Ime za devojcicu trazi tata :)

ja bih postavio sledece kriterijume za ime mladog bica:

Jednog trenutka Osoba koja nosi izabrano ime, sigurno ce zeleti da se oseca Jedinstveno. Zato je ruzno dati popularno ime, jer koliko sutra u njenom odeljenju bice 5 Milica, 8 Dunja, 8 Anja......
Zar ne bi bilo divno da samo Ona bude ........
To je po meni Prvi kriterijum - Posebnost

Da se lako pise i lako izgovara
Slova tipicna za srpski jezik, se tesko pisu, i tesko izgovaraju Tamo Negde.
Secam se da smo otisli ko klinci da ucimo jezik u Brighton, i moju drugaricu Biljanu su svi zvali Bildzejn, ili Bildzana. Zivorada niko nije uspeo ni da zapise, ni da izgovori, Vojislava takodje, ........Dundza......

Da se od imena ne pravi nadimak
Meni se mnogo svidja ime Jovan, ali svi koji nose to ime budu zvani: Jovo !
Voki ! Jocko ! Jole ! Jovice !......

Da ne nosi bilo kakva opterecenja svojih roditelja:
nacionalna ili popularno idolopoklonstvo akuelno u vreme radjanja Osobe :)

moj predlog:

Lola

Lea

Tila

Nana

A Tara ima bar dva miliona..:)
Ono koje je meni najlepse nikome ne predlazem:roll:jer sam ga dala svojoj devojcici pa ne bih da se ponavlja bar ne u ovoj deceniji!:wink:Inace je jako retko,sto je i maticarka potvrdila.:D

Izaberi neko tradicionalno staro,lepo i retko ime.Ne bih se vodila za trendom,ta kratka imena su sada hit ali kroz nekoliko godina...
Andjelija je lepo i staro ime,Teodora(ima ih doduse!)
Jastra(znam devojku koja nosi to ime)iz legende po kojoj je dobila ime planina Jastrebac.

Treba voditi racuna da bude zvucno,da se slaze uz prezime,jer je ime trajno i nosimo ga zauvek!

naravno, mora da se uklopi sa prezimenom
npr. moj decko ima strano prezime (i nije srbin)
i smesno bi zvucalo da dete ima neko srpsko tradicionalno ime

da, iskra je jako lepo ime
mada sam ja za sada smislila da se moja potencijalna devojcica zove nina :)

ja bih postavio sledece kriterijume za ime mladog bica:

Jednog trenutka Osoba koja nosi izabrano ime, sigurno ce zeleti da se oseca Jedinstveno. Zato je ruzno dati popularno ime, jer koliko sutra u njenom odeljenju bice 5 Milica, 8 Dunja, 8 Anja......
Zar ne bi bilo divno da samo Ona bude ........
To je po meni Prvi kriterijum - Posebnost

Da se lako pise i lako izgovara
Slova tipicna za srpski jezik, se tesko pisu, i tesko izgovaraju Tamo Negde.
Secam se da smo otisli ko klinci da ucimo jezik u Brighton, i moju drugaricu Biljanu su svi zvali Bildzejn, ili Bildzana. Zivorada niko nije uspeo ni da zapise, ni da izgovori, Vojislava takodje, ........Dundza......

Da se od imena ne pravi nadimak
Meni se mnogo svidja ime Jovan, ali svi koji nose to ime budu zvani: Jovo !
Voki ! Jocko ! Jole ! Jovice !......

Da ne nosi bilo kakva opterecenja svojih roditelja:
nacionalna ili popularno idolopoklonstvo akuelno u vreme radjanja Osobe :)

moj predlog:

Lola

Lea

Tila

Nana

e stvarno dati ime detetu lola bez da se pre informises sta znaci je malo hm...
elem lola je nadimak od imena dolores.dolor znaci bol ili figurativno tuga recimo.
i onda das detetu ime - lola.
crnjak.

a nana mi izgleda kao da je izgovorilo dvogodisnje dete koje jos ne zna da izgovori ime natalija.druga asocijacija mi je baba.

inace volim internacionalna imena koje ce moci da se izgovara lako,a i ima lepih tih kratkih imena ali ne treba ni preterivati u tome pa da celog zivota kad te zovu zvuci nekako tupavo.licno ne volim preterano srbovanje u imenima tipa velimir,dragoljub ili dragutin.ko da je deda :?

a zamisli jednog dana nana postane ozbiljna poslovna zena.i zovu je gospodja nana :|

Banshee,
a jel to znaci da si Ti informisana ?:roll:

Svako ima pravo na svoje licne asocijacije, i na svoja licna vidjenja, zar ne?
Meni licno je Lola divno i zvucno, i slatko i sexy za sve uzraste.
Za mladunce pevljivo, za bake zenstveno.
Ali to je samo moj stav. :)
Kao sto je i Dolores divno ime. A primetio sam u Spaniji i u Juznoj amercici (u Meksiku nisam bio) kako je uzasno retko.... .... zar ne :lol::lol::lol::lol:

Po istom principu, licnog kulturoloskog backgrounda, "Nana" je moja licna asocijacija na Zolu, romaticni Pariz, a ime mi je do neba nezno :) Pa ne bi ga bebice izgovarale tako slatko :)
Takodje ga ima u Grckoj, a pricala mi autenticna Japanka, da je i tamo cesto ime.

Kao sto vidis:
nije onako kako jeste, nego je onako kako ti se chini
Sve u svemu, najvise volim kad se neko oseca tako Informisan, pa mi objasni svet oko mene :)

ps
neko rece VERA !
dajem svoj glas za to ime :)

ne ne znaci da sam ja informisana
nego da je dati ime detetu - bol morbidno.
u spaniji nije toliko retko,samo oni imaju gomilu skracenica i nadimaka - a lolu kao prihvatljivu verziju za dolores.
a obzirom da zenskoj deci daju ime i martirio :shock: samo pojacava perverziju u celoj prici.
tipicno hriscansko-mucenicka imena.
i mislim da je to surovo prema detetu.

E Banshee Banshee , moja cerka se zove Nana , ime je dobila slucajno , po uzoru na drugu devojcicu , ali to ime joj je dalo neku posebnost , milo je nevidjeno , nema sanse da se naljutis na nju... Nana ima toplinu i milinu , a i internacionalno je , taman dovoljno da probija granice ..A na ulici kad je pitaju kako se zove , ona ga izgovori sa stavom , ne zvuci uopste mazno...uglavnom zato sto se ljudi najcesce iscudjavaju i pitaju je kako joj je pravo ime ...

Jednoga dana kad bude baba , moci ce da je zovu imenom unuci , nece je nikad zvati baba ...Sto i nije tako lose , jer ja cu biti baba mirka , ti baba banshee ,a ona uvek i zauvek samo NANA .

Raspravljati o imenima isto je uzaludno kao raspravljati o tome sta je ispravno .
Svako bira svom detetu ime prema vlastitim nahodjenjima ..sva su imena lepa ako odgovaraju onom ko ga nosi...spojiti ime i dete vazna je stvar ...otud ne razumem zasto bilo ko trazi pomoc sirokih narodnih masa oko imena SVOG deteta .

naravno ime svako treba da bira po svom ukusu za svoje dete bez sugerisanja i sufliranja....i naravno da pricam iz mog ugla a iz njega,meni je licno ime nana nekako bezlicno i nedefinisano.

a moju babu,kao i njenu majku nekada,zovu nona :) jos jedan razlog sto me ime podseca na babu.

ali diskutivanje o imenima je kao diskutovanje o politici.suludo.

Back