Imperija Karić: Od harmonike do ofšora u 40 burnih godina

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.651
У списак имовине заборавили да убаце салату и празилук који им никада нису ни престали да извиру из подножја леђа

Него, интересантан закључак на крају: Колација са СНС

Мало по мало па се на западу боцне по бароници од сајмишта. Тако било са свим бившим (не)послушницима пре него су скончали у ружном делу историје

Imperija Karić: Od harmonike do ofšora u 40 burnih godina


Više od četiri decenije biznis uspona kosovske porodice Karić ne bi bilo moguće opisati u jednom tekstu, ali jedno je sigurno: njihova sudbina bila je turbulentnija i od burnih vremena u kojima su biznis doveli do vrhunca.

U fokus Kariće vraća tekst “Euobserver”-a, koji je objavio da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ima porodične veze sa najmanje dve firme na Kipru, dok Evropska unija priprema istragu sa tokovima njegovog novca. U pitanju su dve kiparske kompanije “Eastleigh Trading” i “Dana Holding”, a ova druga se dovodi u vezu sa poznatom srpskom porodicom Karić.

Nikoga ta informacija ne bi trebalo da iznenadi: o svojoj bliskosti sa beloruskim režimom Karići su otvoreno govorili više puta. A kako je sve počelo?

Rani radovi i link sa Miloševićem

Kako se navodi u tekstu nedeljnika “Vreme”, Karići su počeli kao siromašna deca.

"Po zaničnoj verziji sviranje u porodičnom orkestru Plave zvezde (Dragomir je jednom ispričao da je naziv inspirisan “nebom iznad Peći”), Sreten i Bogoljub otvorili su servis precizne mehanike Tehničar, dok je Zoran registrovao fotografsku radnju. Ipak, kako su pre svega zahvaljujući muziciranju uspeli da nešto i prištede, u garaži su 20. januara 1979. pustili u rad radionicu “čiji se mašinski park sastojao od dva polovna struga i jedne mašine za sito-štampu”. Prema istoj toj zvaničnoj verziji, firma je registrovana kao Kosovouniverzum, a ostatak puta ka uspehu već je istorija”, navodi se u tekstu"

Uspon imperije tokom 90-ih neizbežno je skopčan sa režimom Slobodana Miloševića – bez tog linka bio ni nemoguć.

“Bezbrojne su teze o tome kako je Milošević zapravo pomogao Karićima, a kako oni njemu, ali su Karići ostali uporni u tvrdnji da su bili “dobri sa svima”, kao i da, kako je to Bogoljub formulisao, “vlast može svakoga da savije, kao prase u plehu, i da ga ispeče u furuni”. U furuni ili bez nje, Karići su famozne “godine raspleta” završili s milionima kojima se pravi broj ne zna, s firmama koje se bave svim zamislivim i nezamislivim delatnostima, s imovinom na svim stranama sveta. Od Peći i šerbeta sa hlebom, pa do te tačke, put je verovatno bio više nego živopisan”.

Šta sve imaju?

Pobrojati sve investicije bilo bi nezahvalno, jer se imperija širti u različitim pravcima.

Iako su imali (ili i dalje imaju) i biznise u agraru, finansijama i trgovini, u srpskoj javnosti poslednjih godina najpoznatiji su po građevinskom biznisu u Belorusiji. Poznati su od ranije i po BK Univerzitetu i BK TV. Pomenuti univerzitet bio je, kako se smatra, prvi privatni u Srbiji, a prodat je 2008. godine.

BK TV, televizijska stanica koja je vrhunac dosegla u ranim dvehiljaditim godinama, i danas (prema svedočenjima gledalaca i zaposlenih) predstavlja primer dobrog obavljenog medijskog posla i biznisa, ali ju je stigla sudbina pećke porodice. “Pad”, premda privremen, počeo je sa aferom “Mobtel”.

Slučaj “Mobtel”

Kako piše CINS, “Mobtel”, svojevremeno najveći telekomunikacioni operater u Srbiji, nastao je 1994. godine, ugovorom PTT Srbija i sistema Braća Karić – BK Trade iz Moskve. Ruska firma je bila većinski vlasnik, dok je država imala 49%. “Drama” počinje 2005. godine, kada je Vlada donela zaključak kojim je naložila oduzimanje licence Mobtelu, kao i pozivnih kodova 061, 062 i 063, a nakon što je Mobtel, prema pisanju medija, bez znanja PTT Srbija, ugovorio posao sa kosovskim Mobikosom, u vlasništvu Ekrema Luke.


