Често се срећемо са новим изразима које раније нисмо употребљавали.
Колико је ова промена оправдана или неопходна?
Колико је ова промена оправдана или неопходна?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ДаDobro, izraz ''sekretarica'' koristimo odavno. Treba videti šta zvuči lepo, a šta ne. Recimo ko je još učiteljicu nazivao ''gospođo učitelj''? Glupo zvuči, zar ne?
Слажем се. Обе речи које си навео делују неприродно. Библиотекарка, директорка и томе слично су ми скроз на месту.Nemam ništa protiv rodne senzitivnosti ako ne ide na uštrb jezika. A meni riječi kao "psihološkinja" ili "sociološkinja" baš djeluju neprirodno i ružno.
Pravnica treba da se upozna sa novim zakonom.Да
Правница се изразила са правног аспекта који препознаје само термин "секретар"
Не знам колико се остала занимања уклапају баш у то што кажеш, шта звучи лепо а шта рогобатно и на силу уведено
Nemam ništa protiv rodne senzitivnosti ako ne ide na uštrb jezika. A meni riječi kao "psihološkinja" ili "sociološkinja" baš djeluju neprirodno i ružno.
Zato što niste/nismo navikli.Слажем се. Обе речи које си навео делују неприродно. Библиотекарка, директорка и томе слично су ми скроз на месту.
I ne postoji u srpskom jeziku psihološkinja, pilotkinja, borkinja, golmanica, bekica, centarhalfovica, ... kad smo kod pravopisaTESLA JE SRBIN
KRSTARICA JE SRPSKI FORUM
JA SAM SRBIN IZ CRNE GORE
NE PISE SE PODFORUM NEGO POTFORUM
Zato što niste/nismo navikli.
Na sekretarica, bibliotekarka, direktorka, doktorka jeste/jesmo, uobičajeno je.
Интересантно је да ми је секретар наше школе, Марија, на моју опаску "секретарица" скренула пажњу да у Праву, њено место нема род, већ је свако "секретар школе" без обзира на пол.
Ili, blaze receno, neadekvatan.Sekretar je osoba koja se bavi pravnim pitanjima jedne ustanove ili organizacije.
Sekretarica je osoba ženskog pola koja u ime direktora, šefa, političara "diže" slušalicu, nosi mu papire, podseća ga na obaveze zapisane u rokovniku, donosi mu kafu i viski.
Prema tome, izraz sekretarica je za jednu pravnicu čista uvreda.
Pa naravno.Ili, blaze receno, neadekvatan.
Jedino sto su nekada posedovale vise... potrebnih znanjaPa naravno.
Sekretarica je izraz koji se odomaćio u vreme socijalizma kad je svaki direktorčić imao po jednu sekretaricu zaposlenu po partijskoj liniji.
Uhlebljenje familije ili švalerki.![]()