Incognito pomozi mi ponovo

• Začetnik teme Začetnik teme ZeeN
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Z

ZeeN

Gost
Juci se me spasao(linux sam instalirao od kad sam ga dobio jedno 40 puta a imam ga vec nekih 3o dana),X server nisam znao da podesim ali uz tvoju veliku pomoc uspeo sam i to da odradima sad drugo pitanje gde se instalira modem.

Pa koliko ja znam ti ne mozes iz Linuxa direktno da vidis Windwos participiciju, ali ako imas FAT32 udji u command shell i kucaj..

mount -t fat32 /dev/hda? /mnt/fat32_drive

tamo gde je "?" naravno broj tvog hda.. e sad ne znam jel tacna komanda ko zna bolje neka me ispravi ali mislim da bi ovako trebalo..

E sad, a ako je NTFS onda cu da citiram Incognita, sa jednog od topica ispod kog si mogao da procitas da si se potrudio al posto te mrzi da pogledas malo.. evo..

Incognito:
Problem sa NTFS particijama je sto njihovu strukturu Microsoft menja non-stop (iz nekog razloga), a odlucno odbija da objavi strukturu istih...

Zato NTFS nije standardna opcija linux-a, sto zasigurno ne znaci da se ne moze procitati iz istog... Recimo, Mandrake 9.x distribucije dolaze sa kernelom podesenim za citanje i NTFS particija. Sto se RH-a tice, moraces malo vise da se poigras...

Prvo moras da rekompajliras kernel da ukljuci i NTFS module. Predpostavljam da ces koristiti opciju xconfig (zbog grafickog okruzenja), pa evo ti kako to brzo odraditi:

raspakuj kernel (to vec zavisi od arhive koju si skinuo)

make xconfig

Samo nadji NTFS modul, i ukljuci ga... A onda standardna procedura:

make dep
make clean
make bzImage
make modules
make modules_install
make install

i to je sve... mozes podesiti GRUB/LILO loader (zavisi koji koristis) za novi kernel, ili da ti novi startuje samo kad ti zatreba NTFS podrska...

Naravno, kernel-dependant module ces morati da rekompajliras (mnogi drajveri i sl.) nakon toga...

Resetuj, podigni kernel sa NTFS podrskom, i onda standardni:

mount -t ntfs /dev/hda2 /mnt/ntfs_drive

i to je to... /dev/hda2 bi bila tvoja NTFS particija u ovom slucaju, a /mnt/ntfs_drive direktorijum gde hoces da je mount-ujes...

Srecno...

Malko je SisaDaPimp pogresio temu, ali nema veze...

Sto se modema tice, zavisi koji modem imas... Gadno ce biti ako imas tzv. winmodem (HCF/HSF/AIF i ostali softverski modemi)... Onda ti je potreban specijalan drajver...

E sad, drajvere je tesko naci... Sto se Conexant (ex Rockwell) modema tice, dakle HCF/HSF modemi, http://www.linuxant.com ... Doduse, drajveri kostaju (mada vrede)...

Sto se ostalih modema tice (mahom baziranih na motorolinim i intelovim cipovima), na Luscent-ovom sajtu imas linux drajvere za njihove modeme (to ce ti resiti problem sa vecinom Luscent/Agere modemima), a za ostale, pogledaj http://www.linmodems.org/

Ako imas hardverski (non-controlerless modem), ili eksterni modem, u zavisnosti od COM porta na kome je, koristices kao modem: /dev/ttyS0 (COM1), /dev/ttyS1 (COM2), /dev/ttyS2 (COM3), /dev/ttyS3 (COM4) itd.

Poz.

Back