“Dva beogradska tužilaštva istraživala su poslovanje Mobtela. Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je juna 2006. istragu zbog sumnje da je vrednost opreme unete u Mobtel, kao Karićeva investicija, fiktivno uvećana, ali i zbog sumnje da je novac iz Mobtela izvlačen na račune firmi porodice Karić. Tužilaštvo je u decembru 2016. odustalo od istrage usled nedostatka dokaza o izvlačenju novca, dok je u delu istrage koji se odnosio na sumnje na fiktivno uvećanje kapitala, veštačenjem utvrđeno da nije bilo krivičnog dela. Drugu istragu o poslovanju Mobtela započelo je beogradsko Više tužilaštvo, u januaru 2006. Tužilaštvo je optužnicu podiglo 2010. godine, tri godine kasnije ju je prekvalifikovalo, ali ona nikada nije potvrđena pred sudom. Krivično gonjenje Bogoljuba Karića u ovom slučaju okončano je 28. januara 2016, kada je sud doneo rešenje o obustavi zbog nastupanja zastarelosti”, navodi se u istraživanju.

Bogoljub Karić je početkom 2006. godine otišao iz Srbije u Rusiju, a vratio se nakon što su obustavljene obe istrage.

karic-lukasenvko-2-1024x766.jpg
Foto:promo BK
Koalicija sa SNS

Od povratka u Srbiju, Karići i njihov “Pokret snaga Srbije” blisko sarađuju sa Srpskom naprednom strankom, sa kojom su i u političkoj koaliciji. Pomenuta saradnja donedavno je tekla bez poteškoća, a imperija karić najavljivala je i početak radova na projektima izgradnje stanova pa i “tesla grada” u Beogradu.

Nedavno je, međutim, podrška Srbije Deklaraciji Evropske unije o predsedničkim izborima u Belorusiji, kojom se osuđuje nasilje tamošnjih vlasti prema demonstrantima, a izbori ocenjuju kao nefer, blago uzdrmala odnose.

Zahvaljujući lično Lukašenkovom angažovanju, kako su govorili i Bogoljub Karić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nikao je i “Minsk World” ili Karić grad, jedan od najvećih građevinskih poduhvata u Evropi koji se prostire na tri miliona kvadratnih metara.
 

Bornemisa

Ističe se
Poruka
2.721
Kad god sam napisao istinu o svim karicima od Velebita do Sar - planine svi Dinarci su se nasli uvredeni. Nisam ja kriv sto ih je jovan ducic opisujuci Hrvate sve opisao, nevezano za trenutno nacionalno izjasnjavanje.
Izvinjavam se umesto Dinarci trebalo je napisati dinaroidi, malim slovom. Posto na ovom forumu pismo na srpskom jeziku, dinarcima ih nazivaju Purgeri koje su takode okupirali.
 

C0NSIGLIERI

Buduća legenda
Poruka
38.083
Да су свирали клавир кад је требало, вероватно данас не би били тајкуни чобанског порекла, већ само чобани.

Овако кренули са 'армоником, коју прост свет лакше капира и намлатили се пара.
Sve je to ista banda.
Karici su problem jer nisu hteli da plate harač novoj vlasti.
Videli smo kako je platio Miskovic i sad je sve u redu. Platio je i Djilas zato je na slobodi.
Sutra ce da plati i Andrej novom kabadahiji.
Srbi, da ih nema trebalo bi ih izmisliti, da pametniji uce kako ne treba.
 

Rayela

Legenda
Poruka
71.821
Да су свирали клавир кад је требало, вероватно данас не би били тајкуни чобанског порекла, већ само чобани.

Овако кренули са 'армоником, коју прост свет лакше капира и намлатили се пара.

(Vreme 438 @ 1999)
Plafoni Bogoljuba Karića

Bogoljub Karić, biznismen ovdašnji - tek posle priče koja sledi postao je ministar u vladi Srbije - odlučio je sredinom prošle godine da oslika 75 kvadratnih metara plafona u jednoj prostoriji svoje kuće na Dedinju, na Bulevaru mira. U tom cilju stupio je u kontakt sa Vojislavom Todorić, diplomiranim konzervatorom-restauratorom iz Beograda. Na licu mesta, početkom jula prošle godine, dogovoreno je da Vojislava Todorić napravi idejno rešenje za oslikavanje tri (od ukupno sedam) plafonske kasete pa, ako se vlasniku dopadne, da potpiše ugovor o poslu.

TEME I REŠENJA: Želja naručioca je bila da se na plafonu prikažu zidanje Pećke patrijaršije, seoba Srba sa Kosova i nešto na temu muzika u Srbiji. Preostala četiri polja trebalo je da zauzmu slike na temu porodica, nauka, zanatstvo i stočarstvo u Srbiji, i anđeli.

"Uradila sam idejno rešenje", kaže Vojislava Todorić, "ali mi je g. Dimitrijević rekao da napravim novo jer, rekao je: ´Ovo se njima baš ne sviđa´. Uradila sam drugo idejno rešenje, koje im se takođe nije svidelo. Treće idejno rešenje postavljeno je na plafon, i zajednički smo zaključili da to što je g. Bogoljub Karić zahtevao od mene jednostavno ne može da stoji na plafonu. Hoće figure koje lebde u vazduhu, a ono što je g. Karić iz knjige meni pokazao da obradim - jednostavno nije izgledalo lepo na plafonu. E, onda sam uradila četvrto idejno rešenje, pri čemu sam konsultovala g. Bogoljuba Karića: složili smo se da je to to, uz njegovu primedbu da to što radim ne bude kopija, nego da bude u duhu Mikelanđela i onako kako ja vidim, ali i njima da se svidi. Rekli su: ´U redu, Vojislava, sedi i radi´."

