Ime Boga Jehova

Rimljanima 10:13 u prevodu King James (gore) i u Parkerovom prevodu iz 1864.

340.jpg

Zasto je bitno znati Bozje ime?
U Rimljanima 10:13 stoji:

"Svako ko prizove ime Jehovino, bice spasen ". Tu apostol Pavle citira Hebrejske spise iz Joila 2:32.
A u Joilu stoji Tetragramaton JHVH.

Poznavati Bozje ime znaci poznavanje Njegovih osobina, kao sto je Mojsije opisao:
„Jehova, Jehova, Bog je milosrdan, milostiv, spor na gnjev, obiluje dobrohotnošću i istinom“ 2.Mojsijeva 34:5,6.
Ponovo je, neposredno pre svoje smrti, Mojsije rekao Izraelcima: „Objaviću ime Jehova.“ Šta je iza toga sledilo? Spominjanje nekih njegovih veličanstvenih svojstava, a zatim pregled onoga što je Bog učinio za Izrael zbog svog imena (5Mojsijeva 32:3-43) Zbog toga, poznavati Božje ime znači naučiti šta ime predstavlja i obožavati Boga koji ga nosi.

Isus Hrist je u uzornoj molitvi Oce nas naveo sta je najvaznije, jer molitva
pocinje "Oce nas, nek se sveti ime tvoje".
Dakle za nas je veoma bitno poznavati Bozje ime.

A kako znas da nije, bila si sa Isusom, pa znas da nije izgovorio? 😁
E pa Biblija kaze nesto suprotno od tvojeg misljenja:
U Jovanu 17:26 lepo stoje Isusove reci
gde se obraca Bogu
"Obznanio sam IME tvoje i obznanjivacu ga".
A sta ispred pise oca niko nikad nije video a kako ga nije video kad je bio licem u lice s mojsije.I to mu je ime otac a ne jahva jhvh kako god.Jahva je vidjen ali otac nije.I ko je sad jahva.Pa naravno isys ko bi drugi.

A sta ispred pise oca niko nikad nije video a kako ga nije video kad je bio licem u lice s mojsije.I to mu je ime otac a ne jahva jhvh kako god.Jahva je vidjen ali otac nije.I ko je sad jahva.Pa naravno isys ko bi drugi.

Kako mogu biti Jehova i Isus ista osoba?
Onda ovaj stih koji sam navela nema smisla. Onda Isus se sam sebi moli i kaze sebi "Obznanio sam tvoje ime i obznanjivacu ga"? Nema ni smisla ni logike.

Obznanio je kada je rekao ''Ja Jesam''
Nije obznanio ime jehova.
ja mislim da je to igra reci, zamena redosleda reci u recenici, kada kaze:
pre nego avram bijase, ja jesam - bio
iliti
- ja sam bio pre avrama,
ili jos bolji prevod:
- ja sam bio pre nego avram bejase
ili najbolji prevod
- ja jesam bio pre nego avram bejase

ili kada ga pitaju - ko si ti?
a on im kaze - POCETAK, kako vam i rekoh, - sto znaci pre avrama opet.

ali je problem sto je kod mojsija ehyeh znacenje u buducnosti: JA CU BITI

Poslednja izmena:
Obznanio je kada je rekao ''Ja Jesam''
Nije obznanio ime jehova.
Ja jesam nije nikakvo licno ime.
Izlazak 3:15 (2.Mojsijeva)
Bog još jednom reče Mojsiju:
„Ovako kaži Izraelovim sinovima: ’Jehova, Bog vaših praočeva, Bog Avrahamov, Bog Isakov
i Bog Jakovljev, poslao me je k vama.‘ To je moje ime doveka i to je moj spomen iz naraštaja u naraštaj.

U Jevrejskoj bibliji (Jewish bible), ime Jehova se prevodi kao Postacu sta god zelim da postanem.

U Wikipediji o Bozjem imenu stoji:
Ime Jehova predstavlja transliteraciju hebrejskog tetragrama JHVH i ima znacenje: "On prouzrokuje da postaje".

Pa onda ne priznajes Bibliju kao Bozju rec. Lepo kaze u Bibliji da Isus kaze "Obznanio sam Ime tvoje i obznanjivacu ga".

Nista on nije u Bibliji obznanio i to sto ti tvrdis nigdje ne pise. Tacno, ja nisam hriscanin i nije Biblija Bozja rijec. U njoj nema nista Bozje, sve su ljudi pisali da bi organizovali odlazak u zagrobni zivot kroz svoju partiju. To Bog nije pisao. Tu se samo Bog koristi u zle svrhe.

Ime Jehova predstavlja transliteraciju hebrejskog tetragrama JHVH i ima znacenje: "On prouzrokuje da postaje".
objasni nam zasto umesto translacije El Shaddai u Svevisnji, mi imamo transliteraciju, i sta uopste znaci transliteracija? zamena slova jel tako?
imamo dakle 4 slova, jod/jota znaci ON, ali kako dva ista slova H, mogu da imaju dva razlicita znacenja: prouzrokuje i postaje?

i podpitanje: kako znamo da je samo jhvh ime, a sve ostalo da su titule? zar nije titula onda i "uzrok postanka" jednako je titula, po meni bar, kao i Svevisnji? zar ne mislis?
A koga je onda to obznanio? 🤔
na to pitanje sledi odgovor, cim vidimo da li pricamo o imenima, ili o titulama

objasni nam zasto umesto translacije El Shaddai u Svevisnji, mi imamo transliteraciju, i sta uopste znaci transliteracija? zamena slova jel tako?
imamo dakle 4 slova, jod/jota znaci ON, ali kako dva ista slova H, mogu da imaju dva razlicita znacenja: prouzrokuje i postaje?

El Shadai je aspekt prirode razmnozavanja zato Abrahamu se kaze da ce imati potomstvo ko zvjezda na nebu dok Jahve je zakona u toj prirodi reguliranje tog aspekta pa imamo mali Izrael koji se ne koti ko zečevi poput Abrahamskih pravaca poput Ismaelita npr.

Ja jesam nije nikakvo licno ime.
Izlazak 3:15 (2.Mojsijeva)
Bog još jednom reče Mojsiju:
„Ovako kaži Izraelovim sinovima: ’Jehova, Bog vaših praočeva, Bog Avrahamov, Bog Isakov
i Bog Jakovljev, poslao me je k vama.‘ To je moje ime doveka i to je moj spomen iz naraštaja u naraštaj.

U Jevrejskoj bibliji (Jewish bible), ime Jehova se prevodi kao Postacu sta god zelim da postanem.

U Wikipediji o Bozjem imenu stoji:
E ako u vikipediji piše ili vodeće telo jehovihih svedoka kaže, onda mora
biti tako.. :lol:

Isus nije obznanio ime jehova, a to što ti ne razumeš Božije ime je tvoj
problem.

Back