Ime Boga Jehova

Evo da izbijemo jehovistima a i Glasniku još jedan argument. Spis koji ti citiraš jeste Tosefta Shabbat 13:5 i tu se ne kaže direktno precizno ko su minimi i šta su ti njihovi spisi. Kao što vidiš i vi u zagradu dodajete objašnjenje da su to hrišćani jevrejskog porijekla no toga nema u originalnom tekstu Tosefte naravno. Ne samo to. Taj isti tekst se kasnije pojavljuje i u Talmudu u sekciji Shabbat 116A i tu se jasno otvori na svitke Tore tako da je vjerovatnija teorija da se u Tosefti mislilo na svitke Tore koji su sadržali YHWH a korišteni su od strane minima. Dakle ne govori se da je u Novom zavjetu ikad postojao YHWH tetragramaton.
Izbio si argument sa tvojom verovatnijom teorijom?

A tebi je verovatno jer ti ne odgovara.
Osoba koja kaze da Isus i apostoli nisu koristili Bozje ime a koje danas mi ne znamo.
Je kao da kaze da Isus i apostoli nisu nikada koristili Stari zavet.

Toliki si postao bezosecajan u izvrtanju da vise ni ne osecas koliko ti je izvrtanje i negiranje providno.😆

TREBA BITI REALAN A NE TAKMICAR.

Izbio si argument sa tvojom verovatnijom teorijom?

A tebi je verovatno jer ti ne odgovara.
Osoba koja kaze da Isus i apostoli nisu koristili Bozje ime a koje danas mi ne znamo.
Je kao da kaze da Isus i apostoli nisu nikada koristili Stari zavet.

Toliki si postao bezosecajan u izvrtanju da vise ni ne osecas koliko ti je izvrtanje i negiranje providno.😆

TREBA BITI REALAN A NE TAKMICAR.
Nijedna teorija ne može biti 100% potvrđena jer nemamo vremeplov. U nedostatku te spravice idemo sa vjerovatnoćom.

И пронађосте ли иједан рукопис Новог завјета да садржи ЈХВХ?
ma problem je i stari
Shemoth (Exodus) 3:15
And Elohiym said moreover unto El-Mosheh, Thus shall you say unto the children of Yashar’el, Yahuah Elohai of your fathers, the Elohai of Avraham, the Elohai of Yitschaq, and the Elohai of Ya`aqov, has sent me unto you: this is my name forever, and this is my mention unto all generations.
https://www.cepher.net/blog.aspx?po...-who-comes-in-the-name-of-Yahuah-(with-video).
ali mi smo ga izbacili da ne bi kazna bila smrtna, zato

Vayiqra (Leviticus) 24:16
And he that blasphemes the name of Yahuah, he shall surely be put to death, and all the assembly shall certainly stone him: as well the stranger, as he that is born in the land, when he blasphemes the name of Yahuah, shall be put to death.

“God said to Moses, 'I AM WHO I AM.' “Ehyeh-Asher-Ehyeh I will be what I will be
Ehyeh

YHWH’s statement of I Am is actually the word “ehyeh”, but it would sound odd if Moses went back to the people and said
EHYH (“I Am”) was God’s name, so God instructed Moses to tell the people that
YHWH (“He Is”) was the name people, of all generations, should call Him.
https://hebrewwordlessons.com/2022/11/27/ehyeh-i-am/
tako jevreji kazu za Hrista "onaj covek"
Exodus 3 :14 God said to Moses, "Ehyeh asher ehyeh (I will be what I will be)," and He said, "So shall you say to the children of Israel, 'Ehyeh (I will be) has sent me to you.'"

tako je u Bibliji na hebrejskom

Nijedna teorija ne može biti 100% potvrđena jer nemamo vremeplov. U nedostatku te spravice idemo sa vjerovatnoćom.
Pazi ti si uzeo samo menime a evangeliste izostavio.
Tu nema verovatnoca vec samo tvoja zelja da be bude tako.
I zidovi nexmce sigurno da spaljuju svoje knjige zar ne?

