Imena andjela

Свети Сисоје учио је монахе: „Ма како искушење да се догоди човеку, човек треба да се преда вољи Божјој и да призна, да се искушење догодило због греха његових. Ако ли се што добро догоди, треба говорити да се догодило по промислу Божјем."[3] Монах питао Сисоја: „како ћу угодити Богу и спасти се?" Светитељ одговори: „ако желиш угодити Богу, иступи из света, одели се од земље, остави твар, приступи ка Творцу, сједини се с Богом молитвом и плачем, и наћи ћеш покој у овом веку и у оном." Монах питао Сисоја: како достићи смерност?" Светитељ одговори: „Када се неко извежба да признаје свакога човека бољим од себе, тиме задобија смерност." Амон се жалио Сисоју, како не може да упамти прочитане мудре изреке, да би их могао поновити у разговору с људима. Светитељ му одговори: „То није нужно. Нужно је задобити чистоту ума и говорити из те чистоте положивши наду на Бога."[4]

Sve da su hebrejska imena prevodjena na druge evropske jezike a posle ih mi doradjivali, Sisoje mi baš najupečatljiviji.

Zamišljam scenu...
Skupio se Sveti Sinod pa prekrštava imena
A onda naidju na hebrejsko ime koje kod nas nikako ne biva...
I onda se neki od Otaca reši da ga nazove SISOJE :heart:

Imena dolaze iz semitskih jezika, samo što su neka prilagođena za naše govorno područje.
A zašto nema japanskih ili kineskih naziva koji su nama poznati, jednostavno, nemaju takav koncept i nisu imali utjecaj na našu kulturu...

Zasto andjeli imaju evropska imena a ne japanska, kineska, arapska?
mihailo
rafailo
gavrilo
urilo

itd itd..
Sva ta imeba su malo evropski izokrenuta a nisu evropska.

Na primer:

(mi-ka-el) hebrejski

U prevodu, ko je kao Bog.
Niko se u Evropi tako ne zove ko je kao Bog

GavriEl.
U prevodu: Bog je moja snaga.
Niko se ne zove Bog je moja snaga.

Itd.

Anđeli imaju "evropska" imena jer su ti nazivi stigli kroz tradiciju judaizma, hrišćanstva i islama, a ne iz japanskih, kineskih ili drugih azijskih kulturnih konteksta.

Ali ako jedni tvrde da je njihov Bog jedini pravi, onda je taj Bog napravio i ove druge, zar ne?

Kako onda imena tih nedostaju?

To je ono o cemu pricam..da je besmisleno tvrditi da je samo njihov Bog pravi..Svi Bogovi su pravi, odnosno sve je to isti jedan Bog samo procesuiran kroz razlicite lokalne obicaje, kulturu, podnevlje i prilagodjavan vecini naroda na tom podnevlju.

Ali ako jedni tvrde da je njihov Bog jedini pravi, onda je taj Bog napravio i ove druge, zar ne?

To je ono o cemu pricam..da je besmisleno tvrditi da je samo njihov Bog pravi..Svi Bogovi su pravi, odnosno sve je to isti jedan Bog samo procesuiran kroz razlicite lokalne obicaje, kulturu, podnevlje i prilagodjavan vecini naroda na tom podnevlju.

Iako se anđeli tradicionalno pojavljuju s imenima iz abrahamskih religija, to ne znači da je Bog isključivo prisutan samo u tim tradicijama. Anđeli i slična bića mogu postojati u svim kulturama pod različitim imenima i oblicima, a razlike u imenima odražavaju kulturne i povijesne specifičnosti tih religija i naroda.

Ako je Bog pravi zivi Bog onda ces stupiti sa njime u duhovni kontakt.
Ako neko ili nesto nije Bog, onda ne mozes imati kontakt sa time.

Vera nije kako zamisljas, eto verujem pa sta bude
To je onda sujeverje.

Jeremija 24,7Jer ću im dati srce da me poznadu da sam ja Gospod, i biće mi narod i ja ću im biti Bog, jer će se obratiti k meni svijem srcem svojim.
Jeremija 29,13I tražićete me, i naći ćete me, kad me potražite svijem srcem svojim.
5. Mojsijeva 4,28I služićete ondje bogovima koje su načinile ruke čovječije, od drveta i od kamena, koji ne vide ni čuju, niti jedu ni mirišu.
5. Mojsijeva 4,29Ali ako i ondje potražiš Gospoda Boga svojega, naći ćeš ga, ako ga potražiš svijem srcem svojim i svom dušom svojom.

Да, Бог је створио и демоне. Наравно не у тој форми већ као анђеле а они су касније својевољно отпали од Бога.

Да, Бог је створио и демоне. Наравно не у тој форми већ као анђеле а они су касније својевољно отпали од Бога.
Aj mi objasni kako i zašto ih je stvorio..možda namerno da manipulišu, ubijaju, rade nezamislive stvari ljudima? Tvoj bog da to uradi, to najčistije biće, čikica dobri na nebu što obitava, ta iskonska ljubav stvorila demone. Ovo je hit ovde kako se ismejem od ranog jutra

Aj mi objasni kako i zašto ih je stvorio..možda namerno da manipulišu, ubijaju, rade nezamislive stvari ljudima? Tvoj bog da to uradi, to najčistije biće, čikica dobri na nebu što obitava, ta iskonska ljubav stvorila demone. Ovo je hit ovde kako se ismejem od ranog jutra
Nije ih stvorio kao demone već kao anđele.

Back