Ode ti daleko od teme... mozda da pogledas dokumentarce pa onda da diskutujemo.
Dokumentarce sam pogledala... Sve, od prvog do poslednjeg. .. Inace, nemam obicaj da komentarisem napamet.
Aboridzini prije 40 godina, isto kao i danas, nisu uopste bili dio drustva niti su pripadali bilo kakvom sloju.
U Sidneju, gde zivim ima dosta Aboridzina, a bilo ih je i u vreme kada su moji bivsi domacini dosli u Australiju (pre vise od 40 godina). Mahom su skoncentrisani na Redfernu, koji je zbog toga ozloglasen. Vecina ih zivi u drzavnim stanovima.
Kada smo tek dosli, nasi domacini su nas upozoravali da ne odlazimo tamo, jer nam se moze "svasta" desiti. Naravno, nikada nismo ddoziveli ni najmanju neprijatnost od njih, a kada smo ih malo bolje ispitali, ispostavilo se da nisu ni oni, nego da jednostavno imaju predrasude.
A to sto kazes da nisu pripadali nikakvom sloju je cista besmislica..Pripadili su Aboridzinima, postojali su i to je dovoljno.
Svako poredjenje Srbije sa Australijom je bespredmetno jer imamo jako razlicitu istoriju, kulturu, drustveno uredjenje, mentalitet, standard, sistem vrijednosti itd.
Vidis, i oko toga imam drugaciji stav! Kada sam dosla u Australiju, krenula sam na casove engleskog, a klupu sam delila sa Kinezima, Filipincima, Indijcima, Bangladesanima, Afrikancima i sl. E to je drugacija kultura! I to totalno! Oni siroti nisu znali ni gde su, niti sta ih je snaslo, dok je meni jedini "problem" bio sto se ne izvinjavam previse, niti me zanima da se uvlacim nekom zarad postizanja ciljeva (to je jedna od stvari koje Oziji zameraju Evropljanima). I molim te, nemoj se hvatati za kriket i radgbi, posto to nije kultura, to je cirkus, kao i nas fudbal, kosarka, teniis, kao i sve ostalo sto je stvoreno
za odvracanje paznje javnosti od stvarnih problema i nekih vrlo neobicnih dogadjaja
.
Kako nas Oziji dozivljavaju nema veze sa individualnim uspjehom ili neuspjehom, vec vise sa kolektivnim stavom nacije, koji su naravno izgradili mediji, kao npr. kako smo mi nekad dozivljavali neke nacije kao inferiorne, npr. Rumune i sl.
Kako ce te neko dozivljavati zavisi samo i i iskljucivo od toga kako se ti postavis! Mogu ljudi prvih pet minuta opstenja s tobom bazirati na predrasudama, ali vec sestog minua ce tvoj stav, tvoj sarm, tvoja pojava da razbije tu predrasudu!
I opet da se vratimo na Srbiju i poredjenje sa Australijom, posto je to poredjenje svakako moguce i nije ni malo nerealno. I u Srbiji i danas imas ljude koji sikcu na Hrvate, Muslimane, Albance, Madjare, Rumune, Rusine, Gorance, Rome i sve ostale ne Srbe, a i Srbe koji nemaju odgovarajuce geografsko poreklo. Sta vise, monogo je takvih, ali eto bas ni jedan moj pirijatelj nije takav. Tako i ovde.. Ne znam, valjda privlacis lose ljude...
BTW, moj utisak je da se u Ozu brzo snalaze samo oni koji su dosli sa dosta para, a mi ostali...
Ne znam sta ti podrazumevas pod snalazenjem - kucu sa bazanem na Mosmanu, BMW X5, pun plakar Valentino haljina i Manolo cipela?
Naci posao kakav si oduvek zeleo da radis, na kojem imas odlicne uslove i od kojeg mozes da zivis i ustedis, meni zvuci sasvim dobro snadjeno, a za to nisu potrebne pare, nije potrebno cak ni Bog zna kakvo obrazovanje, nego samo i iskljucivo znanje i samopouzdanje, koji ce te dovesti do toga da zakucas i koje ce te uvesti unutra, kada ti se vrata otvore.