Istorijski zapisi svjedoče korištenje Božjeg imena
Stari židovski zapisi pokazuju da su židovski hrišćani koristili Božje ime u svojim spisima. Tosefta, zbirka židovskih usmenih zakona dovršena oko 300. n. e., spominje hrišćanske spise koji su se spaljivali na šabat. O njima kaže: “Knjige evanđelista i knjige minima (što je naziv za židovske hrišćane) ne treba spašavati od vatre. Naprotiv, neka gore ondje gdje jesu, one i slova Božjeg imena koja se u njima nalaze.” Prema istom izvoru, rabin Josef Hagelili, koji je živio početkom drugog stoljeća n. e., rekao je da se drugim danima u tjednu trebaju “izrezivati mjesta na kojima se u njima (kršćanskim zapisima) spominje Božje ime, pa te izreske pohraniti, a ostatak spaliti”. Dakle, postoje snažni dokazi da su Židovi koji su živjeli u drugom stoljeću n. e. bili uvjereni da kršćani koriste Yahvino ime u svojim spisima.

Treba biti bar malo posten.
Ja ne podrzavam to ime kao ni ti.
Ali ne mogu da negiram nesto samo sto mi se ne svidja.
To nije posteno, nije hriscanski.

ja se samo bojim da se stvar nije bespovratno uprskala, sta ti kazes na moju raspravu sa arijanom i 70 nacija?
Ponovljeni zakon 32,8Kad je Višnji baštinu dijelio narodima, kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božjih sinova:
Ponovljeni zakon 32,9tad Jahvu njegov narod zapade, Jakov bi njegova baština.
https://en.wikipedia.org/wiki/Elyon
This passage appears to identify ʽElyōn with ’Elohim, but not necessarily with Yahweh. It can be read to mean that ʽElyōn separated mankind into 70 nations according to his 70 sons (the 70 sons of Ēl being mentioned in the Ugaritic texts), each of these sons to be the tutelary deity over one of the 70 nations, one of them being the God of Israel, Yahweh. Alternatively, it may mean that ʽElyōn, having given the other nations to his sons, now takes Israel for himself under the name of the Tetragrammaton. Both interpretations have supporters.[3]

In Isaiah 14:13–14 ʽElyōn is used in a very mystical context in the passage providing the basis for later speculation on the fall of Satan where the rebellious prince of Babylon is pictured as boasting:

I shall be enthroned in the mount of the council in the farthest north [or farthest Zaphon]
I will ascend above the heights of the clouds;
I will be like the Most High.
But ’Elyōn is in other places firmly identified with Yahweh, as in 2 Samuel 22:14:

Exodus 3 :14 God said to Moses, "Ehyeh asher ehyeh (I will be what I will be)," and He said, "So shall you say to the children of Israel, 'Ehyeh (I will be) has sent me to you.'"

tako je u Bibliji na hebrejskom
problem je sto su jevreji kao zaboravili svoj jezik, i sto ehyeh nije jehova nije jahve i nije jhvh
to su naknadno ubacili kod mojsija, ta 4 slova jhvh i redom svuda, par dana posla da se to prepravi svuda u pismima, pa u svicima s mrtvog mora sve hibru, samo ta 4 slova paleo-hibru, a zasto? pa da se kao dokaze da je od davnina, pricam ti pricu

ime mu nije ja sam, vec je on je ... plus u buduicnosti sta ce tek da postane- gluposti bre, kako zamenice mogu da budu imena uopste? ime mu je Svevisnji, mora da bude imenica da bi bilo ime, a ne moze zamenica

Poslednja izmena:
Pazi ti si uzeo samo menime a evangeliste izostavio.
Tu nema verovatnoca vec samo tvoja zelja da be bude tako.
I zidovi nexmce sigurno da spaljuju svoje knjige zar ne?