Među zahtevima je bio i onaj da slike budu trajne i da se mogu prati, što znači da na plafonu nije moglo biti bojom nepokrivenih površina. Predlog da se radi tehnikom al fresco - nanošenjem boje na svež malter - otpao je zbog plafona od gipsanih ploča koje ne mogu da prihvate malter. Al secco je prihvaćen, "ali da bude lepo".


...tekst je duzi, koga zanima neka izvoli:
https://www.vreme.com/arhiva_html/438/15.html


PERIPETIJE: "Gospođa Milanka i gospodin Bogoljub Karić su posle prvog dogovora došli dva puta da vide šta radim i to im se svidelo." Osim što je gospođa Karić pitala zašto Patrijaršija nema tri kupole i, uprkos objašnjenju da je to zbog perspektive, insistirala da se sve tri vide.
 

Bornemisa

Ističe se
Poruka
2.721
(Vreme 438 @ 1999)
Plafoni Bogoljuba Karića

Bogoljub Karić, biznismen ovdašnji - tek posle priče koja sledi postao je ministar u vladi Srbije - odlučio je sredinom prošle godine da oslika 75 kvadratnih metara plafona u jednoj prostoriji svoje kuće na Dedinju, na Bulevaru mira. U tom cilju stupio je u kontakt sa Vojislavom Todorić, diplomiranim konzervatorom-restauratorom iz Beograda. Na licu mesta, početkom jula prošle godine, dogovoreno je da Vojislava Todorić napravi idejno rešenje za oslikavanje tri (od ukupno sedam) plafonske kasete pa, ako se vlasniku dopadne, da potpiše ugovor o poslu.

TEME I REŠENJA: Želja naručioca je bila da se na plafonu prikažu zidanje Pećke patrijaršije, seoba Srba sa Kosova i nešto na temu muzika u Srbiji. Preostala četiri polja trebalo je da zauzmu slike na temu porodica, nauka, zanatstvo i stočarstvo u Srbiji, i anđeli.

"Uradila sam idejno rešenje", kaže Vojislava Todorić, "ali mi je g. Dimitrijević rekao da napravim novo jer, rekao je: ´Ovo se njima baš ne sviđa´. Uradila sam drugo idejno rešenje, koje im se takođe nije svidelo. Treće idejno rešenje postavljeno je na plafon, i zajednički smo zaključili da to što je g. Bogoljub Karić zahtevao od mene jednostavno ne može da stoji na plafonu. Hoće figure koje lebde u vazduhu, a ono što je g. Karić iz knjige meni pokazao da obradim - jednostavno nije izgledalo lepo na plafonu. E, onda sam uradila četvrto idejno rešenje, pri čemu sam konsultovala g. Bogoljuba Karića: složili smo se da je to to, uz njegovu primedbu da to što radim ne bude kopija, nego da bude u duhu Mikelanđela i onako kako ja vidim, ali i njima da se svidi. Rekli su: ´U redu, Vojislava, sedi i radi´."

Među zahtevima je bio i onaj da slike budu trajne i da se mogu prati, što znači da na plafonu nije moglo biti bojom nepokrivenih površina. Predlog da se radi tehnikom al fresco - nanošenjem boje na svež malter - otpao je zbog plafona od gipsanih ploča koje ne mogu da prihvate malter. Al secco je prihvaćen, "ali da bude lepo".


...tekst je duzi, koga zanima neka izvoli:
https://www.vreme.com/arhiva_html/438/15.html


PERIPETIJE: "Gospođa Milanka i gospodin Bogoljub Karić su posle prvog dogovora došli dva puta da vide šta radim i to im se svidelo." Osim što je gospođa Karić pitala zašto Patrijaršija nema tri kupole i, uprkos objašnjenju da je to zbog perspektive, insistirala da se sve tri vide.
Sta si ocekivati od kosovskih cigana? Najverovatnije su postavili pitanje da li je Mikeladelo radio prema fotografiji, koje trebaju oni da nabave, da li i kako da se slikaju?
 

Cosmopolite

Stara legenda
Poruka
87.054
Nije mogao stotine miliona evra ali znam da su se neki vrlo brzo obogatili baveći se tim poslom sedamdesetih i osamdesetih.Ako je bio klikeraš...
Kako je to moguće u komunizmu koga pljuhes na sva usta i kažeš da je Juga bila siromašna?
Pre bi se reklo da ga je tvoj Sloba uzdigao.
Zajebi priču oko Mobtela, to bez države nije moglo da prodje kao ni Zemunski klan npr.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.