Ime za devojcicu trazi tata :)

Kaze moja majka kad je bila trudna, to je bila opsta pomama za nekom pesmom Lejla, valjda je pevao Vajta, i takodje su devojcice masovno dobijale to ime, narocito muslimanke. Vazna je ta inspiracija, da upoznas osobu cije osobine zelis da prepoznas kod svog deteta jednog dana, da das detetu ime Una ili Tara, pa da ti te reke budu uz tebe i kad si u dalekom svetu. Nije vazno sto ce biti 5 Marina, Natalija ili Darija, u razredu tvoje cerke jer samo tvoja cerka ce to ime dobiti zahvaljujuci tvojoj omiljenoj pesmi, letovanju, dogadjaju...Mozda se tvoja zena najede visanja, pa dobije trudove, i rodi se Visnja. Sve u svemu, bezveze je traziti ideju za ime i po svaku cenu ga pripremati. Mada je jedna od najlepsih muka roditeljstva..

Drina? Izvini, ali to mi stvarno zvuci seljacki :( Ukusi su razliciti ;) Ova ostala imena koja si navela su divna - ja sam zaboravila da navedam Mila koje mi je jedno od omiljenih ;)
btw sto se tice slaganja sa prezimenom - kad se uda verovatno ce da promeni prezime u ono koje ce nositi mnogo duze, tako da to i nije toliko bitno ;)

I meni je Drina ranije, kad sam bila mladja bilo bezveze, priznajem, ali sad kad sam malo starija, nekako mi se cini drugacije i neobicno, a pravo da ti kazem, nije mi bas jasno zasto mislis da je seljacki? A kad smo vec kod toga, mozes da kazes Robertu de Niru da mu se cerka zove ´´seljacki´´, bas me zanima sta bi ti rekao :D

sto se prezimena tice, ko kaze da ce ga menjati kad se uda? promena prezimena vec sada nije toliko uobicajena, a sta znas sta ce biti za 25, 30, 35 godina?

A btw, da se nadovezem na pricu od ranije - mislim da se uopste ne treba brinuti kako ce tamo neki Amer ili Kinez ili sta-ti-ja-znam-ko citati ime tvog deteta - ako mu lepo kazes kako se izgovara tvoje ime, zapamtice, pa nisu stranci (bas svi) toliki tupani :) u tom smislu dodajem da znam dosta stranaca i da moje ime niko ne izgovara pogresno, ni ovde, ni kad sam u inostranstvu, a takodje nemaju problema ni sa negde napred pomenutom Biljanom... :D

Rekla je Biberchica , al ja da dodam Nika ima značenje ...u grčkoj mitologiji ona je boginja trijumfa i pobede. Ja sam to ime stavila kao no.2 u slučaju da se desi neko čudo pa se rode dve bebe ..pošto je došla samo Nana , dobila je ime sa vrha moje liste ...

Na trećem mestu pisalo je Zoja , a onda na dole..Dorotea, Altea ...

uh...balša...zvuči kao balav... a tadija me podsjeća na jednu lektiru iz osnovne škole "Klesar Tadija Tegoba"...i uvijek ga zamišljam nekako tegobno...
ej,nemojte sad da vam ovo moje utiče na izbor...
hahaha :lol: ma meni se ta imena svidjaju od skora ;) pogotovo Balsa, bas muzevno zvuci :D
vec zamisljam nekog krsnog Crnogorca :lol:
I meni je Drina ranije, kad sam bila mladja bilo bezveze, priznajem, ali sad kad sam malo starija, nekako mi se cini drugacije i neobicno, a pravo da ti kazem, nije mi bas jasno zasto mislis da je seljacki? A kad smo vec kod toga, mozes da kazes Robertu de Niru da mu se cerka zove ´´seljacki´´, bas me zanima sta bi ti rekao

sto se prezimena tice, ko kaze da ce ga menjati kad se uda? promena prezimena vec sada nije toliko uobicajena, a sta znas sta ce biti za 25, 30, 35 godina?
ma jednostavno se meni ne svidja :) cula sam da se de niru cerka zove tako, negde sam citala o tome, ali sam zaboravila zasto.
a za prezime... pa nazalost i dalje je obicaj da se menja (uglavnom). moje misljenje je da ce biti i posle.
mada, ko zna, mozda ce se jednog dana smisljati neko potpuno trece prezime ;)

Neko pomenu Dar(i)ja - bas lepo ime :D
Martina, Zoe (!!!).