Istorijski zapisi svjedoče korištenje Božjeg imena
Stari židovski zapisi pokazuju da su židovski hrišćani koristili Božje ime u svojim spisima. Tosefta, zbirka židovskih usmenih zakona dovršena oko 300. n. e., spominje hrišćanske spise koji su se spaljivali na šabat. O njima kaže: “Knjige evanđelista i knjige minima (što je naziv za židovske hrišćane) ne treba spašavati od vatre. Naprotiv, neka gore ondje gdje jesu, one i slova Božjeg imena koja se u njima nalaze.” Prema istom izvoru, rabin Josef Hagelili, koji je živio početkom drugog stoljeća n. e., rekao je da se drugim danima u tjednu trebaju “izrezivati mjesta na kojima se u njima (kršćanskim zapisima) spominje Božje ime, pa te izreske pohraniti, a ostatak spaliti”. Dakle, postoje snažni dokazi da su Židovi koji su živjeli u drugom stoljeću n. e. bili uvjereni da kršćani koriste Yahvino ime u svojim spisima.

Treba biti bar malo posten.
Ja ne podrzavam to ime kao ni ti.
Ali ne mogu da negiram nesto samo sto mi se ne svidja.
To nije posteno, nije hriscanski.
Objasnio sam ti već da je taj narativ pogrešan.

Pogledaću kada stignem.

Molim te Hristove reči mi citiraj i idi na temu o tome, ako ti nije problem.
U medjuvremenu.
Pitanja za tebe.
1. Da li je Isus negde negirao i rekao nisam Bog?
2 Da li je Isus negde rekao ja sam Mesija.

Sama kula potvrdjuje da je Isus Bog.
Samo malo manji po kuli, silni Bog.
Isaija 9,6Jer nam se rodi dijete, sin nam se dade, kojemu je vlast na ramenu, i ime će mu biti: divni, savjetnik, Bog silni, otac vječni, knez mirni.
O kome je ovde rec?

Ne razumem cemu onda tvoje pitanje da li je Isus rekao da je Bog.

Iz sledecih stihova vidimo da je Isus tvrdio da je Bog.

Jovan 10,30: »Ja i Otac jedno smo.« Na prvi pogled, ovo možda ne izgleda kao izjava da je Bog.
Međutim, pogledajmo reakciju Židova na njegovu izjavu: »Odgovoriše mu Židovi: zbog dobrog te djela ne kamenujemo nego zbog hule što se praviš Bogom, iako si samo čovjek« (Ivan 10,33).

Židovi su Isusovu izjavu razumjeli kao tvrdnju da je Bog.

U stihovima koji slede Isus nikada nije ispravio Židove govoreći: »Ja nisam tvrdio da sam Bog.«

To ukazuje na to da je Isus zaista potvrdio da je Bog kada je izjavio: »Ja i Otac jedno smo« (Ivan 10,30). Ivan 8,58 drugi je takav primjer.

Isus je rekao: »Isus im odvrati: zaista, zaista kažem vam, prije nego što je Abraham bio, Ja Jesam.« Ponovno, kao odgovor na te njegove riječi, Židovi su uzeli kamenje kako bi ga kamenovali (Ivan 8,59). Zašto bi Židovi htjeli kamenovati Isusa ako On nije rekao nešto što su oni vjerovali da je bogohulno, u ovom slučaju, da je Bog?

Sami Isusovi neprijatelji potvrdjuju da je Isus rekao da je Bog a on to nije negirao.

Dok je podučavao ljude, redovno je citirao stihove iz hebrejskog pisma, i tamo se nalazilo sveto ime.
pa odakle hebrejsko kada su svi pricali aramejski? odakle ako su zamenjivali sa adon/adonai, gospodar i Gospod?
odakle? samo targum, mogao je da cuje, a kasnije je ostao zapisan samo u jemenu

What does targum mean in Hebrew?

Targum, (Aramaic: “Translation,” or “Interpretation”), any of several translations of the Hebrew Bible or portions of it into the Aramaic language. The word originally indicated a translation of the Old Testament in any language but later came to refer specifically to an Aramaic translation.

Targum

Today, the common meaning of targum is a written Aramaic translation of the Bible. Only Yemenite Jews continue to use the targumim liturgically.

https://en.wikipedia.org/wiki/Targum_Jonathan

pa odakle hebrejsko kada su svi pricali aramejski? odakle ako su zamenjivali sa adon/adonai, gospodar i Gospod?
odakle? samo targum, mogao je da cuje, a kasnije je ostao zapisan samo u jemenu

Targum

Today, the common meaning of targum is a written Aramaic translation of the Bible. Only Yemenite Jews continue to use the targumim liturgically.
Pricali su i grcki.
Ali i aramejski i hebrejski itd..
Biblija im je bila i na hebrejskom.

