A otkud to da ćemo da izgubimo dušu ? Nisu je ni Grci, ni Italijani, ni Španci, ni bilo koji drugi izgubili.
Pojam ulaska u EU je zapravo dovođenje kuće u red.
- Ako treba da se plaća porez - onda ima svi da ga plaćaju.
- Ako postoji propis o proizvodnji (na pr.) sokova, onda će svaki kupac biti siguran da je sok proizveden onako kako je propisano.
- Ako čovek ima pravo na (opet na primer) popravak zuba onda će mu zub biti popravljen.
- Ako po zakonu imam pravo da otvorim kiosk ja ću ga i otvoriti.
...
I to je to. Nema laži nema prevare. Red i poredak, a ne da svi mi zavisimo od nekih moćnika na bilo kom nivou. (Direktor firme, načelnik bolnice, predsednik opštine, premijer ... ) Kad tako kuću dovedemo u red, ućićemo u EU.
Probaj da personalizuješ pojmove. Zamisli svoje društvo, vredni i pošteni momci i devojke. Drže reč, poštuju ostale u društvu, ako nešto pozajme to i vrate, nisu bahati, nisu nevaspitani. Rade i zarađuju a zarađeno u sreći i veselju potroše. A svaki ima svoj fazon, svoju 'dušu'. I sad, dođe neka lokalna vucibatina, lenja, prljava, obesna i nevaspitana. I kao hoće sa vama da se druži, da zajedno izlazite. ??? E pa ne može, naravno. Kad se malo sredi, i dovede sebe u red, onda može. Ako znam da će da mi vrati knjigu, pozajmiću mu. Ako znam da neće da se pobije sa nekim u kafiću, možda i izađemo zajedno. Ako počne da radi i zarađuje, ako počne da se vaspitano ponaša, onda i ne mora da nešto kao moli i traži da uđe u društvo. Podrazumeva se da je dobrodošao.
....