво је да његов стропоштај почиње куповином половине "Политике" од WAZ, за за њега ситне паре од око пет милиона евра, по директном наређењу рибљооког Душана Петровића за потребе жутих. Али, после тога, "друга је постала судија" и почиње његов "ход по мукама" коме се не види крај.
Сада је власник сто деведесет година новинарства у Србији ("Политика" плус "Новости") за ширу јавност анонимни Бобан Рајић и сви то прихватају као нешто нормално.
</SPAM>
Али, то није открио Индијац. То је наша брука.
S druge strane, meni je normalno da plati učenje jezika.Imaju i zdravstveno i mirovinsko, to proizlazi iz Zakona o strancima
https://www.zakon.hr/z/142/Zakon-o-strancima
Ali odlazak liječniku može biti problem jer dosta stranaca ne zna jezik (ni hrvatski ni engleski), a ne zna ni dati podatke o sebi, jesu li cijepljeni, jesu li alergični na neke lijekove, boluju li od kakvih bolesti što može dovesti do krivog liječenja.
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska...njih-nas-se-optuzuje-za-rasizam---876522.html
pojavili su se, sve je puno oglasa po stupovima ulične rasvjeteS druge strane, meni je normalno da plati učenje jezika.
Samo me čudi kako se još nisu pojavile neki brzi, jeftini i loši tečajevi "Hrvatski za Nepalce", ili jesu pa ne znam
Srce mi je puno kad vidim kako se broj Indijaca i Nepalaca povećava u Hrvatskoj @Jugoslav Čvarak
Kako ne shvataš poentu stranih gradjana na crno?Tesko da ima 750 evra jer sad u Hrvatskoj zakonski minimalac je 840 evra, 750 evra moze da ima mozda samo ako je neprijavljen i radi na crno (a sad vec malo teže da u fabrici radi neprijavljen).
Fine novce dobijate od EU i od rada NepalacaJedno površno mišljenje o stranim radnicima u RH:
Najbolje mišljenje imam o Filipincima, nevjerojatno su vrijedni. Ostali su svakakvi, i marljivi i lezilebovići, ali ovi, bez izuzetka, nema odmora za njih.
Eh sad, jel to ima veze s time šta su kršćani, nemam pojma.
Нигде у тексту не пише да раде на црно. Пише да имају радне дозволе.Nepalci i Indijci su jako poželjni u Hrvtaskoj. Naime oni tamo rade na cxrno - Hrvatska nema nikakve obaveze ka njima.
Tako hrvatski HDZ puni budžet i Hrvati se uopće ne bune kad čuju da dolaze sa Nepala ili iz Indije.
Sjetite se na početku kako su se bunili dok nisu shvatili o čemu je riječ i da im to ide u korist
Izgleda da su u Srbiji to shvatile i Narodne PAW Patrole tako da nakon Covid-19 nije zabeležena niti jedna narodna intervencija
Brate mili jel ti razlikuješ račun za grejanje od računa iz IDEA-e?Нигде у тексту не пише да раде на црно. Пише да имају радне дозволе.
Зашто измишљаш лажи, Господине Стојков?
Brate mili jel ti razlikuješ račun za grejanje od računa iz MAXI-ja?
Kakve veze ima radna dozvola sa ugovorom o radu?
@Alter_Ego_
Jel sad bar malo shvataš zašto će Vučić vlada doživotno?
Molimo se obratiti redakciji čiji sam tekst kopirao.Има.
Ако у року од 15 дана не закључи уговор о раду, губи радну дозволу.
Тако пише у уводном посту.
Pogledajte prilog 1636379
Singhu je žao što nema priliku učiti hrvatski jezik. Naime, rečeno mu je da ode u školu stranih jezika koju bi sam morao platiti
Radnika iz azijskih zemalja sve je više na hrvatskim ulicama, a u Varaždinu se nalazi mala indijska zajednica. Strani radnici dolaze iz indijske države Pandžab te žive u kući koja je, navodi Varaždinski.hr, poznata po iznajmljivanju. Od njih, u Hrvatskoj je najduže Sukhwant Singh koji je u domovini radio kao učitelj razredne nastave. U Hrvatsku je stigao 2019. godine i nada se da će dovoljno uštedjeti za novi dom.
Zaposlio se u Velikom Bukovcu, a onda je prešao u tekstilnu tvornicu i ima plaću od 750 eura. Od toga obitelji mjesečno pošalje 400 eura. Osim oskudnog života, najviše se žali na useljeničku politiku, odnosno rigidno zakonodavstvo. Primjerice, petnaest dana nakon otkaza, strani radnik mora pronaći novi posao inače gubi radnu dozvolu.
Zbog kratkoročnih viza, vlasnici stranim radnicima ne žele dati stanove u trajniji najam. Također, Singhova supruga nije dobila vizu da ga posjeti. Singh procjenjuje da od deset hrvatskih poduzeća prosječno sedam namjerno ignorira zakonske odredbe i eksploatira svoje zaposlenike prekovremenim neplaćenim radom i drugim kršenjima radnih prava. Istaknuo je primjer jednog zemljaka kojem poslodavac nije isplatio plaću šest mjeseci.
Singhu je žao što nema priliku učiti hrvatski jezik. Naime, rečeno mu je da ode u školu stranih jezika koju bi sam morao platiti. “Gledaju nas kao strance, one koji su došli i koji će otići”, odgovorio je na pitanje kako ga Varaždinci doživljavaju. Napominje pritom kako tamo nisu doživljavali nikakve neugodnosti, no da se smatraju građanima drugoga reda.
https://www.vecernji.hr/vijesti/ind...j-obitelji-posalje-vise-od-pola-place-1812787
Nepalci i Indijci su jako poželjni u Hrvtaskoj. Naime oni tamo rade na cxrno - Hrvatska nema nikakve obaveze ka njima.
Bez brige, neće niti to dugo... državna kasa puni se od poreza i doprinosa koje uplaćuju radnici.. što više jeftine radne snage veći su i troškovi za zdravstveno a u kasu se uplaćuje vrlo malo. Neće stalno biti niti love iz EU... a tek kada dođu nove generacije malo tamnije nacije ma ludiloEkonomsko postignuće za Nobela. HDZ našao nišu kako da parazitira na račun azijske sirotinje jer su svoje sugrađanje protjerali iz zemlje.
Njihova mladunčad bogati se na tuđoj nesreći.
Sve što zarade neka potroše na lijekove a lijeka da im ne bude.