Luka 23,38A bijaše nad njim i natpis napisan slovima Grčkijem i Latinskijem i Jevrejskijem: ovo je car Judejski

Cak nema aramejski a jesu.

Nema slova H u grckoj abecedi, pa se koristi S i postane ISUS. JeHoVH postaje IeSoUS.
Jer Š=SH i JaH=IaS.
znaci Jehouh je u stvari Isus
pa eto vidis zato nije mogao da se moli samom sebi, On je taj JHVH
KOJI JE REKAO MOJSIJU SVOJE IME
ja prihvatam samo da ne kazemo da je JHVH OTAC, A SIN MOZE DA BUDE, cak mislim da je to jedini nacin da obratrimo muslimane i judaiste u hriscane, ako je Otac Svevisnji El-Elyon, a sin JeHOUH, tj. Jesus

i zato apostol kaze da nema drugog imena pod kapom nebeskom sa kojim bi se mogli spasti.
moze Isus po naski, a moze i Jehouh, eto, ja vise ne bih da se svadjamo

Poslednja izmena:
Hoćeš da kažeš da odlično poznaješ staro-grči i hebrejski?
Is H pronounced in Ancient Greek?
In ancient greek, H was used for the /h/ sound borrowed from phoenician 𐤇 (heth), however, over time the aspirated sound was lost and became a /ɛ/ sound.
nema H cita se eta-heta, elada-helada, samo sam pogubio, odakle im S, SH?
evo ga
ש
1704685829643.png
The Phoenician letter gave rise to the Greek Sigma (Σ) (which in turn gave Latin S and Cyrillic С), and the letter Sha in the Glagolitic and Cyrillic scripts (, Ш).
https://en.wikipedia.org/wiki/Shin_(letter)#Hebrew_Shin/Sin

opet ne mogu da skontam.... aha
1704686281110.png

znaci JH
1704686295282.png
H
I CITA se JESHE, h citaju kao e- od grcko slova eta, a ovo w cita se kao sh sa lionka iznad Shin (also spelled Šin
sad sam skontao grke, u pravu je glkasnik samo sam se zbunio odakle sh?

Grci su zvali Isusa JESHE, po JHWH, zapravo su tako citali tetragramaton

Poslednja izmena:
a stigli dovde sa JHWH Grci bi procitali JESHE, culi kako Mojsija citaju jevreji, Moshe (Hebrew: מֹשֶׁה),
onda su muslimani culi od njih da je taj JESHA ZIVOT [put, istina i zivot], pa su ubacili kod njih, samo kao zensko ime:
Ieshe is a direct Quranic name for girls that means life and way of life. It is mentioned twice in the Quran, in 69:21 and 101:7.

Yod, Heh, Waw, and Heh
Grci citaju kao
jotu. etu, shin/Sigmu, etu - jeshe, ili JESE

Djavo je Djavo
a JHVH je Jehova Bog stvoritelj univerzuma
kako to niko na svetu nije znao dok to jevreji nisu prosirili po svetu ?
Bilo bi logicno da je taj JHVH obavestio ceo ljudski rod na celoj planeti istovremeno o svom postojanju ..........ako smo svi mi njegova "deca".

(sta jos treba da se dogodi da covecanstvo shvati o cemu se radi kada se govori o ovoj najvecoj jevrejskoj podvali covecanstvu............posle COVID19)

znaci Jehouh je u stvari Isus
pa eto vidis zato nije mogao da se moli samom sebi, On je taj JHVH
KOJI JE REKAO MOJSIJU SVOJE IME
ja prihvatam samo da ne kazemo da je JHVH OTAC, A SIN MOZE DA BUDE, cak mislim da je to jedini nacin da obratrimo muslimane i judaiste u hriscane, ako je Otac Svevisnji El-Elyon, a sin JeHOUH, tj. Jesus

i zato apostol kaze da nema drugog imena pod kapom nebeskom sa kojim bi se mogli spasti.
moze Isus po naski, a moze i Jehouh, eto, ja vise ne bih da se svadjamo
I Otac i Sin su Jahve.

Back