Znate sta se jedino pitam? Da li ce uskoro preci u modu da sva deca dobijaju imena koja su nam sad cudna, kako se ne bi zvali kao svi, i da za 10 godina imamo po 5 Visnji, Balsi, Nana u odeljenju... ?:lol:

U svakom dobu postoje ta imena koja se cesto daju...sad su to tare , luke , stefani , nekada su bile ivane ,jelene , nikole, aleksandri , a sutra ko zna koje ime ...sve to dolazi i prolazi , nije to nista neobicno...

I sto je najludje , nasa deca ce mozda opet svojoj deci davati imena kao sto su milica , lazar , miroslava , nadezda , dragana ...kolo srece se jednostavno i bez pitanja okrece ... :)

Meni je lepo i zenstveno ime Kira.

Ja inace imam relativno retko ime i svi kazu da je lepo. Kao mala mrzela sam ga jer su se svi cudili kad ga cuju medjutim shvatila sam koja je to prednost. Danas ga volim i srecna sam sto nisam Milica, Jelena, Ana itd. Mada u poslednje vreme srecnem devojcice sa tim imenom, polako se i kod nas odomacuje:-( Moje misljenje je da detetu treba dati ime koje nije previse cesto i koje je taman toliko dugacko da ne zahteva nadimke. Jer kad devojcicu nazovete Katarina, dzaba vam kad ce je svi zvati Kaca. Onda je bolje dati joj to ime:-)

Nego Mackic, i mene zivo interesuje kako se zoves:-) Moze upoznavanje na pp?:-)

Meni je lepo i zenstveno ime Kira.

Ja inace imam relativno retko ime i svi kazu da je lepo. Kao mala mrzela sam ga jer su se svi cudili kad ga cuju medjutim shvatila sam koja je to prednost. Danas ga volim i srecna sam sto nisam Milica, Jelena, Ana itd. Mada u poslednje vreme srecnem devojcice sa tim imenom, polako se i kod nas odomacuje:-( Moje misljenje je da detetu treba dati ime koje nije previse cesto i koje je taman toliko dugacko da ne zahteva nadimke. Jer kad devojcicu nazovete Katarina, dzaba vam kad ce je svi zvati Kaca. Onda je bolje dati joj to ime:-)

Nego Mackic, i mene zivo interesuje kako se zoves:-) Moze upoznavanje na pp?:-)

o,bože...kira... još jedno koje mi se izrazito ne sviđa...:) e,kako samo potrefite...
šalim se...u stvari,ne šalim se...ne sviđa mi se...ali koga to još briga...:D
inače,postoje ta ,da ih tako nazovemo "generacijska" imena...recimo sedamdesetih godina su bili popularni dragani,gorani,zorani ili dragane,tanje,sanje,pa i moje ime...a sad se ne sjećam da je odavno neko djetetu dao jedno od tih imena...inače,tada su za izrazito "babinska"imena važila imena teodora i sara...a sada su,recimo "in"...moda se mijenja u svemu,pa i u imenima...valjda dolazi do prezasićenja...ali sve se to na kraju svodi na isto...kao što neko reče,ipak se okreće...:)

U svakom dobu postoje ta imena koja se cesto daju...sad su to tare , luke , stefani , nekada su bile ivane ,jelene , nikole, aleksandri , a sutra ko zna koje ime ...sve to dolazi i prolazi , nije to nista neobicno...

I sto je najludje , nasa deca ce mozda opet svojoj deci davati imena kao sto su milica , lazar , miroslava , nadezda , dragana ...kolo srece se jednostavno i bez pitanja okrece ...
upravo tako ;) sad je tako in nazvati decaka luka, a meni mama prica kako su se pre 30 godina samo dede zvale tako :lol:
Imena koja su sad cesta vazice za bapska za 50 godina...

Eto, nikada stvarno nisam cula za to ime. Znam par madjarica i nijedna od njih nije Timea... Ali svejedno, nikada nisam cula da se takvo ime daje srpskoj deci (ni bosanskoj, crnogorskoj, ni deci iz svih ostalih bivsih nam republika - da me neko pogresno ne shvati). Uostalom, moze ondaK da bude i Marika (ako cemo madjarsko)... ;)

Back